Snuvad

I torsdags hade vi ju hyfsad värme, men samtidigt som högsommaren drog in över södra delarna av landet blev det sämre här. Inget regn, men kallt, fleecetröja på.
 
Men det har funkat att stå vid vedklyven och att måla på nya vedbon, så nyttiga har vi varit. Men det suger som attan att inte få del av sommarvärmen. Framför allt igår, när vi förstod att värmen nådde till Hudiksvall, men inte till oss, när det bara är 7-8 mil emellan.
 
Idag ändå, fick vi njuta varmare och soligare väder några timmar. Vi bestämde oss för att lägga ner allt jobb och lägga oss själva i solstolar i stället.
 
 
 
Ingen tokvärme, 23 grader kom vi upp i, men njöt gjorde vi ändå. Tills framåt halvtre-tiden, då drog moln in - som blev allt tyngre och mörkare och slutade i ett åskväder med spöregn......
 
 
 

Nu händer det grejer!

Den senaste veckans mer normala värme och väder har gjort att växtligheten har kanske inte exploderat, men kommit igång ordentligt. Körsbärsträdet hade helt plötsligt börjat blomma, från en dag till en annan.
 
 
 
 
Så även spireahäcken
 
 
och häggen
 
 
 
Även i salladslådan har det växt med en rasande fart. Nu (tror jag) är det slut med att köpa sallat. Ruccolan, till vänster är den som växer allra mest, men sallaten där bredvid har bra fart den också. Har plockat från båda i veckan, men ändå är det mer nästa dag än dagen innan.Till höger spenaten.
 
 
 
Och för första gången i år klippte jag gräsmattan idag! Gräset hade verklilgen exploderat de senaste dagarna. En hel del av det samlades upp och har lagts som skydd och gödning runt blommorna i rabatten samt runt både vitlöken och den gula löken i odlingslådorna. Nu är det på gång!!!!!!!!!!!!
 
 
 

Första mötet med Nora

I lördags packade vi in oss i bilen och åkte ner till Skokloster för att hälsa på nyaste barnbarnet Nora, och resten av hennes familj också såklart.
 
En alldeles ljuvlig liten skapelse var det så klart! Redan nu ser man drag av båda storasystrarna i hennes lilla ansikte och det ska bli spännande att se om hon kommer att luta över åt någon av syrrorna eller inte. Bäst är ju om hon bara blir sin alldeles egen, och så tror jag det blir.
 
Här är hon ju inte i min famn, men jag fick njuta av henne långa stunder; vilandes på bröstet så man kunde snusa på det lilla duniga huvudet, hängandes uppe på axeln, vilande på armen. Jag kände mig som en svamp som bara söööög in doften, känslan, närheten. 
 
 
Nu först ser jag häftet från Ica i soffan - Ica utvalt, ha ha! Nej, Ica hade inget finger med i spelet, men noga utvald känns hon som ändå!
 
Och så har vi syrrorna, Filuren och Filosofen. Freja är Filuren, full fart, alltid något bus på gång, är sällan kvar där hon blir satt.
 
Ebba är Filosofen, funderar och fantiserar, tänker och undrar. Såklart kan även hon vara en busig filur, likväl som Freja kan fantisera och fundera.
 
I lördags visade Ebba sin filuriga sida. Hon fick låna min kamera, som hon snabbt lärde sig hur den fungerar. När jag fick tillbaka den fanns där många bilder jag inte hade en aning om. Som de här när Freja Filur hade hittat en hund på gatan.
 
 
En bild på pappa och farmor också. Hon har fotosinne nog att sätta oss i mitten av bilden och lade själv märke till att hennes finger kom med på bilden!
 
Fotografen själv, fast en annan fotograf
 
Sen blev det övernattning hos Kim med god mat och trevligheter!
 
 
 

Vår på riktigt?

Så kom det äntligen en riktig vårdag igen. Exakt två veckor sedan den förra. En grad varmare än då, har vi haft idag - +21 som mest.
 
