Dammen

Vår damm är ju ett pågående projekt, har vi förstått. Förra året visste vi att vi behövde mer stora stenar lite här och var runt den, men i övrigt tyckte vi att mycket var klart. I vår har vi förstått att så är det inte. Tjälen förändrar markytan från år till år, samt att de stora stenarna trycker ner dammduken från sidorna och gör den mer synlig.
 
En del förändringar/åtgärder behövs. Med bäcken är det detsamma, tjälen ställer till det. Vi har insett att vi måste göra om bäcken, men det får bli nästa år.
 
Roligt är ändå att att näckrosen verkar vara vid liv även i år, vi ser att bladen skjuter upp redan under ytan. En groda hade vi ju där redan förra året, i år har jag sett två samtidigt. Ännu roligare är att jag sett att vi har två salamandrar! I dammen vi hade i Väsby hade vi gott om dem och jag tar det som ett tecken på att dammen är hälsosam att dessa nu har flyttat dit.
 
Vad som var mer förvånande var när vi fick syn på ett andpar som simmade i den lilla (för dem) pölen. En del föda verkade de kunna hitta där också!
 
 
 
Och regnar gör det ju, som syns............
 

Bröllopsdag

För ett år sedan firades den i Venedig, ett av mina drömresemål. Så glad över den resan, som dessutom överträffade alla förväntningar.
 
 
Vår gondolfärd
 
 
Grande canale sedd från Rialtobron
 
 
Skyltarna var inte alltid att lita på, men dessa hjälpte oss att hitta hem....tror jag
 
I år firas dagen hemma i köket, förvisso med Amaronevin, oxfilet, potatisgratäng och en bukett röda rosor. Men vädret..... regnet är inne på sin fjärde dag här, med temperaturer mellan sju och som högst elva grader. Deprimerande och frustrerande.
 

Make-over

Åter har jag några dagar när jag inte kan fylla veckan med kundbesök, utan är hemma. Väldigt passande med några sådana dagar med allt som behöver göras; veden först och främst, men också massa i trädgården samt att måla om de gamla utemöblerna vi fick för några år sedan.
 
Av allt detta blev det inget. I tre dagar har regnet vräkt ner medan södra Sverige har svettats i närmare 30 graders värme, vi har haft som mest +10 i skitvädret.
 
Så det har blivit en del städat inne i stället, inte det roligaste, med behövligt det också.
 
Dessutom, med början i går, ett kul återbruk eller make-over, vad man nu vill kalla det.
 
För några år sedan övertalade Vickie mig att köpa en långkjol vi sprang på i Umeå under en liten shoppingsväng. Tyckte inte att den satt bra, men hon tyckte den satt jättebra och det var rea på den, så ja, jag köpte den. Hittade den igår i garderoben, hade alldeles glömt bort den. Provade igen och den satt lika illa, men fint fall på tyget och fin färg. Så varför inte försöka sy någonting annat av den? Nu är den en blus och jag vet att jag kommer att använda den hyfsat flitigt i sommar!
 
 
 
Nu hoppas jag bara att vädret snart vänder, det har lovats sakta förbättring. Lördag och söndag ser ut att kunna ge mer "början-på-maj-väder". Får väl vara nöjd med det. Om det blir så. Fast det inte ÄR början på maj.....
 
 

Badrummet klart!

Nu är faktiskt vårt badrum komplett med allt som ska vara där. Den nya lampan kom och var hel, i kväll har vi fått upp den. Badlakansstången kom i förra veckan och sitter även den på sin plats, samt att lite annat har också kommit upp.
 
Lite före och efterbilder:
 
 
Här är även nya badlakansstången
 
 
 
Nya lampan på plats, lite uppkäftigt blingig
 
 
 
 
 
 
En rejäl make-over och så alldeles väldigt efterlängtad! Nu ska jag inte nämna ordet badrum mer!

Växer och gror

För många av oss är det nog så, att det är på helgerna livet inträffar. Eller det känns åtminstone så. Arbetsdagarna kommer och går och ser för det mesta ganska likadana ut allihop. På helgen lever man upp och kan göra sådant man behöver och även sådant man vill och tycker är roligt.
 
Vissa saker kan såklart vara en blandning, som det här med att klyva ved..... måstegöra, men också lite roligt. Se hur den kluvna högen växer och den kapade minskar. Lite meditativt också.
 
Väldigt roligt är det också att se hur våra sådder utvecklas. Vi har tre pallkragar sådda nu. Vi var modiga och sådde den första i mitten av april och lade över ett lock med plastfönster. Tänkte att det gror när det kan. Och det gjorde det. Tanken med den lådan var att den ska hinna ge oss skörd före semestern. Det gäller alltså att vädergudarna är med oss. I går kunde vi faktiskt plocka av de första spenatbladen och blanda ner i salladen!
 
 
Övrigt som växer här är dill, röd sallat, sommarmorot, spenaten och där bredvid, vanlig huvudsallat.
 
