Hej då, Hörnefors

Sista svängen i Umeå före påsk, därmed också sista natten på vandrarhemmet/hotellet i Hörnefors som jag brukar bo på.
 
Inte flashigt på en fläck, men helt OK. Men inte kommer jag att sakna det! Sitter ju hellre i stugan nästa gång det är dags för jobbresa hit!
 
Men jag tror att det är fint här på sommaren, beläget precis vid en havsvik. Härligt också att det fortfarande är ljust när man kommer hit, sist var det mörkt även fast jag kom ungefär samma tid. Men, hej och tack Hörnefors, vi ses nästa år!
 
 
 
 

Vårkänslor

En alldeles ljuvlig dag har det varit idag, strålande sol och "fantastiska" + 2 grader. I fredags hade vi också väldigt soligt och fint, men kallt. På natten mot fredag var det -20 och på dagen orkade termometern inte över -5.
 
Men idag blev det som sagt bättre. Vi letade fram kaffehörnestolarna och satt en timma i solen, helt underbart. Faktiskt blev det så varmt att jag tog av mig jackan. Vissa andra fryslortar tog i alla fall av sig mössan....
 
 
 
Lite vår har jag fixat inne också, känns rätt nu när mars strax är här:
 
 
 
En ny liten sålåda har jag igång också. Ett tips från den oerhört imponerande och intressanta bloggen skillnadens trädgård. Diverse olika fröer, ursprungligen från påsar som gått ut i datum, sås in i en salig blandning. Det som kommer upp, kommer. Så för min del är det också utgångna datum och jag kommer inte ens ihåg vad det var, men basilika vet jag, persilja tror jag, eventuellt mangold och morot. De blir ju för stora för den lilla lådan, men tanken är att använda bladen som kommer upp. Strö på smörgås eller garnera maten med. Ungefär som ärtskotten. Det roliga med dem är att de jag klippt av och använt förgrenar sig och växer upp igen. Skitkul!
 
Men här den lilla blandlådan:
 
 
 

Underbara minnen

Idag den 27:e är det 20 år och 9 månader sedan vi gifte oss. För första gången (tror jag) sedan dess har jag faktiskt idag haft på mig brudklänningen. Att jag fick på mig den var förvånande, det skiljer väl inte så väldigt många kilon sedan dess , men de har definitivt omplacerats.....tyvärr.
 
Borde såklart sålt den för många år sedan, inköpt på NK som den är, hade jag nog kunnat få tillbaka stor del av summan den kostade. Men det har liksom inte ens gått att tänka på, för mycket känslor sammanknippade.Så den har fått hänga och ta plats i garderoben.
 
I sommar gifter sig sonen med sin älskling och tanken på min gamla klänning aktualiserades. Första tanken var att sälja den på Blocket tex, men när jag tittade närmare på den syns det att en kemtvätt skulle behövas, den har gulnat där den hängt, och det har jag inte lust att kosta på mig.
 
Andra tanken var att skänka den till Myrorna eller liknande. Tredje tanken som dök upp var att låta den pryda pigkammaren. Och så får det bli. Tillsvidare i alla fall. Ett långsamt avsked.
 
 
När det begav sig
 
 
 

Barndomsminnen

Det var sommar och min syster och jag gick på simskola. Gissar att hon var ca 8 och jag 10. För min del var det inte så mycket skola, utan mer märkestagning, simmat hade jag kunnat sedan 4-årsåldern.

Roligt var det i alla fall.

På den tiden curlades det inte så mycket. Inget skjutsande; vi cyklade. Det var ca 5 kilometer till sjön men inte mycket trafik på grusvägen dit. Det gick bra.

När simskolan var slut och det var dags att cykla hem var min systers cykelnyckel borta. Vi letade och letade, men hittade den inte.

Hon var jätteledsen men jag tröstade henne och sa att våra föräldrar snart skulle förstå att något hänt och komma och hämta oss.

Tror det tog ett par timmar, men sen kom vår far med bilen. Vi förklarade vad som hänt; att hennes cykelnyckel kommit bort och han blev jättearg. På mig. Fick en utskällning för att jag inte gått nån kilometer till närmaste hus och bett att få låna telefonen för att ringa hem.

Så hon och hennes cykel stoppades in i bilen, och off they went.

Jag fick inte åka med, jag fick cykla hem själv. Gråtandes.

Barndomsminnen.


Aprilväder?

Oj, en hel vecka har gått sedan senaste inlägg. Men har jag inget jag tycker är värt att skriva om, så blir det inget skrivet. Det har bara varit en alldeles vanlig jobbvecka, mestadels varit nedåt Hälsningland.
 
Det ovanliga är väl att jag haft halvdag idag, hemma på förmiddagen och på jobb på eftermiddagen.
 
