Barnkammare

Våren är ju alltid en tid med väldigt mycket att göra för oss. Först och främst är det vedklyvningen, i år blev det ju en extremt sen start på det, tack vare att snön låg kvar så länge. Sen tar det ju en hel del tid, även fast jag är hemma nästan hela tiden. Dels är det mycket, dels orkar man inte hålla på hur länge som helst, det tar en hel del på armar och händer.

Sen har vi ju trädgården och våra odlingar. Det ska krattas löv, plockas upp allt grus som hamnat i gräsmattan under vinterns plogningar, röjas bort gammalt skräp osv.

Odlingslådorna ska ställas i ordning, nya ska byggas osv. Försådderna fick jag ner runt 1 maj och har hunnit plantera om dem en gång. Det lustigaste är purjon, den är nästan sytrådssmal och inte lätt att hantera. I år sådde jag dem i en körsbärstomatask och planterade om dem för ett par dar sen.

 

 

 
 

Det är svårt att tänka sig att det kommer att bli kraftiga fina purjolökar av det här!

I övrigt har jag även i år blomkål, broccoli och tomat i försådderna, men testar även med vitkål i år.

 

Ute i lådorna är en massa gul lök, vitlök och potatis satt samt sått en massa morötter, sallater, ruccola, dill, persilja och palsternacka. Det mesta av det har tittat upp och kräver ju sitt av vattning och rensning. En härlig barnkammare!

Apropå det, så hade vi en riktig barnkammare på besök häromdagen. Vi har ju haft vår älgfamilj runt oss, ser dem nästan varje dag, men det dök upp en ny mamma med sina två kalvar. Gissar att de kan vara ca 1 månad gamla, de betade gräs, men diade också. Har aldrig förut sett så små älgkalvar! Gissar att de är födda ganska nära oss, för de är för små för att ta sig så långa sträckor.

 

Idag har jag varit på kundbesök i Sollefteå och Kramfors, och har jag tur, så var det min sista arbetsdag!!!!


Milstolpar

Idag är det en stor dag i vår husrenovering, en milstolpe kan man nog säga – den nya toaletten i hallen på övervåningen är äntligen klar! Ja, klar och klar, det ska upp en del saker som spegel, lampa och lite annat och silikonet ska härda innan den kan användas. Men nu är rören på plats, vatten påkopplat, handfat och själva toan på sin plats!!!! Det känns så alldeles väldigt bra! 

 
I helgen som var, var vi uppe i stugan och hade det väldigt skönt. En hel del jobb med alla odlingslådor som skulle sås och/eller förberedas för sådd/plantering, men det är ju roligt jobb.

Vädret var med oss och vi kunde sitta ute och äta och unnade oss också nån stund i solstolen.

 

Härligt att efter den här långa hemska vintern äntligen kunna använda strandbastun igen och njuta utsikten.

 

Det var fortfarande högt vatten i sjön, men vi såg spåren över hur högt den hade gått som värst och det var långt högre än någon gång förut. Huset står ju helt säkert, men däremot hade vattnet gått ganska nära bastun, 50-75 cm. Så vi hade tur där.

Det måste även varit en besvärlig islossning, för den hade lyckats få vår brygga att slita med sig hela stenen som bryggan var förankrad i. Än värre för grannen som fick sin långa brygga knäckt på mitten.

Edit: Jaaa, självklart var vi tvungna att bada efter bastun!!!! Som vanligt ungefär två veckor efter att isen gått upp, men varmare i år än det brukar vara. Gissar på ca 12 grader. Det var kallt, men inte isande!


Försommar

 Länge nu har vi haft solsken, men inte hela tiden nån speciell värme. Den senaste veckan har vi fått desto mer, inte fullt som i södra Sverige, men runt +25 de senaste dagarna. Nu är det nog faktiskt totalt snöfritt här, den sista lilla fläcken efter den största högen vi hade, försvann igår.

Och såklart har naturen exploderat, vitsippor och tussilago kom i princip samtidigt, maskrosorna har kommit och jag såg idag att snart blommar konvaljen. Extremt tidigt för att vara här!

Odlandet har vi också fått speeda upp, nu är inte bara vårlådan igång utan även två lådor med gul lök och morot, samt att vitlöken börjat komma upp. Några nya lådor blir det i år också!

 

 Översvämningarna har börjat dra sig tillbaka, men strandlinjen är nog fortfarande ca 100 meter ifrån där den ska vara.

Har roat mig med att ta lite bilder som en sammanfattning av den här hemska vintern, på hur det såg ut då och hur det ser ut nu.

 
 
 
 
 
 
 
 

 


Översvämningar

Vår å som nu är en stor fors har jag ju visat. Allt vatten som kommer från den rinner ju ut i sjön strax nedanför oss. Som det är just nu har den stigit mer än 75 cm och översvämmar åkrar och många hus är i farozonen.

I förrgår var vi in till stan en sväng och såg hur illa det är på en del ställen på vår väg ut mot E4:an. Ån rinner ner i sjön här hos oss och har sitt utflöde en bit bort på vägen ut mot E4. Det är sanslösa mängder som rinner ner i sjön, men än mer som rinner ut ur sjön. Vår lokala väg längs med sjön är inte långt ifrån att bli invaderad av sjön, vattnet börjar krypa in på vägen.

