Bara nöjen!

I helgen som var, var vi uppe i stugan och konstaterade att vi hemma har mer snö kvar än det var där. Dryga metern hade vi då.

När vi kom hem blev vi förvånade över hur snabbt snösmältningen gått här medan vi var borta. Å andra sidan visste vi ju att här hemma hade det varit betydligt varmare än vi haft där uppe.

De senaste dagarna har det regnat en del och även varit dagar med en hel del sol, så nu har snösmältningen speedat upp. Gissar på att vi idag har mellan 0 och 5 decimeter. Barmarken breder ut sig. Sååå härligt!

 

 

 
 
 
Ikväll packar vi för en resa ner till kontinenten, den årliga. Lite lustigt det där, så mycket som vi kör bil ändå, tycker vi båda att den där trippen är rolig att göra.

Men vi gör (som vanligt) en mellanlandning i storstan, hos Kim, i morgon. Då ska vi ska också passa på att utnyttja en födelsedagspresent som har gett oss en middag på E-type´s restaurang Aifur, som går i vikingastil, som jag förstår det. Ska bli väldigt spännande!

På hemvägen blir det stopp i Skokloster för att fira Ebba som fyllde 7 år i april och lilla Nora som fyller 1 år i maj. Och kanske deras pappa också….


Annorlunda hårfärgning

Idag har jag gjort något spännande; färgat håret med en helt organisk, ekologisk produkt. Enbart baserad på olika växter.

 

Lite förskräckt blev jag när jag såg påsen med växtpulvret – spenatgrönt. Och så luktade det spenat också, men det är ju inte fel!

Lite meckigt med att blanda ihop det, varmvatten i en viss temperatur och även lite meckigt att smeta i det i håret. Fast det beror ju mest på att det är knepigt att komma åt ordentligt själv överallt.

Sen ska det sitta i mellan två och tre timmar, men det gör ju inget när man är pensionär och dagen är mulen….!

Men resultatet blev helt OK, allt det gråa är täckt.

 

 

Nästa intressanta del blir ju hur länge det sitter i. Å andra sidan kan man nog inte räkna med lika länge som de kemiska. Men till skillnad mot dem känner jag ingen oro att smeta in organisk, ekologisk gegga i håret.


Mer snöflytt

Efter snöflytten från lilla fikaplatsen blev vi sporrade att försöka skotta oss fram till odlingslådorna för att kanske kunna gräva fram lådan vi har tänkt att ha som vårlåda, dvs där vi sår det allra första, under fönster, som tidigare har gett oss sallat och ruccola redan i maj.

Så kära maken tog fram traktorn för att arbeta sig igenom vallen. Myyycket snö blev flyttad på!

 
 

Sen har vi turats om att ta en bit i taget i gången bort till lådorna, men det går sakta. Snödjupet ligger mellan 1,10 och 1,25 när vi har mätt. Då ska man ändå veta att 30-50 cm har smält bort.

 

Soligt har vi haft hela helgen, och igår var nog temperaturen uppe på ca 15, 16  grader. Tillräckligt för linne och shorts! Hade jag även när jag var och skottade i gången…!

 

 

 Uschligt vita ben och oerhört snyggt med gummistövlar till! 😜

 


Mer vårkänsla

Efter tre dagars slit med snön på lilla kaffehörnan gick jag i mål idag! Gissningsvis 4 kubikmeter snö undanplockade! Kvar är några isblock som var för stora och tunga att förflytta. De får töa till sig ett tag och bli omhändertagna i morgon.

 
 
På bilden ovan, från i påskas, ser man lite om hur mycket snö det var.
 
De små lökarna som hade ätit sig upp genom isen har nu fått sällskap av fler som gjort samma resa. Så fascinerande att de växer trots att det ligger ca 10 cm is och däröver en massa snö. De är ju vita nu i brist på solljus, blir intressant att se när de börjar bli gröna.
 

Verkar ju som att vi får behålla solen några dagar till, vilket är härligt. Dock vore det bra med lite regn (helst någon natt ) för att påskynda smältningen, för det är myyycket snö kvar!

 

 

 

 


Föraning om vår

Igår på förmiddagen när jag var klar med all målning o liknande som stod på schemat gick jag och satte mig på farstubron för att njuta mitt pensionärsliv i solen. Upptäckte att jag var tvungen att dra stolen längre och längre fram mot trappan för att kunna sitta i solen och insåg att solen snart står så högt att brotaket snart kommer att göra att man sitter i skugga.

