Olika sorters skördar

Nu har vi haft ett antal frostnätter och prognosen säger att de blir fler och kallare, så nu börjar det bli bråttom att få upp en del av de grönsaker som fortfarande står kvar i landen.

Vi har haft en dålig säsong när det gäller blomkål och broccoli, väldigt lite av båda. I går togs de två blomkålshuvudena som blev något med, upp. Ett stort och ett litet, det blev en påse till frysen av dem ändå.

 
 
Idag togs de sista rödbetorna upp samt de första palsternackorna. De, tillsammans med ett par morötter fick gosa sig i ugnen med olja och honung och serverades med stekt kassler och vitlökscremefraiche. 
 

Morötter är ett kapitel för sig. De flesta gallrar sina morötter när de börjar komma upp, för att ge dem plats att växa. Det gör inte jag, de växer och tar den plats de behöver ändå. Samtidigt får man ju en mycket större skörd när man inte plockar bort hälften. Blev ändå förvånad idag när jag lyfte på morotsblasten på ett ställe. De har tillräcklig växtkraft att för att spränga odlingslådan för att få den plats de behöver!

Plockade ur stackarna och de var stora, jämför min handske!

En hel del kraft och tid lades sen på att förvälla och frysa in morötter, packa in färska med sand i en stor kruka och förvara i garaget, samt att lägga massa skyddande löv och gräs runt de som får stå kvar ett tag till. Förutom morötter får även palsternacka, grönkål, purjolök och broccolin stå kvar ett tag till. Allt utom broccolin tål många minusgrader och broccolin har varit dum mot mig, så nu är jag dum tillbaka.

 
 

En annan ”skörd” vi fick i går kväll var älgkött. Känns lika lyxigt som grönsakerna, nej, mer, att få. Vi avstår att vara med i jakten, men eftersom de delvis jagar på vår mark får vi en del av köttet. Så igår kväll fick vi två paket färs, en hyfsad stek och, tror jag faktiskt, en hyfsad bit filet! Underbart!

 

Apropå mat, så finns ett nytt inlägg sen en tid på eatit.se!


Vertan och walk-in-closet

Idag har vi äntligen fått fönster inmonterade i vår vertan (korsning altan/veranda)! Det blev så himla bra och det ska bli så roligt i vår när man kan börja dra full nytta av den! Nu under hösten tror jag nyttan av den kan vara att värmen in huset behålls bättre när vi har en vindbarriär mot sjön och nordvästvindarna.

 
 

Alla fönsterpartier är skjutbara i båda riktningarna för att kunna ha öppet eller stängt efter hur sol och vind ligger på, det är kommer att bli sååå bra i sommar!

Vi har ju byggt om en hel del i våra båda hus här de senaste åren. I höst fortsätter vi med att införliva ett förråd som ligger inne i det ena huset, fast har ingång från utsidan av huset. Det har blivit ett rent skräpförråd, där mycket som borde slängts har fått hamna.

Nu har dörren utåt ersatts med ett fönster och en dörröppning tagits upp från vårt sovrum. Det kommer att bli en stor, rejäl walk-in-closet, där vi verkligen får möjlighet att noga prova vilket outfit som för dagen är bäst; de grå eller svarta gamla joggingbrallorna, den gråsolkigt vita eller den urtvättade småtrasiga blå t-shirten?

Nej, ingen walk-in-closet. Det vi började prata om var förråd, såklart. Å andra sidan växer familjen och kanske får det bli ett litet sovrum där i stället? Vi får s

 

 

 
 

 


Före, under och efter Glyfada, Grekland

Fredag 28 september rullade vi iväg ner till Solna för att hälsa på lilla Ellie och hennes föräldrar en sväng innan Greklandsresan. Det syntes att hon börjar närma sig 3-veckorsgränsen, ögonen är klarare och hon börjar kunna följa med blicken.

Fick förtroendet och nöjet att ha henne tätt intill mig så mycket jag orkade och ville , ljuvligt!

 

 

På lördagen var det dags för Aten och Grekland. De var ju i utkanten av stormen som drog fram över grekiska övärlden så det blev en skumpig landning och lite regn även när vi skulle ta oss till hotellet.

Dessvärre höll regnet i sig även på söndagen, så det var tur vi hade våra regnponchos med och ändå kunde gå runt i Glyfada och orientera oss en del.

På måndagen klarnade det upp och blev läge för strand och bad. Som tur var visade sig att stranden nedanför oss även var den bästa!

 

Även tisdagen bjöd på sol- och badväder, vilket stämde väldigt bra med våra önskemål, även att onsdagen blev lite mulen när vi hade bestämt oss att peta in Aten och Akropolis. Akropolismuseet var väldigt intressant, mycket att titta på och bra tavlor som berättade historian samtidigt som de beskrev det som ställdes ut. En annan fascinerande sak är att det här nya museet är bygg ovanpå gamla utgrävningar som lämnats synliga både i museets entré och genom ett glasgolv inne i museet.

 
 
 
 
 
Det var nog det ”nyttiga” vi gjorde, i övrigt tog vi de sol- och badtillfällen som blev innan hemfärden på lördagen.

Hem, blev ju då inte hem till oss, utan en mellanlandning i Skokloster för att hälsa på de andra tre ljuvliga tjejerna – och deras ljuvliga föräldrar. 😊

På söndagen en härlig promenad i höstsolen med skuttande glada tjejer, och en mindre som sov middag i vagnen, innan vi åkte hemåt.

 

 
Kanske var det showen hon höll på lördagskvällen, som fick henne så trött på söndagen, lilla Nora?

 

 
 
 

 

En härlig vecka var det, och vi kom till insikt i att vi faktiskt behövde semester från vårt stressiga pensionärsliv. För stressat har vi faktiskt gjort, utan att vara medvetna om det. Alla projekt vi har på båda våra ställen, har vi sett fram mot att få mer tid till, så till den grad att det blivit en stress av det. Tyvärr så till den milda grad att kära maken fått alltför högt blodtryck och blivit tagen i örat av läkaren.

Jobba vidare ska vi såklart, men bli bättre på att ge oss tid till vila, promenader och lugnare tempo.


RSS 2.0