Olika sorters skördar

Nu har vi haft ett antal frostnätter och prognosen säger att de blir fler och kallare, så nu börjar det bli bråttom att få upp en del av de grönsaker som fortfarande står kvar i landen.

Vi har haft en dålig säsong när det gäller blomkål och broccoli, väldigt lite av båda. I går togs de två blomkålshuvudena som blev något med, upp. Ett stort och ett litet, det blev en påse till frysen av dem ändå.

 
 
Idag togs de sista rödbetorna upp samt de första palsternackorna. De, tillsammans med ett par morötter fick gosa sig i ugnen med olja och honung och serverades med stekt kassler och vitlökscremefraiche. 
 

Morötter är ett kapitel för sig. De flesta gallrar sina morötter när de börjar komma upp, för att ge dem plats att växa. Det gör inte jag, de växer och tar den plats de behöver ändå. Samtidigt får man ju en mycket större skörd när man inte plockar bort hälften. Blev ändå förvånad idag när jag lyfte på morotsblasten på ett ställe. De har tillräcklig växtkraft att för att spränga odlingslådan för att få den plats de behöver!

Plockade ur stackarna och de var stora, jämför min handske!

En hel del kraft och tid lades sen på att förvälla och frysa in morötter, packa in färska med sand i en stor kruka och förvara i garaget, samt att lägga massa skyddande löv och gräs runt de som får stå kvar ett tag till. Förutom morötter får även palsternacka, grönkål, purjolök och broccolin stå kvar ett tag till. Allt utom broccolin tål många minusgrader och broccolin har varit dum mot mig, så nu är jag dum tillbaka.

 
 

En annan ”skörd” vi fick i går kväll var älgkött. Känns lika lyxigt som grönsakerna, nej, mer, att få. Vi avstår att vara med i jakten, men eftersom de delvis jagar på vår mark får vi en del av köttet. Så igår kväll fick vi två paket färs, en hyfsad stek och, tror jag faktiskt, en hyfsad bit filet! Underbart!

 

Apropå mat, så finns ett nytt inlägg sen en tid på eatit.se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0