Dörrflytt

Som vanligt har vi en del projekt under semestern. Som vanligt kommer vissa att hinna klaras av, andra påbörjas, eller helt få skjutas på.
 
Ett av dem är flytt av entrén. Nuvarande entré är samtidigt utgång till altanen, men nu flyttas entrén till vårt gamla vintersovrum som får bli hall. Entrén kommer då att hamna på "rätt" sida, mot väge och mot garaget.
 
I förrgår var vi uppe med tuppen eftersom sotaren skulle komma klockan sju, passande dag då att dra igång med ta-bort-fönster-och-sätt-in-dörr-projektet.
 
Det gick galant; start klockan nio och dörren på plats vid lunch!
 
 
 
 
 
 
 
Sen blev det inte mer gjort åt det hela varken den dan eller igår, för ett viktigt projekt är också att ta fint väder tillvara och unna oss att njuta av solen!
 
Idag har jag rivit ner resten av panelen, så nu är vi helt plötsligt i läge bygga upp!
 

Midsommaren

Så var midsommaren avnjuten, och det blev en midsommar av njutning! Först och främst av sällskapet; Vickie och Sasha och såklart kära maken, men även maten och faktiskt även vädret.

Själva midsommaraftonen började soligt men senare drog skyar och moln in. Men hyfsat varmt, det gick att sitta ute i midsommarstassen. Sent på kvällen gick vi in i ”kuvösen” för tillräcklig värme och för att slippa myggen.

Midsommardagen började mulet, men sedan kom solen fram och vi fick en ljuvlig kväll.

Lite midsommarbilder:

 

 
Midsommarlunchen
 
 
Vickies enkla men så fina arrangemang med servetterna

 

 
 
Vickies fantastiskt goda jordgubbscheescake!
 
 
Solnedgången över sjön vid 23-tiden
 
 
Den inplastade altandelen "kuvösen"
 
 
Klockan ett på natten och gästerna har lagt sig, men verkar se fram mot en solig morgondag. Det blev det ju också!

 


Fantastisk kväll!

 
Ja, så är den påbörjad, den efterlängtade semestern. Som vanligt hänger man inte riktigt med i svängarna. Det är som man inte riktigt förstått att nu HAR VI FAKTISKT SEMESTER!!!! Stressen och hjärtat har inte riktigt lagt sig, båda är fortfarande kännbara. Förhoppningsvis lägger de ner takten snart.
 
Idag har varit en sådan dag som har hjälpt till; soligt och en temperatur som sakta ökat under dagen. Vi har sagt oss att eftersom det varit så få soldagar i vår landsända den här våren, så ska vi ta tillvara alla sådana, om de dyker upp.
 
Alltså har det varit väldigt mycket solstol idag; syns i ansiktet, men på rätt sida gränsen.
 
Grillat, med sallad till stor del från egna landen - hade med oss hemifrån och det vi sådde här är skördeklart.
 
Hade bastukväll i går och kör ju varannan kväll under semestern, men i det här vädret var vi bara tvungna! Det är så underbart härligt att sitta där och titta på den här vyn och sedan gå ut och bada i solnedgången!
 
 
Från stranden:
 
 
I morgon kväll kommer Vickie och Sasha, det ska bli så alldeles väldigt roligt att få hit dom! Skulle också vara så roligt om det vill åtminstone EN kväll som visar hur ljusa de ljusa nätterna här uppe är!
 

Semester

För några dagar sedan, ute på jobb, såg jag en klänning som hängde så den syntes utan att gå in i butiken, och jag kände; ja, den vill jag ha!
 
Hade inte tid då att gå in och titta närmare på den, men här i slutet på veckan blev det tillfälle! Tittade, kände, provade och den satt som en smäck! Dolde det som behövs och lät det bättre synas, och så älskar jag ju blommigt!
Bild lånad från Lindex.
 
Hoppas att det går, eller rättare sagt, SKA ha den i midsommar! Tillåter inte vädret bara klänning, så får det kompletteras med jeansjacka eller annat.
 
Sen kommer det ju en semesterresa i vinter också.......då kommer ingen jeansjacka att behövas!
 
Loooove semester!
 
 
 

Framme, äntligen!

Framme. End of workdays. Semester. Så VÄLDIGT efterlängtat. Fast vädret känns inte så semesterorienterat; regn. Men så verkar det ha varit i hela landet, i stort sett. Fast de södra delarna har nog längtat efter och behövt det. Det har inte vi. Marken här är ganska hyfsat befuktad sedan tidigare rejäla regn. Men växtligheten jublar. Slyet växer så det knakar och våra odlingar säger inte nej, än i alla fall.
 
Framför allt denna odlingslåda, den jag har sått som allra värst tätt. Vi har ätit ruccola i en omfattning vi aldrig drömt om och ändå finns det mängder kvar. Har dragit upp med rötterna det vi ätit de senaste veckorna, men det är ändå sååå mycket kvar. I morgon ska jag dra upp lite mer, slunga i en salladspåse och ta med upp. Resten drar jag bara upp och slänger på kompostlådan. Kanske räddar det broccolin som finns till höger och ärterna till vänster. Allra längst till höger är det rödbetor. Fast det som inte syns på bild är att mellan broccoli och rödbetor så har jag även sått morot.....där finns lite blast, men undrar om det blir nåt....
 
