Sjukstuga

I onsdags kom vi upp hit till stugan, blev lite förvånade över att det var såpass mycket snö som det faktiskt är. Och kallt, första natten hade vi nästan -20. Inomhus hade vi ca +6, men fick upp det till bra temperatur innan natten. Glada över att vatten och allt som varit avstängt funkade som det skulle.
 
 
 
På morgonen när jag vaknade var jag inte lika glad när jag kände hur en rejälare förkylning invaderat mig. Skyller på Kim, hon blev förkyld när vi var där och kära maken fick en skvätt av det i början på veckan. Tydligen smittade han i sin tur mig.... så det blev sjukstuga här i stället för feelgood-stuga, är ganska däckad idag.
 
Å andra sidan kan jag ju vara säker på att det är en vanlig förkylning och inte det nya Coronaviruset covid-19 (undrar varför det inte fått namnet Wuhan-influensan?). Hittills är det väldigt få, ca 7 st, som är smittade här i landet, men det kommer säkert ganska fort att bli många fler. Tycker att det är lite märkligt att inte inresorna från de värst drabbade länderna Kina, Iran och Italien har stoppats. Tycker att det är som att bjuda in eländet.
 
Själva har vi börjat fundera på hur vi ska göra med vår Skottlandsresa i maj, åka eller inte, men än så länge är det ju bara att avvakta utvecklingen. 
 
Nu tillbaka till soffläge...

Avverkning

En stund efter vi kommit hem igår ställde jag mig, som jag ofta gör, och tittar ut genom köksfönstret som vetter mot åkern, inser jag att något inte stämmer. Det ser annorlunda ut, men det tar några sekunder innan jag ser vad det är: det saknas SKOG!
 
Där vår markgräns går, längst borta på åkern har det alltid varit höga granar. Inser att det har gjorts en ordentlig avverkning för "granmuren" är borta. Det har varit just en mur av höga granar där, så höga så att under den mörkaste vintertiden har solen sjunkit ner i granarna redan vid 12.30. Har länge önskat att de skulle tas ner, och plötsligt händer det! 
 
Den översta bilden här är från i januari i år, den andra från idag.
 
 
 
Det avverkade ser mindre ut på bilderna än vad det är, men det gör att vi får in ljuset mycket mer hela året, förutom sommaren. 
 
Gick bort dit idag och tittade och tyvärr har de inte bara tagit ned de träd som vi gärna såg försvinna, utan det är en stor avverkning som gör att ännu en skogsstig har försvunnit. Under de senaste ca 5 åren har ägarna runt vår skog gjort rejäla avverkningar och marken blir i princip omöjlig att gå på efter maskinerna som kör sönder marken, samt att alla stigar försvinner. Nu finns inga kvar. Å andra sidan finns där ingen skog kvar heller, jättetråkigt. Tur då att vi har en egen, inte stor, men egen.
 
 

Besöken

Hemma sedan igår från besöket söderöver. Eller kanske mer korrekt - besöken. Vi började ju hos Vickie med familj men Vickie såg vi inte mycket av.... desto mer såg vi av Ellie. Vickie passade på att måla Ellies rum medan vi var där, enda chansen egentligen att göra sådant är ju när det finns barnvakt. Att ändå lyckas med både målning och inredning av rummet på två halva och en hel dag, är lite av en bedrift! Lite orolig var hon att Ellie skulle tycka att hon var borta för mycket, men det gick galant!
 
 
 
Hon älskar (som alla barn) att se sig själv i spegeln, och mormor fastnade visst också.
 
På torsdag eftermiddag till Skokloster och Dennis med familj. Härligt att träffa dem alla igen, men mest barnen såklart!
 
På fredagen jobbade föräldrarna så då hade vi barnen för oss själva, jättemysigt! En sväng till närbutiken för glass i solskenet blev det också.
 
 
 
 
Vid lunchtid på lördag åkte vi till Barkarby där vi plockade upp Kim som hade passat på att shoppa en del av de saker hon sedan behövde hjälp med att montera upp, vilket gjordes under eftermiddagen. En trevlig kväll sedan och faktiskt tidigt i säng, vi trötta efter flera dagars lek och bus och Kim efter arbetsveckan. Missade helt att ta någon bild där....

Syprojektet

För ett tag sedan visade jag tyger jag köpt för en billig peng, och som jag skulle försöka sy blusar av. Normalt ska man ju sprätta isär ett plagg man ska använda som mall/mönster, men det känns ju heltokigt att sprätta sådant man fortfarande använder, och det funkade ganska bra att ta ut mönstret utan sprättning och nu är de faktiskt klara!
 
 
 
 
 
 Klappar mig själv på axeln och är riktigt nöjd!
 
I veckan som kommer åker vi en sväng söderöver och hälsar på hela gänget. Först till Väsby och hjälper Vickie när Sasha måste iväg på en jobbresa, sen till Skokloster och tar hand om tjejerna där en dag av deras sportlovsvecka. Avslutar sedan hos Kim en natt och hjälper henne med lite fixande. 
 
Ser väldigt mycket fram mot att träffa alla igen!

Mer återbruksprojekt

När vi flyttade in här i huset var alla fönster gamla och hade sett sina bästa dagar. De var såpass gamla att de var tvåglasfönster, där det innersta var ett så kallat innanfönster, det var löst och sattes in på hösten och tätades med fetvadd och fönsterremsor, och togs ut igen på våren. Ännu längre tillbaka var det mossa som gällde för vintertätning. Fönstren var (tror jag det heter) tvåluftsfönster, två fönster med en stolpe emellan, så när vi bytte ut dem så blev det av ett fönster alltså fyra glasrutor.
 
Dessa sparade vi, plus att det redan fanns en del gamla fönster stående i lagården, i förhoppning att kunna använda dem till en framtida glasveranda.
 
Nu har vi precis börjat vår resa mot en sådan veranda! Fönstren har gåtts igenom och en ritning är gjord utifrån antal fönster och deras storlek - alla har inte samma mått. De har börjat skrapas och det första har kommit in för att bli målat. Tanken är också att tillverka spröjs till dem.
 
 
Det kommer att ta tid att måla, vi kommer att använda linoljefärg vilket tar sin tid och dessutom behöver de en omgång med en blandning av linolja och balsamterpentin först. Som syns på bilden är det här ett ytterfönster och träet är rejält uttorkat, men har fått en strykning med oljeblandning. Dock måste jag vänta i tre dygn innan första lagret färg, för att låta oljan suga in ordentligt. Fast den andra sidan, insidan behöver ingen oljestrykning, så den går nog att börja måla snart. Men tid kommer det att ta, minst en vecka per fönster och vi kommer att använda 13 stycken. Går allt bra kanske vi kan börja bygga verandan nästa sommar!

RSS 2.0