Bra och dålig växtlighet

I höstas fick vi en ganska rejäl algtillväxt i dammen. Sent förstod vi att UV-belysningen var borta. Då var det för sent på säsongen att hålla på och greja med det, så det fick vara. Vi tänkte att vintern med kyla och is säkert skulle ta död på algerna. I början på veckan försvann den sista isen från dammen och döm om vår förvåning när vi såg att algskogen var kvar.
 
Vi vet inte rikgtigt vad det är för sorts alger, men det ser nästan ut som åskmoln, sedda uppifrån. De växer från botten och uppåt. Hur som helst började vi försöka få upp det.
 
Har man damm behöver man ju håva upp löv och annat som hamnar i vattnet och vi har nöjt oss med håvar för barn. Har funkat hur bra som helst för sånt. Men de här algerna är tunga, när de väl är i håven blir de som ett äckligt grön gelé. Barnhåvarna är för klena då. Så vad göra? Jo, göra sig en rejälare. Fick en idé och det visade sig att det funkar bra. En rejäl pinne/käpp, spikband och en rulle gammalt nät som låg i lagårn. Sy fast nätet med snöre i spikbandet, skruva fast pinnen och säkra med silvertejp. Klart!
 
 
Men det man får upp är ingen trevlighet, det som svävar i vattnet blir så här på land.
 
 
 
Vansinnigt blåsigt har det varit i helgen och ingen större värme, men det roliga är att det växer i odlingslådan ändå. Nu har ruccola, sallat, spenat, mangold och även morot börjat titta upp. Vitlöken jag satte i höstas har blast som är ca 7 cm.
 
 
 
Vi håller också på att gräva ur gamla odlingslådor för att bottna bättre med papp och häromdagen hittade jag en övervintrad palsternacka. De ska ju kunna klara att stå kvar i jorden över vintern, om man täcker ordentligt. Den här lilla stackaren hade dock inte haft någon täckning, trodde ju att jag fått upp allt, men klarat sig hade den ändå gjort.
 
 
Smakade gott!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0