Hallarbete

Lite tur med vädret hade vi faktiskt i helgen när vi hade besök, soligt och vindstilla och det hade ju regnat bort tillräckligt med snö för att vi skulle kunna gå upp i skogen. Sedan dess har det ändrat sig, nu har det snöat sedan ett dygn tillbaka och väntas fortsätta ett till. Som tur är vräker det inte ner, men ca 15 cm har det kommit hittills. 
 
Känns väldigt skönt då att ha en vecka med liiite jobb och slippa ut och åka. Skönt även ur den aspekten att lilla söta Nora var snorig och lämnade över det till mig.... Är inte tokförkyld, men tillräckligt för att ha fått kämpa för att jobba. Kära maken har också börjat känna tendenser, är nog jag som delat med mig där.
 
Han har också en vecka med luckor så nu har faktiskt golvet i vår övre hall rivits upp. Vi var ju lite oroliga för hur golvåsarna skulle se ut därunder, men de var till största delen bra. Stora delar helt nya sedan renoveringen av hallen nere. Lite kompletteringar kommer att behövas, men inga stora ingrepp.
 
Lite knöligt är det eftersom vi måste passera hallen på väg både till vardagsrum och sovrum. En brädspång hjälper oss med det så länge. Och en lampa lysande på natten, så man inte glömmer att allt inte är som det ska....
 
 
 
 
 
 

Njuthelg

En härlig, intensiv och rolig helg har vi haft! Barnbarnen med föräldrar kom på fredag eftermiddag och sedan har tiden gått i turbofart. Mycket roligt har hunnits med, både vuxenprat, allmänt umgänge, lek och en tur i skogen.
 
Båda de stora tjejerna kommer fortfarande ihåg leken vi hade i skogen för två år sedan när deras föräldrar låg däckade här i influensa, och vill gärna leka den igen. Så vi har hållit undan från monster och slime där uppe. 
 
Vi passade på att ta ner ett par granar också när vi ändå var där, en att ställa med ljusslinga utanför köksfönstret och en liten utanför tomtehuset. Tomtegreta måste ju också ha en gran!
 
 
Fabbe och Freja tar den stora, Ebba den lilla.
 
 
Vidare hanns det köras fyrhjuling, först skjutsade sonen runt barnen, sedan frun. Sen gav han sig ut på en röjigare färd på egen hand.
 
 
Ebba gillar att ta bilder och gör det väldigt bra; fotagrafen in action
 
 
Och så lilla Nora som hade vuxit på sig så alldeles väldig sedan sist. En glad, nöjd liten sötnos!
 
 
Och så hade han drönaren med sig sonen, som tog lite bilder. Roligt att få ett annat perspektiv på gården, även om inte alla byggnader är med här.
 
 
 
 

Lavoar

Vädret ja, det är konstigt, eller så inte, det brukar ju kunna vara fram och tillbaka så här på senhösten. Helgen gav ju en hel del snö, i tisdags rasade det ner ännu mer. Det var inte nådigt eller roligt i trafiken, kan jag säga. Skulle ju göra min vända i Härnösand och Kramfors just den dan. Men det gick bra, även fast jag var trött som bara den när jag väl var hemma.
 
Sen igår kväll har det däremot varit blidväder och regnat under natten och halva dagen. Sörjigt som attan och översvämningar i stan. Tur att jag bara behövde åka till Bommen och få ett nytt batteri inmonterat i min bil. Det talade om för mig i tisdags morse att det är på väg att lägga ner verksamheten. Känns skönt att veta att nu kan jag åter använda dieselvärmaren och annat hur mycket jag vill!
 
Det var egentligen den här lilla skönheten jag ville visa:
 
 
Har haft en önskan om, och letat efter, en lavoar att ha i den lilla toaletten vi ska bygga uppe i hallen. Letat på blocket och andra ställen, men tji hittat. Bestämde mig i förra veckan att kolla upp ställen i stan och hade sådan sanslös tur att hitta den här! Rätt storlek (finns både större och mindre) och dessutom avlutad! Slipper alltså allt besvär med att skrapa bort gammal färg, bara att måla den som jag vill ha den! På skivan ska ett skålformat tvättställ monteras och såklart även en kran. Har tittat ut tapeten som ska vara i toan och det blir den här:
 
089-03
 
Det blir en pärlspontpanel som får den gula färgen från tapeten, medan lavoaren får den röda. Eventuellt i kombination med grått.  
 
Förvisso kommer det att ta en hel del tid innan vi kommer så långt, men resan/planerandet är halva nöjet!
 
Planerar även som värst inför det kära, kära besöket vi får i morgon. Men där är inte planerandet halva nöjet, det är själva besöket!

Överraskande!

Väldig tur att vi tog in alla grönsakerna som vi gjorde, för i går eftermiddag kom snön, och rejält blev det och blåste gjorde det! Så här såg det ut i går kväll
 
 
 
 
Så här ser det ut idag
 
 
 
 
Den kom överraskande, vintern.
 
