Snö, snö, snö

OK, det har varit mycket snösnack från mig den här vintern. Tyvärr verkar det fortsätta. Det är ju så att den här bloggen skriver jag till största delen som nån slags dagbok, eller åtminstone händelseförteckning. Vi har ju upptäckt hur väldigt roligt det är att kunna gå tillbaka ett antal år och se vad, hur och när vi gjorde saker och även hur vädret var den sommaren eller den vintern. Så ja, en sådan här extrem vinter lär jag fortsätta att snöa in på snön....
 
I går kom det ju dryga decimetern, idag har nästa dm kommit (snöar fortfarande). I morgon verkar det bli en mellandag så då ska jag passa på att åka upp till Sollefteå för lite jobb.
 
Sen ser resten av veckan ut så här: (10 mm är i flytande form, så läs 1 dm snö)
 
 
Håller den här prognosen så kommer vi att få ytterligare drygt en halvmeter snö fram tills på söndag.

Äntligen

Äntligen har det blivit tid över för att avancera i renoveringen av den övre hallen. Förra helgen fanns inte en chans att göra något annat än snöröja. I veckan som var hade vi faktiskt en dag med upp mot +4 så då sjönk snön ihop en del. Å andra sidan har det snöat hela dan i dag och ska fortsätta i natt och i morgon också - så less på eländet!
 
Men hallen! Där har den nya toan börjat ta form, regelvirke för väggar kom på plats igår och idag blev elen dragen.
 
 
 
Känns väldigt bra att det funkar att göra som vi ville; slippa ha en vass hörna ut mot hallen och i stället kunna placera dörren där. Det blir mjukare och samtidigt mer funktionellt.
 
För egen del har mitt bidrag till toan idag varit att spackla benen på lavoaren som ska in där. Vi behövde höja den lite med hjälp av klossar under befintliga benen och skarvarna där har jag spacklat i dag. En första sväng, kommer att behövas mer.

Mer vinter

Onsdag igen och en decimeter ny snö i natt, så det blev inget yogapass i dag heller. Men i måndags var jag där igen. Kändes ännu bättre än förra veckan när inte allt var nytt, utan man kände igen vad som skulle komma, Har ändå bestämt mig för att inte köpa förlängning på min prövotid. Dels är det ganska dyrt och eftersom det ligger i stan. dels går det åt flera timmar och kostar parkeringspengar. Men köra hemma ska jag göra.
 
Promenader står ju också på att-göra-listan och i helgen var vi faktiskt ute både lördag och söndag. De nya kängorna är suveräna! Varma och sköna.
 
Men med risk för att vara gnällig så är det ju det här j-a snöandet. Gissar att vi nu är uppe i 1,20, minst.
 
En måttstock kan vara lilla tomtehuset/pumphuset till dammen. Själva huset, förutom taket, går upp till höften på mig ungefär. Så här ser det ut på sommaren:
 
 
Så här såg det ut 15/12
 
 
12/1 
 
Och idag
 
 
I ringen syns taknocken tack vare att belysningen fortfarande är på därinne, så det bildas som en krater runt huset. 
 
Har försökt besvärja vintern idag genom att trycka ner vanliga gula ärter i lite jord för att om en vecka eller så, ge oss lite krispigt gott grönt att äta; ärtskott!
 
 
Två tider möts, julen varar ju till påska!

Insnöad yoga

I söndags kväll tog jag mod till mig och tryckte på knappen "köp", och köpte därmed ett tvåveckors prova-på-kort till yoga. Obegränsat antal tillfällen att utforska i två veckor och klasser på dagtid. Perfekt.
 
Måndag förmiddag var jag där och det var bra, ett kundalinipass. Inte jättemycket fysiskt (men ändå träningsvärk i magen) utan fokus på det meditativa. Perfekt att gå på onsdag, idag, igen.
 
