Höstsemester

 
 
Så här ser det alltid ut hos oss när det är dags att åka till stugan; en lista över vad som behöver tas med upp, en med vad vi har lämnat (man ska inte inbilla sig att man kommer ihåg det utan lista!) samt ett överbelastat bord i mitt arbetsrum med sådant man under senaste tiden ställt dit som ska med upp.
 
Men vi tycker det är en skön syn, det betyder att det är dags igen. Och den här svängen blir det den sen många år traditionella höstsemstern! Kära maken har några jobb att göra på vägen upp, men inga långdragna besök, så vi räknar med att vara uppe i god tid.....om inte SMHI har rätt i prognosen om snöfall hela vägen....men vi har vinterdäck på.
 
Väl där ska vi kose oss, som de säger i Norge, men även renovera lite, hoppas i bästa fall hinna klart med röda rummet!
 
 
 

Nice surprise!

Ännu en dag i friska luften med rejält kroppsarbete. Visst är det skönt, men ont lite här och där får man. Åter så är det förberedelser för nästa års odling som behöver göras. Lådor som behöver bytas ut, jordförbättra och liknande saker. Har även lagt en hel del jobb på morötterna som nu fått ännu mer skydd över sig för att klara än kallare väder, så även purjolöken. Har också tagit upp en halv rad morötter, förvällt och fryst in. Dessutom satt vitlök för nästa år. Den vi fick i år var ju liten och ynklig så årets har fått bokashijord med sig för att få mer näring.
 
Dagens, eller kanske höstens, stora överraskning kom nyss och knackade på dörren och levererade älgkött till oss!
 
Vi äger ju lite skog och har därmed jakträtt. Använder man den inte själv, så låter man oftast någon annan använda den. Kutymen är då att man får en bit kött när jakten är över - om de lyckades fälla något. Vi har lånat ut vår rätt under de 11 år vi bott här, men aldrig fått något kött. Nu verkar det vara en ny jaktledare som var här tidigare i höst och skrev ett avtal med oss om att vi lånar ut vår rätt. Han lovade att om de fick något i år så skulle vi få.
 
I kväll dök han upp. Inte med en "liten" köttbit utan vi fick bra kompensation för åren vi inte fått något. Två påsar färs, en bit rostbiff, två fina grytköttbitar och créme de la créme; en älgkalvsfilet! Bättre kött går inte att få!!!
 
 
Sååå roligt och så överraskande!
 

Höstgöra

Härligt höstväder har vi haft idag, strålande sol och vindstilla. Men kallt, ordentigt med minusgrader i natt så det var alldeles vitt på marken långt fram på dan. I skuggan töade det inte bort. Is på dammen som inte heller smälte på hela dan.
 
 
 
En perfekt dag för att elda skräp! Sådant blir det ju mängder av under rivningen uppe i hallen, samt att det finns massa ris efter vi tagit ner träd. Sen är det ju kartonger och olika sorters jobbmaterial vi får från våra uppdragsgivare som det blir över av. 
 
Det lustigaste var att när vi tömt den högen med ris vi dragit ihop, så hittade vi där inunder gammalt skräp som vi inte kände igen som vårt. Efter ett tag insåg vi att det var rivningsmaerial från den badrumsrenovering som förra ägarna här gjorde. På 90-talet! Det hade de bara låtit ligga kvar in bit in från åkerkanten. Nu är även det borta.
 
 

Me too

Det är fantastisk vilket genomslag metoo-aktiviteten har fått, och så otroligt viktigt. Att verkligen tydliggöra hur många kvinnor och flickor som faktiskt har blivit utsatta på olika sätt av män. Män som tycker sig ha rätten till deras kropp, antingen rent bokstavligen eller genom ord. 
 
Bra också med hashtaggen Ihave, att det finns män som insett att det de gjort är fel och erkänner det. Det är de som faktiskt KAN göra skillnad. Att ta bladet från munnen i varje situation där en kvinna blir antastad eller trakasserad verbalt. Men ännu viktigare; inte vara tyst när män pratar nedlåtande och sexistisk om kvinnor. Att sätta ner foten.
 
