I backspegeln och framåt

Fick ju min backspegel förstörd för ett tag sedan, tror det var fyra veckor sedan i går. Efter att ha pratat med dem på försäkringsbolaget beställde jag en tid på verkstan, samt var dit och visade upp det hela. Inga problem, fick tid två veckor senare.
 
Efter ett tag ringde verkstan och talade om att de fick inte sätta dit en NY backspegel för försäkringsbolaget, det skulle vara en begagnad, så han skulle beställa en sådan och ringa mig för att boka en ny tid när den kommit. Efter en vecka hade den kommit och efter ytterligare en vecka - idag - skulle jag få den monterad.
 
Åker dit, lämnar ifrån mig nyckeln och sätter mig med en bok och kaffe och väntar. Efter trekvart kommer killen, ser moloken ut och talar om att den nya backspegeln var trasig........
 
Det känns som att det gått troll i det här, nu ska ytterligare en begagnad beställas sedan ska en ny tid bokas....undrar vad som händer då? Min gissning är att det inte funkar med en begagnad, min är för trasig, och de måste beställa en NY!
 
 
Har ju knappt vågat köra med bilen av rädsla att man ska få nån smäll på den så den helt trillar sönder och av igen, gärna i farten så delarna sprids över ett stort område....
 
Nu ska den få åka upp till stugan i alla fall i morgon. Vi lämnade ju vatten och sådant på eftersom det kändes för stort jobb att stänga av allt igen, det är ju bara snart tre veckor till påsk och ordinarie öppningsdags. Men med tanke på kylan som varit hela veckan med temperaturer mellan -15 och -25, så känner vi att vi vill ta det säkra före det osäkra och åka upp och kolla läget. Få huset och rören varma några dar igen och vattnet i rören i rörelse (peppar, peppar att det inte är för sent). Kanske även skotta av det vi lämnade på ena huset, fast vi fortfarande har träningsvärk sedan vi tog den sista omgången i måndags här hemma.

Takskottning och andra kuligheter

Någon dag innan vi åkte hem från stugan fick vi samtal från sonen med familj; de var sugna på vinterväder och skidåkning igen och ville gärna komma upp när barnen ändå hade sportlov? Självklart fick de det! Så vi sammanstrålade här hemma på torsdagen med bara en kvarts mellanrum och allt stök som därmed blev - hämta sängar, madrasser, leksaker och annat som behövs i garaget och rigga allt. 
 
Som tur var valde de att ta skidbacken redan på fredagen när det var lite soligt; lördagen snöade det hela dagen och var mycket kallare.
 
Den här gången åkte vi inte med till backen, vi insåg när vi kom hem att garagetaket här hemma måste skottas pronto! Så de åkte skidor, vi skottade - åtminstone carportdelen.
 
Så på lördagen blev det lek i våra "alper" och pulkarace utför backen och efter fyrhjulingen igen.
 
 
 
 
 
Som pricken över i skottade käraste sonen taket över vår balkong innan de åkte på förmiddagen idag. Den ligger definitvt bortom vår förmåga att kväsa höjdrädslan samt att där syntes det tydligt att något höll på att hända med bärigheten....
 
Och när de hade åkt skottade vi halva garagetaket......resten får tas i morgon, om vi kan.....

Takskottning

Förra helgen gjorde vi oss en Stockholmsresa och dessutom en Ålandstur. Till Åland fick vi sällskap av Kim, jättekul!
 
Väl tillbaka i Stockholm igen blev vi hämtade av Vickie och Sasha och tillbringade kvällen och natten hos dom. God mat och mycket prat och skratt!
 
Strax innan vi skulle åka hem därifrån fick kära maken ett mms från grannen uppe i stugan som rådde oss att snart kanske komma upp och skotta taken, det såg oroväckande ut.
 
Den grannen är inte en sådan som överdriver så vi insåg allvaret. Det var bara för kära maken att ställa in arbetet och måndag morgon satte vi oss i bilen och åkte upp.
 
Mycket skottande och snöslungekörning till att börja med för att ta sig fram till husen och sedan få igång vatten och värme. Lite takskottande blev det tid över till, men det mesta togs på tisdag och onsdag.
 
Har ju en hyfsad höjdskräck, men insåg fort att kära maken aldrig skulle kunna skotta allt själv, jag var bara tvungen att ta mig upp på taken jag med. Det gick inte vid första försöket, då kom jag ända upp till taket på stegen, men klarade inte av att därifrån kliva upp på taket. Vid andra försöket flyttade vi lite på stegen så jag kunde krypa över den, rakt upp och rakt ned, då lyckades jag ta mig upp. Väl uppe ser det inte lika högt ut som det är, tack vare all snö. Så skottat oss toksvettiga, trots -18 har vi gjort, totalt ledbrutna i kroppen också efter nästan tre tak på två dagar. Det sista taket orkade vi helt enkelt inte ta hela på, vi hade inga muskler kvar. Tack och lov för bastun de kvällarna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rasande fart

Såklart har det kommit mera snö, ca 1,5 decimeter trillade ner i går. Hyfsat blöt snö och nollgradigt. När jag satt i min ensamhet i går kväll framför TV:n kom lavinen. Det låter nog precis likadant som en lavin, som mullrande åska och så ser jag snön från taket ovanför rasa ner utanför fönstret. Det är såna mängder, så dels ser man täcket under ett par sekunder innan det rasat förbi och dels känner man hur huset gungar till när tyngden släpper. Inte alls angenämt!
 
Tövädret har fortsatt idag och jag har fått skotta mig de vanliga stigarna till garaget, vedbon och lagårn. Ovanpå detta var jag tvungen att skotta undan den del av lavinen som täckt igen gången upp till logen.
 
