Nygammal kamera

Har sedan före jul någonstans varit fadder till Kims gamla kamera, då hon inte tyckte den höll hennes högt satta mått längre.
 
Nu är det ju så, att hennes mått är låååångt från mina. Hon kan det där med fotografering och vet vad hon vill ha ut av en kamera.
 
Självklart ser jag verkligen skillnad på hennes foton och mina, tagna med min lilla kamera. Som är behändig, men högst begränsad.
 
Så, med lite skräckblandad förtjusning sa jag ja till att bli fadder åt hennes gamla. Dock tog det ett tag innan jag ens vågade ta i den, än mindre försöka mig på att ta bilder. Men för några veckor sedan tog jag mod till mig, gick utanför dörren en dag när det kommit lite ny snö och världen var frostig och vacker:
 
 
 
 
 
 
Självklart blir man inte en bättre fotograf för att man har en bättre kamera, men bilderna blir bättre!
 

Hallen

Har ju haft helt klart för mig hur hallen på övervåningen ska se ut; hur panel ska se ut och vilken tapet vi ska ha. Nånstans har jag varit lite "rädd" för hur den befintliga panelen skulle se ut när vi väl rev ner masoniten som satts upp ovanpå.
 
Lite "rädd" att den skulle vara såpass fin att vi ville ha kvar den. Så har det ju inte varit med något annat i det här huset när vi rivit, tvärsom.
 
Men såklart var det så här! Den är mörk av ålder, men det är en välbevarad fin v-spont. Det känns faktiskt lite tokigt att riva ner den.
 
Vi ska begrunda. Men faktum är att vi skulle spara både tid och pengar på att behålla den. Den sitter på en innervägg så vi behöver inte ta ner den för att isolera eller nåt sånt.
 
 
 
 

Bokashi

Det här med odlande vill vi ju satsa mer på och förbereder för till sommaren. Faktum är att vi fortfarande inte har ätit upp alla lökar vi skördade i somras!
 
Ett led i det är att vi ska testa Bokashi. Bokashi är ett sätt att ta rätt på sitt matavfall och antingen använda som jordförbättring eller helt enkelt göra ny jord utav. Oavsett så blir det ett kretslopp.
 
Idag lägger vi matavfall i en brun påse som sophämtningen tar hand om och som sedan ska transporteras ända till Gävle för att bli naturgas. Visst är det återvinning, men kostar ju oss pengar och naturen utsläpp. Med Bokashi stannar allt hos oss och hjälper oss i odlingen.
 
Det består av två hinkar och ett strö som ska hällas över resterna och dra igång en process.
 
 
Vi kommer att samla avfallet som tidigare i bruna påsen, sen läggs den ned i hinken i stället. När hinken är full börjar man på nästa hink. Mins två veckor ska hinken stå innan den kan användas. För vår del får vi göra en ytterligare lagring i väntan på våren. Mycket spännande ska det bli!
 
En annan spännande sak var när jag hämtade ut mina nya glasögon häromdagen! Väldigt nöjd med de nya!
 
 

Planering

Funderandet och planerandet beträffande lilla toaletten och hallen uppe fortsätter. Hallen vet jag hur jag vill ha; vit pärlspont med tapet ovanför, och vilken det ska vara.
 
Toan har jag också en bild av hur den ska se ut, dock inte i detalj. Satte mig häromdagen och gjorde en ritning över den och kom fram till att vi måste nog flytta ut en vägg ett par decimeter. Det här helt görligt, stör inte något annat. Det blir helt enkelt för trångt där inne annars.
 
Kan tänkas att jag tänker om beträffande tvättställ också och att det blir en sån här skönhet i stället för kommod:
Bild lånad från Badex
 
Kan också tänka mig att hitta en gammal tvättkommod, alternativt pottskåp och sätta en skålformad tvättho ovanpå.
 
Hittade också häromdagen en alternativ tapet till den jag tänkt tidigare
 
 
Den övre med de röda blommorna. Vill ha pärlspont en bit upp på väggen, målad i engelskt rött. Den här skulle kunna funka, eller så blir det den andra.
 
Klart är att dörren ska flyttas. Vi skär av hörnan på fyrkanten och sätter dörren där. Både Feng Shui och jag tycker illa om utstående vassa hörn.
 
Ska i alla fall göra en eller ett par ytterligare ritningar över lilltoan.

Skithustankar och så

Mycket pågår i våra huvuden nu. Funderingar om många olika saker. När vi ska pensionera oss, vad och hur folk tänker i olika lägen och hur vi ska ta oss an denna sista del av renoveringen av vårt hus.
 
Det vi har kvar att renovera är hallen på övervåningen med tillhörande trappa/trapphus dit upp. Hur det ska se ut har jag fullt klart för mig. I många stycken är det ett mycket mindre projekt än flera av de andra vi har gjort i det här huset. Ändå känns det jobbigt. Vet inte om det är åldern som börjar ta ut sin rätt eller om vi bara börjar krokna rent allmänt.
 
Det känns ändå viktigt att både komma igång med det och att färdigställa det hyfsat fort.
 
Det har funnits en skrubb där uppe som byggts runt en trappa upp till vinden. Trappan hjälpte killarna som renoverade badrummet oss att ta ner i våras, och satte in en utfällbar trappa i hallen i stället.
 