Det har ju varit ett bra ställe dessa första soldagar att sitta på. Det enda snöfria, liksom. Vår lilla solhörna ligger ju under en driva på ca två meter både på höjden och bredden. Men i det läget insåg jag att jag måste börja skotta. All den snön tar ju en stund att förflytta. Så jag började och det gick lättare än jag trodde. Under det översta islagret var snön som sorbet och hyfsat lätt då att skotta undan.

Framför solhörnan har vi en pytterabatt där jag har lite olika vårlökar. Döm om min förvåning när jag kom fram till den lilla lådan och snudd på halshugger några blekfisar som trotsar snön och vill upp!

 

 
 

En ännu större förvåning och glädje var det när jag kom hem i eftermiddags efter att ha varit på naprapatbesök, jobb och lite shopping i stan och såg det här!

 

 

 
 

 

Som ett löfte nästan, såg jag årets första sädesärla här i morse. Det är många år vi blivit förvånade när den första har synts och vi har undrat hur de ska klara sig i all snö som funnits kvar. Men för det mesta har snösmältningen gått fort efter att den första har siktats, så jag undrar om de på något sätt vet vad som är i kommande. Hoppas på det! Snön ligger ju fortfarande meterdjup, mer på sina ställen, men kanske, kanske kan det snabbas på....


Blivande mormor

Nu har det ju varit officiellt ett tag att Vickie och hennes SaŠa väntar barn och att jag alltså ska bli mormor. Är ju farmor till tre underbara flickor och nu har det visat sig att det kommer en liten flicka till! Girl power!
 
En lite märklig tanke när en dotter ska ha barn är att det fröet till det lilla barnet faktiskt har funnits i min mage också. Under tiden som en flicka växer i sin mammas mage och allting i kroppen färdigställs, så bildas även de ägg som en dag kan bli ett nytt barn. Fascinerande tanke! Här är hon, nästan 19 veckor gammal.
 
 
I början på september är det tänkt att hon ska komma.
 

Fimbulvinter

I hednisk mytologi pratades det om fimbulvinter, en vinter som varade i tre år utan någon sommar emellan. Fimbulvintern förebådade Ragnarök, världens undergång.

Nu när vi snart är i mitten av april men fortfarande har dryga metern snö kvar, känns fimbulvintern lite verklig. Det finns ingen vår i sikte, enligt meteorologerna, och temperaturen ligger under +10. Det varmaste vi haft ännu är +8.

Det lovas regn emellanåt och någon skur har det varit, men annars kommer det som snö. Sju bakslag ska det ju vara innan våren kommer, än så länge har vi haft tre, så det är ju ett gäng kvar. Som jag absolut kan vara utan.

 

 

Det känns lite märkligt med en sådan här vinter, som inte tar slut. Nog för att vi brukar ha snö kvar in i april, men dessa sanslösa mängder snö vi haft och fortfarande har kvar, känns deprimerande.

Hur det blir med våra odlingar i år vete fasiken. Förra året sådde jag det första den 19 mars, att kunna så något den 19 april verkar ju inte finnas på kartan.

 

 

 19 mars 2017

 

Vi får kanske ställa in oss på att odla inne; potatisgroddarna jag på skoj satte ner i små krukor har faktiskt vuxit och blev omplanterade i en plastback i helgen, i väntan på att kunna sättas ut. Frågan är om de hinner blomma och börja få potatisar innan de går att sätta ut?

 

 

 
 

 


Härlig påsk!

En fantastisk påsk har det varit, solen har flödat och alla barn och barnbarn har varit hos oss!

Vi fick förtroendet att ta hand om Nora både fredagen och söndagen när föräldrarna och syrrorna var i skidbacken, vilket gick fantastiskt bra.

 

 

 
Påskaftonen dök den lysande idén om korvgrillning i solen upp, en väldigt mysig dag blev det.
 
 
En annan strålande idé var också att skotta till en soffa av snöhögen framför huset. Ut med massa yllefiltar och fårskinn, sen var det bara att njuta!
 
 
 
 

På kvällen påskbuffé som blev lite uppgraderad med lite nytt som kallskuret och kycklingklubbor. 

Nice surprise var också att bli uppvaktad med champagne! Passade väldigt bra att inleda påskmiddagen med!

Nu har vi faktiskt haft soligt och fint väder i några veckor, det har varit väldigt kallt på nätterna, men några plusgrader på dagarna så snön har smält en del. 2 – 3 dm har nog försvunnit, så nu är det ”bara” dryga metern kvar. Men i morgon ska snödjupet tydligen fyllas på igen. Med 1 dm blötsnö. Är den bara tillräckligt blöt kan den ändå bidra till snösmältningen. Vi får se….

RSS 2.0