Julen

I tisdags förra veckan åkte vi söderut och hälsade först på i Väsby hos lilla Ellie. Hon blev jätteglad att se oss och boade in sig och alla sina gosedjur (nu även ett gäng tomtar) i morfars knä.
 
 
På eftermiddagen vidare till Solna och Kim. Vi hade fått i juluppdrag att ha med oss skinka och Jansson, så den kvällen ägnade kära maken åt Jansson, Kim gjorde knäck. 
 
 
Själv var jag ledig den kvällen men gjorde två skinkor dan därpå, en som skulle tas med på julaftonen och en som vi skulle ha själva.
 
Såklart var vi tvungna att följa traditionen att provsmaka den ljumna skinkan sent på kvällen.
 
 
Så kom sen julaftonen, med uppvarvade barn, tindrande barnaögon, tomteskrämda barnaögon, paket i mängder och mat i stora lass. Precis som det ska vara! Ja, fast det var ju synd om Ellie som blev rädd för tomten.
 
 
 
 
Trötta barn.
 
På juldagen tillbaka till Solna för att dra igång nästa julkalas dit Väsbygänget kom på eftermiddagen för att fortsätta julen.
 
 
 På väg från Skokloster till Solna började det faktiskt snöa, så lite vit blev julen. På annandagen när vi tog med oss Kim och körde hemåt var det riktigt vintrigt.....ända tills vi kom hem där den lilla snö som låg snabbt regnade bort.
 
 
 

4:e advent

Det är besvärliga tider i år med den här coronapandemin, som troddes skulle ha kulminerat före jul, men nu verkar kulmen ändå inte vara nådd. Det blir en jobbig jul för de som är sjuka och de som är i riskgrupper, ensamheten kommer att vara stor för många.
 
Vi ska dock åka ner till storstan och fira jul där, med de närmaste. Ändå blir vi ju fler än åtta personer om man räknar in barnen. Såklart är det en risk vi alla tar, men det är beslutet vi gemensamt tagit, dock under förutsättning att alla är symptomfria på julafton.
 
Vi har hållit oss hemma så mycket vi kunnat, alla julklappar är beställda via nätet, utom de jag köpte i början på november. De senaste veckorna har vi använt munskydd när vi varit och handlat, det ger det skydd det ger och dessutom tar folk ut avstånd när de ser skyddet, så det gör ju nytta så också.
 
Inte ens här i Sundsvallstrakten verkar det bli en vit jul, men jul och julstämning blir det ändå. Framför allt när det är mörkt ute så man slipper se gråmulenheten, så är det jul inne ändå,
 
 
 
 
 

Blodgrupp

Av någon anledning började vi här hemma prata om olika blodgrupper. Eftersom jag är gammal blodgivare så vet jag att  jag har B+ och att den är ganska ovanlig, 10% har den i Sverige. Efter lite slagningar i den fantastiska cybervärlden insåg jag att den är ovanlig i hela Europa och Nordamerika. Vanligast förekommande är den i Sydostasien.
 
Att jag har rötter i Tyskland visste jag, någon mormors farfars far invandrade därifrån, men där är blodgruppen lika ovanlig som här. Så då undrar man ju varifrån man har dessa gener?
 
Det visar sig att i Indien har hela 40% min blodgrupp, slagna bara av Kalmucker som ligger på 41%. Kalmucker visar sig vara ett nomadfolk, bosatta i sydvästra delen av Ryssland. 
 
 
Det skulle ju vara lite roligt om man kunde få veta var man längst bak stammar ifrån. Kanske göra ett sånt där gentest som My Heritage erbjuder?
 
 

2:a advent

2:a advent tillbringas i stugan, kom hit i onsdags. Förutom de vanliga rutinerna när vi kommer, eldning och att få igång vatten och så, så blev det ju riggning av julen. Vi har inte jättemycket julsaker här, men tillräckligt för att få lagom stämning. 
 
 
Några sköna långpromenader har det absolut inte blivit, vädret har varit grått och trist, regn och snö i kombination, och var för sig. Så att ha inomhusarbete är ju rätt.
 
Vi har fortsatt att riva tapeter i vardagsrummet; stökigt, kalt, brunt och tråkigt blir det, men det finns ju bara ett sätt att komma dit man vill.
 
 
 
 
All gammal tapet är inte borttagen än, vi kommer att ta rivning och uppsättning av nya i etapper. Så idag kunde vi äntligen börja sätta upp de nya!
 
 
 
 
Det blir som de säger; ljust och fräscht. Speciellt när vi levt med de bruna masonitväggarna några dagar. 
 

RSS 2.0