Skrubben är tänkt att bli en toalett. I julas, när alla var här, användes faktiskt skrubben som precis det. Den portabla toan vi använde under badrumsrenoveringen ställdes dit och det visade sig att vi var många som tyckte att det var bra med ett alternativ. Nog med skitsnack....
 
Nu har vi faktiskt börjat tömma hallen och riva.
 
 
Under masonitskivorna fanns en brädvägg.
 
 
 
Väggarna är borta och det är förberett för både avlopp, vatten och el sen tidigare.
 
Hallen blev väldigt stor helt plötsligt och såklart dyker det upp tankar i huvudet om annat som går att göra med utrymmet....men det vi behöver är en ytterligare toalett, så är det . Men utformningen kommer att bli annorlunda.
 
Toan är ju bara en del, om än jätteviktig, i det hela. Sen ska resten av väggarna, det är både masonit och pärlspont där, rivas ner. Detsamma i taket, det syns nu, både masonit och pärlspont. Och det värsta, golvet. Vi måste ju kunna passera, eftersom vi sover på övervåningen.Och har vardagsrummet där uppe också.  Det måste tas bort, läggas nytt. Det löser sig....nog.
 
 
 
 

Vårförberedelser

I höstas skulle vi ha påbörjat en ny pallkrage att odla i till våren men fick aldrig tillfälle. Annat skrek högre och så kom det ju en massa snö tidigt i november.
 
Därför kändes det roligt att idag påbörja förberedelser för vårodlingen. Det plogades bort snö och sedan på med uppfläkta kartonger i ett par lager. En pallkrage snickrades ihop och ställdes dit med ett lock för att slippa få i en massa snö.
 
Tyvärr har vi ingen jord kvar och det går inte att köpa i affärerna nu (jo, en säck för 99:- istället för 4 för det priset), så det får vänta.
 
Härligt i alla fall att få njuta av en fin solig vinterdag med förberedelser för våren!
 
 
 
 
 

Goda saker

När kära maken la på mina vinterdäck i höstas talade han om att det nog vore värt att investera i nya; de var på upphällningen.
 
Som med allt annat är ju sådana saker billigare så här efter alla har gjort skiftet, så jag kollade runt och åkte idag iväg för att få nya sulor på bilen.
 
Killen som tog emot mig körde in bilen, hissade upp den och kom sedan tillbaka till mig med en undrande, storögd min och frågade varför jag ville byta däcken?
 
Han tyckte de var helt OK, både mönsterdjup och dubb klarar absolut den här vintern också, kanske även nästa.
 
Två goda saker i det här; jag fick behålla 8500:- och han gjorde världens bästa reklam för sitt företag - att vara ärliga och inte bara sko sig för att de kan! Kommer inte att kolla runt efter annat ställe när det är dags!
 
Nästa roliga sak idag var att kära maken kom hem med årets första tulpaner! Har inte helt monterat ner julen än, men på köksbordet är den borta och det passar då extra fint med röda tulpaner!
 
 

Mat och vin

Vintern håller i sig, men på ett mer OK sätt. I torsdags blev det faktiskt - 30, men dan därpå vände det sakta uppåt igen, för att sedan hålla sig på ca -5, vilket är helt OK.
 
 
I julas när alla våra nära och kära kom fick vi ett par flaskor vin; ett italienskt som såg spännande ut och en Amarone, ett säkert kort och en stor favorit. Alltid lika roligt och välkommet med sådant!
 
I fredags testade vi det spännande italienska och det höll sitt löfte. Italienskinfluerad mat till gjorde inte saken sämre.
 
 
Apropå mat så finns det ett par nya recept på eatit.blogg.se för eventuella intresserade.

Vinterväder

Som vanligt var det lite vemodigt att stänga stugan för sin vintervila. Hade vi kunnat hade den fått vara tillgänglig hela vintern. Det kräver ju dock att vägen dit plogas regelbundet och det blir alltför dyrt. Inför påsk plogas den upp och vi kan öppna igen och se fram mot ett nytt trekvarts år! Som vanligt togs julpyntet ner och påskduk och fejkpåskliljor är framtagna och väntar på oss och våren!
 
 
Men det är ett tag kvar än och vintern verkar bara ha börjat. Det varnades för snöoväder inför min varannanveckas resa till Östersund, så jag lade om planerna och åkte dit en dag tidigare. Hade en hel del snö på hemvägen ändå, men än värre var det igår när jag hade turerna upp till Kramfors och Härnösand. Har sällan varit med om värre. Blåst, väldigt ymnigt snöfall och bara ca -5, så det blev rejält halt, och emellanåt kanske bara 10 meters sikt.
 
Trafikolyckorna och lastbilar som inte kom uppför backarna stod som spön i backen. Eller kanske rättare; de blockerade backarna. Både uppför och nedför. Hamnade i en kö i denna nedförsbacke där en lastbil fick sitt släp före sig eftersom det inte gick att bromsa och vägen var hal. Tog med sig en släpvagn samt att en bil som var tvungen att köra in i skogen för att inte köra in i lastbilen. Hade ändå tur för några minuter bakom mig kolliderade två lastbilar och vägen var sedan avstängd i flera timmar. Jag behövde bara sitta i en halvtimma!
 
Bild lånad från ST.nu
 
I morse var ovädret borta och ersattes av kallt och soligt väder. När jag skjutsade Kim till tåget i morse hade vi -20, nu närmar det sig -30. Tur att vi kan vara hemma och elda!

RSS 2.0