 
Det sista huvudet av den röda salladen togs i kväll, resten av den gröna ska också upp i morgon, hit eller dit. Ska nog peta ner de sättlökar jag har kvar av gul lök i de tomma ytorna i den här lådan innan vi åker.
 
Det gröna till vänster är sommar morot. Får se när vi är hemma i mellanperioden om det går att rädda någto av den.
 
Löken som är satt här växer också hejdlöst. Det vore väldigt roligt att få en rejäl skörd av gul lök; det är ju något som förbrukas "en masse" i matlagning.
 
 
Till vänster om löken vintermorot, och några spridda små palsternackor.
 
Slangarna som syns är ju bevattningssystemet vi försökt få till. Dessvärre verkar det svårt att få det att ge ifrån sig sådär lagom lite. Tunnan töms på några timmar.... vi får nog förlita oss på det taskiga svenska sommarvädret och hoppas att det HÄR regnar lite då och då. Men DÄR vill vi inte ha något regn, där vattnar vi själva!!!!
 
Det är ju ingen odling, men växer gör även näckrosen i dammen, det blir fler och fler blad för varje år. Hoppas att vi får se någon blomma när vi kommer hem i mellantid!
 
 
Alla våra vårars stora projekt; veden, blev klart förra helgen. Tanken är ju att den ska ladas in i den nya vedbon. Men den nya vedbon är inte byggd än. Så veden får vänta på sitt nya hus. Under tiden får den en kappa på sig för att inte för mycket väta ska sura ner de delar där det ligger som mest på hög.
 
 
 

Mer odling

Nu räknar vi ner dagarna till semester; tre arbetsdagar kvar! Så väldigt efterlängtat, men så är det väl alltid, för alla.
 
Börjar bli lite fundersam över hur vi ska hinna äta upp allt vårt gröna innan vi åker, vi har ätit sallad så gott som varje dag ett bra tag nu, alternativt haft en sidoskål med grönt i. Ändå kommer vi att få kämpa för att hinna. Men det är ett angenämt problem. Och överraskande, hade aldrig trott att vi ens skulle hinna få nåt speciellt och så denna mängd!
 
Spenaten är nu skördad, det blev inga stora mängder eftersom vi plockat av den till sallad hela tiden. Dillen är också skördad, ville ta den medan man kunde hacka ner stor del av stammen också. Det blev en rejäl bukett av den korta raden:
 
 
Sedan är det framför allt ruccolan som vi får kämpa för att hinna skörda, sådde ju tätt och alltså finns mycket att hämta. Sådde också alldeles för tätt mellan raderna, men man lär sig!
 
 
Längst till vänster ärter sedan ruccola, broccoli, vintermorot som nästan kvävs mellan broccoli och längst till höger rödbetor. Vi skulle kunna göra sallad på bara ruccola i flera dagar, men så har vi ju både röd och grön sallat också....
 
 
Men det är så roligt och tillfredsställande att ha lyckats så bra med vårt första allvarliga försök till odling!
 
Det vi nu har att upptäcka är hur det som ska skördas efter semestern kommer att klara vår bortovaro. Vi har experimenterat med olika bevattningssystem, men de kommer inte att räcka. Men vi kommer ändå att lära oss om vi ska låta bli att så/sätta sådant som ska skördas senare, eller om vi bara ska satsa på sådant som kan ätas upp före semestern. Fast det vore ju roligt om löken som växer så sanslöst finns kvar hos oss!
 
 
Här syns bevattningsförsök, en slang med borrade hål som ska droppa ut vatten. Det är bara det att tunnan med vatten kommer att vara tom på max en vecka.
 
 

Tvångströja/apné

Åter en sån där fruktansvärt kall och regnig dag; termometern har bara kommit just ovanför 8-gradersstrecket. För att försöka se det positiva ändå så är det bra för grunden för maskinhallsbygget som blev gjuten igår; betong ska gärna ha vatten på sig det första dygnet för att brinna långsamt.
 
 
Nästa goda sak är att det blir av att städa när det är dåligt väder ute, den tredje att jag får min bokföring gjord.
 
Den fjärde saken är att det blev tid över för att sy ytterligare en tvångströja till kära maken. Det låter drastiskt, men sådana har han numera på sig på natten. En liten BH-liknande top med insydda golfbollar som ska tvinga honom att sova på andra sidor av kroppen än ryggen.
 
Han snarkar, rejält. Dessvärre får han då apné, andningsuppehåll. Har lyssnat på honom många gånger och det är plågsamt att höra. Först blir det tyst, ingen andning, sedan kommer ett andetag som från någon som kommer upp över vattenytan i sista sekunden. Förmodligen är det just vad han gör. Han har använt en sådan här bolltop ett antal veckor nu, och visst händer det att han ligger på sidan och snarkar, men jag tror det är sällan. Han märker själv att han blir piggare. Så den här nya ska följa med upp till stugan och bo där. Bättre ha en på båda ställena än glömma den.
 