 
 
I natt ska det bli minusgrader igen och då fryser allt ihop och sen går det inte att få undan det. Så dagens gympass fick min rygg, det känns! För på logen måste vi ju kunna komma upp, där finns ju alla sågar och liknande som vi behöver för att kunna bygga vidare på toaletten och hallen.
 
I helgen som var fick faktiskt toan sina väggar och även panel och gips på insidan, och i går och idag har jag kvistlackat, grundat och gjort en första riktig strykning. Så det har gått med en rasande fart.
 
 
 
 
 
 
Färgen har svårt att återges rätt på bild, här ovan ser den lite rosa ut. Det är den inte, den är faktiskt rent pissgul. Ville ha den gula i tapeten, men svagare. Vet inte om jag lyckats eller måste hitta nån med liiite mer gult i. 
 

Kvalitetshelg med (såklart) snöskottning

I veckan fick vi en glad överraskning; Kim och hennes kamera ville umgås med snö och ville därför göra långhelg hos oss! Klart de fick!
 
Som en del i umgänget med snö ville hon hjälpa oss med skottningen, såklart hon fick det också! Det blev alltså en snöskottarhelg igen, fast den här gången inte den akuta skottningen som förra helgen. 
 
Så hon och jag har jobbat ganska hårt med snön, tror hon fick rejält med träningsvärk! Oerhört skönt att bli av med sådan snö som annars, tyvärr, nog hade fått vara kvar. Överhänget på garagetaket fick vi ner.
 
Bild lånad av Kim.
 
Ca en halv meter hängde ut över kanten och och i  fredags när solen töade upp isen på och i snön, gick det lättare att få det att lossna, än när jag försökte förra helgen. 
 
I går skar vi av uppe på taket så långt vi nådde med vår taksnöskrapa. Det finns ingen möjlighet att få bort allt ända ner till plåten, det är för mycket is, men det som är borta, är borta!
 
 
Fortfarande med energi kvar, gav hon sig sedan på att skotta framför släpvagnsporten.
 
 
Så oerhört skönt att ha fått bort även detta, för till veckan ska det ju komma mer snö......
 
Förutom dessa träningspass har vi njutit av hennes älgkött, sjungit karaoke och framför allt; pratat en massa. Kvalitetshelg, med andra ord!
 
Kära maken gav oss några handtag med snön också, men mest har han hållit sig inomhus och fortsatt bygget av lilla toaletten. Återkommer om det.

Snöskottarhelg

Snöskottarhelg igen. Liksom inget att välja på. Det går inte längre att hålla undan snön som vi vill, högarna växer inåt, Vi har fått prioritera att ta det viktigaste - skotta tak har kära maken blivit tvungen att klara. Själv har jag skottat gångar. Vi behöver kunna ta oss in i lagårn och upp på logen. Gången till lagårn är inte lång men det tog mig hela förmiddagen i går. Gången upp till logen började jag på igår och blev färdig med idag. Det är inte lätt att skotta när snödjupet når mig nästan upp till bröstet. Det har ju blåst och snön har drivit, men vi gissar att vi ändå har mellan 1,5 och 1,7 meter snö. Sanslöst.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här taket skottade Dennis när de var här för några veckor sedan, sen dess har det kommit lite nytt!
 
På eftermiddagen klarnade det upp och temperaturen är nu på väg mot -20. Innan ljuset helt försvann fick vi en vacker vinterhimmel.
 
 
 
 
 

Ett elände kommer sällan ensamt

Gillar ju inte att köra in bilen i automattvätt, men är ju tvungen på vintern när det inte går att tvätta hemma. Har inte tvättat bilen sen i november så den var rejält skitig, så i förrgår när väder och tillfälle var bra, gjorde jag det. Och det gick åt helvete. Maskinen bröt sönder min vänstra backspegel. Jag hade förvisso hamnat för långt åt vänster, men det kunde jag inte se förrän maskinen gick igång. Så det var pang, pang, pang på backspegeln, tills det bara var fästet och faktiskt, glaset som hängde kvar.

När jag pratade med dem på stationen var de förvånade att inte maskinen hade stannat, för det skulle den göra om man stod för nära…. Det hela är anmält både till deras och mitt försäkringsbolag och förhoppningsvis tar de min självrisk. Volvo har rejäla grejer, så det gick faktiskt att hjälpligt sätta tillbaka det spräckta glaset i ramen och klämma fast bakkåpan som hämtades från tvätthallens golv – hel. Jag tog mig hem, rejält omskakad efter en ”nightmare come true”.

 

 

 

Det var den dan den här veckan som det inte snöade. I går drog det igång igen för att blomma ut i snöstorm idag. Så här såg prognosen ut i går kväll.

 

 

 

Nånstans på tidiga eftermiddagen idag kom de och skulle ploga här. Det är ingen vanlig plogbil, utan en modell större maskin. Den försökte ploga sig uppför vår backe, men fick efter ett antal försök ge upp. Lyfte bort det den hade lyckats ploga ihop och tog ny sats och körde med svårighet upp för backen utan plogblad. Det var ändå på håret. Ja, vi har fått en hel del snö. Mer än de 4,5 decimetrarna som prognosen sa. I kombination med blåsten såklart, men totalt sett minst 6 dm. Fram tills nu. Det ska snöa i två dygn till….

 

 
 

En bild från förmiddagen på vår utegran som är ca 2,5 meter, inte mycket som sticker upp där inte.

Snön har klistrat fast på nästan alla fönster, så det känns som att vara i en igloo, eller snögrotta.

 

 
 
 
Ja, så nu är det bara att vänta på tredje eländet....

 

 

 


RSS 2.0