Kan väl vara lite för tidigt att kalla det aprilväder, annars är det så det varit idag; soligt och vindstilla +2 grader på förmiddagen, för att bytas ut till ymnigt snöfall under eftermiddag och fortfarande nu i kväll.
 
Blå himmel och takdropp
 
 
 
 
Men som sagt, säg den glädje som varar, hittills har det nog hunnit komma en ny decimeter....
 

Nöjeshelg

Nu var det ett tag sen, men i morgon ska vi ner till storstan och ge oss ut med den flytande krogen/nattcluben igen. Det värsta är att ingen av oss har fått tillbaka kraften fullt ut efter influensan efter nyårshelgen. Orken finns där inte. Nog för att den stillsamt och tyst har avtagit under flera år, men i samband med flunsan gjorde den en djupdykning. Men det ska nog gå att hantera, man har ju en förmåga att känna efter mindre när man har roligt!
 
Roligt ska det också bli att på lördag och söndag få umgås med barn och barnbarn. Det blir middag med övernatting hos Kim och Markus, samt att de övriga också kommer, och sedan hälsar vi på barnbarnen igen på väg hem på söndag.
 
Som vanligt är det en del grejer som ska med ner:
 
 
Nån gillar lakrits och ska få lite sånt, en annan ska ut och resa och vill ha lite att läsa på stranden, en tredje vill bli klippt, någon vill kanske ha lite inredningsblaskor och så ett par paket till barnbarnen.
 
Hoppas bara att snöandet vi haft här idag har dragit vidare i morgon så vi slipper köra i sådant. Det har varit väl mycket snöande här den här veckan; häromdan såg det ut så här:
 
 
Vet ju att det är för tidigt, men nu längtar jag efter vår!

Diverse fixande

Första inlägget från den nya datorn....som jag svor rejält över i helgen. Skulle föra över alla bilder och ALLT krånglade. Men nu är de här.
 
Nästa utmaning var nu i kväll när jag skulle ladda in nytagna bilder och insåg att det inte gick. Letade fram tillbehören till min kamera och hittade CD:n för installation - så glad att jag valde en av de få datorer som fortfarande har uttag för discar! Men krångligt var det i alla fall och annorlunda såg det ut. Suck.
 
Är ensam hemma ett par dagar för ovanlighetens skull. Kära maken är i Östersund och det var meningen att jag också skulle varit det. Insåg dock att jag hade för få besök att göra för att det skulle vara värt kostnaden för att åka, så jag stannade hemma.
 
Är man ensam hemma blir det ofta mer gjort. Alltså har jag hunnit spackla i öppningen in till köket. När vi renoverade hallen blev väggen i hallen pga av "anledning" några centimeter djupare än den var tidigare och dörröppningen därmed djupare. Inte blev det åtgärdat då och har sett fult ut i flera år. Men nu så ska det fixas!
 
 
 
Dessutom målat ett hyllplan som ska upp i mitt arbetsrum för att husera böcker från bokhyllan. Den står ju i övre hallen och måste bort därifrån om vi ska kunna renovera. Alltså har en utgallring av böcker, med stora inslag av djup vånda, påbörjats.
 
 
Så måste jag slå ett slag till för mina ärtskott, de är så goda! Både igår och idag har jag i min ensamhet ätit ägg och bacon till middag (inga matlådor i frysen f.n.). Fyra, fem stänglar klippta i bitar över äggröran var kanon. De smakar precis som nyskördade gröna ärter!
 
 
 

Byte

Min dator fyllde fyra år nu i januari. Det är numera en hög ålder för en dator och det senaste året har jag märkt att den blivit gammal, tröttnat, segat till sig. Sådär som man själv börjar göra......
 
Men precis som att jag själv måste fortsätta fungera, så behöver jag ha en fungerande dator, framför allt för att klara jobbet. Dock ville jag komma in på det här året innan jag köpte en ny.
 
Så nu har jag en ny......köpte den för fyra veckor sedan.....men först idag har jag orkat ta itu med uppstarten på allvar. Gillar ju den gamla (som faktiskt används just nu...) bekvämt och invant, kan knappa utan att titta, ja ni vet. Den nya har Windows 10, allt ser annorlunda ut, funkar annorlunda, appar i stället för program. Väldigt JOBBIGT!
 
Men OK, bara att gilla läget och ta tag i det. Det viktigaste först, att flytta över bokföringsprogrammet. Det viktigaste för mig som företagare att det funkar. Gick bra, så sedan börja flytta över alla mappar. Gick också bra...ända tills jag för att kolla skulle öppna ett dokument och den dumma burken talar om att "det går inte att öppna för du har inte installerat Office......"!
 
