Sista bakslaget?

I morgon den 25/4 för exakt ett år sedan satt jag insnöad uppe i stugan. Hade i princip barmark innan och haft en bra helg där vi till och med invigt strandbastun.
 
På måndag morgon när jag skulle iväg in till stan och jobba vräkte snön ner så jag insåg att med sommardäck på bilen är det klokare att stanna hemma. Så här såg det ut.
 
 
Och nu då, på dagen ett år senare, väntas rejält snöfall igen. Prognoserna har vajat fram och tillbaka, från värsta snöstormen till kanske inte så farligt. Vi ska båda till Östersund i morgon och hade hotell bokat. Det bokade vi av igår eftersom vi båda har sommardäck och inte tänker riskera livet. Nu verkar prognosen lite bättre, så vi har packat väskorna och avvaktar till i morgon bitti med att ta det slutliga beslutet. Hotell får vi boka i morgon, om vi åker.... Alldeles väldigt j-igt onödigt känns det! Men nog måste detta vara det sista bakslaget och vinterns sista dödsryck?
 

Bra och dålig växtlighet

I höstas fick vi en ganska rejäl algtillväxt i dammen. Sent förstod vi att UV-belysningen var borta. Då var det för sent på säsongen att hålla på och greja med det, så det fick vara. Vi tänkte att vintern med kyla och is säkert skulle ta död på algerna. I början på veckan försvann den sista isen från dammen och döm om vår förvåning när vi såg att algskogen var kvar.
 
Vi vet inte rikgtigt vad det är för sorts alger, men det ser nästan ut som åskmoln, sedda uppifrån. De växer från botten och uppåt. Hur som helst började vi försöka få upp det.
 
Har man damm behöver man ju håva upp löv och annat som hamnar i vattnet och vi har nöjt oss med håvar för barn. Har funkat hur bra som helst för sånt. Men de här algerna är tunga, när de väl är i håven blir de som ett äckligt grön gelé. Barnhåvarna är för klena då. Så vad göra? Jo, göra sig en rejälare. Fick en idé och det visade sig att det funkar bra. En rejäl pinne/käpp, spikband och en rulle gammalt nät som låg i lagårn. Sy fast nätet med snöre i spikbandet, skruva fast pinnen och säkra med silvertejp. Klart!
 
 
Men det man får upp är ingen trevlighet, det som svävar i vattnet blir så här på land.
 
 
 
Vansinnigt blåsigt har det varit i helgen och ingen större värme, men det roliga är att det växer i odlingslådan ändå. Nu har ruccola, sallat, spenat, mangold och även morot börjat titta upp. Vitlöken jag satte i höstas har blast som är ca 7 cm.
 
 
 
Vi håller också på att gräva ur gamla odlingslådor för att bottna bättre med papp och häromdagen hittade jag en övervintrad palsternacka. De ska ju kunna klara att stå kvar i jorden över vintern, om man täcker ordentligt. Den här lilla stackaren hade dock inte haft någon täckning, trodde ju att jag fått upp allt, men klarat sig hade den ändå gjort.
 
 
Smakade gott!
 

Påskhelgen

Precis som förutspått har helgen varit kall. Som värst var det ca -15 en natt. Dagtid i bästa fall +3 vid något tillfälle. Väldigt mycket snö kvar däruppe, hade behövts att gräva fram nån odlingslåda för att kunna lägga på fönster, så det ställdes helt in.
 
Vädret var ändå inte helt tokigt, en dag var det riktigt aprilväder med ömsom rejäla snöbyar och sen solsken.
 
 
 
 
 
Så det blev till att pyssla lite inomhus. Förvaringslådorna i hyllan i hallen fick nya kläder. Använde överblivna tapeter och limmade på. Tycker att det blev mycket gladare och snyggare i hallen! Före:
 
 
Efter:
 
 
 
 
Flera fina solnedgångar fick vi ändå!
 
 
Som vanligt försvann en eftermiddag till att göra deklarationen hos revisorn. Inte kul men tvunget.
 

Olika roligheter

Äntligen, äntligen är det dags att öppna stugan för säsongen! Vi har ett telefonmöte i morgon och efter det drar vi norrut. Såklart lovas det skitväder men vad göra? Enda trösten är att det verkar bli dåligt i hela landet. Skönt ändå att få starta upp igen och veta att vi har HELA säsongen framför oss!
 
Förhoppningsvis kommer vi fram till våra pallkragar även där och kan kanske börja så, eller åtminstone lägga på plastfönster för att tina upp jorden till nästa gång, det är kanske det mest troliga.
 
Vet att jag för ett tag sedan skrev om att vi börjat med Bokashi. I helgen som var hamnade det vi lagrat i jordfabriken. En jordfabrik är helt enkelt en pallkrage som man lägger ett lager jord i och häller sedan över matavfallet och täcker med ett hyfsat tjockt lager jord. Låter det stå i ett antal veckor tills avfallet har brutits ner till jord. Alltså får man ut mer jord än vad man lägger i. Jord som då är väldigt näringsrik och kan användas just som extra näring eller blandas ut med "klenare" jord att så i.
 
