Höstgöra

Vädret har fortsatt vara väldigt kallt för årstiden, vi har nog bara någon enstaka gång haft +5 grader. Några snöbyar har kommit, men inget som lagt sig. Men det gör ju att vi får lite bråttom att ta hand om grönsakslanden. Det är ju ett ganska tungt jobb, lådorna ska ju grävas om också.så det bir en, max två, lådor per dag.
 
Fast förmiddagen idag tillbringades i köpmeckat, Birsta City, kära maken skulle handla lite virke och annat och jag tyckte att jag nog kunde vara värd att hitta något tillskott till höst/vintergarderoben. Vad jag kom hem med? Ny tvålpump och tandborstmugg samt ett gäng dessertskedar....
 
Trots så många butiker hittade jag absolut ingenting som föll mitt öga i smaken. 'Trist.
 
Eftermiddagen sedan blev det trädgårdsjobb; en låda med purjolök togs om hand, purjon förvaras i en låda med sand i garaget tillsammans med palsternackorna vi tog upp häromdagen.
 
 
Drog upp lite ur morotslådan också och som vanligt är våra morötter groteskt stora, inte alla såklart, men i princip alla är större än de man köper. Den här vägde 930 gram, alltså strax under ett kilo.
 
 
 
Kvar nu är en låda med purjo till och så hela stora morotslådan.....
 
 
 
Undrar hur många kilo morötter det är där?
 

Strandade

Vi hade ju tänkt att vara en vecka i stugan och en vecka var det i fredags, men vi är fortfarande kvar. Lite strandade nästan. När vi åkte upp fanns inget vinterväder i sikte i prognoserna, så vi la inte på vinterdäck. Det skulle vi gjort. Normalt sett brukar det inte behövas förrän slutet oktober/början november, men med flera snöfall (ligger inte mycket kvar) och regn på kalla vägbanor, har vi valt att invänta lite mer stabila plusgrader, så hemfärd blir i morgon tisdag.Samtidigt så skönt att inte vara tvungen att åka, utan kunna välja. 
 
Å andra sidan har det hunnits fixas en massa; alla grönsakerna som var kvar är omhändertagna och alla lådorna omgrävda och klara för våren. En massa brädor till taket har hunnit målas, så nu är snart halva taket klart, även om inte alla brädor är uppe i taket än. Det har dragit ganska bra med två omgångar brädor på gång samtidigt, även fast varje omgång tar tre dagar på sig att bli färdigmålade. Det kommer att bli så snyggt och såå skönt slippa se de gamla kantstötta, smutsiga takplattorna!
 
 
 
 
Mycket moln och olika nederbörd samt dimma har vi haft, typiskt höst förstås, men inte så upplyftande för humöret.
En dag var det ändå lite vackert när solen försökte jaga bort dimman som låg tät.
 
 
 
 
 
 
Men man undrar hur vintern blir när det är så här mycket kallare än normalt; i natt lade sig den första isen inne i vår lilla vik och trots solsken under dagen ligger den fortfarande kvar.
 
 
 

I stugan igen

Så är vi i stugan igen. Hade gärna åkt upp tidigare, men vi hade en hel del att fixa med hemma, framförallt att få in all veden. Efter smällen tidigare när jag fick så ont, så har vi kört ett lass om dagen och det har funkat. Men så hade jag även en tid i fredags på käkkirurgen på sjukhuset för bedömning om eventuell operation av min fjärde visdomstand som bestämt sig att den faktiskt finns där under tandköttet och beslutat sig för att titta fram. Det är bara en lite pigg som är framme, resten ligger kvar i tandköttet och så har det varit i ett par år. På kirurgen bestämde de att den ska opereras bort eftersom den verkar vara halvrutten och tid bestämdes till november. Känns lite ångestfyllt, men inser ju att det måste ske. Usch.
 
Efter det beskedet åkte vi upp hit, lastade ur bilen, tände en brasa och gjorde oss varsin Irish coffe. Kim kläckte ju den eminenta idén i julas när vi kom hit, så det kan nog bli fler sådana under höst/vinter när vi kommer hit. Ett mycket trevligt sätt att få värme i kroppen när det är +10 inne i huset! 
 
 
Även här är det en ovanligt kall oktober och i morse vaknade vi till snöfall och vitt på marken. Dock 3-4 plus så den lär inte bli långvarig.
 
 
 
En del jobb kommer det bli i grönsakslanden, både få upp och in det som är kvar och att hinna gräva om några lådor. Hoppas också hinna påbörja målande av de brädor som ska bli nytt tak i vårt sommarsovrum, det är det som står på tur för renovering!

Sjukdomsbesked

När vi kom hem från vår Ålands/storstadsresan i lördags fick vi ett lite chockartat besked; min far ligger på sjukhus och är väldigt illa däran.
 
Ska väl säga att vi vetat att han inte har varit OK sista tiden, men att han var så dålig visste vi inte, min syster och jag.
 
Relationen till min far är ju inte speciellt varm, men ändå blir man lite omskakad, och än mer när jag på söndagen ringde till sjukhuset och pratade med behandlande läkare och hon berättar att han har väldigt långt gången cancer (visste vi inte om) och att det nog kan vara fråga om dagar, inte månader. Enligt henne skulle han inte lämna sjukhuset - levande.
 
Döm då om min förvåning när jag idag får veta att de haft en vårdplanering med honom om ett korttidsboende när han väl blir utskriven..... förstår ingenting, och han som är så virrig att han inte längre vet var jag bor, och i det närmaste döv dessutom, förstod nog ännu mindre. Igår när jag pratade med sjukhuset fick jag beskedet att han var väldigt trött, som tidigare, så hur han kan delta i ett samtal om framtiden begriper jag inte.
 
Veckan sedan i söndags har tankarna såklart kretsat väldigt mycket om hur man går till väga den dan det tar slut för honom, vad, och hur fort saker måste tas om hand osv osv. Men lite grann får väl de tankarna lägga sig och försöka bara se tiden an, ta det som det kommer.
 
Så vi fortsätter att leva det vanliga livet i det konstiga vädret som är; det känns som en månad har hoppats över, vi har novemberväder sedan någon dryg vecka tillbaka. Efter att ha haft sensommarväder långt in i september har vi bara några få plusgrader, blåsigt och regnigt. Pratas till och med om snöbyar i natt.
 
Vädret har ju gjort att vi behöver ta hand om det som växer i våra land, så på eatit finns nu ett par nya recept, rödbetsbiffar och palsternackslåda!
 
 
 

RSS 2.0