Mat medmera

Såhär efter jul blir det ofta en bit skinka över. Ändå har vi ätit julmat i dagarna tre men inte lyckats bli av med hela. Eftersom vi åker upp till stugan i morgon så ville jag bli av med den sista resten och det fick bli en Restlåda av den. Titta in på eatit.blogg.se där finns den. Nej, man måste inte ha julskina för att göra den! :)
 
 
 
Stugan ska ju stängas för året, vemodigt som alltid. Nu hoppas vi bara att SMHI håller sitt löfte om en mellandag i snöandet i morgon, så det blir hyfsat före dit upp. Igår när vi skjutsade Kim till Midlanda var det inte speciellt roligt på vägen. Först vräkte det ner snö på förmiddagen som sedan gick över i regn. Stooora vattensamlingar på vägen som gav oss viss vattenplaning trots låg fart. På hemvägen snö igen som gav modd och halka. Fortsatt snöfall i natt, så det har krävts ordentligt med snöröjning idag.
 
Men som sagt, i morgon lovas uppehåll. Sen vet vi inte om vi tar oss ner till stugan, men problem får lösas på plats.

Julresumé

Kim kom till oss på tisdagen före jul och har sett till att vi inte behövde fira julen ensamma. Två gånger förut har vi varit och det är inte roligt. Men det slapp vi alltså! 
 
Tisdagen var ju min sista arbetsdag och när hon fick veta det köpte hon faktiskt en flaska champagne som vi firade med på onsdagen. Mycket uppskattat och gott!
 
 
Men det var inte nog med champagne där inte! På fredagen var det dags igen när hon ville äta upp en del av löjrommen hon har i frysen hos oss. Löjrom kräver ju liksom champagne....
 
 
På julaftonen var jag väldigt glad över de putsade prismorna när vi för första gången tände ljusen i lampan, det blev väldigt stämningsfullt. 
 
 
Snöat har det gjort en hel del också, den här fina bilden tog Kim på juldagen.
 
 
Ännu mer kom det i går kväll och i natt. säkert 3 dm så vallarna och snöhögarna är rejäla nu.
 
 
 
 
 

Frihetstiden börjar nu

Sedan flera år har vi planerat att gå i pension så fort det bara går; vi har varit rejält rädda att pensionsåldern skulle hinna höjas innan vi nådde fram till den lägsta möjliga åldern att gå. Men ju närmare den dagen har kommit och de inte förrän nu har kommit fram till hur ändringen ska se ut, så har vi ju klarat målsnöret. 
 
Tanken har ju då varit att gå vid 61, vilket betyder april nästa år för mig, och septemer nästa år för kära maken, så kom jag fram till att det är dumt att fortsätta jobba de tre första månaderna i 2018 i värsta väglaget och med sämsta försäljningen. Kära maken kom fram till lite detsamma, bättre att gå från och med semestern,
 
Så idag har faktiskt jobbat min sista dag!!!!! Fast ska jobba lite, lite ändå. Mitt huvudsakliga uppdrag som jag jobbar med varje vecka, är det som jag har gjort min sista dag för. Sedan har jag ett till som bara kräver insatser 1 till 2 dagar i månaden och ger ändå några tusenlappar tillbaka i månaden. Så det behåller jag under hela 2018 för att kompensera upp det första pensionsfattiga året.
 
Har sett fram mot den här dagen i tre månader, sedan jag sade upp mig, ändå känns det inte som poletten riktigt trillar ner i mitt huvud. Att jag faktiskt äntligen är framme på den här dagen, att det vi kallat "frihetstiden" börjar i morgon. Insikten kanske infinner sig när helgerna är över och jag stannar hemma när kära maken åker på morgonen.
 
Har en hel del projekt att sysselsätta mig med innan våren kommer och det går att börja fixa ute. Har också tänkt ta tag i lite motion, något som har varit sorgligt eftersatt. Gärna även hitta nån nybörjaryogaklass, men vill ha på dagtid och det kan kanske vara svårt i en sån här mindre stad, vi får se.
 
