Såphalt

Blixthalka är ju ett uttryck som används lite då och då. Idag har jag upplevt hur den faktiskt är. Fast ändå tycker jag att blixthalka är något som uppträder oväntat, den här kunde man uppleva växa til sig. Fullkomlig såphalka skulle jag kalla det.
 
I går och i natt hade vi kallt väder, 10 - 12 minusgrader. Idag varnades det för att det först skulle komma snö på förmiddagen som på eftermiddagen skulle övergå i regn - underkylt regn = halka.
 
Skulle in till stan och göra några besök och sedan hinna julhandla lite i vårt shoppingmecka Birsta. Tänkte att det är lugnt, snö är inga problem och kommer det regn senare, så har de hunnit salta. Vi hade en sanslös isgata på vår väg ut till E 4:an för några veckor sedan, då man fick glida fram i 30 km/h, men väl på E4 var det saltat och OK.
 
Det var bara det att när jag precis kört iväg började det regna -  trots att det fortfarande var -7. Vädergudarna hoppade helt över snöandet. På vägen in till stan var det inga större problem, man fick köra lite försiktigt bara. Förstod dock att det skulle bli värre; regnet som föll frös till is på en gång mot vindrutan trots +23 i bilen och full defroster på vindrutan. Då är det inte svårt att förstå hur det blir när det i stället landar på asfalt som håller -10.
 
Väl i stan kände jag att det var lite halt på trottoarerna, men det låg grus så det gick bra. Men efter varje besök jag gjorde kände jag att det blev halare och halare. Insåg att ut till Birsta åker jag inte, shoppingen får bli här i stan.
 
Såg att folk halkade ordentligt på trottoarerna och en tjej ramlade. Lite stressad för att p-tiden var på väg att rinna ut glömde jag att hasa mig fram och vips! låg jag också på marken. Hade turen att landa på höften och axeln med huvudet ovan mark. Ont i axeln, men annars OK. Såklart undrade jag hur i hela friden hemresan skulle gå?
 
Hann inte långt på E4 innan det var stopp i trafiken. Lastbilar som inte tog sig uppför backarna och en som såklart inte tagit det tillräckligt försiktigt och vikt sig i alla tre leder och blockerade. Kära maken som varit till Härnösand tappade räkningen vid 27 lastbilar som inte klarade uppförsbackarna.
 
 
Tog steget ut ur bilen under stilleståendet och gissar att det var ca 3-4 cm tjock is på vägen. Fanns inte en chans att gå på den. Efter ca 1 timma hade de som blockerat lyckats ta sig åt sidan tillräckligt för att personbilar skulle kunna passera och jag kunde äntligen ta mig hem. Men jag hoppas att det var sista gången jag kör i 40 km/h på motorväg....
 
Men än värre verkar det vara nu på kvällen; det är mer eller mindre totalstopp i trafiken från Härnösand och förbi Sundsvall. Bärgningsbilar hamnar i diket och sandbilarna tar sig inte fram. Polisen försöker ta sig till olyckor med personskador i övrigt låter de folk klara sig bäst de kan. Hade de förhindrat trafiken att ta sig upp på E4 från stan och istället valt gamla E4 hade läget blivit bättre. Men nä.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0