Bröllopsdag

Idag firar vi vår 24:e bröllopsdag! Hur firar vi det då? Såklart med en massa jobb utomhus - eftersom det är en uppehållsdag! Och såklart blir det en flaska Amarone till middagen sen.
 
Sedan slutet på förra veckan har det varit ganska bedrövligt väder; kallt och regnigt. Idag är det en lite bättre dag, men inte mer än +12. Såklart får man då passa på att klippa gräset som trots kylan vuxit rejält och sköta om bebisarna ute i landen. I morgon ska vi åka upp till stugan igen och släpar då med oss alla småplantor som inte kan sättas ut än. Bara det att jag insåg för några dagar sedan att vi inte får med oss allt den här gången. Tomaterna har kommit ner i sina stora krukor, en del nysådder har satts om i egna krukor osv. Så trots det kalla vädret har jag fått lov att försöka avhärda lite purjo och broccoli som idag har satts ut i landet. Hoppas att de klarar sig, och om inte så har jag fler plantor än vi har plats med, så då får jag sätta ut nya.
 
 
Små trådar till purjolök, man tror varje år att det inte ska bli nåt av dem, men de växer!
 
 
Nytt för i år, förutom paprika, är gurka. Fyra frön i varsin kruka har grott på en vecka och ska så småningom få pryda vertanen i stugan, ska bli jättespännande!
 
 
En annan rolig sak är att vår Ginst för första gången är översållad med blommor! Vi har haft den i många år, men den har aldrig blommat. Vi misstänker att det kan vara den gamla lagården som skuggade mer än vi förstod.
 
 
Men det finns smolk i bägaren också, min kära svägerska ligger på sjukhus efter en misstänkt TIA som gett henne problem med både armarnas och benens funktion. Det brukar gå tillbaka, men risken finns att det kommer nya ministroker. Håller tummarna att allt ordnar sig.
 

Från vårvinter till försommar på en vecka

Hemkomna i eftermiddag efter en vecka i stugan. Under korta tiden har vi vädermässigt gått från tidig vår till försommar; först en kall regnig dag med +5, sedan sakta stigande för att från onsdag eftermiddag övergå till försommar. Där stannade det och vi har toppat på +24. Naturen har exploderat från att knappt synas något grönt varken på marken eller träden, så var löven utspruckna och gräsmattan är bara några dagar från att behöva klippas. Syns på bilden nedan hur gult gräset var första dagen. Alla lådorna innehåller alla våra växtbebisar som vi ju inte kan lämna hemma, utan får släpa.
 
 
Det har varit MYCKET gräsmattekrattande, vi har aldrig haft så mycket löv förut. Förmodligen har det varit mycket vindar från ett visst håll som har fört med sig massa löv. Men OK, vi behöver en hel del löv till komposter och odlingslådor, och det har vi fått.
 
Vi har fixat i ordning våra lådor och sått allt som ska sås, ökat på jordgubbsplantorna och även ägnat en hel del tid att bara må bra; en del av den tiden på rygg/mage i solen. Bastat så klart och även tagit premiärdoppet. Tror inte det var en +10 i vattnet, det var ju då, bara 10 dagar sedan isen försvann.
 
Apropå bastun tog vi tag i ångestprojektet att försöka räta upp den lite. Tjälen skjuter upp den varje år och marken flyttar den då, lite i taget. Blir inte bättre av att det är lerlager en bit nere i marken. Resultatet har blivit att ena väggen lutar och att den lilla altanen lutar och att dörren är svår att öppna och stänga. Vi gjorde likadant för ett antal år sen; satte en lina mellan bilen och bastun och drog den hyfsat tillrätta. Men ångest är det ju såklart; håller byggnaden och bilen, eller rasar det/den?
 
 
Det gick bra, som tur var, även fönstren höll. Ett krysstag får vi leva med ett tag för att stabilisera altandelen.
 
Lite bilder sedan från de härliga dagarna vi haft och som också visar utvecklingen på en vecka.
 
 
 
 
 

Sådder och sånt

Våren är ju en ganska hektisk tid för oss; det är veden som ska kapas och klyvar och det är grönsaksodling som ska igång. Vårlådan har jag ju visat förut och där har det vuxit till sig en del, hade nog varit än mer om det varit varmare; den här veckan har vi hållit oss under 10-gradersstrecket hela tiden.
 
Men inne växer både purjolök och broccoli som de ska, blomkålen ser lite klen ut, hoppas den tar sig. Roligt är chiliplantan från förra året som fått övervintra och växer och blommar så det knakar, första frukten redan på väg. Den gav chili som i malen form blev en halv kryddburk förra året.
 
De fyra tomatplantorna tar sig riktigt bra, och nytt för i år är fyra paprikaplantor.
 
 
 
 
De senaste dagarna har ägnats åt vedklyvning och utomhussådder, så nu är allt sått som ska sås direkt; sommar- och vintermorot, palsternacka, rödbetor, röd och grön sallat, rucccola, grönkål, sockerärter, dill och persilja. Samt att gul lök och vitlök är satt i marken. Återstår att sätta potatis.
 
 

Roadtrip

Hemma sedan igår efter vår tripp söderöver. Som jag förutspådde har det blivit kallt igen, inte ens i de allra sydligaste delarna av Danmark var det mer än +10. Såklart ligger de före oss här uppe, men inte så mycket som man ändå skulle kunna tro. Men OK, rapsen blommar....
 
 
Men innan vi kom dit ner var vi hos lilla Essie och hennes föräldrar och hälsade på. På de veckorna sen vi senast träffades har hon vuxit rejält och lärt sig massa nytt.
 
  
Det blev även en natt hos Kim och på hemvägen stannade vi även i Skokloster. Även där har det hänt saker med barnen; nu behöver man inte alltid låtsas förstå vad Nora säger, nu förstår man, och Freja har tappat sin första tand. Ebba är ju så stor nu, så där ska det längre uppehåll i umgänget innan man ser skillnad. Precis som det ska vara.
 
 
 
Nej, det regnade inte, men det är alltid kul att gå med paraply!
 
 
 
En mycket fotogenisk liten person!

RSS 2.0