Skön söndag

Hela veckan har det varit dimmigt, disigt, grått och tråkigt. Väldigt trevligt då att få en härlig sensommardag så här på söndan med 19 sköna grader och en hel del sol! Nu på kvällen blev himlen väldigt vacker när solen sken underifrån på molnslöjorna. Har ju inte den bästa kamera för sådant, men knäpper ändå!
 
 
 
 
 
Så en hel del utepyssel blev det på eftermiddagen (när de sista fönstren väl var putsade). Planterat lite vårlökar och lite annat fix.
 
Apropå växter så har ju ärterna från i somras börjat om och idag skördade jag lika mycket som i somras. Och de blommar fortfarande, så nytt är på gång. Frågan är väl bara när frosten kommer och biter dem.
 
En annan rolighet är kaprifolen vi planterade i våras som har vuxit sig ett par meter hög, och har nu faktiskt fått en blomma! Lär nog inte bli fler, men såå roligt!
 
 
 
 
Och våra nya byggnader börjar sakta bli färdiga. Det nya traktorgaraget bygger vi ju inte själva, så där går det fort. I morgon lär plåttaket komma på plats.
 
 
 
I nya vedboden har nu all ved kommit in, och den har fått ett första lager färg. Ser trevligare ut så. Men bättre ska det så småningom bli, med vindskivor, dörrar och knutbrädor.
 
 
 
 
 

Bygga upp

Igår var jag på mitt första besök med de nya produkterna, och det kändes lite pirrigt. Man har en ordersedel, men inte full koll vilka produkter som är godkända av den här kedjan, vilka är det som funkar bra här, hur mycket av varje osv. Dock var butikschefen hjälpsam och tog bladet från mig och fyllde i vad han skulle ha. Uppskattas!
 
På torsdag eller fredag ska jag dit igen och plocka upp det hela.
 
Har ägnat dagen att gå igenom allt det nya och det är inte helt lätt, mycket info man saknar, men Rom får byggas efter hand. Ringt till lite kunder och berättat att det är jag som är den nya bulltanten. Det blir nog ok det här, kanske till och med bra i långa loppet.
 
Såklart sitter det kvar i huvudet det som hänt, men nu är det inte längre det sista på kvällen och första på morgonen jag tänker på.
 
I min almanacka finns det kloka ord för varje vecka och den här veckan känns det nästan som det var ett budskap till mig: "Går en sol ned för dig, så stå inte och se mot väster! Se mot öster!" Det gäller att försöka bygga upp sig själv igen.
 
Ensam och allena är jag på andra dagen, kära maken är i Östersund. Skulle göra mig en sallad till middag och då gå och hämta lite sallat i landet. Helt fascinerande hur sallat växer. När den får stå kvar. Den höga, som fortfarande går att plocka av (gjorde i kväll) såddes i maj och fick liksom bara bli kvar när vi åkte på semester. Den växer på höjden och har en grov stam, håller till och med på att börja blomma. Till vänster om den sallat som är sådd i juli och mer "normal".
 
 
På väg upp till huset igen i skymningen fick jag "syn" på huset i en ny vinkel på väg genom humleportalen..
 
 
Och så har vårt traktorgarage/förråd börjat byggas! Det börjar bli som en riktig gård det här med många olika byggnader, från de tidigare tre till nu snart fem.
 
 

Bryta ihop och gå vidare

Det var ett hårt slag jag fick i torsdags, har inte hämtat mig helt än. Har ägnat helgen åt att bryta ihop och försöker nu sakta resa på mig. Lite överdrivet kanske, men en hel del ältande har det varit.
 
Allt ställs på ända, eller huvud, hur man nu vill formulera det. Har fått uppsägningen på mail och jag har tre månaders uppsägning, dvs till 15/12. Det jag nu ska bestämma mig för är om jag vill fortsätta prata för deras varor tiden ut? Nej, helst vill jag ju inte gynna dem på något sätt. Samtidigt blir det pengar in till mig om jag gör det. Som tur är var jag i princip klar med säsongsinförsäljningen, lite småskuttar kvar.
 
