Projektstart

Den renovering vi har kvar att göra här i huset är ju dels badrummet och även övre hallen och trapphuset dit. I samband med det vill vi bygga en liten toalett i det vi kallar trappförrådet; en liten skrubb där trappan upp till kallvinden finns.
 
Den lilla skrubben har vi belamrat med allsköns grejer ända sedan vi flyttade in, framför allt har all målarfärg fått stå där. När man målar fasad köper man inte litersburkar, utan det är de stora på 10 liter. Sådär 7-8 stycken plus burkar i andra storlekar har stått där + allt annat.
 
I helgen har vi faktiskt fått in hyllplan i skåpet som byggdes i kära makens arbetsrum för att husera en del av det som stått i skrubben. Inte nog med det, vi har faktiskt TÖMT SKRUBBEN! Vi är både förvånade och imponerade av oss själva!
 

Slangarna som syns är faktiskt rör för vatten och el som drogs upp när vi haft vattenläckan och drog om rören nere. Vad som också ska till är att ta upp för en "utvecklingsbar" vindstrappa i hallen, så vi kan ta bort den här trappan. Dessutom hänger möjligheten att bygga en toa här också ihop med renoveringen av badrummet nere. Det måste ju upp ett avlopp hit.....!
 
Men det känns väldigt skönt att ha kommit igång med det hela!
 
Vilket även gäller den vackert blå tröjan! Påbörjad!!!!

Nya projekt

De små projekten är ju ständigt pågående hos mig, har ju alltid ett handarbete på gång. En kofta till Ebba ligger och väntar på att tvättas efter hanteringen med att sticka den, och det sista paret tofflor (till Freja) kommer att sys ihop ikväll.
 
Så jag tänkte att nu är det väl kanske dags att göra något till mig själv? Stickade en kofta för några år sedan i lingarn och den är härligt mjuk, varm och skön, så jag ville testa vidare på lingarn. Hittade detta mönster hos Ullcentrum på Öland som även har lingarn och har nu fått hem garnet jag beställde.
Bild lånad från Ullcentrum
 
Ser ut som en jättehärlig tröja/tunika. Vet att det kommer att ta sin tid, så tanken är att den blir klar på höstkanten. Valde inte samma färg som i mönstret, utan det här:

Bilderna gör inte färgen riktigt rättvisa, det är lite melerat, så det blir liv i det. Men visst är det en underbart vacker blå färg? Det kliar i fingrarna att få börja!
 
De stora projekten knackar också på dörren. Ett som vi äntligen börjat ta tag i är renovering av badrummet. "Ta tag i" så tillvida att jag gjort en första ritning, samt att vi börjat kontakta företag för att få in offerter. Vi hoppas såklart att kunna få gå igång med det hela under våren.
 
Vi har tittat på duschväggar och kommod/handfat och vet nog vad det får bli. Helst hade vi velat bygga en egen kommod, utifrån egen smak, men har insett att det kommer vi inte att hinna med. Våren innebär ju många andra måste-projekt: veden och att en vedbod måste byggas i år samt en platta till den nya maskinhallen måste gjutas. Så det får lov att bli färdigköpt kommod.

Östersund t.o.r

Hemma igen efter Östersundssvängen. Ganska bra dagar jobbmässigt, men dessa hotellkvällar ÄR INTE ROLIGA!
 
Att vara två är ändå bättre, men just bara det att inte kunna röra sig som normalt, dvs springa upp och nerför trappan och mellan olika rum, utan i princip sitta stilla i sängen och glo på tv:n gör mig så himla svullen. Fingrar, ben, fötter, ögon svullnar. Förmodligen för att vätskan man på olika sätt får i sig, inte förflyttas av muskelrörelser.
 
I morse hade jag en resa på en timma innan första besöket, då hinner svullnaden lägga sig lite.
 
Det var -14 grader när jag åkte hemifrån i måndags morse och det höll i sig till Brunflo strax söder om Östersund, därifrån steg det raskt till -4 i Östersund. Sen dess har det legat runt nollan. Vägar och natur är dock så kalla, så det påverkade inte naturen speciellt. Väldigt vackra vyer när jag åkte upp till Strömsund i morse, dock var det isvägar som dessutom var rejält spåriga
 
Väl tillbaka på E14 på väg hem var det saltat och slaskigt och moddigt. Oerhört skönt sen att landa hemma efter 40 mil i bilen!

På't igen....

Söndag kväll och i morgon en ny vecka med bortanätter igen, den här gången Östersund. Normalt sett brukar vi försöka ha varannan vecka med utgångspunkt hemifrån, men ibland går det inte och då blir det två bortaveckor på raken. Trösten är att vi åker upp båda två och alltså har trevligt sällskap på det tråkiga hotellrummet.
 