Men främst, försöka lära mig att det är OK att inte hela tiden GÖRA något. Att det är OK att bara vara. Helt säkert kommer det att finnas dagar när jag känner mig onyttig som inte presterar varje dag och kan visa upp ett "resultat" som visar att jag varit nyttig - och duktig.... Men spännande ska det bli!
 
Bildresultat för pensionär bild
 
 

Hallgolv på plats

Vår övre hall har ju gett oss en hel del jobb och huvudbry. Dels är det snett och vint däruppe och allt går inte att parera/rikta upp. Sen är det ju den lilla toan som ska byggas och där ett avloppsrör finns uppdraget och så även ett rör för kallvatten. MEN, avloppsröret är ju bara fört genom taket, inte på plats där själva stolen ska vara.
 
Vi har jagat VVS:are, men det är ett utdöende släkte (definitivt ett yrke att satsa på för de som är i lämplig ålder) och därmed otroligt svårfångade. Kära maken ringde till slut den mannen som förbarmade sig över oss när vi hittade vattenläckan i hallen nere, men han hade ingen möjlighet före jul. Vi skickade ändå bilder av hur det ser ut där uppe och en ritning på hur det är tänkt att bli. Det är inga stora jobb som behöver göras, men ändå. Hur som helst så kom han ändå hit för att titta på det och bekräftade kära makens tanke om att kunna göra det själv. Han lämnade både goda råd och information om regler när det gäller avstånd till vägg och liknande.
 
Min kära händiga man gav sig sedan på det hela och gjorde det med bravur! Nu är det avloppsrör draget både till toan och till handfat!
 
 
OCH golv i hela hallen!
 
 
 Ser lite lustigt ut med rören som sticker upp, men det känns otroligt skönt att de är på plats! Nu är det "bara" resten kvar! 
 

Vintervärld

Vintern kom ju tidigt i år, från mitten på november har vi haft snö. De rejäla snöfallen har varit ganska många och däremellan töperioder. Som tur är, annars hade vi haft över en meter snö vid det här laget. Efter gårdagens snöfall har vi ca en halvmeter.
 
I princip hela dagen igår snöade det, började som snöblandat regn och övergick i blötsnö. Samtidigt sjönk temperaturen så snön frös fast på träden. Men eftersom den är så tung så hänger alla träd. Inte ens våra stolta björkar orkar hålla uppe grenarna. Vi har ljusslingor dels i en syren och även en björk, björken såg mer ut som en sen lucia än en björk.
 
 
Snön är klistrad vid varje liten gren, så det blev som en ljusgrotta.
 
 
 
 
Syrenen med sin slinga
 
 
Ett märkligt ljussken på himlen, vet inte var månen är nu, men möjligtvis att det var lite tunnare moln och att den sken igenom. Det är bara skog åt det hållet så något annat kan det inte vara.
 
 
I den andra syrenen vi har har vi hängt upp fågelmatare. De hänger i sådan höjd att jag får sträcka mig för att ta ner dem vi påfyllning. I morse hängde de ca 5 cm ovanför marken.
 
 
Men det brydde sig fåglarna inte om
 
 
Hängande syren
 
 
 
 
 
 
 

Luciadag

Måndagsmorgonen när vi skulle åka hem från stugan blev lite spännande. Grannen hade lovat ploga åt oss, men hade kanske inte förstått att vi skulle åka redan på morgonen, så vägen var oplogad. Gissar att vi har ca 600 - 700 meter upp till vägen och sista delen är en brant backe. Att det var oplogat betydde att det var minst 3 dm hyfsat sur snö. 
 
Så det gällde att ha i hyfsad fart låta bilen ploga sig fram medan snön yrde upp över vindrutan så torkarna knappt hann ta undan den. I backen tog det stopp, men efter att ha backat i samma spår och tagit ny fart klarade bilen det faktiskt. Fyrdjulsdrift! Ändå var det min låga V60 och inte kära makens högre bil. Men hela fronten var igenkorkad av snö efter att ha varit plogblad.
 