 
En bit bort från där bilden är tagen finns ett nybyggt hus. Byggt en bra bit upp från sjön. Där ser man nu sjön stå ca 15 cm från huset på ena sidan, förmodligen går sjön mot huset på andra, där ser man att de plastat in hussidan. Ännu längre bort finns en byggnad som är allmän, nån slags byastuga kan den kallas, den ligger normalt sett utom räckhåll för översvämningar, men i år rinner ån in i och under den. Det som ser ut som en sjö bortom den är bara översvämmade åkrar.
 

Vår granne här hemma, har en liten stuga som står en bra bit upp på stranden och dessutom på en liten höjd. Den har klarat alla normala vårfloder vi haft här under de snart tolv år vi bott här. I år står den låångt ute i sjön. Med vatten upp till fönstren. Så tråkigt!

 

 

Flödena och översvämningarna väntas stiga ytterligare några dagar, för att nå kulmen i slutet av den här veckan. Såklart är det jättehärligt med det fina, varma vädret vi äntligen fått och att all snö, förutom de värsta ploghögarna och en del fläckar i skogen är kvar. Men så tråkigt för de som fått sina hus förstörda eller i behov av rejäl renovering.


Äntligen vår!!!!

Äntligen, äntligen och äntligen har vi fått vår även här! Som vi har väntat efter denna hemska vinter! En helt fantastisk helg har vi haft, med temperatur upp runt 20 grader. Solstolar fram och bikinin på. Sopat ihop grus från gräsmattan, krattat löv, putsat fönster och dragit bort det fjolårsvissna från rabatter. Snösmältningen har gått med rekordfart, har sett det smälta fort en del andra år, men den här har nog slagit rekord. För 1,5 vecka sedan såg det ut så här:

 

Nu ser det ut så här

 

 
Växer gör det så fort snön drar sig undan

 

 

I går fick vi fortfarande klafsa fram genom sur snö till odlingslådorna, idag är det barmark och DEN FÖRSTA SÅDDEN ÄR GJORD! Förra året sådde jag det första 19 mars och skördade det första 16 maj, tror jag. Det är skillnad, kan man säga.

Men det blir fruktansvärda vattenmängder av all denna snö. Var och tittade på den (normalt) lilla ån som rinner genom vår lilla by. På sommaren är den mer en liten bäck, men nu är det en vilt framrusande fors. Hoppas bara bron håller, annars blir vi avskurna från världen, den är enda vägen ut.

 

 

Snön i vinter har ställt till med en hel del elände, det lindrigaste är väl att många av våra buskar och träd har fått grenar knäckta, värre är alla tak som har rasat in. Vet inte hur många kommersiella byggnader i stan där taket rasat in, två bilhallar vet jag på rak arm, bra många lagårdars tak har också rasat in och många djur omkommit. Bara i vårt lilla område (vår by och grannbyn) har fyra lagårdar rasat in – varav en var vår lagård. En lagård i grannbyn hade djur, men det gick bra för dem.

Jättetråkigt med vår lagård, vi hade fortfarande en hel del saker kvar i den, en del har vi kunnat få ut, annat är vi tvungna att lämna kvar. Taket rasade in över logen i påskas när snömängderna var som störst och hade börjat bli vattenmängda. Det var ingen rolig upplevelse att höra dundret och upptäcka vad som hänt när man tittade ut genom fönstret. Här ser det inte så illa ut, men taket på baksidan var täckt med tegelplattor och är nu bara ett stort hål. Vi visste att byggnaden var dålig, men utan dessa enorma snömängder hade den hållit bra många år till.

 

 

Sist, för de som eventuellt är intresserade, finns ett nytt inlägg på eatit.blogg.se

Helgens nöjen

Hemma sen i söndags efter vår resa – som var lika bra som de andra.

Torsdagens restaurangbesök var en riktig höjdare. Bra mat och trevlig, men högljudd, miljö. Vi var tre av få svenskar på restaurangen, förstår att den är en turistmagnet! Såklart tillrättalagd vikingamiljö, men kändes ändå genuint. Att bli presenterad för hela restaurangen när man kom in och bli välkomnad med golvstamp och applåder, var lite annorlunda.

 
 

På hemvägen övernattade vi i Skokloster och firade födelsedagsbarnen. Lilla Norpan är det full fart på. Hon verkar ha tendenser att bli en liten vilde som behöver has full koll på. Charmtroll såklart, precis som syrrorna!

 

 

Vi blev förvånade när vi kom hem hur mycket snö som faktiskt försvunnit – det blir ju så tydligt när man varit borta några dar.

Vi försökte ju tidigare att skotta en gång till odlingslådorna, men fick ge upp, det var för mycket. Nu gick det ändå att vada sig fram i vattnet som blivit efter skottningen, så vi kunde skotta bort snön från den lådan vi tänkt så det allra första i. Såklart var marken där frusen, men vi ska lägga på ett fönster för att snabba upp töandet.

 

 

 Vi ligger ju låångt efter förra året, när vi skördade de första sallats- och ruccolabladen den 16 maj…..

Men idag har jag i alla fall försått blomkål, broccoli, purjolök, vitkål och några tomater till!

 


RSS 2.0