Sen kom stormen måndag kväll som stegrade under tisdagen. Såklart var kära maken på arbetsresa, så jag var ensam hemma. Lite svårt att somna när man hör hur vinden dånar i huset. 
 
Vi vet ju att det egentligen är fel tid på året att riva innerväggar som vi gjort i hallen som vi renoverar, men det fanns inget val. Kan ju säga att det märktes under stormen, på flera ställen blåste det nästan rakt in. Var uppe på toa på natten och passerade då ett sådant ställe, så tjugo i tre på natten stod jag och försökte dreva in tygtrasor där det blåste in som värst.
 
Det snöade inte lika mycket som befarat under stormen. Inte förrän tisdag kväll och natt.... som sen har fortsatt hela dan i dag. I kombination med den hårda vinden var en del drivor säkert 40 cm på vår väg. Så det blev ingen yoga idag. Ingen promenad heller, har alltså ännu inte fått testa de nya fina bootsen.
 
Är så less på snöandet nu, visst kan det se exotiskt ut med tre meters drivor, men det för med sig risker också. I trafiken, radion spottar ut rapporter om olyckor och stillastående lastbilar hela tiden. Men även för våra byggnader, när man inser att vi måste få ner snö från taken. Ett slitsamt jobb, samt att det finns tak som vi helt enkelt inte kommer åt. Där har vi försökt staga upp extra stöttor och hoppas att det räcker.
 
 
 
 
 
 

För mycket

Just nu är det för mycket. För mycket vinter. Dels kylan, det har legat på som högst -16 sedan i tisdags, oftast runt -20. Idag har det dock blivit betydligt bättre ca -4. 
 
Men sen är det snön också, vi har ju cirka 80 cm och den lägger ju sig inte bara på marken, den lägger sig på taken också. När sonen med sin familj var här förra helgen, fick han syn på att taket i nya stora garaget höll på att ge sig, en balk (felmonterad) hade spruckit av snötyngden. Akut rasrisk. 
 
 
Det blev inställd lunch för hans och kära makens del för att åtgärda. Till att börja med satte de dit en stötta från golvet och när den väl var på plats så sprack balken på andra sidan.
 
 
Större delen av eftermiddagen gick sedan åt för dem att säkra upp bygget med extra balkar m.m samt att sonen var så snäll att ge sig upp på taket och börja skotta ner snö. Snön gick honom upp till midjan däruppe... Inte nog med det, sen skottade han av den gamla traktorcarporten, som också var i akut behov av att slippa snö. 
 
En hjälteinsats gjorde han, både i garaget och på taken!
 
Idag när det ju varit lite mindre kallt har vi slitit med att försöka få bort mer snö, både från det taket och andra. Ett riktigt slitgöra, det kommer att bli träningsvärk både i rygg och armar i morgon.
 
Känns ju väldigt kul att prognosen säger att från och med tisdag kommer det en massa mera snö...i kombination med snudd på stormbyar. Det är FÖR mycket!

Vinterpromenader?

I går tog jag tag i ett av mina pensionärslivslöften till mig själv; promenera! Det blev ingen lång sådan, de -8 som var i går tillät inte det. Framför allt var det fötterna som blev isbitar, trots att mina boots är av kraftigt skinn och har äkta lurv på insidan. Alternativet jag har är ett par rejäla kängor som jag använder här hemma när det skottas snö och liknande. De har en värmande lös innersko som gör att man tex kan stå i en skidbacke och titta på barn som åker skidor, som häromdan, men de är för tunga att promenera i.
 
Så när jag var i vårt inköpsmecka i stan i dag för att skaffa träningskläder för att infria mitt andra löfte till mig själv - yoga, så passade jag på att titta efter något varmt och ändå lätt att ha på fötterna. Allra käraste Vickie investerade i ett par väääldigt snygga Uggs häromdagen, som också såg varma och bekväma ut. Inspirerad av hennes bild på dem letade jag något liknande och hittade dessa:
 
 
Inte Uggs utan Polar Cat, men kändes väldigt sköna och varma. Vickie har alltid satt utseendet före bekvämligheten, men nu när hon jobbar med skor tror jag hon fått en lite annan syn på saken. Hur som helst så tyckte hon (helt rätt) att det var lite vuxenpoäng på att köpa dem och jag är ju inte sämre och vill ha lite ungdomspoäng på mina!
 
