Bröllopsdag m.m.

Hem från stugan i söndags och på tisdagen åkte vi ner till Väsby.
 
Skottlandsresan fick ju ställas in, och tanken var ju att hitta något trevligt bättre ställe att fira vår silverbröllopsdag tillsammans med barnen på. Trots enträget letande så hittades inget, och vi tog beslutet att nyttja en restaurang i Väsby. Behändigt för de flesta och det viktiga var att få träffas och fira. Restaurangen är inte tjusig på något vis, ett ställe med pubkänsla. Tyckte dock att menyn såg lovande ut och det visade sig att de faktiskt kunde det där med kött. Tyvärr blev kära svärdottern sjuk och kunde inte komma, men alla vi andra sex personer valde oxfilet, stekt i olika hårdhet - allt från rare över skalan till well done. Har aldrigt varit med om att en restaurang klarat det, brukar alltid få lämna tillbaka min för ytterligare stekning. Men inte här. Alla fick exakt det de ville och köttet var jätterfint. En mycket trevlig överraskning! En sådan kväll är inte omgivningen det viktigaste, det är att vara tillsammans och att maten är bra. Såå nöjda!
 
 
Passade på att använda den ena klänningen jag köpte till bröllopet i Belgrad i höstas, kändes bra att få användning av den. Och så nya skinnjackan till, socker och salt.
 
 
 
 
Både tisdag, onsdag och torsdag var vi annars barnvakter åt lilla ElliePelliPlommonjelly, när både Vickie och Sasha jobbade. En bit frisk luft varje dag ute i lekparken och lek och stoj inomhus.
 
 
 
 
 
Hon älskade sina solglasögon som hon fick av sin mamma. Pekade på mina glasögon och sedan på sina - hon hade också!
 
 
På torsdagseftermiddagen åkte vi till Kim och hälsade på, på fredagen skulle vi ju åkt till Skokloster och hälsat på de tre andra sötnosarna, men med tanke på sjukdomen som Heli hade, fick vi avstå. Sååå tråkigt. Så då blev det hemreasa i stället.
 
 
 
 
 

Från vinter till bikini

Inne på sista dagen här uppe, i morgon åker vi hem.Stor vädervariation har det varit, i tisdags på väg hem från stan och min kroppslagare började det snöa och temperaturen föll till en ynka plusgrad, då kändes det ordentligt deppigt.
 
Dagen efter kändes livet lite bättre när vi äntligen fick fibern indragen och igångsatt! Ingen prydnad kanske i köket, men det får man ta.
 
 
På torsdagen började värmen smyga sig på och vi fick vår första grillkväll och kunde sitta ute. Dessutom hade den nya grillplatsen iordningställts tidigare på dan.
 
 
 
Igår toppade välmåendet under en klarblå himmel i bikini i solen hela dan, som sedan avslutades i bastun med årets första dopp i sjön. Rekordtidigt för oss, bara fem dagar efter den sista isen försvann från sjön. Och ja, det var kallt.
 
Så summa sumarum har ju livet varit bra här, men lite lurad på våren känner man sig när man tänker på att det bara är en månad kvar tills det vänder. Jag vet att man inte ska tänka så, men det slog mig en natt i veckan när jag inte kunde sova och var ute och tog den här bilden halv tre på natten. Ingen vacker vy, men ljuset!
 
 
Dessa bilder är lite bättre och från en kväll när himlen blev sådär vackert gul.
 
 
 
 

Tillbaka till vårvintern

Tillbaka i stugan sedan i fredags. Sett fram mot det såklart, men det blev lite av en chock, det är extremt sent här i år. Hemma stannade ju växtligheten upp när det kalla vädret kom för några veckor sedan, här innebar det att inget kom alls. Har aldrig varit med om att björkarna inte visar tillstymmelse till skir grönska ens.Det är minst två veckor sent här. När vi kom hade inte sjön gått upp helt, i mitten låg isen kvar.
 
 
 
 
Tack och lov för vertanen, där det blir varmt och vi kunnat sitta en del, samt att tomater och paprika får bo därute under dagarna.
 
Trots kylan, haft max +10, har vi ändå haft ett åskväder, den dan var det kallare än så, så mäkta förvånade blev vi när det kom en stark blixt och en riktigt hård knall direkt efter. Sen blev det tyst i ca 20 minuter och då kom en ännu värre blixt och dunder. Måste har varit exakt ovanför, för elen slogs ut i ca 15 sekunder. Glada alltså att det inte slog ner i huset. Efter det kom en av de värsta hagelstormar jag varit med om.
 
 
 
Det är alltså inte snö, det är hagel....
 
Så har vi också äntligen blivit färdiga i sommarsovrummet, och vi är så nöjda! Första kvällen låg vi bara och tittade oss omkring, nya taket, nya lampor, gardinerna - och njöt.
 
 
 
Och tavlan skrek ju på oss att den ville bli flyttad, att den ville sitta som ett litet solsken ovanför oss. Så fick det bli. Nu finns det fvå väggar som är kala, de får vänta tills något nytt talar till oss.
 
 

Skatten i byrån

När jag var ung var det finaste man kunde ha i smyckeväg något i guld, rött guld. Vitt guld förekom nästan inte alls, det syntes inte lika tydligt att det faktiskt var guld, men rött guld kunde alla se, och det skulle/kunde beundras.
 
