Härliga vår?

Ännu en dag med temperatur runt +20, det har varit fantastiskt härliga veckor. Naturen exploderar, till och med har björkarna börjat slå ut, det är ca två veckor tidigare än normalt. Det var inte länge sedan tussilagon tittade upp, men nu håller vitsipporna på att breda ut sig också. Och så mina Scillor, de planterades på ett helt annat ställe än där de växer nu, men här verkar de trivas. Bra så! Mina vintersådda sallatsfröer har också kommit upp!
 
 
 
 
 
Sen är det ju så att det är Valborg i morgon och Valborg brukar ju ofta vara kall och bedrövlig. Dessvärre ser det ut att bli så även i år. När den och 1 maj är avklarad verkar det bli ännu kallare. Enligt prognosen ska det snöa här på torsdag. Men det bryr vi oss inte om; i morgon åker vi söderöver till Stockholms norra förorter och sedan blir det ett antal dagar med resor och umgänge med barn och barnbarn -  sånt som värmer! 

Snösmältningens baksidor

Hemma igen sedan igår efter fantastiska dagar i stugan. Det var ju ordentligt med snö där när vi kom, men efter nästan en vecka med temperaturer som ett par dagar passerade 20-gradersstrecket, så smälte snön med raketfart. Inte så att det var helt snöfritt när vi åkte, men väldigt mycket mindre. 
 
Isen smälte på sjön för varje dag, vilket gjorde att vattennivån steg rejält. Längs hela stranden gick vattnet långt upp på gräsmattan. 
 
 
Snöret som går mellan pinnarna på bilden, sitter precis vid strandkanten. Därifrån är det ca 75 cm ner till vattnet, i normala fall.
 
 
 
 
Stenen på bilden nedan, sticker normalt upp ca en meter ovan vattenytan. 
 
 

Den femte årstiden

Den inträffar inte varje år, men i år gör den verkligen det; den femte årstiden. Vi är i stugan sedan annandag påsk och här var det betydligt mer snö kvar än vad vi hade hemma. Isen ligger fortfarande tjock på sjön, men längs stranden börjar det komma fram vatten. Och så till detta temperaturer på drygt +20. En häftig kontrast där det blir ett annorlunda mellanting mellan vinter och sommar, som ändå inte är vår - den femte årstiden. Det känns lite märkligt att ligga och sola i bikini samtidigt som det ligger tjockt med snö runt om.
 
 
Det har till och med gått alldeles utmärkt att sitta ute och äta, samt att vi har fått börja njuta fördelarna med vår inglasade vertan. Den håller värmen långt in på kvällen så det går att sitta där och se solen gå ner. Dessutom har vi pimpat den lite grann. Vi valde att istället för att köpa en ful grön altanmatta använda våra överblivna/utgångna trasmattor, och det blev jättebra!
 
 
 
 
I det här fantastiska vädret som är, smälter snön ändå fort, det kommer fram mer mark för varje dag, så snart är den över, den femte årstiden och då blir det vår här också. Om vi då inte går direkt till försommar!? Beror på om vädret tänker hålla i sig.

Pensionärslivets framsida

Alltså, det här med att vara pensionär är så skööönt! Särskilt när det är sådant väder vi haft nu sen ett antal dagar (erkänner att jag inte har koll på hur många, dagarna som pensionär flyter liksom ihop...). Snö finns fortfarande kvar, men högarna krymper och mer och mer av gräsmattan kommer fram.
 
 
 
 
Vi har inte haft några jättetemperaturer, men det har stegrats lite dag för dag och i vår solhörna blir det nu hett! Såpass att man kan lätta på klädseln till shorts och linne! Faktiskt inte bara när man sitter där, idag har termometern passerat 10-gradersstrecket och i morgon lovas det 16!
 
 
Även fast vi fortfarande har rejält med minusgrader på natten kunde jag inte låta bli att köpa penséer igår. De tål ju en del minusgrader och jag lägger nog över lite fiberduk i natt.
 
 
Eftersom det inte ännu går att göra så mycket annat utomhus ännu, så har vi rejält lata dagar nu i solen. Det som finns att göra är att gräva bort upplogat grus i snöhögarna på gräsmattan, sola, plantera penséer, sola, plantera om purjosådden (oj, det blev 45 stycken!), och så sola en stund. Good life!
 