Med risk att vara tjatig så hänger influensasviterna i; hosta, snuva och orkeslöshet. Mår helt enkelt inte bra än. Känns extra tungt då med de här långresorna, framför allt den här årstiden med dåligt väglag. Men det är bara att ta det så lugnt det går och låta det bli som det blir. Inte stressa eller jaga. Varken på väg eller väl där.
 
Mer snö kom det i går kväll, hoppas de har plogat ordentligt eftersom det lovas plusgrader framöver, till och med regn. Känns väldigt onödigt, är det inte plogat blir det så vansinnigt moddigt.
 
 
Kära maken skämmer ju bort mig med tulpaner varje år efter julen är bortplockad och fram mot påsk. Häromdagen fick jag årets första bukett!
 
 
När barnbarnen var här under nyårshelgen och vi var ute i skogen, passade jag på att plocka lite blåbärsris. Glad att jag hann göra det innan snön kom och gjorde det onåbart! Enkelt men vackert tycker jag. Ett par glittriga kvistar "vintrar" till det.
 
 
 

Vinter

Det blev ungefär som befarat med Umeresan i början på veckan; snöfall stor del av vägen och snörök. Skönt då att inte ha någon tidsbokning den dan och kunna välja att planera om besöken!
 
Tur hade jag med temperaturen; de tre dagarna jag var däruppe utlovades ca -20, men det blev "bara" -15, vilket räckte så bra....  Hörde att i går hade de -24, ibland ska man ha tur!
 
Här hemma har det också kommit mer snö medan jag var borta. Det är faktiskt ett väldigt vackert vinterlandskap vi har just nu! Kallt idag, -19 i skrivande stund och ca -15 när jag vid lunchdags idag kände att jag nog måste ta lite vinterbilder:
Rävspåren är lite översnöade men ändå kvar.
 
 
Korallkornellen är vacker med sina röda grenar mot det vita
 
Räven har raskat över dammens is för att hälsa på i lilla tomtehuset
 
 
Spireahäcken tyngs ner till marken av snön och varje vinter undrar jag om den blir helt knäckt, men den är seg och är lika fin varje vår igen!
 
 
 

Skitkväll

I kväll sitter jag med en del ångest. Veckan som varit har vi försökt kurera vår influensa och visst blir den bättre, men det är med myrsteg.
 
Hosta och snuva hänger kvar, en hel dag orkar man inte med utan att lägga sig en stund på eftermiddan, ändå känns att man har lite feber på sena eftermiddagen.
 
Men nu finns ingen återvändo, i morgon åker jag upp till Umeå och jobbar några dagar. Men ångest/oro över hur jag ska orka med och klara det. Samt att det känns lite brutalt att behöva dra igång med en bortavecka, men det beror ju på att förra veckan skulle varit den första och då varit hemomkring och jobbat. Alltså ligger jag lite efter också = mer ångest/stress. 
 
Som onödig grädde på moset snöar det hyfsat ymnigt nu. Vägarna var jättefina i torsdags när jag var ute och jobbade. Vínterväglag med ordentligt plogade vägar. Snö nu på det så blir det snörök och elände, framförallt om det inte kommer de där 10 centimetrarna de kräver för att ploga. Och oftast då bara i en fil.....
 
Gnäll, gnäll - jag vet, men det känns inte så bra i kväll. Vill inte ge mig iväg, vill inte köra på oplogade vägar med snörök.
 
Vill hellre vara hemma och fortsätta återhämta mig. Pyssla något lite här och där. Det tog tre dagar tex att plocka bort julen, lagom tempo! Men tyckte det blev lite tomt och fick en idé om mina vinterälvor jag haft i mina gömmor i flera år och det blev ett lagom pyssel igår:
 
 Ett nytt inlägg på eatit.blogg.se har det blivit i kväll! Det är inte ofta jag tycker det själv, men den här gången blev det en höjdare!

Avvänjning

Rejäl vinter har vi sedan trettonhelgen ungefär, det hade ju kommit snö här medan vi var borta, och dagen när vi kom hem snöade det ju också rejält. Efter det har det kommit ungefär lika mycket till, så nu har vi nog närmare en halvmeter. Nu räcker det. Trots att det varit kallt - mellan -15 -20, är det varmare på golven nu än under nyårshelgen. Snön värmer! Den isolerar husgrunden så kyla och kalla vindar inte kommer åt lika mycket.
 