Förutom en bra bil har jag också en förvånansvärt bra kamera i min mobil. Den lyckades faktiskt fånga det lilla norrskenet vi hade i går kväll!
 
 
 
 
 
 
Och så här på Luciamorgonen hade jag besök utanför köksfönstret. De hade snöglitter både på rygg och krona, men var mest intresserade av att äta de färskaste skotten på slyet.
 
 
 
Nu ska jag försöka få något gjort den här kalla dagen, börjar med att hämta ved nu när älgarna gett sig iväg. Sen borde jag måla taket i hallen, dammsuga, ta tag i syprojekt m.m. m.m. "Borde" betyder alltså inte att det faktiskt blir gjort. Övar mig i att tillåta mig.

Må-bra-helg

Söndag eftermiddag och vi är kvar i stugan. Numera försöker vi ju stanna och åka direkt till jobbet på måndag morgon när det går.
 
Länge sen vi var här, vi valde att vara hemma och jobba med hallen i stället, därför känns det extra skönt att komma hit och koppla av ett tag. Åtminstone byta byggprojekt; här har vi ju lilla sovrummet som skulle färdigställas och nu är i det närmaste klart. Det som fattas är en garderob, en trekantig historia har jag tänkt! Vi får se om vi kan påbörja den nästa resa hit, eller om det blir till våren. Så här fint blev det:
 
 
 
Tyvärr har vi haft riktigt busväder, Första dan vräkte det ner snö, sen har det varit snö, snöblandat och regn. Just nu blötsnö. Ca en decimeter på vägen, men med fyrdjulsdrift bör et gå bra.
 
 
I övrigt har vi mest ägnat oss åt att njuta och må bra. Bastat varje kväll förstås, eldat och ätit god mat.
 
 

Halvgolv

En hel del pill hade kära maken med att rikta underlaget för golvet uppe i hallen för att få det hyfsat i våg i möjligaste mån. Räta linjer och vinklar i ett hus som är ca 125 år finns inte. Så man får rikta så långt det går och leva med att det inte blir helt rakt någonstans. För min del tycker jag att det hör till charmen med ett gammalt hus.
 
Så småningom blev det golv lagt ändå, trots förkylningar och annat krux. Dock bara just där vi går eftersom vi inte kan lägga resten av golvet förrän vi har fått tag på en rörmokare som kan fortsätta på avloppsröret som bara är uppdraget, bara en första början till att kunna bygga en toa. Själva toan ska dessutom vara i andra änden av det lilla utrymmet.
 
 
Lite isolering har också stoppats in mot timmerväggen.
 
 
 
Känns fräscht och fint med golvet ändå. även fast vi saknar räcket runt hålet ner till undervåningen och ledstång i trappan. Golvet är köpt färdigbehandlat eftersom vi måste kunna gå där från bräda ett. Skönt också att slippa det jobbet!
 
Lite adventsmys hann vi med i helgen också. Måste erkänna att jag älskar det röda varma, speciellt i kombination av hyacinten som inte kom med på bild, men står på bordet och doftar.
 
 

Pyssel- och pilljobb

Den här förkylningen gör ju att man inte riktigt orkar som vanligt så för att slippa rigga alla grejer jag vill ha upp till första advent, så tjuvstartade vi igår eftermiddag med stjärnor och ljusstakar. 
 
Idag har det blivit röda ljus, lyktor och lite annat. Ett av det "andra" var att göra ren prismorna i vår kökslampa. När barnbarnen var här förra helgen blev de av någon anledning intresserade av dem (de har ju sett dem många gånger, men kanske inte "sett" dem) och då såg jag hur vansinnigt smutsiga de var. ....hela lampan var dammig också....
 
Så idag pillade jag ner alla 30 prismorna, diskade, torkade och satte upp dem igen. Ett arbete som tog sin tid, men fint blev det!
 
 
 
Mer snö har det också kommit, värsta julkortet är det ute nu. Gissar att det är ca 40 cm vid det här laget och mer har utlovats. Tycker att det räcker nu. 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0