Vårvinterns bak- och framsidor

Vintern hänger i men solen har jobbat hårt för att få oss att hoppas på att det kanske till slut ändå blir vår. En mindre trevlig sak med sol på dagarna och många minusgrader på nätterna, är att den snö som ändå legat kvar på taket smälter och rinner på dagen och fryser till stora iskokor på natten. Isen tränger in under plåttaket på huset och när solen töar på isen igen så rinner smältvattnet in längs väggen i huset.
 
I onsdags när jag kom hem efter att ha varit hos naprapaten och just ätit lunch hör jag ett konstigt knäppande ljud. Först trodde jag det var från radion, sen hör jag att det kommer inifrån köket. Går runt och ser snabbt att det droppar från innertaket och inser vad som hänt. Snabbt ut med en hink för att fånga upp dropparna och sen jagar upp i huset för att se om det droppar in på fler ställen. Det borde liksom rinna in i övervåningen också, men hittar inget.
 
Det har ju tagit sig in i huset mellan tak och vägg på övervåningen, men sedan runnit längs med väggen till nedervåningen och tagit sig in mot väggen mellan kök och mitt arbetsrum, tapeten var våt på båda sidor. Efter några timmar slutade droppandet som tur var.
 
 
Planen var ju att åka upp till stugan på torsdagen, men efter det här var vi lite tveksamma om vi skulle våga lämna. Kära maken var uppe på stegen för att knacka ner den is han kom åt, så vi kom fram till att vi inte kunde göra så mycket mer åt problemet. Vi lämnade hinken på golvet och åkte. Väl hemma igen kunde vi konstatera att det inte droppat något mer och att tapeterna torkat. Hoppas bara att vattnets bana hit ner också torkat utan att gå över i mögel......
 
I stugan var det som vanligt skönt. Tyvärr bara en dag med sol, men desto mer snö. Snöslungan fick användas två omgångar....
 
Men den soliga dagen begick vi grillpremiär, mycket trevligt!
 
 
Här hemma finns ingen möjlighet till det eftersom vi inte kommer in i lagårn där grillen står. Hela stora snösjoket som låg på taket där, rasade ner vid ett och samma tillfälle i förra veckan, samt att tjälen har lyft marken framför dörren så det finns noll möjlighet att ta sig in där....
 
 
 
 

Olika sken

Vi har haft ännu en solig helg och dessutom sluppit att skotta snö! Bara en sån sak! Faktiskt har jag tagit mig några lediga stunder och suttit i solen ute på trappan och njutit. Igår var det flera minusgrader, men idag har vi faktiskt haft 4 plus! Alltså töar det lite grann. Så otroligt glad då för att killarna vi hyrde in för att skotta hustaket var här och gjorde ett bra, proffessionellt jobb med selar och livlinor.
 
Kände en sådan otrolig lättnad när det var klart, så jag fick ett litet bryt. Det var faktiskt ganska ångestfyllt efter sista snöfallet, och speciellt när jag var ensam hemma en natt. Men nu känns det tryggt!
 
Men mindre snö på taket ger ju mera snö på marken, så nu är det inte mycket till sikt från köksfönstret och detsamma gäller en del andra fönster också. Men som sagt, har det hellre på marken än på taken!
 
Under helgen har tydligen chanserna för norrsken varit stora, så jag har hållit uppsikt utåt. Tyvärr så blev det inga spektakulära norrsken här, bara några avlägsna små "teasers". Möjligt att de kom senare på natten, men så nördig är jag inte att jag sitter uppe hela natten om utifall att!
 
 
 
 
 
 
 

Stolar av olika slag

Det pågår ju en del projekt här hemma. Störst är ju hallrenoveringen som skulle ha varit mycket längre gången om det inte vore för att så många helger har gått åt till att skotta antingen tak eller mark.

Men panelen därinne är sedan ett tag färdigmålad och lavoaren är också snart klar, återkommer när den är helt klar.

Förutom detta har jag äntligen kommit igång att måla de nya köksstolarna vi köpt. Trävita från början så det är en del pyssel, framför allt var det lite knöligt att få till färgen till den betsade sitsen, var till slut tvungen att betsa i två lager med två olika nyanser för att få det som jag ville. Men snyggt tycker jag att det blev, två stycken är nu klara:

 

 

 Häromdagen rasade det snö från taket ovanför köksfönstret så nu ser man faktiskt bara ett snöberg och trädtoppar när man står vid bänken. Älgarna kan springa osedda omkring ute på åkern.
 