I går var det ju tjugondag Knut, när julen ska dansas ut. Nån dans blir det absolut inte här, sviterna efter influensan är fortfarande påtagliga, vi hostar och snorar och har nog lite feber på kvällen.
 
Så dansar gör vi inte, knappt orkar jag slänga ut julen överhuvud taget. Gillar ju det röda varma. Har dock börjat en försiktig nedtrappning. Plockat bort något varje dag. Idag blev det köksbordet; bort med de röda, frostade äpplena och granriset. På med annan duk och vita ljus med blåvitt vinterkrisp. Den uppmärksamme ser dock att de röda ljuskopparna är kvar runt spisen. Ett fall för morgondagen. Då åker även julmattor och i helgen stakar, stjärnor och julgardiner.
 
 

Swoosh

I går kväll efter allt krångel med isproppar och allmänt trötta och krassliga, var det ingen av oss som orkade duscha.
 
I morse kände jag ett STORT behov av rengöring däremot och tvingade in mig i duschen. Skruvade på och ställde mig under det varma strilande vattnet och gnuggar håret. Långsamt blir jag medveten om att det låter annorlunda än vad det brukar - det plaskar! Öppnar ögonen och tittar ner och ser att jag står i en sjö!
 
Även det avloppet var fruset och alltså står jag i ett översvämmat badrum..... Verkligen skitkul!
 
Bara att stänga av vattnet och torka sig - glad att jag inte hunnit tvåla in mig.
 
Vi letade reda på numret till "Swoosh" som ska vara rätt att ringa vid stopp i avlopp. De skulle komma på sena eftermiddagen, vilket de gjorde. Då hade isproppen i duschen töat upp av sig själv, men det kändes bra att få blåst rören i alla fall.
 
Hett vatten spolades ner i våra rör och de är nog väldigt rengjorda och fria från fett och annat nu. Räkningen är nog inget att se fram mot, men vad har man för val? Glada var vi att de kunde komma på dagen!
 
Swoosh-9123-1
Bild lånad från Swoosh's hemsida.

Home, sweet home!

ÄNTLIGEN hemma igen! Stället som vi brukar längta till kändes väldigt skönt att åka i från. Till stor del i alla fall. Ingenting blev ju som tänkt eller som det brukar. Två sjuklingar som hostar och snorar och är allmänt griniga på liten yta; inte kul.
 
Kallt som rackarn har det varit också, som värst -30 häromdagen. Frusit har vi absolut inte gjort, i och med den lilla ytan går det lätt att hålla huset varmt. Däremot har vi inte klarat oss med bara kaminen som vi brukar, utan elementen har fått jobba också.
 

Hemresan var från början planerad till fredag eller lördag, men vi kunde bara konstatera att det inte fanns nån chans att orka förrän tidigast idag, och så fick det bli. Tömma och stänga vatten, ner med julen och upp med påsken, det gamla vanliga.
 

Hade sett på prognosen att vi skulle möta snöväder på vägen hem och de första små oskyldiga byarna kom strax efter Ö-vik. Från Härnösand ungefär och hemöver var det inte oskyldigt längre; det vräkte ner och blåste dessutom. Väldigt glada att det inte kom tidigare. Väl hemma kunde vi konstatera att här var mycket mer snö än uppe i stugan, säkert kommit ett par decimeter idag, samt att det kommit tidigare också.
 
Kallt har det nog varit här också, även fast inte lika kallt, det förstod vi när vi upptäckte att avloppet i köket hade frusit för oss. Definitivt sånt som gör att det känns nice att komma hem......
 
Som tur var funkade avloppet i badrummet, så vi blev inte strandsatta. Nånstans i röret under golvet hade det frusit, så det vara bara att röja ur skåpet under diskbänken, dra på lösa element av olika slag, skruva isär, hälla i tösalt och hett vatten och hoppas.
 

Efter att vi gett upp, ätit och tittade till det hela igen, upptäckte vi att vattnet runnit undan, att våra åtgärder FUNKAT!
 
Så nu känns det rätt OK, skönt att bara njuta av eldens knastrande i spisen och titta på hur snön, som fortfarande vräker ner, bygger upp i fönstret. Var ju tänkt att julen, åtminstone granen, skulle burits ut idag, men det får bli en annan dag. Det är ju rena julkortet ute......
 
 
 

Sjukstuga

Definitivt influensa, länge sen jag/vi var så här dåliga. Har ingen termometer här, men man känner ju genom hågkomst igen ungefärlig temperatur. 39 är gissningen. Nätterna är värst, hosta som river och sliter, att sova går nästan inte. Ändå delade vi efter första natten upp oss på två rum för att inte med hostan väcka den andre som kanske tillfälligtvis sover.
 

