Härligt töväder!

Efter ca halva veckan i stugan vände vädret och vi fick plusgrader, som högst +8. Låter kanske inte så mycket, men oj, vad det töade! När vi åkte hem hade snön sjunkit ihop rejält, det var vatten ovanpå isen på sjön och all snö rasat ner från taken, sånär som på nån klutt här och där. Väldigt, väldigt skönt! Nu vet vi att även om/när det kommer mer snö, så lägger den sig på snöfria ytor istället för att bygga på redan befintliga mängder.

 

Och så hann vi långt med nya lilla rummet bredvid vårt sovrum, nu är det bestämt att det ska bli ett arbetsrum. Har ju ofta med mig symaskinen upp och skönt då att slippa röja köksbordet när det ska sys och ha ett arbetsrum för det och annat.

Tapet på plats och fönster och dörr nästan färdigmålade.

 
 

Hemma nu igen sedan igår och här har det verkligen töat ordentligt! Så pass att kära maken kunde tvätta bilen på gårdsplanen!

 

Hallen här hemma har också närmat sig färdigställande. Det vi ska börja med nu är räcket som ska sitta runt ”hålet” till undervåningen. När det är klart ska själva trappan slipas och målas om.

Några detaljer vi är extra nöjda med är klossar som både pryder och gör att man slipper gera taklister i besvärliga hörnor. Framför allt i den hallen är det väldigt få vinklar och väggar som är raka, då är de här klossarna perfekta. Skönt också att ha fått tillbaka ledstång i trappan!

 
 
 
 
 
 

Mys-och njutvecka

Vi bestämde ju redan förra året när vi var tvungna att åka upp till stugan för att skotta taken, att vi i (pensionärs)framtiden skulle lägga in en vecka i februari och unna oss en titta-till-och-njuta-vecka. Nu är vi här!

Kom upp i går strax efter lunch och fick pulsa oss fram. Det har töat här, precis som hemma, men inte lika mycket. Kanske en halvmeter snö, och mycket har släppt från taken, men inte allt.

 

Skönt att se att allt är som det ska, den nyinglasade vertanen framför allt. Rejält stöttad, för att klara rejäla snömängder.

 

Inga problem med vatten heller, allt funkade som det ska, så såklart blev det bastu också! Men innan dess fick vi några fina naturvyer. Först ångade det från sjön när nattkylan kom, efter att solen legat på där under dagen,

 

sedan kom supermånen upp. Såg först senare att det faktiskt var en supermåne, vi reagerade bara på att den var så himla stor!

 
 

Sedan blev natten lite tuff, det blåste ca 20 m/sek och det dånade och dunsade i väggen mot norr, där vi sover. Blåsten har hållit i sig mest hela dagen så snön drev igen vägen för oss. Men åter, tack och lov för snöslungan och kära maken som slet med den!

Vad jag gjort? Kvistlackat dörren till klädkammaren….


Matstafett

När vi flyttade in i den här lilla byn för 12,5 år sedan fanns här ca 10 permanenta hushåll och även några sommarstugor. De senaste åren har det dels byggts fyra nya hus, varav ett ersatte en av sommarstugorna, så byn har vuxit. När det kommer så mycket nytt blod in i en by som ”stått stilla” så händer det ibland saker. Såklart beror det på vad det är för människor, men även vilken reaktion som uppstår vid nya möten.

Här har det varit enbart positivt. Första tecknet på det var ju i somras när det ordnades ett ”After röj” när den årliga slyröjningen längs vår väg hade gjorts. Mycket trevlig och kul. Nu blev det då Skärsätts Matstafett.

I korthet går det ut på att man äter förrätten på ett ställe, huvudrätten på ett annat och efterrätten på ett tredje. Förhoppningen här var att vi skulle bli tolv par, så att det skulle bli nya konstellationer av människor på alla ställen. Dvs de som samlas för förrätt på ett ställe splittras sedan upp och går åt olika håll för sin huvudrätt och likadant efter huvudrätten så splittras alla till nya ställen. Riktigt så blev det inte för det var 10 deltagande par, men det funkade jättebra ändå.

Vi hade turen att få bjuda tre par på förrätt, det absolut enklaste – att få börja. Däremot visste vi inte vilka som skulle komma och inte heller vart vi skulle ta vägen för huvudrätten. Men varje värdpar hade ett brev där vi fick veta vilka som skulle vart för nästa rätt.

Men som sagt, skitnervöst. Skitnervöst, eftersom vi inte känner folket i byn speciellt väl, och inte alls visste vilka som skulle dyka upp och inte vilka förväntningarna var. Riggat och klart såhär, fattas bara parmaskinkarullarna som strax ska hamna på tallrikarna.

 
En jättetrevlig sittning hade vi här hos oss, och likadant blev det på de ställen vi åt varmrätt och efterrätt på.

 Allt avslutades sedan med kaffe och avec hos ett av paren, och avecen höll i sig ända frampå småtimmarna…..

Enda smolken var att mina trasiga höftböjarmuskler inte klarade alla snabba promenader genom byn så bra, så idag har jag varit tvungen att plocka fram kryckorna igen. Allt jag tränat mig till känns borta och jag är tillbaka på ruta 1, eller värre.


En stor lättnad

Det känns lite grann som det faktiskt är vår i sikte! Så är det ju säkert inte, men vi har haft plusgrader nu i flera dagar och det töar hej vilt.