Hoppas bara att det inte rinner ut i sanden lika fort som det dök upp, utan får till stånd en början till förändring. En sak som kan bidra till det är ju när kända helylleikoner som Timell, visar sig vara ett riktigt äckel. Den historien lär ju rulla ett tag. 

Hallrenovering på G!

Äntligen har vi fått möjlighet att åter ta tag i renoveringen av övre hallen och trappan. Började ju i vintras med att ta ner masoniten från en vägg, hittade en helt OK panel som vi beslöt att behålla. Rev också ner väggarna till det som varit förråd och som ska bli en toalett.
 
De senaste dagarna har masonit både från väggar och tak rivits ner. Spännande saker kom i dagen; ytterligare en panelvägg, men inte omålad som den andra, utan målad i en ytterst spännande färg, en färg jag aldrig sett tidigare. Den är inte orange, inte rosa, men har drag av båda. Hade det varit möjligt hade jag velat bevara någon del av den.
 
 
 
Vi gissar att den är rejält gammal, den är nämligen spikad direkt på timmerstommen. Skulle kunna vara från 20-talet. Vi kommer att låta den sitta kvar under det lager vi själva ska sätta upp. Detsamma gäller brädtaket som gömde sig under masoniten i taket. Det verkar nämligen som att det bär upp hela sågspånsisoleringen på vinden. De tvärgående ribborna i taket är ett första steg till ett nytt brädtak.
 
Att det var timmerstomme i blivande toan visste vi ju redan, den har vi ju i dagen på andra sidan väggen, mot vardagsrummet. 
 
 
 
 

Nice weekend

Hemma sedan igår efter en väldigt trevlig helg. 
 
Dyrt att parkera i Solna har det varit sedan vi började åka dit för ett par år sedan, men nu är det hutlöst. Sist vi var hos Vickie och Sasha betalade vi 360- för ett dygn. Inte kul. Så den här gången tänkte vi i nya banor och kom fram till att en infartsparkering kunde funka. Det gjorde det. Parkera bilen, betala 80 spänn för två dygn och promenera 100m till pendeln. Perfekt.
 
Kryssningen var var bra, gav oss vad vi ville ha. Förutom att vi blev lurade av telefonen som gav oss finsk tid. Vi väljer att sova länge och vakna i maklig takt och sedan gå och äta lunch. För säkerhets skull ställer vi klockan. Men klockan hade finsk tid så vi var uppe en timma för tidigt. Shoppingläge alltså.
 
Blev bekvänt hämtade av Sasha när vi kom i land. Vickie jobbade och ramlade in vid sjutiden, lagom till maten var klar.
 
Sedan hade vi en alldeles fantastisk kväll, minns inte när jag skrattade så mycket senast. Såklart försvann tiden med en svindlande fart och helt plötsligt hade den passerat två. Spelar roll, sa vi allihop, det är det värt! Och det var det verkligen!
 
Bilen stod kvar på sin parkering utan repor, bucklor eller inbrott.
 
Sötingarna
 
 
 
 

Kryssning

Nu är det ganska precis ett år sedan vi var på en Ålandskryss senast. Anledningen att det är så länge sedan stavas ARUBA, vilket inte var det sämsta. En hel del dans blev det där också, i princip varje kväll tror jag. Något slag av levande musik fanns som kunde dansas till i poolområdet med havets vågor mot stranden där poolområdet tog slut.
 
 
Men i morgon blir det Ålands hav, inte lär vi höra så mycket av vågbruset heller. Birka blir det den här gången, hoppas på bra dansmusik.

Egen makeover

När de grå håren började kännas som de blev för många så valde jag ju att slinga håret blont. Efter ett tag kändes det lättare (och billigare) att göra det själv, och då blev det ju helblondering. Längre fram även kortklippning.
 
Förra hösten gjorde jag den sista blonderingen och lät håret växa, det började kännas som att jag ville ha längd på det igen. Men det blev i stället en riktigt kort klippning innan vi skulle till Aruba. Praktiskt att vara kortklippt, samtidigt som jag ville ha bort så mycket av det blonderade som möjligt.
 