Orkar absolut inte bädda sängen.....
 
På dagarna är vi väldigt glada över den stora soffan vi köpte för drygt ett år sedan, som ger oss möjlighet att båda ligga och tycka synd om oss.
 
Snuvade på bastubadande, snuvade på god mat och vin, inget orkas med.
 
Dessutom -25 grader ute, även fast det vänt syns inte solen klockan 13. Men vackert är det.
 

Hoppas på att peaken har varit och att det känns liite bättre i morgon, för då är maten slut och vi måste ta oss till affären.

Inte som tänkt - igen!

Det är inte mycket som blir som det var tänkt, numera. Vi åkte upp hit till stugan i går, som planerat. Planerat var dock inte att vi skulle bli smittade av förkylningen/influensan som son och sonhustru hade. Vi var helt övertygade om att de säkert hade samma förkylning som vi hade i mitten på december och att vi därför skulle vara immuna.
 
Nu vet vi bättre. För min del kände jag hur det kom under uppfärden igår och kära maken fick sitt under natten. Men ska man försöka se något positivt i det så hade det varit sämre att få det nästa vecka när jobbet drar igång igen.
 
Dock hade vi ju tänkt att få en massa gjort häruppe, både ute och inne. Elda upp ris och annat skräp ute, och kanske bli färdiga med renoveringsrummet inne. Eldningen får vi nog glömma, inne är det inte mycket kvar och ett gäng panelbitar har maken fått upp mellan pauserna på sängen.
 
Nya dekorationer fick vi upp igår ändå, julklapparna från Vickie och Sasha. Klocka och ljusstakar i koppar, de gör sig riktigt bra! Klockrent, sa kära maken.
 

Och så kom snön idag. Kall torr snö, vi har ca -15. Sen är det ju så att vi har ganska långt till vägen och vår egen plogas ju inte, så jag hoppas det inte kommer mer, än går det bra att ta sig härifrån. Snöslunga har vi förvisso, men med feber och förkylning i kroppen blir det nog övermäktigt.
 

Nyårshelgen

Den blev ju inte riktigt som den var tänkt, nyårshelgen. Tyvärr så blev Kim och Markus för sjuka för att klara av att komma upp och blev kvar hemma. Skoklostergänget, åtminstone föräldrarna, var också rejält sjuka och ringde på förmiddagen dagen de skulle åka och undrade om de fick komma ändå. Såklart fick de det, oron var bara om de skulle klara att köra. Piller. Och så några piller till. Det är snudd på omöjligt att ställa in något som barn ser fram emot! Så de kom.
 
Nyårsaftons förmiddag tog vi barnen med ut i skogen och lät föräldrarna sova. Ebba är ett barn begåvat med STOR fantasi och den här dagen hittade hon material både för att ge föräldrarna blommor (ljung) där man även kunde använda de torra blommorna som frön och som kanske sen kunde bli ballonger, tårta eller tulpaner, samt material att pyssla ihop en skogsdocka med.
 
Så när vi kom hem igen, utfodrat dem med mat, lagt Freja att sova middag, så började vi pysslet.
Ebba ritar ett huvud till dockan.
Skogsdockan färdig och till allmän beundran.
Frösådden igång i pappersrullen.

Senare var det dags för nyårsfirandet. Såklart med finaste klänningarna!
Till och med sonen riggad!
Middag senare med de finaste, största och godaste humrar jag ätit! I och för sig bara tredje gången jag äter sådana, men de här var riktigt trevliga! Det var även köttet vi åt till huvudrätt. Kan bara konstatera att när det gäller riktigt bra råvaror ÄR faktiskt Citygross bäst!
Gratinerade med gott gojs och ätklara!
 
Nyårsdagen blev det också en skön promenad i skogen med tjejerna, då stötte vi på häxan som ville få oss att trilla ner i grytan och Daidalus som försökte slajma oss! Men vi klarade oss!!!!
 
På eftermiddagen var en del trötta, andra mer energiska.
 
Ytterligare något senare somnade barnvakten och barnet vaktade TV:n. Vi andra fick roa oss på egen hand......
 
Idag åkte de hem igen och huset ekar av tystnad, som det brukar vara när de ger sig iväg. Härliga dagar har det varit även fast vi fick sakna fyra i stället för två.
 
Men nya trevligheter och tråkigheter väntar, i nämnd ordning; i morgon åker vi upp till stugan. Njuter några dagar (dock säger prognosen -27 om någon dag), sedan stänga ner för säsongen.
 
 
 
 
 

RSS 2.0