Bröllop och semester

Ikväll är vi hemma igen efter att ha varit uppe i stugan sedan förra söndagen. Att vi inte åkte förrän på söndagen berodde på att på lördagen var det den årliga röjningen längs vår byväg. Då laddar alla gubbs i byn med röjsåg och/eller trimmer och snyggar till längs vägen. Sedan bjuds de på kaffe och mackor i ett av husen, i turordning längs byn.

I år blev det helt annorlunda med mackeriet, det bjöds in till After Röj! Det var de boende i en av sommarstugorna som nu har flyttat dit permanent, som tog det fina initiativet. Byn har vuxit de senaste åren; när vi flyttade hit fanns det 10 permanentboende, nu är det minst 13 st, samt ett par sommarstugor.

After röjet var trevligt och kul, roligast var att det var total uppslutning av alla boende. Många jag aldrig träffat förut. Var och en tog med sin mat och dryck, det fanns grillar för de som behövde och det hela hölls på en fin loge, nästan som taget ur ett glassigt inredningsreportage! Femkamp var också ordnad för att folk skulle lära känna varandra lite bättre. Mycket trevligt!

Så därför blev det uppresa på söndagen. Såklart var där vildvuxet och behövde klippas och fixas, men så är det ju alltid. Sen flyter dagarna liksom ihop, den ena är den andra lik, går i samma lunk. En del saker har stått högt på att-göra-listan, framför allt den nya altanen. Vi kallar den vertanen, den kommer att bli/är en liten blandning mellan altan och veranda. Det var så vi vill ha det. Ingen ren pensionärskuvös utan lite mer ombonad. Nu är den färdigbyggd och halvt färdigmålad, vi är väldigt nöjda. Själva inglasningen lär nog inte bli förrän till hösten.

 

 

 
 

Det stora i övrigt som har hänt under vår tid där uppe var att Vickie och Sasha gifte sig den 15 juni. Det stora feta serbiska bröllopet blir nästa år, det här var för att det skulle vara lagligt även här i Sverige.

 

Nu kommer vi att vara hemma några dar och ta hand om planteringar och, var det tänkt, gräsmattorna. Men gräset har inte vuxit i torkan som varit, däremot ogräset i gräset, så det ska vi klippa av. Odlingarna har klarat sig bättre under sina fiberdukar, som tur är. På söndag natt kommer barnbarnen så i god tid innan är vi däruppe igen och har hunnit rigga för det gänget.


Projekt

Som vanligt den här tiden på året är det en massa projekt på gång. Odlingarna är ju ett sådant som liksom inte står stilla, fast ändå tycker man att det gör det. Eller en del av det. Det nyutplanterade står ganska stilla, samtidigt som man börjar lära sig att det tar lite tid innan plantorna rotat sig och funnit sig i utomhusmiljön. Ändå är det en osäkerhet om de klarar sig eller inte. Vi får se.
 
Så är det traktorgaraget där vi målat och hunnit mer än vi trott, en av fyra väggar färdigmålad, två ska ha ett lager till, det fjärde får vänta.....
 
Lilla nya toan är ett annat, nu är den ju fullt fungerande, men saknar fortfarande varmvatten och belysning, men vad gör det när det är ljust dygnet runt? 
 
Med snart fyra barnbarn har jag också mina egna projekt som jag tar tag i när det blir tid över. Just nu är det fyra på gång och två i startgroparna.
 
 
 
 
 

Två blir en när när en blir två

Idag har kära maken gjort sin sista arbetsdag, så nu är det inte bara en pensionär i huset, utan två! Det svåra, som jag redan upplevt, är att inse att man faktiskt har hela veckan till sitt förfogande när man planerar vad som behöver, och ska, göras. Det kommer att hänga kvar ett bra tag till, tror jag. I dryga 40 år har ju livet, i stort sett, planerats för helgerna. Det allra mesta, vad gäller större projekt och resor, har ju fått ske då.

Dessutom har slumpen fixat det så, att det idag också var dags för oss att åka och lämna ifrån oss våra två bilar i utbyte mot en ny. Som dessutom är en liten korsning av de två gamla; en V60 Cross Country. Ser ut som en V60 men har markfrigången, de högre hjulhusen och de svarta listerna från XC 70:n. Så från och med idag har vi bara en bil. Känns bra.

 

 
 
 

Så idag är i mycket en bra dag. FRIHETSTIDEN ÄR ÄNTLIGEN HÄR FÖR OSS BÅDA TVÅ! Det ska vi i kväll fira med varsin liten god Lagavullin!


Mycket att göra

Dagarna rinner iväg, pensionärslivet är inte ett liv i vila. Framför allt nu på våren är det ju alltid mycket som ska göras – veden är nog det allra största projektet. I år blev det ju en sen början av kapning och klyvning, eftersom snön låg kvar så länge. Tack vare just pensionärslivet, blev vi ändå klara med all klyvning igår -  normal tid.

Sen är det allt fixande med odlingarna, nya lådor som ska byggas och sedan fyllas med jord, för att sedan sås. Allt sånt tar mycket längre tid än man tror. Försådderna inne som också ska tas om hand, säras på och planteras om när de blivit tillräckligt stora för det och så småningom ut i lådorna. Purjon står fortfarande kvar inne, men broccoli, blomkål och vitkål planterade vi ut i förrgår. Mycket godsaker blir det om allt vill; röd och grön sallat, spenat, ruccola, dill, persilja, sommarmorot, vintermorot, purjo, gul lök, vitlök, blomkål, röd och grön broccoli, vitkål, grönkål, rödbetor och palsternacka.

Förra helgen var vi uppe i stugan och gjorde samma saker där. Vi kom i sista sekunden för att rädda det vi sådde förra gången innan det dog torkdöden! Det mesta av det vi har här hemma kommer vi att odla där uppe också.

Tack vare att veden nu är klar, drar nästa måsteprojekt igång – att måla traktorgaraget. Förra året hann vi nätt och jämt grundmåla det, i år hoppas vi kunna färdigmåla det. Åtminstone få på ett lager färg till.

 

Det var en hemsk vinter och vi hoppades ju få plåster på såren för allt elände och det måste man ju säga att vi fått, det har varit en fantastisk vår. Ännu märkligare är ju att vi faktiskt haft sommar i flera veckor redan. Naturen har exploderat, hägg och syren blommade nästan samtidigt, tussilago och vitsippor nästan samtidigt, liljekonvaljen som brukar blomma lagom till skolavslutning, blommade för ett par veckor sedan. Snöbollsbusken och Rosentryet som vi ibland missar blomning på för att vi åkt på semester, har snart blommat över. Allt detta på fem veckor. Den här bilden togs den 6 maj, den nedanför häromdagen.

 

 

 
 

 


RSS 2.0