Rivning

Dagarna rinner iväg när det är semester, flyter in i varandra, var det i går eller förrgår vi gjorde det ena eller andra?
 
Vet ändå att igår hade vi den första riktigt fina sommardagen här! Fick ett par timmar i solstolen, sen var vi tvungna att åka till stan eftersom jag bokat en naprapattid och kära maken behövde en sväng till Byggmax.
 
Min ländrygg och lite annat spökar rejält för mig och har fått tugga i mig tabletter det sista för att fungera. Borde gått tidigare, men när jag insåg det fanns inga tider kvar hos de jag går hos hemöver.
 
Men det gick bra här också, en annorlunda naprapati med teknik i stället för kroppskontakt. Hemläxa med stretchövningar och åtrerbesök på tisdag.
 
Det underbara vädret har varit kvar i dag också, faktiskt blev det ett spontandopp på eftermiddagen trots bara 16 grader i vattnet (vid stranden). Jätteskönt!
 
Den stora rivningen har dragit igång ordentligt här idag. Årets stora projekt här är att göra om den äldsta av våra tre altaner. Den har stått på plats i 35 år och är i stort behov av renovering. Fast renovering är ju fel ord, den ska rivas och byggas upp i en ny skepnad.
 
Ungefär så här såg den ut i går
 
 
Förutom badkläderna då, det blev ju bara ett dopp idag....
 
Idag har detta hänt
 
 
 
 
 
 
All rivning är inte gjord, det är ett slitgöra och även en stålman som min kära make behöver, och är värd, en stund i solstolen också (och ett dopp)!
 
Men vädertolkarna säger att vi ska få ungefär lika bra väder i morgon, så då tror jag det mesta som är kvar kommer att vara nedrivet, kanske även golvet. Det är då det blir knöligt....men det löser sig!
 
 

MIdsommar

Äntligen semester, äntligen! Den altid efterlängtade, men i år känns den extra mycket välkommen. Det tar på med nytt jobb samt att man ju inte blir yngre och piggare med åren.
 
Vi kom upp förra onsdagen och på torsdagen kom Kim och gör och sällskap fram till i morgon. Alltså har vi fått fira midsommar tillsammans! Det var som tur var den enda dagen hittills som det inte har regnat.
 
Lite bilder från midsommaren
 
 
 
 
 
 
Kul hade vi men var tvungna att flytta in bakom plastfönstren för att få tillräcklig värme för sommarkläderna!
 

Grävningar och fix

Nu känns det faktiskt som att det äntligen ÄR sommar. På tiden när det bara är några dagar kvar till midsommar!
 
Härligt varma soliga dagar har det varit nu, med undantag för idag när det varit ganska mulet, men varmt. Två dagar kvar att jobba, sen åker vi upp till stugan. Om jag klarar av det, har så förtvivlat ont i ena ljumsken och ryggslutet, går inte att gå riktigt utan kör i kväll med kryckor.
 
Kan vara så att trädgårsarbete och annat har spätt på det här problemet som ju inte är nytt för mig. Det får bli förebyggande värktabletter i morgon bitti och hoppas att jag hinner jobba det jag ska. Förmiddagarna brukar jag klara mig undan det ondaste.
 
Men det är roligt att titta på odlingarna, ståtligast än så länge är nog de gula lökarna som bor ihop med morötter i varsin låda.
 
 
Även potatislådan ser ut att komma att leverera.
 
 
Vi har inte så mycket av allting, vi är fortfarande i testarstadiet, men det som växer är potatis, sockerärter, blomkål, purjolök, tre olika sorters morötter, palsternacka, vitlök, dill, mangold, sallat, ruccola, persilja, gul lök och broccoli. Spenaten är uppäten.
 
Det är inte bara i odlingarna det har grävts här på sista tiden; äntligen har grävningen för indragning av fiber kommit till oss. Första etappen grävs det fram till tomtgräns av de stora maskinerna, i nästa steg som vi inte tror är långt borta, kommer mindre maskiner som gräver fram till huset. Men nu är ledningarna vid tomtgränsen!
 
 
Idag kom den sista dörren på vedboden på plats också, det blir så bra!!!
 
 
 
 
 

Första sommardagarna

Har sagt det förut och säger det igen, att skita i Luther och acceptera att när jag har gjort allt jag ska och kan, så är det OK att vara ledig. Men det går bara sakta framåt i att lyckas med det.
 
Men hur som, så har jag nu haft två sådana dagar. Att då lyckas pricka in de två första riktiga sommardagarna, känns ju lite grann som en fingervisning. Tack för det!
 
Igår ägnade jag mig åt att sitta en stund i solen, trädgårdsarbete, en stund i solen, trädgårdsarbetw osv. En alldeles ljuvlig dag med upp mot 23 grader. Solen och värmen var med hela kvällen.
 
 
Det är så mycket som blommar nu, det doftar överallt, här spirean
 
 
Rosentryet är på gång
 
 
Idag har det varit  i stort sett likadant, förutom att det inte blev någon stund i solstolen. Det blev målning av dörrarna till vedboden i stället och ja, en massa trädgårdsarbete. Never ending story. Men roligt!
 