Så när det fylldes jämna år, eller var något annat som skulle firas för och någon ville ge en något extra, så var ett smycke i guld alltid uppskattat - och modernt. Använde dem också flitigt åren när jag hade den sortens jobb där det passade in.
 
Tiderna har ändrats och rött guld är inte lika självklart det första valet, varken att ge bort eller att få. Det finns gott om designermärken folk hellre vill visa sig i. Guldet behövs inte längre för att visa status.
 
Så för många är det som det var för mig, det blev liggande i en byrålåda. Ja, jag har inte haft det in en byrålåda, men en låda...
 
Nu är det dock inte kvar i lådan.
 
Min vigselring har fem diamanter, har genom åren tappat två som ersatts, och för nåt år tappade jag en tredje. Var i valet och kvalet om den skulle repareras eller om vi skulle köpa en ny ring. Vi kom inte fram till något och tiden gick. I vintras tappade jag en sten även i min andra ring, en jag fick av kära maken på nyårsaftonskvällen 1999. Vi insåg båda att det blir väldigt dyrt att laga båda, men båda har stort affektionsvärde.
 
Tanken slog mig att jag har ju en del guld som bara ligger, som jag aldrig använder, kanske man skulle se hur mycket det är värt? Tiden gick och det blev inget av, men häromdan bestämde vi att i morgon åker vi till butiken och säljer.
 
Jag gick igenom allt, både guld och silver, behöll det jag vet att jag kommer att använda och la det andra i ett etui. I går när vi åkte in med det hela läste kära maken att guldet nu står i ett pris 50% högre än det någonsin genom tiderna gjort.
 
Ok, tänkte vi, det var ju bra. Men hur bra fick vi veta när allt var granskat och vägt; vi fick 18.000:- för det hela. Dagskursen var dryga 553:- per gram. Vi höll på att svimma, hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli en sådan summa. 
 
Alla örhängen har jag kvar, det här halsbandet och ytterligare ett set med halsband och örhängen är kvar. Samma i silver, örhängen och ett eller ett par halsband jag faktiskt använder. Thats it. De båda ringarna som saknar stenar fick bli kvar i butiken för kostnadsförslag. Vi får se om det blir nya eller reparering. De kan vara i för dåligt skick efter alla år för reparering också.
 
 
 
Så till alla som har guld i byrålådan tiden har runnit ifrån; sälj det, innan tjuvarna blir rika på det!
 
 
 
 
 

Massa jobb

Nu är vi äntligen igång med vedklyvningen, betydligt senare än vi borde, men området vi står på måste ju torka upp efter snösmältningen också. Nu blir det till att köra hårt för att bli klar innan vi lägger huvuddelen av vår tid uppe i stugan. Såg till min fasa att just i dag, för sex år sedan, var vi klara med det årets ved. Det måste ha varit en både tidig och varm vår. Det är det inte i år.... idag har det snöat ganska ordentligt och temperaturen ligger på 3-4 grader bara. Som tur är var snön för blöt för att lägga sig, tittar man ordentligt på bilden här syns flingorna.
 
 
Så idag har det blivit inomhusjobb, städning och omplantering av växter, inget av det speciellt kul. Kul är det när det är dags att sätta ut plantorna i landen, men inte pillejobbet med omskolning. Och det är ett gäng som hanterats, men inte alla idag.
 
 
Purjolök både högt och lågt.
 
 
 
Bakom tomatplantorna gömmer sig brocckoli och blomkålsbebisar.
 
 Nästan klara med sådderna ute har vi blivit, vilket är skönt. Sju lådor där det såtts eller satts gul lök, vitlök, morot, palsternacka, grönkål, rödbetor m.m.
 
Nu hoppas vi på att vi kommande vecka får hyfsat väder, så vi kan fortsätta med veden. Det går ju inte fort, efter två dagar såg det ut så här
 
 
 
Och det här är kvar....
 
 
 

Stugvecka

Hemma igen sedan igår, och nu gäller det att ta tag i allt jobb som väntar här. Framför allt är det ju veden såklart. Kära maken började kapa långveden för ett par veckor sedan, fick ryggskott och sen var det ju kört. Ett par naprapatbesök innan vi åkte upp till stugan och hyfsad vila där, så idag har han varit igång igen. Snart dags alltså för klyvning där jag brukar ta den större delen.
 
Men den dryga veckan däruppe var härlig, som vanligt.
 
Kim tröttnade på karantänen och att jobba hemifrån, hyrde en bil och åkte upp till oss på onsdagen. Glada för det var vi, det var länge sen vi sågs.
 
Torsdagen bjöd på soligt väder och vi kunde sitta på vertanen och ta ett glas Cava, som hon hade med, och på kvällen även sitta där och äta. Helt ljuvligt - framför allt när det på eftermiddagen kom upp i +30 där ute!
 
 
 
 
Sen kom det någon sämre dag och då ägnade vi oss att pimpa sovrummet. Funkade och blev som bilden jag hade i huvudet och den nya tavlan blev verkligen på pricken där inne. Det som är kvar är att fästa en av störarna med rep i krokarna i taket (repet räckte inte) och så då gardinerna som ska upp vid sängens huvud- och fotända. För övrigt samma gardiner som syns i fönstret.
 
 
 
 
Lampan kommer nog att bytas ut också, eller åtminstone flyttas på, i sinom tid.
 
 
 

RSS 2.0