Tomater och annat kul

Vi har ju inte fått den skörd vi hade förväntat oss av vissa grödor vi odlat, medan andra har levererat. Till exempel tomaterna. Har tagit den enkla vägen och plockat av dem från buskarna numera sedan de nått upp till hyfsad storlek och låter dem mogna inomhus. Förutom att jag ju använt i ett par rätter är det nu en hel del som inte hinner tas om hand, så jag prövar nu att frysa in dem, precis som de är – färska. Har läst att det ska funka bra, hoppas. 

 
 

Det blir nämligen ingen matlagning här hemma på en vecka, därav nödvändigt att rädda de små raringarna.

Det ser ut så här just nu, här hemma

 

 

 På lördag tar vi semester från den (faktiskt) stressiga pensionärstillvaron och vilar upp oss i en vecka i Glyfada utanför Aten. Kallas tydligen Atens riviera, ska bli spännande, roligt och skönt. Såklart planerar vi att ta oss in till Aten ca 2 mil dit, och få se Akropolis och annat sevärt! Förhoppningsvis även få lite sol och bad, även om prognosen inte ser så lovande ut just nu.

Skörd

Vid den här tiden är det ju mycket som brukar vara dags att skörda, och en hel del är det, men inte alls som förra året fast vi har odlat mer. Det märkliga är broccolin och blomkålen. Förra året hade vi mängder av broccoli från början av augusti och fram till början av oktober, i år kom inte den första broccolin förrän i slutet på augusti och det var inte på långa vägar som förra året, och verkar inte bli heller. Likadant med blomkålen, skördade stora fina huvuden i mitten på september förra året, i år syns inte ett endaste litet huvud än. Då har vi ändå haft en underbart varm och fin sommar och vatten har de fått - förstår ingenting! Väldigt tråkigt känns det.
 
Morötterna verkar växa som de ska, även purjon, grönkål, rödbetor, potatis, palsternacka och vitkål. Vitkål är ju första året vi odlar och den har bivit gigantisk! Tog ju ett huvud hemma för ett tag sen och har skördat ett par huvuden här uppe i stugan och ja, titta!
 
 
 
 
Garaget blir lagringsplats för dem. Två står fortfarande kvar i landet och ett av dessa gigantiska gick åt en del av till middagen igår.
 
Trodde jag plockat av det som tomaterna tänkte ge, men det blev nästan lika mycket till. De mognar allt eftersom och nog motsvarande 4-6 normalstora tomater har använts i matlagning, men det är ändå en hel del kvar.
 
 
Den gula löken är ju skördad sen ett bra tag och den hemma har plockats ner för lagring, men den här uppe i stugan får hänga ett tag till.
 
 
Vitlöken blev lite större och bättre än förra året, och jag försökte mig på att göra en fläta av den. Det var inte så lätt som jag trodde.....men den är....där.
 
 

Nybliven mormor

En hel del resande har det blivit de senaste veckorna. Shoppingresan för ett par veckor sen, oroliga att missa lilla Ellies ankomst, upp till stugan igen och fortsätta vänta.

Vi visste ju att ungefär 14-16 september skulle hon vara två veckor senare än utsatt datum, och i slutet på den andra veckan kom beskedet om igångsättning på lördag den 15:e.

Men oj, vilken nervpärs det blev! Preparatena som skulle hjälpa Vickies kropp att påbörja förlossningen ville inte ta, eller hennes kropp lydde inte, så det blev en mycket plågsam, utdragen resa som slutade med akut kejsarsnitt på måndag eftermiddag. Värst såklart för Vickie och Saša, men när man förväntar sig att höra något efter ca max ett dygn och får vänta ett dygn till, utan att veta någonting, då målar man djävulen på väggen och tror att det värsta av det värsta har hänt….

När telefonsamtalet äntligen kom ca 15.30 på måndagseftermiddagen att allt gått väl ändå, då brast alla fördämningar.

Desto härligare sen att kunna åka ner igår onsdag och få hälsa på dem och se att allt var väl med dem och framför allt få träffa det fjärde lilla underverket!

 

 

 
 
Hem idag igen, och i morgon åker vi upp till stugan en sväng igen. Nu betydligt lugnare än vi varit på många veckor!

Vad gör man inte för god mat?

Bilresa från 8.30 till 16.30. Färja mellan 16.45 till 17.30. Därefter lite shopping. Sen detta
 
 
 
 
Också det värt resan.  Proppmätt är bara en viskning. I morgon norrut igen.

Ätbart m.m

Förra årets tomater blev det inte så mycket med, dels hade vi nog bara en? buske och vädret var ju inte det bästa. I år har vi haft fler byttor med tomater och de har satt mycket frukt, men det är segt med mognandet. Har läst att det kan vara bättre att plocka av tomaterna och låta mogna inomhus - slippa mecket med att bära in under natten eller täcka över. Så med tanke på att vi i morgon åker söderöver för ett antal dagar, så plockade jag av ca 90%. Det var mycket mer än jag trodde!
 
 
 
Det är en liten busktomat, så det blir ungefär som körsbärstomater.
 
I morgon tar vi in hos Kim på vägen söderöver och tar med oss lite andra grönsaker. Bland annat har jag tagit upp potatis. De allra minsta fick dock stanna hemma och bli råstekta och åts med hemmagjord bea och kycklingklubbor.
 
 
 
 

Godsaker

Härligt sensommarväder har det varit både igår och idag, ca 23 idag faktiskt. Det gäller att njuta så länge det går! Njuter gör man ju då bäst genom att stå och måla? gärna på skuggsidan? Nej, vi har inte gett oss tid att sitta i solen, å andra sidan har vi ju fått sanslöst mycket sol denna sommar. Utan vi målar. Vill så gärna hinna klart med traktorgaraget och kunna pricka av det projektet i år i alla fall (trodde vi skulle gjort det förra året...) Några foder kvar och, värst av allt, vindskivorna på framsidan. Det är nog ca 5 m dit upp. Kanske, kanske kära maken klarar att ta sig upp på taket och ligga på magen och måla dem....
 
Ett projekt som vi idag kan kalla avklarat är den nya lilla toan. Nu finns både spegel, el och därmed fungerande lampa på plats. Däremot så är där annu bara innerväggar, ytterväggarna få höra till hallen. Känner mig VÄLDIGT nöjd med den här lilla faciliteten!
 
 
 
Känns bra också att kunna återanvända spegel och lampa som fanns i badrummet före renovering. Där passade de inte in efteråt, men här perfekt.
 
När kära maken lade arbetet fick han i avslutningspresent en flaska Moet et Chandon från sin största uppdragsgivare (de skickade den faktiskt på posten och vi fick den i brevlådan - hel!). Vi bestämde att den skulle knäckas den 1 september, då vi dels firade 26 år som par, samt att det är då han faktiskt börjar ta ut pension. Så det gjordes i solskenet igår:
 
 
 
 
Och bilen då? Jo, den hämtade vi i torsdags och det kändes ändå väldigt nice att få tillbaka sin egen. Vi hade sådan tur (faktiskt) att vi hamnade i ett riktigt skyfall på vägen hem. Dan därpå var vi ju såklart ute i bilen och kollade och kände på alla mattor, väggar och tak efter fukt. Men hittade ingen! Så ja, kanske lyckades de! Nu vågar vi nog följa vår plan att åka söderöver i veckan som kommer!

RSS 2.0