Det har jobbats på hemmakontoret en del, men mesta tiden har lagts på snickeri på vedbon och på vedbacken. Det känns både i lårmusklerna efter allt lyftande av vedklabbar och armmusklerna. Det tar på att ibland behöva dra isär dem.
 
Men vi fick njuta, inte bara av ovanstående, utan också av ett glas rosé igen i lilla solhörnan
 
 
Till middagsdags gjorde vi en ny bekantskap som var trevlig - flankstek!
 
 
 
Vi har ju inte haft någon vår, gräset har smugit över till grönt på soliga ställen, så också björkarna. Vitsipporna har också smugit sig fram. Allt har liksom trotsat kylan och vi har inte haft möjlighet att följa och njuta av det, det har varit för kallt att vara ute mer än nödvändigt. Men idag när jag stod vid vedklyven upptäckte jag plötsligt att svalorna faktiskt är här. Över en natt har de kommit och jag hoppas och tror att det är de som bevisar att senvåren och kanske snart försommaren även har kommit hit!
 

Extremkall vecka

För en dryg vecka sedan - förra fredan - hade vi ju den hittills varmaste dagen med +20. Efter det har vädret bara blivit kallare. Tröst är att det inte bara är vi här uppe i norr som haft det kallt och bedrövligt, även söderut har det varit så. Till och med är det flera orter i landet som fått 40-50-åriga köldrekord slagna. Hos oss har hela förra veckan legat mellan flera minus på natten till max +4 dagtid. Det har snöat i princip varje dag - åtminstone där jag befunnit mig. Naturen har försökt kämpa på med att få till lite vår, men vi ligger långt efter där vi borde ligga. På en del björkar kan man idag se att det börjar skifta i grönt, men normalt skulle de varit skirt gröna.
 
Snöfallen jag råkat ut för under förra veckan toppades när jag var på väg upp till Umeå för jobb i torsdags. Örnsköldsvik bjöd på detta:
 
 
När jag kom till Umeå var det kallt, men soligt. Under tiden jag var inne på mitt första besök där drog molnen ihop sig och när jag kom tillbaka till bilen var den täckt med 1 dm snö. Förvisso töade det bort under de andra kundbesöken, men ändå...
 
Därefter ut till stugan. Trots att vi inte är nöjda med våren här, är det ännu värre där. Där borde det också kommit längre, men isen har inte ens gått upp på sjön. När jag tittar tillbaka här på bloggen, ser jag att vi tog det första efter-bastun-doppet den 13/5 förra året. Skillnad som sagt. I år såg det ut så här:
 
 
Men invigde strandbastun gjorde vi!
 
Lördagen var det hyfsat väder, vi kunde kratta på torra områden, dra bort fjolårsblommor, sätta lök och så lite sallat, ruccola o dyl. Dessutom var solen så snäll att den kom fram en halvtimma just till rosé o'clock!
 
 
Skönt är också, när vi kommer i varsin bil, att kunna stanna hela söndagen och åka på måndag morgon!
 

Matnyttigheter

Så glad att jobba hemma på fredagar och därmed ha möjligheten att kunna njuta av vädret vi hade! Resten av helgen har det varit grått och kallt, till och med för kallt för att stå vid vedklyven.
 
Däremot har vi fått gort massa andra nyttigheter; lagt ut markduk runt alla odlingslådor och även fått upp tre nya. Lagt ut massa sand på markduken så det blir lättare att gå där och vi slipper att gräset tar över mellan lådorna.
 
Har också satt gul lök och sått både ärter och morötter. Två lådor är ännu tomma och väntar på försådderna jag har inomhus med broccoli, blomkål och purjo. Har även tomater, men de ska inte ner i någon låda.
 
 
Gör en test i år att sätta potatis i kompost/jordfabriken från förra året. Lyfter man undan det översta torra gräslagret ser man att det börjar omvandlas till jord därunder. Där har jag gjort hål och fyllt på med lite jord, lagt ner en sättpotatis i varje hål och fyllt på med ytterligare lite jord. Blir kul att se om det funkar.
 
