Sårbart samhälle

Även under senaste snöovädret vi hade klarade vi oss utan strömavbrott, men var beredda hela tiden på att det skulle bli för lamporna blinkade massa gånger. Så för att vara på den säkra sidan fick mobilerna ligga på laddning hela tiden, för att vara fulladdade om det skulle bli.
 
Någon dag efteråt fick vi veta att det är ingen större idé att försöka ha en fulladdad mobil, den kommer ändå inte att fungera så länge. Inget som jag visste innan, men telemasterna drivs också på el, så vid ett strömavbrott har de ett hjälpbatteri som ska hålla i fyra timmar, vilket visar sig inte stämma.
 
Hörde på radion om en man som skulle titta till sin mamma under strömavbrottet, som bodde en bit bort. När han kom dit hittade han henne livlös på golvet. Tar upp mobilen för att ringa efter hjälp, men det gick inte; telemasten var utan ström. Han fick ta dit en granne och sedan åka iväg tills han hittade täckning för att kunna larma.
 
Den masten hade bara klarat 1 timma och 15 minuter med hjälpbatteriet innan den la ner. Är man då strömlös i flera dagar, vilket många har varit, är man väldigt utsatt och isolerad.
 
Det fasta nätet monteras ju ner i rekordfart ute på landsbygden och kommer så att göras i städer också. Sen är det ju också så, att även i städerna är det färre och färre som har fast telefoni, bara mobil. Det här gör ju samhället otroligt sårbart. Det handlar ju inte bara om den enskilda människan som blir utsatt, utan även många andra funktioner. Tänk hur enkelt ett sabotage mot några master kan slå ut stora delar av framför allt, landsbygden. Skrämmande.
 
Bildresultat för Telemast Bild
bild lånad av mostphotos.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0