Vårgöra/göra vår

Skrev ju för ett tag sedan om vår vårlåda, den vi gör första sådden för året i. Ett annat namn för det är vintersådd, eftersom man sår betydligt tidigare än man "ska" kunna. Men det här är tredje (eller fjärde?) året vi gör det nu, och vet att det funkar. Funkar gör det inte med alla växters frön, bara sådana som ligger kvar och ruvar i jorden tills den blir såpass varm som de här fröna behöver, vilket ofta inte är mycket. Andra växters frön skulle bara ruttna bort i det här läget. Ny tidigsådd för i år är palsternacka, blir intressant att se hur det funkar. Den är ju sällan skördeklar förrän framåt oktober annars, hoppas att dessa blir klara tidigare och om jag sår mer av dem i maj, kan få en tidig och en senare skörd.
 
I övrigt har det i lådan som vanligt hamnat sommarmorot, dill, persilja, rucola, röd och grön sallat.
 
 
Och så vill man ju ha vår inne också, så en del fönsterputs med tillhörande gardinbyte har det varit här hemma. Gillar att få in ljuset och de lättare färgerna både i fönstren och på golven - vårkänslan.
 
 
 
 
 
 

Huset färdigrenoverat!

Om några dagar har vi bott i vårt hus i 12 år och 8 månader. När vi köpte det visste vi att det skulle till en hel del renovering och det gillade vi. Men att det skulle bli en totalt genomgripande renovering trodde vi inte, då hade vi nog backat. Men så blev det. Det enda rum där det räckte med ytrenovering var vårt sovrum, så där kunde vi flytta in efter ca ett halvår.
 
Därefter satte vi igång med det som skulle bli vardagsrum och som då var ett kök för den äldre generationen som ofta bodde på övervåningen, medan den yngre hade sitt kök och boende på nedervåningen. Det var nog under jobbet med det rummet som vi insåg att vi kommer att få ägna ett antal år innan vi har renoverat hela huset och bestämde att det får räcka med ett rum om året, om vi ska orka. Och så fick det bli, förutom ett år, när vi bestämde oss för att ta ett friår från renoveringen. 
 
Under dessa år har vi jobbat heltid och lagt säkert lika mycket tid på huset. Hela nedervåningen har rum för rum öppnats upp ända ner till marken under huset och fått nya bärlinor och isolering. Någon gång fått timmerstockar utbytta i marknivå, som visat sig vara ruttna. De trägolv som varit bra har plockats upp, för att sedan läggas tillbaka och lackats eller oljats. Alla tak, utom ett, har bytts ut, eller lagts ett nytt under. Alla väggar har rivits ner ända till timmerstommen för att sedan isoleras och fått nytt ytskikt. Vi har byggt ett nytt kök där det tidigare var vardagsrum nere, det gamla köket nere blev ett gästrum.
 
Det sista projektet har varit att riva ut hela övre hallen, golvet gick inte att behålla, det gamla taket visade sig hålla uppe sågspånet på vinden så det fick vara kvar och ett nytt spikades upp under. En liten skrubb som hyste trappan upp till vinden fick bli lite större och byggdes om till toalett.
 
Idag lade vi sista handen på projektet trappa och övre hall och kunde därmed konstatera att vi faktiskt har gått igenom hela huset nu och ÄR FÄRDIGA! Det är nästan lika svårt att känna in som det faktum att vi är pensionärer. Men båda är en sååå skön känsla!
 
Här bilder på generationsköket som blev vardagsrum
 
 
 
 
Det gamla vardagsrummet som blev kök
 
 
Hallen undervåning
 
 
Ett gästrum/arbetsrum där vi ovanför det spikade taket hittade ett riktigt gammalt tak. Kilsågat tror jag det heter, planken följer trädstockarna i form, de är smalare i ena ändan än den andra och läggs då varannan med en smal ända och en bred ända i ändarna av rummet. De plockade vi ner, isolerade över och satte tillbaka dem. Tur att man var lite yngre och starkare då!
 
 
Badrummet var bedrövligt fult i aprikos sedan 70-talet, men det tog tid att hitta någon som var villig att ta sig an ombyggnationen. I samband med den blev det möjlighet att dra upp avlopp o dyl till övervåningen för att bygga toa där.
 
 
Och så det sista projektet; övervåningens hall, toalett och trappan. Äckligt grisskära väggar när vi flyttade in.
 
Ut till balkongen satt det en begagnad toadörr. Dragigt? Ja.
 
 
 
 
 
Så  i eftermiddags firade vi faktiskt med ett glas cava, because we`re worth it!
 
Förutom renoveringen inomhus har vi ju också satt ny fasad på hela huset och målat det, byggt två garage och en vedbod. Sett i backspegeln måste jag tycka att vi varit jävligt duktiga! Inte minst som har klarat av att hålla äktenskapet intakt i allt det här....
 

Vårvinterns härligheter

Den här veckan har vi blivit lite bönhörda; det har gått från vinter till ja, vårvinter i alla fall!
 
När vi kom hem hade det ju rasat ner ca 4 dm igen, den barmark som var, var borta. Sedan började det lite försiktigt att töa, och vi tog faktiskt fram grillen för första gången i onsdags.
 
Sedan rasslade töandet på, upp mot +10 vid ett par tillfällen och en sol som sken från klar himmel. Lägg därtill en massa blåst som ju också tär på snötäcket. Inte bara på snötäcket, det välter träd också, i morse när vi vaknade var vi strömlösa.
 