 
 
 

Riktig vårdag

Vårens varmaste dag hade vi igår; +20 grader! Dock blåste det en del, men inte så kallt som tidigare, faktum är att både linne och shorts åkte fram.
 
Vårens återkommande projekt drogs igång förra helgen, senare än normalt, men vädret har inte tillåtit än; vedklyving. Kapningen har varit klar ett tag, och nu är då även klyvningen på G. Det känns i armar och ben, det kräver sina muskler även fast man har en maskin.
 
 
Äntligen har vi fått igång pumpen till dammen, så nu rinner det i bäcken igen och har även kommit till ett par nya flytväxter. Och så har Grodan Boll hittat hem igen.
 
 
 
 
 
Premiär för att sitta ute och äta blev det självklart också.
 
 
 

Nora är här

Hyfsat sent i går kväll damp beskedet om att jag blivit farmor för tredje gången ner. Den finaste lilla Nora man kan tänka sig hade anlänt! Som alltid så skönt att allt gått bra med både mor och barn, graviditeten var jobbig. Nu ser vi så mycket fram mot ett tillfälle att få träffa den här lilla guldklimpen!
 
 
För att fira detta samt de härliga vårdagarna vi har just nu, unnade vi oss lite extra till middag idag:
 
Serranoskinka med citronkräm till förrätt
 
 
Mina tidigare umgängen med färsk sparris har inte varit helt till min belåtenhet, fast jag älskar sparris på burk, men idag tänkte jag att jag skulle göra ett nytt försök när jag sprang på dem i en butik.
 
 
Kokade dem och blandade sedan med smör och salt. Blev jättegott, trots att jag överkokt dem lite. Men man lär sig! Till detta grillad lax, sallad och citronsås.
 
 
 
 

Rosa is da colour!

En ljummen, men blåsig, vårdag har det varit idag. I bilen visade det som mest 17 grader. Men blåsigt som sagt, och vinden är inte ljummen. Över huvudtaget har det varit en enormt blåsig vår, inte bara blåsigt utan BLÅSIGT!
 
När vi var uppe i stugan sist fick jag en försenad födelsedagspresentslant av svärmor. Den slanten använde jag till att köpa mig ett par trädgårdsarbetarbyxor. Det fanns svarta, gråa och rosa att välja på, så valet var lätt.
 
Idag var jag in i Stadiums outlet för att se om de hade några bra gympadojor att ha sådär till vardags och hittade ett par som var oerhört sköna. Tyg i ovandelen som låter mina halluxvalluxknölar svälla som de vill. De fanns i svart, grått och - rosa!
 
 
Så nu ser jag ut som ett stoppljus när jag är ute och röjer på tomten!

På resande fot

Åkte till Östersund gjorde vi och allt gick bra, det kom en lite snö, men ingen fara.
 
Kom hem på onsdag och packade om för att på torsdagen åka ner till Solna och Kim. Hjälpte henne att fixa till en lampa som behövde höjas och få nyinköpta mattan på plats. Det blev så himla snyggt!
 
 
Ännu bättre kommer det att bli när de rosa sammetsgardinerna får komma upp och rama in fönstret!
 
På fredag morgon åkte vi söderöver för att landa i Tyskland lagom till middagsdags. Det blev samma meny i år också; Wienerschnitzel och Apfelstrudel. Såå gott!
 
 
Återresa på lördag morgon för att landa i Solna, fast hos Vickie och Sasha, även då lagom till middagsdags. Känns ju lite lyxigt att slippa laga mat i dagarna tre! God mat precis som de andra kvällarna och mycket pratande. Kvalitetstid, kan man säga. Efter rejäl sovmorgon åkte vi hemåt för att, just det! komma lagom till middagsdags! Lagad av mig då så klart.
 
Så perfekt att måndagen är en röd dag efter de där dagarna! Idag har vi äntligen dragit igång vedklyvningen. Det känns i armarna, det tar lite tid att få ordning på musklerna. Ägnat lite tid också på odlingslådorna, förberett för nya sådder/planteringar samt sått lite mer morot.

RSS 2.0