Vårsådd

Har ju nämnt tidigare här, hur inspirerad och imponerad jag är av bloggen http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/. Hur till synes enkelt hon sår och skördar och håller familjen med grönsaker hela året förutom tre månader på vintern. Förvisso i Småland.... Vi har ju rejäla ytor och så tillvida alla möjligheter att skapa egen odling, även om odlingsförhållandena skiljer sig ordentligt.
 
Vårt problem (i-landsproblem) är ju att vi är uppe i stugan mycket under växtsäsongen. Samtidigt som vi även där har mycket odlingsbara ytor. Men växter kräver ju skötsel och frekvent omvårdnad, framför allt vattning.
 
De senaste åren har vi ju testat odling i pallkragar både där och här hemma, första året med bra resultat, förra året med sämre. Då trodde jag att det var vi som gjort fel, men förstod senare att det helt enkelt hade varit för kallt under vår och försommar.
 
I år tar vi inspirationen ett steg längre och lyssnar på hennes råd; våga försöka, och lär av misstagen. Så i år kommer det att bli en täckodlad yta, vilket innebär att man lägger allehanda växtmaterial på en pappklädd markyta och låter materialet brytas ned till jord, vilket tar ett par år. Under tiden kan man börja odla vissa grödor i den.
 
Samtidigt fortsätter vi med pallkrage, utökar med minst en. Båda metoderna kommer att göras både här hemma och uppe i stugan.
 
Vi ska försöka få till nån slang som kan ligga och droppa på respektive ställe när vi inte är på plats. Friskt vågat, hälften vunnet!
 
Samlat tidningar och växtmaterial för täckodlingen har vi gjort i vinter, nu är också de första fröna i jord som försådd:
 
 
 
Kära maken har byggt en måttanpassad låda till köksfönstret, fröna ligger i "krukor" av tidningspapper och toarullar. Bara att stoppa ner "krukan" direkt i jorden sen!
 
Det är squash, salladslök, busktomat och broccoli. Flankeras av (egenodlad) basilika och pelargon. Ska bli alldeles väldigt spännande!
 
Den gamla pallkragen ute har vi gjort ett lock av regelram klädd med plast till, hoppas att det ska göra att jorden värms fortare för tidigare direktsådd framöver. Testa och lyckas!!!!! Eller åtminstone lära sig............
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0