Överraskande var också en liten video som jag fick idag. Överraskande men så alldeles oerhört välkommen och glädjande! Tyvärr går det inte att lägga upp en video här utan att först ladda upp den på youtube och sen länka till den och det vill och orkar jag inte, så det blir en bild bara på de söta små kaninerna (?) som undrade om de får komma och hälsa på oss nästa helg? Såklart de får, vill ju inget hellre!!!!! 
 
 
 
 

Panik 2

När jag kollade väderprognosen för helgen insåg  jag med smått panik, att inte bara morötterna måste upp i dag, utan även purjon. I morgon tänker de ge oss flera minusgrader dagtid och sedan toppa det hela med snöfall hela natten och in på söndagen, och kallt. 
 
Så det vara bara att sätta igång. Ungefär lika mycket morötter idag, men den här gången testar vi svärmors lagringsmetod - i en gammal mjölkkruka. Sand i botten, varva morötter och sand, täck med sand. Sätt på locket som ju har hål, morötterna måste kunna andas.
 
 
 
Nio fina purjolökar hade vi kvar i landet.
 
 
De får en plastback och lagras också i sand. Tydligen ska blasten sticka upp har jag läst mig till.
 
 
Det ska bli oerhört spännande att se hur grönsakerna klarar sig under vintern. Purjon vill inte ha helt mörkt tydligen, medan morötterna ska ha det, så de rötterna vi har i plastback blir de första vi äter upp. Dock kommer jag både när det gäller purjo och morötter att låta något vara kvar i sin förvaring hela vintern, bara för att se hur de klarar det. Är ju viktigt att veta inför nästa år, om vi ska odla lika mycket morötter och kanske mer purjo också?
 
Förvällt och fryst in morötter har jag också hunnit med i eftermiddag, men det blir sista omgången, frysen är full. Tog de fulaste till detta. Alla är nämligen inte perfekta, en del spricker, andra får de märkligaste former och utskott och är man begåvad med en gnutta fantasi, kan man tycka att de liknar både det ena och det andra: 
 
 
 

Panik

Idag var det dags att hämta in mer morötter till middagen och fick snudd på panik när jag kände att morotsblasten var helt frusen!
 
Vi har haft några klara nätter (och ändå inte sett nåt norrsken...!) med temperatur ner mot 6-8 minus. Dagtid inte mer än en, max två, plusgrader. Så det är klart att kylan sprider sig in under våra täcken i landen. Men när jag kände att blasten var frusen ända ner till själva moroten och att jordytan också var frusen i den yttersta raden, så insåg jag att nu var det dags!
 
Tog in ett stort gäng, där åter bara fyra behövdes för att fylla en infrysningsomgång, resten får ligga i kylen så länge.
 
 
Mer monstermorötter...
 
Men resten var ju tvunget att tas upp också och jag insåg att NU ÄR DET DAGS ATT TESTA! Testa att lagra som de gjorde förr - i sand. Jordkällaren vågar vi inte använda fullt ut än, den ska åtgärdas först. Men förvara i garaget bör kunna göras. Vi tog in sand tidigare, så fyllde jag sand i botten av en plastback, lade i ett lager morötter, fyllde på med mera sand och så ett lager morötter till. Täckte sedan över med sand. Gissar att det var mellan fem och tio kilo morötter totalt, det kändes så när jag bar in dem.
 
 
 
 
I en annan krage står det fortfarande en rad morötter kvar, men de är bättre täckta och tas om hand i morgon.
 
 
Purjon är ju också kvar i jorden, men den är betydligt mer köldtålig, blasten var inte frusen fast den är uppe i det fria. Ska dock försöka gräva loss mer sand och ta in den också i en sandlåda i garaget i helgen.
 
 
Blasten är väldigt lång och sticker upp ovanför 2-3 dm med gräs och  löv som isolerar bra. Är ändå fascinerad över att det går att ha kvar grönsaker i jorden så här länge ända här uppe! Skulle också vara intressant att veta hur många kilo morötter vi faktiskt har fått i år - totalt här hemma och uppe i stugan. Skulle gissa på att det kan vara upp emot 40 kilo! Fantastiskt! Vi äter ganska mycket morötter och skulle gärna kunna vara självförsörjande på dem, det är sån oerhörd smakskillnad på de egna och köpta! Samt att man slipper äta bekämpningsmedel....
 
Så middagen idag blev chorizogryta - så gott! Egen purjo, egna morötter, köpt paprika och chorizo. Sen krossade tomater och en gräddskvätt och kryddor. Mums! Recept på eatit.blogg.se
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helgjobb

I helgen fick vi möjlighet att åter ta ett tag i övre hallen; nytt tak har börjat komma på plats. Så här ser det ut nu:
 
 
Har stått i garaget och kvistlackat alla brädor för att slippa göra det när de sitter i taket, är så pilligt jobb. Dessvärre måste ju all målning ske med nacken i totalfel vinkel sen.... På bilden ser det ut (ser jag) som om det nya taket sitter mycket lägre än det gamla, men det är en synvilla. Förhoppningsvis blir vi klara med taket nästa helg.
 