Dörrarna ska bli skitkul att se på plats och i odlingslådorna växer det bra, Nu har sista spenatplantan gjort sitt, i morgon ska jag så persilja där den satt. De små, små, ynkliga purjolökarna är nu utplanterade och förhoppningsvis är de stora och fina nån gång i höst.
 
 
De små trådarna till vänster är purjolökarna. Trodde att det var jag som misslyckats, men tydligen är det så här de ska se vid den här tiden på året. Sen är där till höger broccoli och blomkål, ska planteras ut i morgon. Och så tomaterna, vete fasiken om det blir nåt av dem. Busktomater, så det ska ju inte vara så stora, men så här små??
 
Kände på kvällen att det hettade i huden efter att ha gått och arbetat i bikini i två dagar. Indian; lite rödbrun.
 
 
 
 

Ljuset

I går när vi la oss var dimman snudd på i jämnhöjd med marken. I morse när jag klev upp regnade det. Deprimerande är bara förnamnet.
 
När jag satte mig i bilen såg jag den blå randen norröver som talade om att bättre väder var på gång. Men vad gjorde jag, jo jag jagade efter regnvädret!
 
Skulle söderut ner till Hälsingland och jobba och hängde alltså på regnvädret som drog åt samma håll. Men nånstans där emellan Bollnäs och Ljusdal hittade vi varandra, solen och jag!
 
Ljuvligt ljummet väder när jag kom hem, satte mig på trappen och bara tittade och njöt. Såg att vår största syren nu är nästan fullt utslagen. Eftersom den är så stor är den maffig och doften fyller hela det området av trädgården.
 
 
 
Till höger Corallcornellen som också börjat blomma.
 
Sen är det ju ljuset på natten också. De gånger man är tvungen att gå upp på natten är det ju aldrig mörkt. I dag går solen ner här 23.44 och upp igen 02.57. Det blir aldrig riktigt mörkt. Eftersom jag är ensam i kväll är det svårare för mig att komma i säng och jag var tvungen att springa ut och ta några bilder på kvällsljuset. Bilderna är tagna 23.20 i kväll.
 
 
 
Det händer i princip inte någonting tidsmässigt de närmaste två veckorna beträffande ljuset, sen börjar det sakta go back to black......
 

Mest grönsaker

Som sagt förut vill det inte bli någon riktig försommar här, å andra sidan hade vi ju ingen riktig vår heller, så det är väl följdriktigt. Men växer gör det ju ändå, lite senare bara än normalt.
 
Solstunder har det varit idag, men som mest upp mot 19 grader, sen kom kallare luft in igen och temperaturen dök tre grader.
 
Men fixa ute gick ju att göra, så jag har målat de fina dörrarna till vedbon som kära maken snickrat, här är två av tre. De ska målas en gång till såklart, om/när vädret tillåter och man är ledig....
 
 
Och växtlighet återigen - nu har vi snudd på panik att hinna äta av det vi har i salladslådan. Både spenaten och ruccolan har dragit iväg och gått i blom, så nu tar jag de bladen jag behöver till salladen varje dag från en ruccolaplanta och drar upp den och slänger sedan. Detsamma med spenaten. Sallaten och mangolden däremot, går bra att plocka från och låta vara kvar.
 
 
Ruccola, sallat, spenat, mangold. Bredvid till höger är morot och dill på väg upp.
 
Det blir väldigt smakrika sallader med fyra olika sorters blad i.
 
Växer gör även löken, så det knakar, och även potatisen vi satte i kompostlådan, uppe till höger i bild. Vi äter ju inte så mycket potatis, men det skulle vara bra att odla för att hjälpa komposten bli till odlingsbar jord.
 
 
Sen har jag förstått att det är bra att ta reda på lite mer om växter man tänker odla. Har både broccoli och blomkål på gång att sätta ut, men fick nyss reda på att broccoli kan bli upp till en meter hög! Bör dessutom täckas med duk e. dyl. som skydd mot kålfjäril. Undrar hur jag ska lösa det? Idag ser den inte så mycket ut för världen, ännu mindre är purjolöken som bara är tunna trådar.
 
 
Men roligt är det!
 

Långhelg i stugan

Vi kom upp i torsdags kväll och stannar till i morgon tisdag, nationaldagen.
 
Det är fortfarande knappt vår här, björkarna har musöron och en del går i brunt för att det har varit så kallt. Det är minst två veckor sent här. Sådden vi gjorde här sist vi var uppe har börjat komma upp, men går inte att skörda något av än. Stor skillnad alltså mot den hemma som håller på att bli förvuxen och vi hinner inte rikgt äta av det.
 
Gräset har ändå börjat växa och vi har gjort första klippningen, men gräs behöver ju bara +8 för att växa.
 
Skönt har vi såklart haft det ändå och liite tur med vädret har vi faktiskt haft, två dagar har vi kunnat sitta ute och äta och en dag var faktiskt bikinin på i några timmar. Det är egentigen bara idag som vi haft riktigt dåligt väder med regn stor del av dagen.
 
De klara kvällarna är det ju ljuset som är så härligt, och mörkt blir det ju inte över huvud taget, bara skymning.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0