Men det blev ju inte mindre av det ljusa, två veckor med sol och salta bad blekte ganska bra. Men håret har fått växa sedan första veckan i februari.
 
Sen har sanningssägaren dotter Vickie sagt till mig flera gånger att jag borde färga mig mörk igen "mamma, du skulle se mycket yngre ut med mörkt hår".
 
Det har väl sakta sipprat in att hon kan ha rätt, den lilla filuren. Samt att jag tröttnat på blondielivet. Så idag har jag backat tillbaka ett antal år i hårfärg. Åren är ju de de är i alla fall. Resultatet:
 
Igår
 
 
Idag
 
 
I nacken, under de solblekta slingorna, hade min egen färg vuxit ut rejält. Det är den färgen som frissan har sett till ha spridit sig över hela huvudet. Tänker också att håret ska få växa sig ner till axelnivå igen.
 
Vad säger du nu då Vickie???!!! <3 ;)
 
 
 
 
 
 

Makeovers

Ja, s-et på slutet av rubriken säger ju att det är mer än en makeover, och så är det. Vi börjar med den som är klar.
 
Skrev ju sist om att vi hade en fysiskt ganska ansträngande helg och att det värsta gjordes på söndagen. Så här ungefär har vårt vardagsrum sett ut sedan det blev klart strax före jul 2007. Skåpet följde med oss när vi flyttade från Väsby och var specialbeställt och handgjort för att passa i en portal vi hade där.Betsat i ljusblått för att passa i det rummet. 
 
 
Har känt i några år att det gjort sitt egentligen. Det som är bra med det är förvaringen nertill, upptill är det bara ett dammsamlingsställe för saker som bara står där och står. Ingen tittar på dem, bakgrunden lyfter inte fram dem. Sett likadant ut för länge. Samtidigt är det ett gediget skåp som var rejält dyrt eftersom det är måttbeställt.
 
Har vetat nåt år vad jag ville ha i stället, men från det till att hitta ett med rätt utseende, i rätt storlek och inte för långt bort, tar det sin tid. Men för några veckor sedan dök det upp! Nu ser vardagsrummet ut så här:
 
 
 
 
Är så alldeles väldigt nöjd! Så mycket mer harmoniskt! Men det fattas en sak; såg ju när det hamnat på plats att vi måste ha en oval spegel i samma stil ovanför!!! Men var sak har sin tid. Rummet blev så mycket ljusare och luftigare, och upplevs som större. Med en spegel där blir det ännu mer luft och space!
 
Det gamla skåpet är tudelat, men det var en PÄRS att få ned det till bottenvåningen nerför vår svängda trappa. Tungt, svettigt, nervöst är bara förnamnen. Nervös att inte orka hålla i och upp det, tappa greppet och det mosar kära maken nedanför. Och det skulle alltså göras två gånger.... Det nya var betydligt lättare att kånka upp för trappan, även fast musklerna då var rejält slitna.
 
Och den andra makeovern sker i morgon. Ska till frissan och färga håret och putsa till topparna lite. Gjorde ju en färgning i somras, men det mesta av färgen försvann samtidigt med augusti. Lite pirrigt känns det, men makeover ska det bli!
 
 
 
 

Slit för födan

I helgen har vi varit oerhört produktiva och effektiva. Fredag och lördag bjöd på riktigt fint väder, vindstilla med lite sol till och från.
 
Det här med att odla innebär ju inte bara att så och skörda. När det är skördat ska jorden också tas om hand för att kunna producera nästa år. Så jag började med att gräva ur all jord ur först en pallkrage och grävde sedan ur hälften av jorden ur vår bokashijordfabrik. La bokashijorden i botten på odlingslådan och skottade sedan tillbaka den urgrävda jorden. Upprepade sedan samma sak med ytterligare en låda. Kan säga att det är ett rejält träningspass för rygg och armar. Avslutade sedan med att lägga ett lager gräsklipp (årets sista klippning) över som skydd och extra näring.
 
Dessutom behövde hela pallkrageområdet städas från gräs som frösått sig i gruset och mer grus läggs på i gångarna runt lådorna.
 