Det jag missade skriva i torsdags var att VD:n nog försa sig när hon också sa att de hade kontakt med en säljare som var villig ta hela Norrland, jag går ju "bara" upp till Umeå, och att de nu plockar in den personen. Frågan är om hon alltså såg ett enkelt sätt att säga upp mig?
 
Vill ju då inte heller lämna något kvar att hämta för den personen, utan i stället plocka hem det själv. Det är många funderingar just nu.
 
Ljuspunkten ändå är det nya uppdrag vi fått. Det som tillsammans med det jag nu blir av med och de andra jag har, skulle göra att jag äntligen skulle få mitt företag att löna sig. Nu blir det inte så, men är ändå glad att det nya finns. Samtidigt som det är stressande, det tar alltid några månader innan allt sätter sig och man börjar känna sig bekväm. Det är ju också så att det är jävligt viktigt att just komma till det stadiet, att fort komma in i det nya.
 
Men som sagt, all den planering jag hade över hur mitt arbete skulle läggas upp, vart jag skulle och när, måste nu beslutas om och planeras om. Ska försöka låta bli att bli stressad av hur det blivit och ta mig tid i veckan och gå igenom allt det nya och fundera över hur jag ska göra med det gamla. Ta nya tag, försöka hitta min sug, bland världens alla tappade sugar.
 
 

Ingen bra dag

Idag har det varit en oerhört omtumlande dag, en dag med starka känslor, av olika slag.
 
För att ta det hela från början: i tisdags träffade jag en av mina gamla kunder, en kvinna jag sålt till i 7-8 år. En människa jag litar på och som alltid varit schysst. Hon berättade att hon i somras (när alla andra var på semester) ringt min huvuduppdragsgivare för att göra en reklamation. Hamnade hos VD:n där, som var "stand-in". Det hade blivit ett långt samtal, vet ju hur den VD:n är, älskar att prata om sig och sitt. Både två och tre gånger. Av anledning som jag inte vet - men förmodligen för att det var jag som sålt in det hon ville reklamera - började VD:n prata om mig. Om hur dåligt jag sålde och att jag borde vetat bättre än att sälja det hon ville reklamera.
 
För mig är det helt OK att hon tycker att jag säljer dåligt, det GÅR inte att sälja samma mängder på knappt 1.5 miljoner penningsvaga människor i Norrland, som det går att sälja till 1,5 miljon penningstarka människor i Stockholms län. Förutsättningarna är väsensskilda. Däremot är det INTE ok för mig att hon uttrycker den åsikten till mina kunder. Det tyckte inte den här kunden heller, det var därför hon berättade det.
 
Så i går kväll skickade jag ett mail till VD:n och tyckte att det varit bättre att hon tagit diskussionen med mig om mitt arbete, i stället för att prata med mina kunder om det.
 
Responsen fick jag idag på förmiddagen, när VD:n ringde och meddelade att eftersom jag tror mer på mina kunder än henne, så säger hon upp vårt samarbete. Från idag.
 
Hur jag lyckades klara av besöket direkt efter hennes samtal vete fan, men det var väl autopiloten som kopplades in. Sålde bra gjorde jag också. För hennes företag. Samma på nästa besök.
 
Men oj, så många tankar och känslor som har bombarderat mig hela denna dag! Det är ju ändå så att det här företaget har varit min basinkomstkälla. Och absolut - jag hade också velat haft en högre försäljning. Har jobbat på det i fyra år, men det blir inte bättre än så här - här uppe, med de förutsättningar som råder här.
 
Så ikväll är det ingen bra kväll. Och det var inte någon bra dag. Over and out.
 
 

Rester av sommar

Åter en dag som varit varm som en norrländsk sommardag = +19! Dock går solen ner ruskansvärt tidigt! Fanns inte en chans att sitta ute och äta min delikata middag: barnbarnens köttbullar som var kvar i frysen och potatisgratäng, även den hittad i frysen - och så lite egenodlade morötter från landet.
 
