Vilt

Vi hade härliga dagar i storstan och på havet förra helgen. Valde att byta från Viking till Birka, skillnaden var kanske inte jättestor men tillräcklig för att de ska få ett besök till nån gång.
 
Dock gick det väl vilt till vid ett tillfälle när ett par tog ut svängarna rejält och inte insåg att vi var många som skulle ha plats på dansgolvet. Både kära maken och jag höll upp varsin arm som skydd för att inte bli omkulldansade. Det var inte populärt. Karln gav sig på kära maken och kvinnan la armen om min hals och klämde till. Som tur var kom folk på dansgolvet till vår hjälp. Ingen trevlig upplevelse!
 
På lördag middag hos Kim med hela gänget, förutom Markus som fortfarande var och jagade storvilt. Som alltid skitmysigt, roligt och en massa babbel. Och så de allra finaste barnbarnen.....som jag kände att jag skulle vilja haft mer tid med..... Men några timmar är tusen gånger bättre än inga!
 
Apropå vilt hade vi en magisk stund i går eftermiddag. Stod vid köksbänken i färd med matlagning när jag genom fönstret ser något röra sig ute på åkern. Första sekunden tänkte jag rådjur, de är frekventa här. Nästa sekund ser jag att nej, det där är inget rådjur, men ungefär samma storlek. Varg? Nej, lodjur! För några år sedan såg jag spår i nysnön som jag gissade var lodjursspår, men vi har aldrig sett något.
 
Som tur var satt kära maken vid bordet, så vi kunde båda konstatera att det faktiskt var ett lodjur. Det gjorde sig ingen brådska, hade förmodligen varit nere vid ån och druckit och var på väg upp i skogen igen. Även fast det var på visst håll blev jag förvånad över storleken och att man såg de jättestora tassarna. Lite oproportionerligt som på en häst, som har smala ben och sedan stora hovar, var det samma här; tassar som inte var proportionerliga till benen. Men väldigt karaktäristiska.
 
Bildresultat för lodjur bild
bild från djurparker.ifokus.se
 
Väldigt häftigt var det att se det vackra djuret!
 
I övrigt har dagarna även den här veckan varit hektiska; möte med de nya uppdragsgivarna i måndags kväll och samresa med dem igår. Allt för att lära oss så mycket som möjligt om produkterna och villkoren mm. Som grädde på moset Östersund tur och retur idag.
 
Men tack och lov väntar lite lugnare dagar framöver; upp till stugan i morgon.........yessss!!!!

Gnäll

Det har varit en väldigt jobbig höst jobbmässigt. Uppdraget jag förlorade på ett väldigt otrevligt och orättvist sätt, det nya som absolut var välkommet, men svårt att sätta sig in i och få grepp om - har inte kommit dithän än, de andra två uppdragen som lite får komma i andra hand, för att tid och ork inte riktig räcker till. Tillsammans blir det en riktig stressbomb.
 
Mycket som har tagit upp tankarna både natt och dag. För det här jobbet slutar inte när man kommer hem, det lever man med 24 timmar om dygnet. Så mycket man ska ha i huvudet; både fakta om det man säljer och åtaganden man gjort, jobbplaneringar och ändringar av desamma. Vart man ska och vad man ska göra där. För fyra olika företag. Har jag skrivit ut/fyllt på med allt jag behöver, har jag allt med mig?
 
Självklart skriver man upp så mycket man kan, men det blir ALLTID en del som bara finns i huvudet. För att det aldrig kom ner på papper, eller dök upp för en stund sedan.
 
Sviterna av det här är sömnproblem. När man lagt sig snurrar både vad man gjort och vad man ska göra i huvudet. Ofta oron att man inte har allt med sig/i ordning, eller är fel ute datummässigt och missar något åtagande/bokning. Blir lite jobbigt att köra en massa mil efter en alldeles för kort natt.
 
Så lite sliten känner jag mig, eller rättare; rejält sliten.
 
I morgon ska vi ner till storstan och äntra en flytande nattklubb igen. Vi sa båda två i kväll när vi träffades för första gången sen i måndags morse, att vi helst velat stanna hemma. Men samtidigt kanske det är nyttigt. Nyttigt att byta miljö, inte få någon chans att tänka på jobb förrän söndag eftermiddag. Träffa barn och barnbarn dessutom. Ja, det kan nog vara bra....det SKA bli bra!
 
 

Det odlade

Det har varit otroligt roligt, tillfredsställande och lärorikt med våra odlingsförsök den här säsongen. Att ha varit självförsörjande på sallat sedan slutet på maj fram till förra helgen känns fantastiskt! Ändå har det varit en grillsommar, vilket såklart alltid innebär sallad som enda komplement till det grillade.
 
Löken har också varit en höjdare, nästa år blir det mycket mer av den varan. Än så länge hänger den fortfarande på tork i taket i köket, och mycket är det kvar. Ebba tyckte det var lite konstigt när de var här och undrade stillsamt varför vi hade löken i taket? Vi försökte förklara och jag tror absolut hon förstod.
 
Och så våra morötter. Vi äter ju en hel del av den varan året runt och framför allt nu i höst har de fått gå ner i sallader och överhuvud taget använts oftare än vanligt för att hinna äta upp det som står i landet fortfarande. Har skyddat dem mot frosten med en stor fiberduk som har vikts många gånger och ovanpå det en än tjockare duk. Än så länge funkar det bra som förvaringsplats.
 