Kära maken höll sig i skogen och högg ner träd till nästa års ved. Ett rejälare gympass det också.
 
Fortfarande har vi tre lådor där det fortfarande finns grönsaker kvar; två med morötter och en med purjolök. De packades in med torrt gräs och löv som vi sparat i säckar från när vi krattade trädgården i våras. Det skyddar från frosten som snart kommer. Morötterna fick dessutom fiberduk över sig.
 
 
Ett par svängar upp i skogen har jag också hunnit med och fick med mig lite svamp hem. En del får ligga på tork, resten har hamnat i frysen.
 
 
Lite nya maträtter har vi också lagat i helgen, det här är förberedelse till en av dem.
 
 
Brynt smör med en vaniljstång i fick stå i ett dygn och samsas. Visst låter det som en lite annorlunda smakkombination? Smöret mixades sedan med ett halvkilo av våra goda morötter och lite grädde och fick utgöra basen för varsin torskrygg. Ringlades sedan gremolataolja över och ströddes egenodlad purjolök därpå. Jag är ju ingen fiskmänniska, men det här var vansinnigt gott! 
 
 
Idag har vi jobbat nog ännu hårdare fysiskt, men resultatet av det är inte riktigt klart ännu, så mer om det vid annat tillfälle.

Skofynd

För några år sedan köpte jag mig ett par Riekerskor till hösten. Såå sköna och de har hängt med sedan dess, vår och höst. Tyvärr har de börjat släppa in vatten när det regnar. Har letat förgäves efter var de läcker; ingen söm som gått upp, inget litet hål någonstans. Tänkte att det var lädret som släppte igenom, så jag har både impregnerat extra och smort dem med fiskarfett. Konstaterade i förrgår när det spöregnade att det inte har hjälpt.
 
Så idag när jag hade lite glest mellan besöken var jag på skojakt. Hade siktet inställt på ett par nya Rieker och hittade ett par. När jag gick omkring i butiken med dem på fötterna, hittade jag ett par andra som såg intressanta ut och provade. Riekerskorna fick stanna kvar i butiken. 
 
De nya heter Relife Softwalk, med en ganska tjock, mjuk sula och stötdämpning i hälen. Det var som att gå på moln!
 
Eftersom jag springer omkring ganska mycket på butikers hårda golv i jobbet är det guld värt med en skön sula under fötterna. Dessutom gav dessa rejält med plats till mina Halluxknölar! Samma prisläge som Rieker, så valet var lätt. Dessutom lite tuffare utseende.
 
 
Lite bronsblänk på ovansidan och sidorna också.

Mera skörder

I dag har jag varit nåt så alldeles fruktansvärt trött, seg och känt mig allmänt blåst i huvudet. Tung i huvudet och snudd på ont i det - har ju aldrig huvudvärk. Tror att det kan bero på att jag sov väldigt djupt när jag väcktes, vet att jag var mitt i en dröm. Tur då att jag haft en dag på hemmakontoret. Men kul är det inte, inte alls lika mycket blir gjort som det borde. Inte förrän nånstans vid tre på eftermiddagen lättade det. Så dags då.....
 
En sak som ändå blev gjord var att hänga upp en massa chili på tork. Fick ju en chiliplanta av svägerskan som gett massa frukt, tror att det fortfarande finns ca tre kvar på den. Lite dekorativt är det när de hänger på tork.
 
 
I helgen var vi uppe i stugan och njöt. Fick två eftermiddagar där det disiga, molniga vädret sprack upp på eftermiddagen och gav oss fina kvällar med spegelblank sjö och vackra färger. Passade på att göra säsongens förmodligen sista grillning.
 
 
 
 
 
En hel del tid tog det också för att ta hand om broccolin och blomkålen. Vi fick ju ett stort fint blomkålshuvud där sist och nu hade de som var kvar vuxit rejält. Fotbollsstora!
 
 
Utav dessa tre blev det två pinfulla 5-literspåsar! Så nu har vi frysen snudd på full även där med broccoli och blomkål! Både där och här hemma står ju morötterna kvar i jorden och hur vi ska få plats med dem också vete sjuttsingen.

RSS 2.0