Två pallkragar till har vi, tänkta att ge oss skörd på höst/sensommar. Det roligaste i dem är den gula löken som sattes för bara några veckor sedan och redan ser ut så här:
 
 
Börjar synas gör även vintermoroten.
 
Och så är det den naturliga växtligheten och grönskan som är så härlig nu. Häggen blommar och doftar, har ju nästan som en mur av hägg längs vår uppfartsväg:
 
 
Tyvärr har vi inte rosa blommor på våra körsbärsträd, men vackert är det ändå:
 
 
 
 

Mer badrum

Arbetsvecka = det händer inte så mycket i livet, förutom just jobb.
 
Och så lite badrumspimpning förstås. Avloppet från handfatet fixade sig, så det har funkat ett tag nu.
 
Vad som inte funkat var leveransen av den fina taklampan; posten hade varit hårdhänt så den hade gått sönder. Det är sådant som får stressnivån att stiga ohälsosamt mycket. Reklamera förstås, men jag upptäckte det inte förrän jag var hemma med paketet, så kommer de att tro mig, måste vi själva stå för kostnaden av en ny lampa (den var inte billig).
 
Telefonsamtal till posten och leverantören, men det verkar gå vägen. Frågan är bara i vilket skick den nya lampan anländer? Såå fin är den i alla fall:
 
Förutom taklampan väntar vi fortfarande på handduksstång, men annars börjar det mesta komma på plats:
 
 
 
Våra badhanddukar får hänga här i väntan på stången.
 
 
Det är en njutning varje gång man får gå in i badrummet nu! Och åter; golvvärmen!!!! Underbart!
 

Premiärdopp och så

Stuganhelg. Idag har vi slitit som djur med krattning, odlingslådor och kompostbäddar. Klagar inte, det har varit en härlig dag. Men ont lite överallt får man. Kroppen klarar liksom inte stryk på samma sätt nu som för tjugo år sen. Av nån konstig anledning....
 
SMHI lovade oss regn mest hela helgen, men det vet ju alla att de är ganska opålitliga. Den här gången åt rätt håll. I går kväll kom regnet precis när vi var klara med bastning och kommit in. Helt perfekt. Idag skulle det regna mest hela dan. Vi har haft vindstilla och sol till och från, lite vita tussar på himlen. Perfekt väder för krattning och det övriga.
 
Vet att jag lagt upp massa sjöbilder från bastukvällar tidigare, men här kommer några till. Den här från igår:
 
 
Ikväll sken solen in i bastun så man var tvungen att sitta med ansiktet bort från fönstret. Så det fanns liksom ingen återvändo. Vi var bara tvungna att ta premiärdoppet. Ingen aning om vad det var för temperatur i vattnet, men isen gick upp för nio dagar sedan. Kallt men skönt! Och vackert.
 
 
Som alltid när vi är här och har bastat: dags för CHIPS!

Sommarvärme och badrum

Så alldeles fantastiskt sköna dagar har det varit den senaste tiden! Temperaturen har stigit för varje dag; idag maxade termometern på +24. Inte dåligt för att vara här i "Norrlandet". Vi konstaterade idag när vi faktiskt unnade oss en halvtimma i bikini/badbyxor i solstolen, att när vi åkte till Venedig runt 25 maj förra året, så var det första gången den våren vi kunde gå i shorts!
 
Så det har fixats pallkragar och såtts i dem, krattats gräs och kluvits ved, mycket utomhusarbete har det blivit och härligt har det varit. Naturen har exploderat, fanns inget grönt på björkarna i början på veckan, nu är de gröna. Gräset kommer vi att behöva klippa om ett par dagar och ja, det har faktiskt börjat växa i våra pallkragar.
 
Och så badrummet då....avloppet från handfatet är fortfarande inte klart. Kära maken var och köpte nytt, petade dit det och tog kanske i lite för mycket, det gick sönder. Åkte igår och köpte nytt, från ett annat ställe, men det passade inte. I morgon blir det ett nytt likadant som gick sönder, vi håller tummarna.
 
Igår beställdes via nätet toapappershållare, handuksstång, taklampa och krokar. Vi tänker inte återanvända det vi hade tidigare. Det var det billigaste från Ikea som bara skulle funka några år innan vi fick omgjort.....det blev 10 år.
 
Så det är lite som fattas, men så här ser det ut i dagsläget
 
 
 
Den observante kan se den bikiniklädda fotografen....
 
 
Och så golvvärmen - ljuvlig! Programmerad att vara varmast några morgon- och kvällstimmar, lyx!
 

Bad och bädd

I kväll är vårt renoverade badrum klart! Nästan. Det visade sig att avloppsrören från tvättstället inte var rätt, vi köper nya i morgon och monterar själva, toastolen är limmad och får inte användas på 24 timmar, elementet blir monterat på lördag och vi måste måla taklisterna - de frågade om de skulle måla dem, men vi sa nej för de var ju färdigmålade, men det är inte samma vita som taket. Vårt eget fel alltså. Så vi målar om dem.
 