Vintern börjar ju smyga sig på, någon riktig kyla har vi inte haft än, men mer än två plusgrader mitt på dan var det ett bra tag sedan det var. Ändå har vi låtit både purjolök och morötter stå kvar ute i landet. Känns lite vågspel att ha kvar dem där, men de är täckta av löv och olika dukar.
 
Lite ångest fick jag ändå idag när jag skulle ta upp en purjo till maten samt ett gäng morötter eftersom regnet igår hade isglaserat tegelstenarna som håller dukarna på plats och de hade frusit fast. Lyckades få upp ett hörn och kunde komma in och få tag på ett gäng morötter. OBS det är inte purjon som är liten, det är morötterna som är STORA. Jämför med glaset.
 
 
Så av morötterna i påsen blev det en rejäl laddning till middagen, en omgång förvällda till frysen och ändå en rejäl skvätt kvar i kylen.
 
 
Faktum är att detta bara är fyra morötter, de är STORA!
 
Närmsta veckan ska det inte heller bli tokkallt, så jag tänker ha is i magen och låta allt stå kvar ute en vecka till, de har fått ytterligare täcke i form av gamla filtar och mattor. Eftersom jorden ändå inte var frusen bör de klara av det, samtidigt som det är lite av ett vågspel, men vill ju inte att de ska frysa sönder.
 
 
 
 

Omställning

Sedan några veckor tillbaka, fem/sex, har jag utslag runt läpparna och huden på läpparna är extremt tunn. Det är svårt att skratta, för det stramar, känns som huden ska gå sönder. Måste smörja med Lypsyl hela tiden för att hålla dem mjuka.
 
Det började dagen efter vi ätit köpta pain riche till soppan en kväll. Dagen därpå känner jag hur det börjar strama och pirra och sedan kommer utslagen. Även mitt "vanliga" exem runt näsvingarna och på en del andra ställen i ansiktet blev värre.
 
Det är tredje gången det här händer; första gången var en gång när jag köpte en macka på resande fot. Kände medan jag åt hur torra läpparna blev.
 
Andra gången var också en macka, en frukostmacka på ett hotell. Samma sak, inte långt efter kände jag igen känslan.
 
Allt har sett likadant ut alla tre gångerna och det har tagit ett par månader, minst, innan det lagt sig. Förutom just över amorbågen, den har sedan första gången förblivit lite röd och irriterad.
 
Det enda jag kan koppla det här till är just brödet. Vet inte om det varit något speciellt med de här bröden, har ju ätit frukostmackor på hotell många gånger sedan dess, och gör ju det hemma också, men då Fazers rallarhalvor av surdeg.
 
Så här ser jag ut
 
 
Läpparna är lite svullna också och mycket rödare än mina normalt ganska bleka.
 
För att testa om det gör någon skillnad ska jag från och med idag utesluta gluten i min kost. Eftersom vi nästan aldrig äter pasta eller mjöl på annat sätt än frukostmackan, så finns det inte så mycket att förlora. Det svåra blir att komma ihåg att kolla på andra produkter än de man vet innehåller gluten. Korv och liknande till exempel. Men värt att testa, för det här är INTE kul!

Blommiga rummet

Hemma igen från semestern i stugan, känns onödigt att jobba igen.... Jobbat har vi ju gjort däruppe också, främst då med röda rummet, som vi hade tänkt fortsätta kalla "röda" rummet, men nu har insett att det får bli blommiga rummet. Det som är kvar att göra där är att stryka golvet med hårdvaxolja ett par gånger och bygga en garderob. Tror att det blir en trekantig. Mjukar upp rummet, tror jag, istället för att sätta in fler hörnor i det lilla rummet.
 
Förebild visade jag ju tidigare, här är några under resan fram till i princip färdigt.
 
 
 
 
Det har blivit ett rum som man blir glad av att gå in i, den blommiga tapeten känns somrig och just, glad! 
 
De sista kvällarna var det klart väder och vi fick några fina vyer när rosa moln speglade sig i sjön och fullmånen senare steg över skogen.
 
 
 
 
 

Halvtid

Drygt halvtid på semesterveckan - redan.... Försöker låta bli att tänka på det och i stället bara njuta dagen som är.
 
Vi slapp snöfall på vägen upp, däremot mötte oss snötäckt mark nånstans i höjd med Nordmaling. Ju närmare stugan vi kom ju vintrigare såg det ut.
 
 
 
Vi fick lite bråttom att ta hand om våra odlingslådor som skulle förberedas för nästa år, samt att få upp morötterna som stod kvar i jorden. Har skrubbat och delat morötter så jag var alldeles orange om händerna. Nu har vi tack vare det ca 6 kilo morötter i frysen! Men många kokomgångar blev det!
 
 
Renoveringen av lilla röda rummet har också kommit igång. Att tömma gick fort, sen är det ju det där med spackling och slipning som är det sååå tråkiga, men det är också klart nu. För en timma sen skulle vi dra igång med tapetseringen, när vi upptäckte att tapetkniven var trasig. Så kära maken fick ju lov att ge sig iväg på jakt efter en ny. Det går ju liksom inte att tapetsera utan en sådan. Så här såg det ut i rummet och nedan dagsläget.
 
 
 
 
 

RSS 2.0