Huset färdigrenoverat!

Om några dagar har vi bott i vårt hus i 12 år och 8 månader. När vi köpte det visste vi att det skulle till en hel del renovering och det gillade vi. Men att det skulle bli en totalt genomgripande renovering trodde vi inte, då hade vi nog backat. Men så blev det. Det enda rum där det räckte med ytrenovering var vårt sovrum, så där kunde vi flytta in efter ca ett halvår.
 
Därefter satte vi igång med det som skulle bli vardagsrum och som då var ett kök för den äldre generationen som ofta bodde på övervåningen, medan den yngre hade sitt kök och boende på nedervåningen. Det var nog under jobbet med det rummet som vi insåg att vi kommer att få ägna ett antal år innan vi har renoverat hela huset och bestämde att det får räcka med ett rum om året, om vi ska orka. Och så fick det bli, förutom ett år, när vi bestämde oss för att ta ett friår från renoveringen. 
 
Under dessa år har vi jobbat heltid och lagt säkert lika mycket tid på huset. Hela nedervåningen har rum för rum öppnats upp ända ner till marken under huset och fått nya bärlinor och isolering. Någon gång fått timmerstockar utbytta i marknivå, som visat sig vara ruttna. De trägolv som varit bra har plockats upp, för att sedan läggas tillbaka och lackats eller oljats. Alla tak, utom ett, har bytts ut, eller lagts ett nytt under. Alla väggar har rivits ner ända till timmerstommen för att sedan isoleras och fått nytt ytskikt. Vi har byggt ett nytt kök där det tidigare var vardagsrum nere, det gamla köket nere blev ett gästrum.
 
Det sista projektet har varit att riva ut hela övre hallen, golvet gick inte att behålla, det gamla taket visade sig hålla uppe sågspånet på vinden så det fick vara kvar och ett nytt spikades upp under. En liten skrubb som hyste trappan upp till vinden fick bli lite större och byggdes om till toalett.
 
Idag lade vi sista handen på projektet trappa och övre hall och kunde därmed konstatera att vi faktiskt har gått igenom hela huset nu och ÄR FÄRDIGA! Det är nästan lika svårt att känna in som det faktum att vi är pensionärer. Men båda är en sååå skön känsla!
 
Här bilder på generationsköket som blev vardagsrum
 
 
 
 
Det gamla vardagsrummet som blev kök
 
 
Hallen undervåning
 
 
Ett gästrum/arbetsrum där vi ovanför det spikade taket hittade ett riktigt gammalt tak. Kilsågat tror jag det heter, planken följer trädstockarna i form, de är smalare i ena ändan än den andra och läggs då varannan med en smal ända och en bred ända i ändarna av rummet. De plockade vi ner, isolerade över och satte tillbaka dem. Tur att man var lite yngre och starkare då!
 
 
Badrummet var bedrövligt fult i aprikos sedan 70-talet, men det tog tid att hitta någon som var villig att ta sig an ombyggnationen. I samband med den blev det möjlighet att dra upp avlopp o dyl till övervåningen för att bygga toa där.
 
 
Och så det sista projektet; övervåningens hall, toalett och trappan. Äckligt grisskära väggar när vi flyttade in.
 
Ut till balkongen satt det en begagnad toadörr. Dragigt? Ja.
 
 
 
 
 
Så  i eftermiddags firade vi faktiskt med ett glas cava, because we`re worth it!
 
Förutom renoveringen inomhus har vi ju också satt ny fasad på hela huset och målat det, byggt två garage och en vedbod. Sett i backspegeln måste jag tycka att vi varit jävligt duktiga! Inte minst som har klarat av att hålla äktenskapet intakt i allt det här....
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0