Nu är vi nog tillbaka i snödjup där vi var efter förra töperioden; plogade ytor snöfria och kvar på marken ca 4 dm.
 
Början på veckan
 
 
 
Idag 
 
 
 
När plusgraderna och solen satte in så lade vi ner mycket av arbetet vi tänkt att göra och har unnat oss en del tid i vår lähörna, guld värd när det blåser som det gjort, och faktiskt blivit lite bruna om nosen, så hääärligt!
 
 
Lite tid på att flytta snö har vi ändå lagt för att få fram den odlingslåda vi ska göra den första sådden i. Det var inte lätt att lokalisera den i det jämna snötäcket, men till slut så. Nu får den ett plastfönster på sig så jorden töar upp. Så fort det skett, så sår vi.
 
 
 
En kväll här i veckan när jag tittade ut trodde jag att det var norrsken ute. När jag kom såg jag att det inte var det, utan lite annorlunda moln som månen som nästan var hel, sken på. Har ju bara mobilkameran, men tycker att det blev hyfsade bilder ändå.
 
 
 
 

Mys- och monteringshelg

Skrev ju för ett tag sedan om ett tyg jag jobbade med, projektet gick bra och är nu överlämnat, så nu
kan jag visa vad som blev av den gamla gardinen!
 
 
 
Vi har ju varit i storstan sedan i torsdags, fast länge var det osäkert om vi skulle bli tvungna att vänta nån dag pga vädret. På onsdagen var det i det närmaste snöstorm som skulle hålla i sig på torsdagen, men lugnade sig så vi kunde åka.
 
Landade i Väsby hos de nyinflyttade där. De behövde hjälp med diverse olika monteringar, så det ägnades stor del av fredag, lördag och en del av söndagen åt. Men det hanns också med en hel del samvaro med det här lilla charmtrollet.
 
 
 
 
På lördagen kom även de tre andra charmtrollen, härligt att få träffa även dem en stund! Här pusskalas med Essie.
 
 
På söndag kväll, efter att ha träffat även Kim några timmar, var det dags för Mia Skäringer, en upplevelse!
 
 
Under de här dagarna hemifrån hade vi ju sett att det snöat än mer hemma, så det kändes surt att åka från ett snöfritt Stockholm för att landa tillbaka i vintern igen. Som tur var var ovädret på väg bort och vi slapp köra i det hela vägen. Gissar att vi nu har ca 70 cm igen. Vill ha sol och plusgrader och töande i raketfart!
 
 
 
 
 
 

Mer hall, mer snö

Börjar känna mig väldigt less på vintern nu. Idag skulle det vara uppehåll och vad händer? Jo det snöar mer eller mindre hela eftermiddagen
 

Vi hade ju fått lite barmark på plogade ytor och i övrigt var det ca knähögt. Så förra helgen kom det ”kul” nog ca 2,5 härliga decimeter snö igen (bakslaget), och helgen som kommer lovar de ytterligare uppemot 3 dm. Viss takskottningsrisk börjar då uppstå…

 
Ändå får man väl vara tacksam att det som låg på taken försvann under tötiden vi hade.

Men det händer ju en del inne när man inte gärna går ut. I går slipades trappan, vilket innebar en storstädning. Det dammar något alldeles hemskt under ett sådant arbete, även fast det gick att koppla slipmaskinen till byggdammsugaren. Man känner hur det blir ”grusigt” i munnen och kan ju tänka sig hur mycket man drar ner i lungorna…. men nu är det gjort.

 

 
 
 

Idag kom trappräcket på plats också. Vissa delar är målade innan montering, andra ska jag ta itu med i morgon. Skönt att ha det på plats, känns lite obehagligt med stupet ner till undervåningshallen när man går ut på balkongen…

 

 
 
 

Bör hinna måla klart detta de närmaste tre dagarna, det blir en kortvecka här hemma, på torsdag åker vi söderöver för lite trevligheter. Själva trappan får nog vänta till nästa vecka.

 

 


Vårvinter eller bara vinter?

Både idag och igår har vi haft strålande solsken och några minusgrader. I går kunde vi inte njuta av vädret, för då var det dels tandläkarbesök och en del saker som behövde inhandlas på stan.

Men i morse när vi såg prognosen för de närmaste tre dagarna och även kommande vecka insåg vi att nu jäklar, ska vi fånga dagen! Så det blev först en skön promenad i solen och sedan satt vi och lapade sol en timma i vår lilla läade kaffehörna, men drack inte kaffe, utan unnade oss annat! Ljuvligt!

 
 

Upptäckte att krokusarna också har förstått att det snart är dags!

 

Sen var det ju då resten av veckan…Det sägs ju att det ska komma sju bakslag innan våren kommer. Undrar nu bara när man ser den där prognosen, kan man räkna dessa tre snörika dagar som tre bakslag? I så fall kommer vi att vara uppe i fyra efter dessa, vi fick ju ca fem centimeter förra helgen. Eller är det så att det är antal lågtryck? Tror jag bestämmer att det är antal snödagar!

 

 

Känns så fruktansvärt onödigt med 3 decimeter snö nu igen!

När vi nu pratar inomhusväder så har jag parallellt med hallprojektet lite andra projekt på gång, det här tyget har börjat arbetas med. Tycker att det är ett härligt somrigt mönster och tillika färgställning. Blir det lyckat kan det komma en bild.

 

 
Ett stickprojekt är färdigt, ett annat stickprojekt är pågående (också med vår i tanke), samt ett virkprojekt som ska få sin plats här hemma. Inga problem att få dagen som pensionär att gå!!!

RSS 2.0