1:a advent

Usch, säger jag bara för allt det medför att skaffa ny dator! Alla knappar sitter inte där de brukar, och det är ju den lilla delen, men ändå. Att föra över allt tar evigheter, nya funktioner på den nya, som man inte vill ha/behöver, usch. Skulle sladda över bilder från telefonen, brukar vara så enkelt, stoppa i kabeln så sköter det sig själv. Efter ett antal försök så verkade det lyckas. Men hamnade bilderna i mappen bilder som vanligt? Nej. Vet inte riktigt var de är, fast jag ser dem, eller hur jag ska få in dem i mappen. Men så småningom blir vi väl överens, nya datorn och jag. Kanske.
 
Hursom helst så är det ju första advent idag och vi har sedan mitten på veckan haft det lite krispigt ute med rejäl frost som vackert gjort världen lite vit. Fick för mig häromdagen att försöka fånga det på bild.
 
 
Gräsmattan i närbild
 
 
Det kändes ju ändå lite som på beställning när det kom ett fint, men ändå snöfall idag och försiktigt lade sig ovanpå frosten och gav en fin adventsstämning.
 
 
När rådjuren dök upp utanför köksfönstret kändes det lite som att julfilmsbambi hälsade på.
 
 
Såklart blev det lite hemmatillverkad glögg i eftermiddags också. Den godaste glöggen som finns!
 
 
 
I morgon ska jag ta nya tag med att lära mig den nya datorn/få den att göra som jag vill/få raseriutbrott/vråla rakt ut i stress. Kanske lyckas.
 

Ny dator

Min dator har det senaste halvåret börjat bete sig konstigt och jag har insett att jag nog borde köpa en ny. Samtidigt tänker man att det kanske inte är så farligt, och skjuter på det. Men efter senaste gången den omotiverat hängt sig och jag senare upptäckt att skrivaren helt plötsligt var avinstallerad, så insåg jag att det kan nog vara bråttom att skaffa ny.
 
Så igår när vi ändå var tvungna att åka till stan för kära makens läkarbesök, och jag var tvungen att ta mig till banken för att fixa saker med dödsboet, så passade jag på. Trots att det var Black Week var det faktiskt lite folk på de ställena vi var tvungna att besöka. Det märktes också skillnad på avståndet folk emellan, mycket bättre nu än tidigare.
 
I vilket fall så är jag nu med två datorer.
 
 
Har haft flera HP och varit nöjd, men nu blev det en Asus. Den hade lika stor skärm som jag ville ha och nedsatt med ett antal tusen, så priset blev detsamma.
 
Så idag har jobbet börjat med att väcka den till liv....nästa steg blir att flytta över allt.... skittråkigt jobb, plus att man alltid har hjärtat i halsgropen att något ska skita sig.

Megaprojekt

Projekt är ju inget ovanligt ord på min blogg, sådana har vi ju haft de senaste 14 åren, med renovering av huset hemma och även här i stugan, Nu är vi ju klara hemma, sedan ett drygt år, men här i stugan har vi det största projektet kvar, eller åtminstone det som kommer att ta längst tid; vardagsrummet. Murstocken ska målas och lite bortramlad fogmassa mellan tegelstenarna ska i, väggarna tapetseras om och så ett nytt golv och nytt klinker runt kaminen. Så, ett megaprojekt.
 
Vi får ta det i etapper eftersom rummet ligger mitt i huset, det ska passeras oavsett om man kommer från ytterdörren eller altandörren. 
 
Vi hade tänkt börja med muren så vi inte behövde bry oss om om det kom vatten eller färg på väggarna runt den. Det vi inte tänkte på är ju att vi eldar varje dag den här årstiden, så då går det ju såklart inte att foga och måla den.....så vi började med tapeterna i stället.
 
Problemet är att det är gamla 70-tals plastade strukturtapeter och sitter som berget. Vi var tvungna att köpa en ångmaskin som man blöter upp tapeten med. En ruta på 15x25 cm i taget och sedan skrapar bort tapeten. Det tar tid,men det funkar! Tacksamma för panelen, det är många kvadratmeter som inte behöver göras något med.
 
 
 
Tre dagar har det tagit oss, men vi är på gång!
 
Och så kom ju då vintern idag, med riktigt busväder. Glad över en hög bil med 4-hjulsdrift....
 
 
 

Thermografi

För en tid sedan fick jag kontakt med en kvinna som genomför thermografi och som dessutom reser runt i delar av landet och utförde undersökningen. Hon har gjort det här under ett antal år och skaffat sig kunder på större orter.
 