Men vi har i kväll tagit premiärduschen!!!! Har man bara kunnat hjälpligt blaska av sig sen vi duschade hos Dennis och Heli i söndags, så kan jag säga att det var en stor njuuuutning att ställa sig i den fina duschhörnan vi nu har! Bilder kommer lite längre fram, vill få till det lite där inne först.
 
Däremot vill jag visa bild på den fina växasängen vi putsat till. Vi hittade ju den på logen efter vi flyttat in här. Fanns väl nån tanke bakom att vi inte slängde den, för fem år efter kom ju första barnbarnet. Hon har ju fått sova i Karl-Johanssoffan sen hon växte ur resesängen, men nu har ju även Freja vuxit ur spjäl/resesäng. Igår letade vi fram växasängen och gjorde ren den. Den var mycket finare än vad vi vågat tro! Hade en tanke på att måla den, men den får vara som den är, finast så!
 
 
En madrass ska fixas till den här skönheten, sen väntar vi bara på att en annan liten skönhet kommer och sover i den!
 

På grön kvist

känns det som man är. Inte pengamässigt, vilket det uttrycket oftast menar, utan att allt går åt rätt håll! Våren, till exempel. Härligt fantastiska 19 grader som mest idag. Allt grönskar i en oerhörd fart, gräset blir grönare och längre för varje dag, sådderna i odlingslådan med fönster har kommit upp flera centimetrar. DET var förvånande - sådde ju för ett några veckor sedan när det fortfarande var bara några få plusgrader, att plastfönstret/locket skulle göra så mycket hade jag aldrig trott! Vi kommer att hinna skörda där innan semestern!
 
Och så badrummet då. Mycket har man hört om polska byggjobbare och en del är säkert sant. De här killarna vi har här jobbar häcken av sig. Mellan klockan 8 och 18 är de här, HELA tiden. De tar inte ens lunchrast. I går fick vi dem att sätta sig ner och dricka kaffe med oss, men idag hade de inte tid. Dessutom gör de ett fantastiskt bra jobb. Företaget de jobbar för är lokalt här och ägaren kommer med jämna mellanrum och checkar av hur det går och att vi är nöjda. Vi har ju de här dagarna kunnat följa det de gör och vad vi kan bedöma och utifrån det vi pratat om görs allt enligt regelboken och snudd på lite till. Och snabbt går det. De kommer faktiskt hit i morgon igen, trots röd dag, de vill bli klara.
 
Status idag
 
 
 
 

Fram och tillbaka

Söndag kväll och vi är hemma igen efter vår utflykt söderöver. En repris på förra årets Tysklandsresa. Landade hos Kim i torsdags kväll och bjöds på mat och trevligt sällskap, både utav henne och Vickie och Sasha som också kom.
 
 
Fredag morgon åkte vi söderöver. Förvisso är det många mil i bilen, men vi tyckte förra året, och tycker även nu, att det är roligt. En utflykt som kombineras med att träffa barn och barnbarn, se lite vyer som sällan ses och att dessutom snuva staten på lite skatt, en bra kombination!
 
Vi ser också till att turas om vid ratten med jämna mellanrum så man håller sig hyfsat fräsch, ca 2 timmar i stöten. Det är motorväg hela vägen, även genom Danmark, så det rullar på bra.
 
Gott om vindkraftverk har de och på något ställe såg det ut som det stod ett på var sida om vägen och att vingarna nästan skulle nudda bilarna. En illusion eftersom vägen svagt svängde.
 
 
Roligt, och överraskande, var att se att våren inte kommit nämnvärt längre än i Stockholm ens i södra Danmark. Det gick att ana grönt på en del lövträd, men mycket mer var det inte. Det är nog inte bara hos oss april varit  kall.
 
På tidiga lördagkvällen landade vi i Skokloster och fick några timmar med barnbarnen innan de slocknade, sedan några timmar med deras föräldrar innan även de slocknade.
 
I dag på morgonen var det två små tjejer som kom och väckte oss. Föräldrarna väckte vi framemot halvtio-tiden när både barnen och vi tyckte att de hade sovit färdigt.
 
Väldigt spända på vad som hänt i vårt badrum var vi när vi på sena eftermiddagen kom hem. Vi blev inte besvikna! Inte hade det blivit snyggt, men ändå hänt en massa! Vad vi kan bedöma så gör de ett väldigt bra jobb! Nu är golvet flytspacklat, våtrumsfolie uppsatt och våtrumsprimer påstruken.
 
 
 
Nytt avlopp draget till nya platsen för tvättställ.
 
I morgon bitti drar arbetet igång igen. Gissar att nästa steg blir att få golvmatta och väggmattan i duschen på plats. Så himla spännande!!!
 
 
 

RSS 2.0