 
Middagssällskapet i bokform var Martina Haag, lika lättsmält som maten.
 
Fick en halvtimma sittandes med näsan i solen under min lunchrast ändå! Dessutom en timma på gräsklipparen när jag kom tillbaka hit ut. Sista kvällen här uppe i ensamheten, i morgon jobbar jag mig hemåt. Skönt!
 
 

Kunde varit bättre...

Måndag kväll och jag är kvar i stugan, kära maken åkte i morse för att jobba sig hemåt.
 
Som alltid är det härligt och skönt att vara här, men den här helgen har det känts väl orättvist. Söderöver, även hemma, har det varit ett härligt sommarväder, medan vi här haft mulet, disigt, dimmigt och stundom regn och duggregn.
 
Mest har det hållit upp, så vi har kunnat hålla på ute, men självklart suger det att det är sådan ruskigt stor skillnad i väderläge. När vi kom i torsdags var det ganska bra väder, så vi kunde klippa gräset, vilket var skönt, men sen...... tills i dag när man jobbar igen och solen strålar från en klarblå himmel och termometern visar +18.......
 
Har inte ens orkat ta nån bild på vädereländet, utan det får bli några bilder från de bättre dagarna.
 
 
 
 
Det var också dags att skörda löken även här uppe och lökarna var inte lika stora som de hemma, men minst lika många. Perfekt med olika storlekar för att kunna välja storlek efter maträtt.
 
 
Nu hänger även dessa på tork.
 
 

Hemmagym....

Mycket jobb har det varit så här långt i veckan. Måndag och tisdag ett par rejäla svängar ner över Hälsingland, idag mindre bilåkande när jag jobbat runt stan här.
 
Men det fysiska tog inte slut där i söndags. Eftersom vädret tillåtit det har vi börjat förflytta veden från högen bakom lagårn till den nya fina vedbon.
 
Det betyder att lasta famnen full med ved, slänga den i vagnen tills den är full, köra upp till vedbon och lasta famnen full med ved igen och lada in den. Vedträ för vedträ. Kan säga att det sliter på ryggen och ger träningsvärk i benen. Hemmagym!!!!
 
Men det är roligt att få in veden och en härlig känsla att ha en ny fräsch vedbod! Timmervagnen fick några skivor i sig för att hålla "tätt" så det gick att använda den i stället för traktorskopan att förflytta veden med.
 
 
 
 
En och trekvarts stapel har vi fått in på tre fyllda vagnar. Och träningsvärk i benen som sagt..... en massa ved kvar i högen bakom lagårn, så det räcker nog en vinter!
 
I morgon blir det dock en vilodag fysiskt; vi jobbar oss upp till stugan. Väl där lär vi inte hinna göra så mycket mer än att elda, äta mat och sen bada bastu! Nice!!!!!
 
 

Roligt, men slitigt!

Söndag kväll och kroppen ömmar lite överallt; det har varit mycket fysiskt arbete i helgen.
 
Med förenade krafter fick vi takplåten upp på taket på vedbon och kära maken skruvade fast dem. Så fantastiskt skönt att nu ha taket på plats. En innervägg räckte det virke som fanns hemma till, men det är ju tillräckligt för att äntligen kunna börja lada in veden!
 
 
För egen del har jag anlagt en ny rabatt. Den enda som finns har totalt förslummats, växt ihop, förvildats, vad man nu vill kalla det. Myrorna har sitt stråk rakt över den, så det finns inte en chans att gallra och dra ogräs där på sommaren. En minut stillastående där, så har man myror över hela benen. Ilskna rödmyror.
 
Så den rabatten ska bort. Dock fanns där några blommor som är lite av favoriter, och som inte har blivit totalt invaderade av andra växter. Har länge funderat på var, och om, jag skulle fixa en ny rabatt, men kom på det i fredags.
 