Har i alla år sedan man började bli kallad till mammografi känt mig tveksam till att göra undersökningen, det finns fördelar med mammografi, men också många nackdelar, så jag har bara gått varannan gång. I många länder har de tagit bort allmän undersökning pga riskerna, och man får själv i stället ta initiativ till undersökning. Finland tycker jag har en bra inställning, där man blir informerad om både fördelar och nackdelar och får ta ett eget beslut. I Sverige får man tyvärr inte den informationen och möjligheten.
 
Så när den här kvinnan i förra veckan var i Sundsvall blev jag undersökt. Thermografi använder en värmekamera, ingen som helst strålning förekommer. Kameran ser ut som en vanlig kamera, med en extra mojäng på sidan. Ingen klämning, ingen fysisk kontakt, hon tog bilderna på ca 1,5 meters avstånd. Efteråt gick vi igenom bilderna, allt såg bra ut, men det fanns några ställen som hade lite mer blodtillförsel. Cancer behöver ju näring och får det genom tillgång till blod, alltså är det ställen som jag ska vara uppmärksam på, kryssen. Ska erkänna att jag är dålig på att känna igenom brösten, men just vetskapen om de känsliga ställena gör mig mer motiverad. Så här såg det ut
 
 
 

Översvämning

Vi är i stugan igen sedan i fredags för en vecka med bastubadande, omhändertagande av odlingslådorna och förhoppningsvis lite tapetrivning.
 
Veckan efter vi var här förra svängen regnade det rejält. Tror det regnade i princip i hela landet, hemma hade vi rejäla sjöar på åkern, men här kom det sanslösa mängder, Det regnade i princip en vecka i sträck, men kulmen var ett dygn när det kom 100 mm. Ska jämföras med att 60 mm är den normala mängden för hela månaden.
 
Det fick konsekvenser, vägen till Umeå gick inte att köra eftersom vägen hade rasat ihop på ett ställe. Likadant med vägen till Nordmaling, och då blev den vägen ordentligt uppgrävd, fick rejäla mängder nytt fyllnadsmaterial och slutligen ny asfalt. Färdig så sen som i september. Även den hade rasat av vattenmängderna en bit bortom affären i Gräsmyr.
 
Här i stugan såg vi spåren efter hur högt sjön hade gått.
 
 
 
Som högst bara ca 1 meter från bastun.
 
 
Halva båten låg i sjön, tur den är fastsatt med kätting i björken.
 
 
Ända ovanför björkarna som står hyfsat lång upp på gräsmattan gick sjön som högst. Något liknande är det ingen här som varit med om. Himla tur att vi hann härifrån och slapp se det, då hade det nog varit svårt att sova....

Matigt

Pratar mat, pratar pizza. Pizza är ju gott nån gång ibland, max en gång per år. Brukar bli mer sällan än så.
 
Nu kan det dock bli ändring på det. Hittade ett LCHF-recept för ett tag sedan som testades i kväll. Helt utan mjöl, men väldigt mättande och gott blev det. Enda jag ska göra annorlunda nästa gång är att inte ha i salt i smeten som ska bli botten, eftersom toppingen, salami, är så salt i sig.
 
 
 
Palsternacka är ju också mat och igår kom både den och rödbetorna upp ur jorden. Det här är då det som har skördats här hemma, lägg sedan lika mycket till som vi tog upp i stugan. Vi klarar oss kan vi säga.....
 
 

Skördat

Det har varit en sån där vecka när man inte alls kan säga vad man gjort av dagarna. Ändå vet man att man varit igång hela tiden, visst är det märkligt? Det enda jag kan säga att en dag var vi till stan och fixade lite returer, handlade lite nytt och även handlade mat. De andra dagarna då? Senil, jag? 
 
Idag vet jag i alla fall vad vi gjort; tagit upp alla morötter ur landen. Ja, just det, vi tog nog upp hälften av purjon häromdagen och grävde om den lådan, se där kom lite minne...
 
 
 
Väldigt mycket morötter, som vanligt. Gissar på 30-40 kilo där i skottkärran.
 
 
Och så passade vi på att ta upp de sista purjolökarna också. Nu är det bara palsternackor och rödbetor som står kvar i landen. Känns skönt när vädret är så pass milt att vi inte behöver ha panik att ta upp det innan frosten blir för hård. Samtidigt är det så att det egentligen är för varmt i garaget där vi förvarar dem, helst ska det vara 0-gradigt för förvaring. 

RSS 2.0