 

Det är såklart bra att det rasar ner, taket på huset är ju det enda vi inte har kunnat skotta. Men efter det sista snöfallet häromdan som gav ytterligare 2 dm såg vi att vi måste leta rätt på nån takskottare, innan takstolarna ger sig.

 

 

 
 

Det är i vinklarna där taken möts som det är värst. Där ligger säkert 1,5 meter. Faran kommer när (om det nu blir vår i år) töväder kommer, då blir snön oerhört mycket tyngre.

Vi hade tur och hittade ett par killar som ska komma i morgon och befria oss från oron, hoppas bara att de verkligen dyker upp….


Takarbete i solsken

Vädermässigt har vi haft en härlig helg, solen har lyst från en klarblå himmel både lördag och söndag och temperaturen har legat på noll eller nån plusgrad. Så vad gör man då? Skottar tak!!!!!

Vet snart inte hur många gånger vi skottat taken, men jag tror det här är tredje gången. Nu hoppas vi verkligen att det är den sista. Det finns inte ens riktigt med plats på marken för all snö som skottas ner. På ett ställe går högen ända upp till taket…

Efter vi var klara tog jag en del bilder, vi ser ju hur stora högarna är, men det är svårt att få det att framgå på bild.

 
 
 
 
 
 
 
 
Eftersom det trots allt är mars, (även fast man inte kan tro det, det känns som en evig vinter) och solen sken, så blev det faktiskt premiär för rosé i solen!
 
 
 
 

Det var fint att få ett par dagar med ordentligt ljus och att kunna få sitta i solen en stund.

Men idag är vi tillbaka i snökaos igen, ett par nya decimetrar ska det tydligen bli.

Så fruktansvärt less på denna vinter nu!

 

 

 

 


Liten odlingsbörjan

I höstas när vi tog upp potatis ur landet lade vi undan sådana som var gröna, de är ju giftiga att äta men kan användas som sättpotatis nästa säsong. Praktiskt, då slipper man ju köpa sättpotatis, eller spara av ätliga.
 
Vi la dem i en brun matavfallspåse och ställde i skrubben under trappan, inne i en hörna där det är mörkt och kallt.
 
Har ju sett påsen, men inte tittat så noga. För några dar sen, när jag flyttade på något annat där på golvet, fick jag plötsligt se att något stack upp ur påsen, de hade skjutit groddar. Och vilka groddar!!
 
 
 
De ska inte börja skjuta groddar förrän man tar fram dem i ljuset nån månad innan det är dags att sätta dem, men de här hade inte tid att vänta. Efter tips på Facebook gör jag nu ett test; har brutit av alla groddar och hoppas att potatisarna sätter nya - när jag vill! Från de avbrutna har jag tagit den nedersta biten med mest rötter på, och satt i jord. Enligt tipset så kan de välja att växa och alltså ge potatis den vägen också. I så fall blir det dubbel vinst för oss!
 
Annars är ju odlingssäsongen avlägsen. Det lilla jag har än är tre tomatplantor som jag tänkte får vara inomhusväxter, basilika och så potatisgroddarna. Men det måste ju så småningom bli vår igen!?
 
 
 
 

Mer snö

Stuganhelgen har avnjutits, vatten och allt funkade som det skulle och det har bastats och ätits chips enligt gamla goda vanor.
 
Fick njuta av fullmånen också, men tyvärr inget norrsken.
 
 
Vi skottade av det vi inte orkade sist på ena huset, så nu känns det tryggt där ett tag. 
 
Det är verkligen en extrem vinter, vad gäller snömängden. Från att vi åkte till stugan till idag, har det kommit ytterligare ca 3 dm snö. Idag var det sånt busväder att kära maken höll sig hemma. 
 
Det är ju bara två veckor sedan vi skottade taken här, men nu var det nödvändigt igen.
 
 
Vräkt ner har det gjort hela dan, ska fortsätta i natt, och i morgon och resten av veckan. Sjukt....
 
När vi var i stugan och skottade taken där gjorde vi en beräkning över hur mycket snö vi hade skottat ner och kom fram till att det var minst 22,5 ton från de tre taken. Bara där uppe. Hur mycket det är ihop med taken här hemma och det vi ska ha ner i helgen, blir det nog uppemot det tredubbla. Vem behöver gym? Lite ensidig träning dock....
 
 
Utsikten från vårt köksfönster. Snö. Fönstret sitter ca 1,80 upp på väggen. Såklart är en del av mängderna därute sådant som kommit från taket, men ändå. Nu kan älgarna springa omkring osedda därute på åkern. Fast de springer inte, det går inte. 
 

RSS 2.0