Vet dock inte när nästa promenad blir, hade tänkt i morgon men i morse stod termometern på nästan -20 och det verkar bli ungefär detsamma i morgon. Helt klart för kallt att ge sig ut!

Snöänglar

Dagarna är intensiva med tre små barn i huset, ja och deras föräldrar också såklart. Intensivt och väldigt roligt har det varit, men nu är vi ensamma igen.
 
De ville ju byta ut det tråkiga regniga vädret med barmark/lera hemma och få lite vinter. Vinter fick de, det vräkte ner ett par nya decimetrar de första dagarna de var här. Men de tyckte det var jättekul att leka i snöhögarna, det var snöbollskrig, byggdes snögrottor och åktes pulka både i backen och efter fyrhjulingen.
 
 
 
 
 
Ett av våra köksfönster sitter ganska högt på väggen, en bra bit mer än två meter över marken. Snacka om att jag blev förvånad när jag såg dessa två titta in genom fönstret!
 
 
 
De klättrade upp på snöhögen utanför! Det är då man vet att det är FÖR mycket snö!
 
I går var vi i den lokala slalombacken. Den som vi trott inte var så mycket att ha. Det var den visst, en riktigt bra anläggning med flera fina backar och med en bra barnbacke. Sonen med familj firade jul i Sälen, men bedömde den här som bättre. Både han och barnen hade en riktigt bra dag där och det var så roligt att se hur stolta tjejerna var över sina åkkunskaper. Vi hade klätt oss ordentligt, men efter nästan fem timmar var vi ganska nedkylda och barnen trötta och nöjda.
 
 
Och så lilla solstrålen Nora. Nöjd och glad och jollrar och leker tittut. Kände igen oss sedan sist, vilket värmer en farmors hjärta!
 
 
 
 

Rapport från snögrottan

Förra inlägget här handlade om att vi skulle åka upp till stugan i morgon, idag handlar det om att vi ska åka hem i morgon!
 
Vädret var med oss på uppresan, uppehåll och i stort sett välplogade vägar. När vi hade svängt av i Nordmaling började de svarta plastsäckarna uppsatta på snöpinnar dyka upp = renvarning. Efter ett tag var de där - mitt på vägen. Det är vackra djur, men till skillnad från många andra djur - kor är likadana - förstår de inte att fjytta på sig för en bil. De måste stressas för att förstå att de är på fel ställe.
 
 
 
 
 
Efter en del "övertalande" släppte de fram oss,
 
Väl framme visade det sig att vår snälla granne hade plogat någon dag tidigare och det var inga problem att köra ner till stugan. Såklart fick vi ta hand om framkomligheten mellan husen och så himla skönt då med snöslungan.
 
 
 
 
 
När jag står i en av de uppslungade gångarna går snön upp till låret på mig - ca 70cm snö.
 
De senaste dagarna har vi fått två väldigt fina besked - ett av dem är att våra kära barnbarn kommer upp och hälsar på oss i morgon! Förmodligen kommer de innan vi själva hinner hem och det känns då så himla bra att ha en nyckel planterad på ett sätt och ställe, som INGEN skulle kunna hitta om man inget vet! Det andra beskedet återkommer jag till så småningom.
 
Så i kväll ska vi för sista gången för den här säsongen njuta av en het bastu och den allmänna tillvaron här innan vi stänger av vatten och riggar på andra sätt för husets vintervila. I morgon åker vi hem till barnens kramar, bus, lek och de goda vuxensamtalen. Life IS good!
 
 

RSS 2.0