Panik

Idag var det dags att hämta in mer morötter till middagen och fick snudd på panik när jag kände att morotsblasten var helt frusen!
 
Vi har haft några klara nätter (och ändå inte sett nåt norrsken...!) med temperatur ner mot 6-8 minus. Dagtid inte mer än en, max två, plusgrader. Så det är klart att kylan sprider sig in under våra täcken i landen. Men när jag kände att blasten var frusen ända ner till själva moroten och att jordytan också var frusen i den yttersta raden, så insåg jag att nu var det dags!
 
Tog in ett stort gäng, där åter bara fyra behövdes för att fylla en infrysningsomgång, resten får ligga i kylen så länge.
 
 
Mer monstermorötter...
 
Men resten var ju tvunget att tas upp också och jag insåg att NU ÄR DET DAGS ATT TESTA! Testa att lagra som de gjorde förr - i sand. Jordkällaren vågar vi inte använda fullt ut än, den ska åtgärdas först. Men förvara i garaget bör kunna göras. Vi tog in sand tidigare, så fyllde jag sand i botten av en plastback, lade i ett lager morötter, fyllde på med mera sand och så ett lager morötter till. Täckte sedan över med sand. Gissar att det var mellan fem och tio kilo morötter totalt, det kändes så när jag bar in dem.
 
 
 
 
I en annan krage står det fortfarande en rad morötter kvar, men de är bättre täckta och tas om hand i morgon.
 
 
Purjon är ju också kvar i jorden, men den är betydligt mer köldtålig, blasten var inte frusen fast den är uppe i det fria. Ska dock försöka gräva loss mer sand och ta in den också i en sandlåda i garaget i helgen.
 
 
Blasten är väldigt lång och sticker upp ovanför 2-3 dm med gräs och  löv som isolerar bra. Är ändå fascinerad över att det går att ha kvar grönsaker i jorden så här länge ända här uppe! Skulle också vara intressant att veta hur många kilo morötter vi faktiskt har fått i år - totalt här hemma och uppe i stugan. Skulle gissa på att det kan vara upp emot 40 kilo! Fantastiskt! Vi äter ganska mycket morötter och skulle gärna kunna vara självförsörjande på dem, det är sån oerhörd smakskillnad på de egna och köpta! Samt att man slipper äta bekämpningsmedel....
 
Så middagen idag blev chorizogryta - så gott! Egen purjo, egna morötter, köpt paprika och chorizo. Sen krossade tomater och en gräddskvätt och kryddor. Mums! Recept på eatit.blogg.se
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0