Idag blev det rostade morötter och palsternackor med kryddiga kycklingbitar till middag, en kall vitlökssås till. Kvarvarande palsternackor plockade jag upp i går, men behövde lite morötter till i kväll. Det fick räcka med en...
 
 
 
Lite suddigt....
 
Så här blev det, riktigt gott. Och ja, kom ihåg att strö över lite persilja också!!!
 
 

Höstsysslor

Sommaren varade länge i år, varmt långt in i september. Senaste veckan har det dock varit nattfrost varenda natt och max +4 på dagen. Det är bara att konstatera att hösten är här på allvar.
 
De senaste veckornas helger, med kulmen den här helgen, har det blivit en del höstsysslor gjorda.
 
Det blev inte så många palsternackor av fröna jag sådde, men när vi igår skulle kolla storleken på dem, fick vi använda spade och gräva upp den här, den var väl förankrad. En riktig monsterpalsternacka! Med stor likhet med en bläckfisk...
 
 
 
Lite regn kom i natt och i kombination med noll vind så blev det eldning. Som alltid har vi hur mycket som helst att elda varje höst; ris från röjning, byggspill, kartonger och allsköns annat skräp. Skönt slippa åka iväg med det.
 
 
Vedhuggningen är klar inför våren.
 
Dammen har fått nät som skydd mot att få massa löv i sig, och växterna har tagits upp för vintern. Utom näckrosen som inte går att plocka upp och som klarar sig ändå.
 
´Måladede nya  dörrarna till traktorgaraget i går. Med en viss panik eftersom det bara var +4, dvs egentligen för kallt för att måla.
 
De sista sommargardinerna har också tagits ner och varmare färger kommit upp.
 
 
 
Det viktigaste ändå; vinterdäck på bilen. Det tråkiga var bara att inse att jag behöver nya......
 

Finbesök

Sen i torsdags har vi haft besök här hemma; Kim och Markus kom i torsdags kväll - under fredagen osynliga pga av jobb men återkom på fredagskvällen. Då dök även barnbarnen med föräldrar in här. Huset hyfsat fullt med andra ord, men härligt, härligt!
 
Efter lek, bus och mat smög sig tröttheten på; det är ju inget man gärna erkänner, men det syns. Lite lugnande aktivitet innan sängen. Freja invigde den nygamla växasängen, hon gillade den direkt!
 
 
Pyjamas och nattlinne på, dags för kungasängen strax = Karl Johanssoffan.
 
 
På lördagen var vi i skogen. Freja kroknade ganska snart, men Ebba gillar skogen och låter fantasin flöda.
 
Lite svamp hittade vi också, med betoning på lite, det har regnat alldeles för lite. Ebba gillade ju vår första morotsodling för ett par år sedan, så det var klart att hon måste dra upp några morötter nu också. Fick tag på några av de största. De är inte så långa, men desto tjockare. Vi fick dela den i fyra delar för att hon skulle få in den i munnen. Hon åt två i den storleken!!!! Rejält mellanmål.
 
 
Freja gillade också morötterna, men fick en mer normal storlek.
 
Efter de åkt hem hela gänget passade vi på att fixa lite med landen; skördade persiljan i en pallkrage som sedan fick en ny plats samt att jag petade ner vitlök i den. Ska bli roligt att se hur det går.
 
Mycket persilja blev det i alla fall, måste bli bättre på att hitta användningstillfälle för den.
 
 
 

Stuganhelg

Så är det sådär igen; tiden flyger iväg. Säkert kan det ha funnits saker att skriva här, men inte tiden. Förra veckan var det en hel del flängande; Härnösand-Kramfors-Sollefteå t.o.r på måndagen, Östersund t.o.r på tisdagen, Gävle t.o.r på onsdagen och sedan efter jobbande runt stan här, landa i stugan på torsdagkvällen.
 
Där skulle man ju då gått långa sköna promenader, ligga i soffan med en god bok, ta sig tid för en eftermiddagstupplur..... men vi är inte så bra på det. Fast vi förmodligen borde ägna oss mer åt sånt.
 
Men byggt och målat i nya hallen har vi gjort; en bänk att sitta på med återvinningsförvaring i, bredvid den en platsbyggd hylla, hyllplanen kommer lite senare. Nytt golv kom det in där förra svängen.
 
 
Nu finns bara taklampa där, så småningom ska lamporna från gamla hallen flyttas hit, men under tiden får en bordslampa fixa kvällsbelysning.
 
Lite roligt var att så där de sista dagarna i september kunna plocka av lite jordgubbar från vårt land. Vi har ju både den här sommaren och förra fått hjälp av klåfingriga grannar att ta hand om vår skörd. Det vi kunde plocka nu, så här sent, var lika mycket som vi kunnat plocka tidigare i höst och sommar när vi kommit. Det vi hade kunnat fått hade andra redan gett sig själva tillstånd att ta hand om. Vi funderar allvarligt på att sätta ett lock med lås på lådan till nästa år.
 
 
Hade tänkt stanna där uppe i stugan till i morgon, men var färdig i stan såpass tidigt att jag insåg att jag kunde åka hem i stället. Skönt!

RSS 2.0