 
Nu ljög jag lite, kära maken har nog jobbat lite mer; dragit el till snickarboa, kapat lite ved, lagt på sommardäck. Men inget av det hade ju jag kunnat göra - eller ens hjälpa till med! Så ja, han har också solat!!!!
 
 
 

Brunnsborrning

Nu är vi sedan igår hemma igen efter en dryg vecka i stugan, massa bastubadande har det såklart blivit och också fortsatt fix i nya arbetsrummet. Nytt, fint trägolv har kommit på plats, plus att det har hårdvaxoljats in. Luktar fruktansvärt, så det är tur att vi sover i andra huset. Enda som är kvar i det rummet nu är golv- och taklister. Till och med gardiner och lampor är på plats!
 
En annan sak som är på plats är en ny vattenbrunn. De kom på torsdagen och började borra. De hittade några små vattenådror på vägen ner, men det krävdes 110 meter ner i marken/berget innan det blev tillräckliga mängder. På fredagen var de tillbaka för att få ner en pump i hålet som nu ska stå och pumpa upp vattnet och låta det bara rinna iväg, detta för att få bort allt skräp och stendamm som blir under borrningen. Känns ju väldigt vattenslöseri att det ska stå och pumpa ur i två veckor, men det är tydligen nödvändigt för att få bra kvalitet på vattnet.
 
Kan ju säga att det är skillnad på dagens vattenbrunnar och den bild man nog har av hur en vattenbrunn ser ut. Det är ett väldigt litet hål, kan vi säga, men ska ge tillräckligt med vatten för de fyra fastigheter den ska serva, trots att en del av oss tidvis har många gäster och stor vattenåtgång. 
 
 
 
 
Det är inte den sortens brunn ett litet barn kan trilla ner i precis!
 
 
Här spolas vatten upp och ut, hinken är till för att kunna mäta hur mycket vatten per sekund som kommer upp.
 
När snöeländet är borta ska det sedan grävas för, och ner, vattenledningar till husen. Som tur är kan vi till stor del använda de gamla befintliga.

Snö, sol och vatten

I torsdags förra veckan fick vi veta att nu var vägen ner till stugan plogad. Genast föddes tanken att "ska vi inte åka upp då kanske, vi har ju inget måste-göra här hemma längre?" Och så blev det, fredag morgon drog vi.
 
Kunde snabbt konstatera att det var jäkligt mycket mer snö kvar här än hemma, nånstans upp mot 70 cm.

Kunde också snabbt konstatera att den nya, numera inglasade altanen kommer att vara en pärla! Dels fungerar den som en isolering mot huskroppen eftersom den tar emot vinden, och huset behåller värmen betydligt bättre under natten. Dessutom kan man sitta strax innanför de öppna dörrarna i solskenet och slippa vinden! 
 
Passade ju även på att fylla år här uppe. En dag som får åldersnojan att gå riktigt i taket, för den nojan finns, absolut. Försöker frenetiskt att säga till mig själv att vara glad över att finnas kvar, än att noja ut på att bli gammal. Det går sådär.... En god köttbit, potatisgratäng och en Amarone firades det med. Sedan bjöd kvällen på en vacker solnedgång.
 
 
Här en annan ljuspunkt som jag är väldigt nöjd med; hittade som reklam i Instaflödet. Ibland kan man faktiskt hitta bra saker där! Gör sig väldigt bra på den gamla hyvelbänken/tvbänken.
 
 
 
Anledningen att vägen blev plogad så tidigt (brukar plogas först till påsk) är att det ska borras för vatten här hos oss. Vi har nu vatten från en vattentäkt en bra bit bort och vattnet har varit OK, även fast det på sommaren blir lite gult. Några av de närliggande fastigheterna har varit lite tveksamma ändå, och efter sommarens torka och att vattnet blev riktigt dåligt, så föddes idén. Idag kom de och lastade av en del av den utrustning som kommer att behövas, lite säkert sen om de kommer i morgon eller på fredag och drar igång själva borrningen. Men väldigt spännande ska det bli!
 
 

RSS 2.0