När vi kom hem från storstan för ett tag sedan, hade det ju snöat ordentligt och vi hade ca 60 cm i snitt, mer på vissa ställen, lite mindre på andra, beroende på hur det drivit. Då hade vi rejäl ångest över om det skulle komma mer, för då hade vi varit tvungna att skotta alla taken. Vi bedömde att vi var tvungna att ta taket på snickarboden, den konstruktionen är den klenaste, men det andra skulle vi avvakta med.

 
 

Och så i slutet på förra helgen vände temperaturen uppåt lite försiktigt, och sedan har det bara ökat. Vissa dygn har det varit plusgrader även på natten. Snön har sjunkit ihop rejält, och hela gårdsplanen är en enda stor isbana. MEN DET HAR RASAT FRÅN TAKEN! Tar gärna eländet med isen (har ju broddar) bara jag slipper klättra upp och skotta tak!!! På vissa tak ligger en del kvar, men det är så lite så det gör inget och varmt är det fortfarande, just nu +8, så det försvinner.

För det är ju säkert så att vintern kommer att komma tillbaka, men det är OK när det liksom får börja om från början på taken!

 
 
 
 
Till och med börjar pinnarna på odlingslådorna sticka upp ur snön!

Hårvård

Nu är det ju ganska många år som jag har valt andra sätt att tvätta håret på än med traditionella schampon. Vill inte ha massa silikon (som de alla innehåller) som lägger sig både runt hårstråna, vilket är det minst dåliga, men framför allt i hårbotten, som ett täcke. Därtill konserveringsmedel, parfym och annat skit som gjorde att jag fick klåda och sårskorpor i hårbotten.
 
Har under åren provat mycket olika, alla har fungerat ganska bra; bikarbonat utrört i vatten, ett uppvispat ägg - smeta in och tvätta och en del andra metoder. För ett år sedan, tror jag, såg jag en artikel i en tidning om en tjej som, för att förpackningsbanta, använde sig av fast schampo. Hittade sådant och har sedan dess använt det. Det ser ut som en tvål men uppför sig som schampo, samma lödder. Tvätta och skölj och sedan har jag ett par matskedar vinäger i en bringare som jag späder med en halvliter vatten och sköljer håret med efteråt. Det gör håret luftigt och lättkammat, Det #balsamet" har jag använt oavsett tvättmetod och sedan jag började med det har jag aldrig flygigt elektriskt hår längre. Helt suveränt! Håret blir inte fett fort heller eftersom hårbottens naturliga balans inte blir lika störd, hårtvätt max två gånger i veckan.
 
J.R. Liggetts Old-Fashioned Original Shampoo Bar
Behövs en hårtvätt nr 2 blir det oftast med Aleppotvålen som innehåller 20% lagerbärsolja. Det är den som är vår kroppstvål numera, gjord på olivolja. Sen vi började använda den försvann vintertorrheten som kliade, från kroppen.
 
Och eftersom jag är lite nördig sådär överhuvud taget, så färgas håret sen drygt ett år med örtfärger. Blir precis lika bra som med de hemska, illaluktande färgerna i butiker eller hos frissan. Sitter i lika länge, meckigare att använda, men känner ingen oro att håret ska brännas av eller få frätskador i hårbotten.
 
Radico 100% Ekologisk Hårfärg, 100 g
 
Det man får stå ut med är att håret luktar spenat i vått tillstånd, en vecka eller så! Känns helt OK!
 

Nagel i ögat

Nej, någon nagel i ögat har jag inte, även fast det känns så. Däremot en rejäl inflammation/infektion. Kände under de sista dagarna i helgen att allt inte stod rätt till, och på måndan när vi kom hem såg jag att jag var ordentligt röd under ögonlocket. På tisdagen var det värre och jag insåg att det var dags att söka hjälp, så i förmiddags blev det drop-in på vårdcentralen och en antibakteriell salva som resultat. Hoppas nu bara att det ska hjälpa.

Hem kom vi som sagt i måndags efter fler dagar i storstan än vad som var tänkt.

Åkte ner på onsdagen förra veckan och tog in hos Vickie och Saša. Tillbringade stor del av torsdagen med att gosa med Ellie, samt åkte och tittade på deras nya boende i Väsby.

 
 

Frampå eftermiddagen tog vi oss ut till Stadsgårdskajen och partybåten. Gillar inte att ta selfies – blir aldrig nöjd med resultatet – men ja, den här gången blev jag det. Så, här riggad för party!

En riktigt, riktigt bra kryssning hade vi, dans nästan non-stop i fem timmar till riktigt bra musik!

Sen tillbaka till Solna för ytterligare en övernattning och på lördagen ut till Skokloster och hälsa på de andra tre sötnötarna.

Tanken var ju att åka hem sedan på söndagen, men snöovädret som lade sig över i stort sett hela landet kändes inte rätt att åka i – när man nu inte har något man MÅSTE åka hem för. Så det blev i stället en natt hos Kim. Åkte sedan hem på måndag i lugn och ro, på plogade, nästan bilfria vägar.

För den som eventuellt är intresserad finns det nu ett recept eatit på en jättegod grönkålssoppa som jag lagt in där. I kväll gick den sista grönkålen från vår odling åt till middag. Har testat lite olika recept, men det här är min variant. Grönkål är för övrigt en av de grönsaker som blev bra i odlingarna i somras och som vi ska satsa lite mer på! Så här ser den ut i ett tidigt stadium i tillagningen.

 

 

 

 

 


RSS 2.0