 
Bollarna sitter vid skuldrorna, där de känns mest.

Den blomstertid nu kommer

Kom hem från stugan igår, fascinerande hur mycket det händer med försommarens växtlighet på fem dar!
 
I går kväll fanns det ingen ork för det, men ikväll har jag varit ute och hämtat in ett antal av försommarens buketter. Det är så himla roligt med denna billiga enkla prydnad, och att ha försommaren runt sig även inne.
 
Lupinerna håller på att slå ut, får stå tillsammans med syrener på köksbordet.
 
Hundkexet tycker jag är skirt och fint. Skräpar efter ett tag, men det får man ta.
 
Hundkex tillsammans med en skir gul liten blomma som jag inte vet namnet på, ej heller när det gäller den rosa. Men fina är de! Nån viol och några förgätmigej samsas också.
 
Och såklart liljekonvalj som ska ge oss väldoft framför TV:n
 
Så har vi ju vår ätbara växtlighet som också har vuxit väldigt under tiden jag varit borta. Med tanke på hur halvdant vi lyckats tidigare med våra odlingsförsök så är jag smått överväldigad. Vi har ju kunnat plocka spenat länge nu, men även börjat ta av både ruccola och den röda salladen. Nu är det helt plötsligt dags att slutskörda spenaten för den börjar gå i blom! Dillen, till vänster, ska jag också slutskörda innan semestern.
 
 
Här ser man spenatens påbörjade blomning. Till höger om den huvudsallat. Där tog jag ett helt huvud i kväll!
Den röda ser klen ut, men det är för att jag tagit den blad för blad, låtit rosetten i mitten fortsätta växa.
 
Här försöker ruccolan ta överhanden. Tar så mycket jag kan för att rädda broccolin till vänster och ärterna till höger. Ärterna ska klättra på trådarna mellan pinnarna är det tänkt....
 
Här kommer vintermoroten upp och löken växer så det knakar, åtminstone blasten. Palsternackan börjar komma upp till vänster om moroten.
 
Det är jätteroligt med odlingen, och smakar så gott att äta! Till och med kära maken, som annars inte gillar ruccola, tycker den är jättegod! Mildare än den köpta, säger han. Förmodligen är det för att den är så späd.
 
Vi kommer att ha fullt sjå att hinna äta upp all ruccola, röd sallat och huvudsallat innan semestern! Men vi har upptäckt att det är väldigt gott med en varsin portionsskål med blandade blad tillsammans med vinägrett vid sidan om maten. Och som sagt, så är det så väldigt roligt att ha lyckats lite grann! Även om jag ser att jag sått för tätt, men man lär sig!
 

Försmak av semester

Ja, så har det rullat undan massa dagar igen. Sköna dagar. Vi åkte upp till stugan i torsdags och sen har vi bara haft det bra.
 
En hel del utomhusjobb, det har känts i kroppen emellanåt. Ett par dagar i solstolen har det också blivit.
 
I kväll sitter jag ensam kvar här uppe, har jobbat i Umeå idag och ska in en sväng till i morgon innan jag jobbar mig hemåt.
 
Lite bilder från dagarna
 
Första kvällen var välkomnande!
 
 
Fredagen rejält blåsig, men i lä på söderaltanen gick det bra att bli röd på ryggen!
 
 
Mörkare än såhär blir det inte, med nästan tre veckor kvar till sommarsolståndet
 
OK, köttbiten är inte jättestor, men det är däremot den nya grillen!  
 
Den räckte till oss med en stor sallad till!

Blandad kompott

Livet är inte rättvist. Eller så är det det är. Förra veckan hade jag dagar när jag inte hade något ute på jobb att göra, igen. Men dagarna regnade ju bort. Den här veckan kom solen och värmen även hit, och såklart sitter man då på ett tråkigt hotellrum. Och en massa mil i bilen.
 
Alltså har jag åkt från Östersund upp till Åre och sedan hem idag. Fortfarande snö kvar på Åreskutan, kan jag meddela, men knappast skidåkbart.
 
 
Ljuvligt sedan att komma hem! Fascinerande och roligt att se hur våra odlingar växer, på dessa två dagar har det vuxit jättemycket!
 
Sommarmorötterna är på gång, spenaten bredvid har jag redan skördat av flera gånger, och så vanlig grönsallad.
 
 
Dillen till vänster har vuxit rejält, så även den röda sallaten, knipsad från den också.
 
Den gula löken växer hej vilt!
 
 
Det gör även ruccolan till vänster och ärterna till höger.
 
Här den egenodlade basen till kvällens sallad till det grillade; lite basilika, blandat grönt - spenat, röd och grön sallat och ruccola och såklart ett gäng goda ärtskott. Första gången jag fick ihop tillräckligt utifrån landen för att det skulle räcka som bas, utan att använda köpesallat.
 

RSS 2.0