Slit för födan

I helgen har vi varit oerhört produktiva och effektiva. Fredag och lördag bjöd på riktigt fint väder, vindstilla med lite sol till och från.
 
Det här med att odla innebär ju inte bara att så och skörda. När det är skördat ska jorden också tas om hand för att kunna producera nästa år. Så jag började med att gräva ur all jord ur först en pallkrage och grävde sedan ur hälften av jorden ur vår bokashijordfabrik. La bokashijorden i botten på odlingslådan och skottade sedan tillbaka den urgrävda jorden. Upprepade sedan samma sak med ytterligare en låda. Kan säga att det är ett rejält träningspass för rygg och armar. Avslutade sedan med att lägga ett lager gräsklipp (årets sista klippning) över som skydd och extra näring.
 
Dessutom behövde hela pallkrageområdet städas från gräs som frösått sig i gruset och mer grus läggs på i gångarna runt lådorna.
 
Kära maken höll sig i skogen och högg ner träd till nästa års ved. Ett rejälare gympass det också.
 
Fortfarande har vi tre lådor där det fortfarande finns grönsaker kvar; två med morötter och en med purjolök. De packades in med torrt gräs och löv som vi sparat i säckar från när vi krattade trädgården i våras. Det skyddar från frosten som snart kommer. Morötterna fick dessutom fiberduk över sig.
 
 
Ett par svängar upp i skogen har jag också hunnit med och fick med mig lite svamp hem. En del får ligga på tork, resten har hamnat i frysen.
 
 
Lite nya maträtter har vi också lagat i helgen, det här är förberedelse till en av dem.
 
 
Brynt smör med en vaniljstång i fick stå i ett dygn och samsas. Visst låter det som en lite annorlunda smakkombination? Smöret mixades sedan med ett halvkilo av våra goda morötter och lite grädde och fick utgöra basen för varsin torskrygg. Ringlades sedan gremolataolja över och ströddes egenodlad purjolök därpå. Jag är ju ingen fiskmänniska, men det här var vansinnigt gott! 
 
 
Idag har vi jobbat nog ännu hårdare fysiskt, men resultatet av det är inte riktigt klart ännu, så mer om det vid annat tillfälle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0