Översvämningar

Vår å som nu är en stor fors har jag ju visat. Allt vatten som kommer från den rinner ju ut i sjön strax nedanför oss. Som det är just nu har den stigit mer än 75 cm och översvämmar åkrar och många hus är i farozonen.

I förrgår var vi in till stan en sväng och såg hur illa det är på en del ställen på vår väg ut mot E4:an. Ån rinner ner i sjön här hos oss och har sitt utflöde en bit bort på vägen ut mot E4. Det är sanslösa mängder som rinner ner i sjön, men än mer som rinner ut ur sjön. Vår lokala väg längs med sjön är inte långt ifrån att bli invaderad av sjön, vattnet börjar krypa in på vägen.

 
En bit bort från där bilden är tagen finns ett nybyggt hus. Byggt en bra bit upp från sjön. Där ser man nu sjön stå ca 15 cm från huset på ena sidan, förmodligen går sjön mot huset på andra, där ser man att de plastat in hussidan. Ännu längre bort finns en byggnad som är allmän, nån slags byastuga kan den kallas, den ligger normalt sett utom räckhåll för översvämningar, men i år rinner ån in i och under den. Det som ser ut som en sjö bortom den är bara översvämmade åkrar.
 

Vår granne här hemma, har en liten stuga som står en bra bit upp på stranden och dessutom på en liten höjd. Den har klarat alla normala vårfloder vi haft här under de snart tolv år vi bott här. I år står den låångt ute i sjön. Med vatten upp till fönstren. Så tråkigt!

 

 

Flödena och översvämningarna väntas stiga ytterligare några dagar, för att nå kulmen i slutet av den här veckan. Såklart är det jättehärligt med det fina, varma vädret vi äntligen fått och att all snö, förutom de värsta ploghögarna och en del fläckar i skogen är kvar. Men så tråkigt för de som fått sina hus förstörda eller i behov av rejäl renovering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0