Tog den enkla vägen, åter enligt Skillnadens Trädgårds anvisningar, för att behöva gräva minimalt. En "kanal" grävs runt ytan man vill odla på, för att gräva av gräsrötterna. Sedan läggs tidningar och/eller kartong direkt på gräsmattan. Sen lägg jorden därpå. Nu hade jag inte så mycket jord kvar, så jag började med ca 10 cm gräsklipp i botten. Det kommer att multna ner och bli jord så småningom. Precis som tidningar och kartonger kommer att göra. Tills dess har gräsytan dött ner också.
 
 
De uppgrävda grästorvorna fick hjälpa till att hålla tidningarna på plats ett tag.
 
 
 
 
En fin sten i mitten pryder.
 
Sedan på med fyra säckar jord och gräva upp blommorna från det gamla stället och flytta över till det nya. Grävde även upp tegelstenarna som ramade in den gamla rabatten och bytte ut torvorna mot dem.
 
 
 
Sist, på med mera gräs. Runt varje planta. Det hjälper till att behålla fukten i jorden, det hindrar ogräset att växa och inte minst, så göder det jorden. Men det kanske inte ser så snyggt ut.... men syns inte så mycket på håll.
 
 
Priset man får betala är träningsvärk i benen och ont i ryggen! Fast i morgon är det måndag och då får man vila, dvs massa mil i bilen i veckan igen....
 
 

Njutardag

Vi har haft en så alldeles underbar sensommardag idag. Det är förvisso inte den första de senaste veckorna, men den första som råkar infalla på en dag då jag kunde ta tillvara på den! Jobbade undan det viktigaste jobbfixandet som ringande och liknande i morse (bokföringen får vänta till i morgon när det ska bli sämre väder) och gick ut och njöt.
 
Fast det går ju bara en stund, sen inser man att det är nu jag har chansen.....att tvätta julmattorna.... Men man får stå ute i solen i alla fall, och mattorna har varit i behov av tvätt några år nu. Kändes bra!
 
 
Kära maken har jobbat vidare på vedboden (har faktiskt hjälpt till med takduken!). Nu är det faktiskt bara plåten på taket kvar! Ja, och så dörrar, innerväggar och målning..... Men när tak och en innervägg är på plats kan vi äntligen lada in veden!
 
 
Vi är ju väldigt glada över vårt småskaliga odlande, som ändå gett så mycket. Fortsätter att gallringsskörda morötter och har rivna i sallad mer eller mindre varje dag. Ett gäng av lökarna som hänger i lagårn har jag flätat ihop och tagit in att pryda köket. Bara för att det är så roligt att se dem!
 
 
 

Värt att fira!

Östersund levererade. Gjorde de visst till Idol också, såg jag någon kväll där uppe, men även så till mig. Har haft riktigt givande (ordermässigt) dagar! Känns otroligt skönt, roligt och peppande.
 
Den här dagen ute på jobb på hemmaplan har varit mer sparsam. Sundsvall i ett nötskal. Men så alldeles väldigt skönt att vara hemma!
 
Kära maken hade gömt undan en bukett rosor till mig när jag kom hem; vi firar 24 år som par idag!
 
 
 
 
Inspirerad av förebilden och trädgårdsgurun Skillnadens trädgård som hävdade att det går jättebra att så även nu på höstkanten, så sådde jag både sallat och ruccola i söndags. Lade över en fiberduk för bättre värme och för att bibehålla fukten. Tittade på den idag och blev rejält överraskad över att det redan börjat komma upp! Så fort grodde det inte ens i somras! Skillnaden är nog fiberduken. Förvisso har vi haft hyfsat varmt väder, men att det skulle komma upp på fyra dagar, bara tack var duken, hade jag aldrig i livet trott! Man lär sig hela tiden! Det kommer att bli mer fiberduk även till sommaren!
 
 
Sådde detta bredvid ärterna som har kommit in i andra andningen och blommar igen! Kan nog bli en liten skörd till av dem framöver. Roligt!
 
En annan sak värd att fira är att vi fick uppdraget av företaget som vi var nere i Stockholm för att träffa för ett par veckor sedan! Yesss! Nu blir det andra bullar i butikerna!!! 

RSS 2.0