Paniken, stressen som spön i backen. Leta, upptäcka att nu ska man PRENUMERERA på Office. De VET hur de ska tjäna pengar, stackars fattiga Microsoft... Åter, bara att gilla läget.
 
Men nu ska allt vara under kontroll - tror jag.... Tanken och planen är att i kväll är sista hanteringen av den här gamla burken. Tror jag.....
 
 

Rarare ärter!

Det har varit en slitsam vecka med många mil i bilen; Umeå tur och retur tisdag-onsdag där sista delen av hemresan skedde i ett snöfall jag sällan sett maken till. Såg emellanåt bara ett par meter framför bilen och fick gissa var vägen var.
 
Sollefteå tur och retur idag, bitvis väldigt halt och isigt, i övrigt ganska moddigt. Visst, det är sådant väglag vi får räkna med här uppe, men likt förbaskat blir man trött av att köra ca 40 mil i det. Dessutom göra kundbesök.
 
Men i morgon blir det jobb här hemma vid skrivbordet, i vanlig fredagsordning. Ligger efter med det mesta när det gäller skrivbordsjobb.
 
Det alldeles väldigt roliga den här veckan, har varit att följa ärtskottens tillväxt - de växer så det knakar! Nu har de blivit den gröna dekorationen jag ville ha - SAMT att vi har avsmakat dem!
 
Vi har fastedag i dag, så det blev tomatsoppa och på sidan om en råriven morot toppad med ärtskott. Jättegott!
 
 

Gråväder och ärter

Inte är det mycket till vinter i år; snön kom sent och förvisso har vi haft sådär tre veckor med riktig vinter. Sen har det liksom inte varit varken hackat eller malet.
 
Det har varit sådär mittemellan på vägarna, varken blött eller torrt, men bilen blir oerhört skitig. Tvättade den i torsdags i Sundsvall, när jag sedan kom ner till Hudik så syntes inte längre något spår av tvätten. Deprimerande. Då låg det på någon enstaka minusgrad, men i helgen har vi haft så mycket som +4,5 grader, och igår dessutom lite regn till och från.
 
Hade det varit mars hade jag varit jätteglad, men här får vi ju räkna med "vinter" 1,5 månad till. Så det här gör bara att det blir halt och eländigt. Snö har vi kvar, dryga decimetern trots töandet, men alla plogade ytor är bara blankis. Utan broddar finns inte en chans att ta sig utanför dörren.
 
En ljuspunkt i helgens gråa, unkna filt är ärterna jag visade häromsistens, de skjuter redan små gröna fina skott!
 

Trodde inte att det skulle gå så fort! Det lustiga var att det som kom först, och som man kan se här ovan, var vita groddar som krökte sig neråt till jorden. Sedan kom de gröna som söker sig upp mot ljuset. Fascinerande vad naturen är vist ordnad!
 
Rekommenderar det här till er som har små barn; ett snabbt och enkelt sätt att väcka intresse för hur saker gror och växer och sedan kan ätas.

Säsongskrock

Som alla år fick jag av kära maken fyra julstjärnor ungefär till första advent. De är liksom sinnebilden för jul för mig. Älskar deras kombination av djuprött ihop med en lite mörkare grön färg på bladen; väldigt juligt.
 
Vissa år har de tappat alla bladen innan jul så man blir tvungen att köpa nya, andra år har de klarat sig bättre.
 
Det är då problem uppstår: jag vill inte ha dem kvar när det börjar gå mot vår och inte klarar jag av att slänga dem när de fortfarande är fina heller!!!!!
 
I år började de tappa blad strax före jul och jag tänkte att det här blir bra, de kommer att vara slängfärdiga när det är dags. Och ja, två var det, de andra två stannade av i förfallet och är fortfarande jättefina!
 
Men häromdan klippte jag ner mina pelargoner, vilket för mig är en slags start på vårsäsongen. Där och då uppstod en krock liksom. Hur i hela friden ska jag göra med mina fina julstjärnor?????
 

Pellisarna är ju inte mycket att hänga i granen (ha ha) än, men är ju ett löfte, ett förebud......

Rara ärter


Vad är nu detta? Jo, alldeles vanliga gula ärter. Sådana man kokar ärtsoppa på. Fast just de här ska inte bli soppa, hoppas jag, de ska bli ärtskott!
 
Så här till exempel!
 
Bildresultat för ärtskott
bild lånad från mimmismat
 
Tänkte att det ser trevligt vårigt ut, och är dessutom gott att äta. Så nytta med nöje! Återstår bara att se om det blir något..... Ärter är ju frön och de flesta hårda frön ska man gärna blötlägga ett dygn innan man sår dem och det har jag gjort med ärterna också. Om det var rätt vet jag inte... Men man lär sig inget utan att testa!
 
 

RSS 2.0