Ser kanske inte så trevligt ut, men spännande ska det bli att se hur det funkar!
 
 
En annan väldigt rolig sak som hände i helgen var att vi fick ett väldigt oväntat besök. Sent fredag kväll ringde Kim och frågade om hon och nya vännen fick komma och hälsa på på lördagen. Självklart fick de det! Mycket trevligt hade vi och gammal vana trogen blev det löjrom och champagne till förrätt. Alltid lika ljuvligt gott!
 
 
 
 

Terrorattentat

Så hände det även här i Sverige, ett terrorattentat. Mitt i värsta fredagsrusningen. Hörde om det en halvtimma efter det skett och såklart var min första tanke på mina barn, var de befann sig?
 
Vickie jobbar alldeles intill och eftersom jag pratat med henne under hennes lunch tidigare, gissade jag att hon var inomhus, på jobbet. Annars har hon emellanåt lunch just vid tiden för attentatet och rör sig just på Drottninggatan.
 
Men kollar gör man ju, snabbt med alla tre och tack och lov var allt OK, både med dem och deras respektive.
 
Ett hemskt dåd som gör ont ända in i själen. Lider med de som miste någon, och de som är skadade.
 
Samtidigt läser man om alla som ställde upp på olika sätt i går kväll, öppnade sina hem och bilar för att hjälpa andra. Vickie fick gå till Karolinska eftersom all kollektivtrafik var inställd och city avspärrat, men en bil hade stannat för att erbjuda skjuts. Sånt värmer.
 
Men undrar hur Sverige kommer att påverkas av det här? Och vi alla?

Vår i sikte

Ett par härligt ljumna dagar har det varit med upp på tolvgradersstrecket. Snön smälter, precis som den ska, som snö i solsken! Det är så härligt att se hur snögränsen förflyttar sig dag för dag.
 
 
Så roligt också att det faktiskt börjat spira i pallkragen jag sådde i. Det är ruccola och sallat som börjat titta upp.
 
 
Några minusgrader klarar de absolut under sitt fönster, men jag vet inte hur många. Å andra sidan är det inte värre än att jag sår nytt om de skulle frysa bort.
 
 
 

Födelsedagshelgen

Trots själva våndan att förflytta sig till en ny förstasiffra i ålderstalet, så hade jag en fantastisk helg!
 
Som jag skrev tidigare så bodde kära maken och jag på The Winery Hotel i Solna, landets enda med egen vinproduktion. Som den kloka man han är, maken, så hade han insett att vi skulle vara lite småhungriga när vi kom fram, så han hade beställ en bricka med gott kallskuret, god ost och oliver som stod och väntade på rummet. Och såklart en flaska vin. Det kändes så himla lyxigt och såklart kunde det inte bli en bättre start på helgen!
 
Så himla härligt att sitta en stund och småprata och äta och dricka i godan ro.
 
 
Vid halv sju var det dags för vinprovning, vilket ju alltid är intressant. Senare blev det middag och då fick jag lära mig att jag INTE gillar getost. En förrätt med getost lät på beskrivningen intressant men, nej.
 
Mätta och trötta var det väldigt skönt att krypa in i hotellets morgonrockar och mysa en stund innan läggdags.
 
 
På lördag förmiddag kom döttrarna och hämtade mig. Det blev en dag av nytta med nöje. Både för mig och omgivningen. Start hemma hos Vickie och där väntade Champagne, jordgubbar och choklad. OCH ett par stora heliumballonger samt en glittrig tiara som det stod Happy Birthday på. De var så vänliga att de lät mig bestämma själv om jag ville gå runt med tiaran eller ballongerna när vi skulle ut i folkvimlet...... Det blev tiaran. En hel del leenden såg jag när vi gick genom hela Mall of Scandinavia, så nog roade jag en del.
 
 
 
Själv mådde jag himmelskt av fotvårdsbehandlingen vi landade på. Tror nästan det var då mina fötter log!
 
 
Efter en god lunch och massa pratande, åkte vi ut till Skokloster och barnbarnen. De var naturligtvis uppspelta och glada över att få huset fullt och vandrade från famn till famn.
 
Även här fick vi fantastiskt god mat, sonen hade bakat in fläskfilet tillsammans med ett fräst hack som verkligen lyfte rätten, till det en ljuvlig sås och andra tillbehör.
 
 
Söndag förmiddag blev det mer lek och samvaro med småtjejerna innan det var dags för oss att åka hemåt.
 
En alldeles fantastisk helg fick jag och är så glad och tacksam för allt som alla ordnat! Tack alla!
 

RSS 2.0