Badrumsrenovering

Nya blöta ca 5 centrimetrar snö kom det i natt, ännu blötare än de tidigare. Gick över i regn och det kändes i bilen att det var tuffare att ta sig igenom, men inga problem!
 
Gjorde det jag skulle i Umeå och körde sen hemåt, skön känsla!
 
Väl hemma möttes jag av byggarna och ett milt kaos. Det har verkligen gått med raketfart! Allt är rivet och uppbyggnaden redan påbörjad. Det ser ju inte så himla vackert ut
 
 
De har faktiskt lyckats dra ett avloppsrör upp till övervåningen!!
 
 
Det har tydligen funnits en 70-talsgrön matta under den aprikosfärgade....
 
 
Duschhörnan
 
Som sagt, mycket trixande och borrande behövdes nog, men de lyckades dra upp ett avloppsrör till lilla förrådet vid vindstrappan. Det kommer alltså att bli en toalett där, så HIMLA glad för det! Själva stolen kommer inte att hamna där jag ville ha den, men i det här läget ska man vara glad för att det alls gick! Vindstrappan har de hunnit ta ner, och faktiskt även sätta in en utfällbar vindstrapp i hallen i stället!
 
 
Och så den provisoriska
 
 
Funkar kanon!
 
Spännande ska det bli att se hur långt de hunnit när vi kommer hem igen på söndag. I morgon åker vi ju första etappen på vår söderresa - det blir en sväng till Tyskland även den här våren!
 
 

Tuff väg mot bättre tider

Alltså, fyrhjulsdrift ÄR suveränt! Min kära, fina bil klarade galant av 10-15 cm blöt snö och ävenså en rejält brant backe – med sommardäck! Rent otroligt!

Men jag erkänner att jag var ganska nervös innan över hur det skulle gå. Nu känner jag mig lugnare inför nästa snöområde som ska dra in i kväll/natt. Förhoppningsvis går det över i regn så småningom.

För snön som kom igår ligger kvar. Visst har det sjunkit ihop i plusgraderna som varit idag, men där det var som tjockast ligger det fortfarande ca 10 cm kvar. Det känns totalt onödigt med påspädning…. den har redan börjat, ser jag nu....

Så här ser det ut idag, trots plusgrader så har det inte töat bort på altanen, bara mina skottningsleder är bara.

 
 
 
Här krattade vi löv i söndags, kan man inte tro nu...
 

I morgon har jag sista dan här uppe, åker hemåt när jag är klar. Självklart alltid skönt att komma hem, men det ska bli extra spännande den här gången. Helt plötsligt är nämligen renoveringen av vårt badrum igång!

Ett telefonsamtal till kära maken igår kväll sa att de skulle komma idag på morgonen och titta och bestämma vad som skulle göras. De kom, tittade och började riva!

Maken säger att hela badrummet redan är rivet. Bad honom ta bilder, alltid spännande att se både rivning och uppbyggnad. Väldigt glad att jag för nån vecka sedan kom på att ta bilder på hur det gamla såg ut! Inte så himla spännande i all sin aprikosfärg:

 

En lite tuff period kommer vi att få att klara oss utan dusch och toalett, men vi har inhandlat en kemtoa som nu ställs in i tvättstugan, och där kan man också tvätta av sig hjälpligt, så det ordnar sig!

Dessutom åker vi söderöver på torsdag och får tillgång till bekvämlighetsinrättningar!


Insnöad

Haft en härlig helg här i stugan; fått inviga strandbastun för säsongen vilket är ett säkert vårtecken.
 
 
 
Till och med kunnat kratta lite löv på torra ställen av gräsmattan och påbörjat en täckodling även här.
 
Men så kom det "riktiga" aprilvädret idag. Det förvarnades ju ordentligt och när det var dags för mig att åka in mot stan, insåg jag att det vore idiotiskt att ge sig ut på sommardäcken. Så jag ställde in. Och nu är jag insnöad. Har rasat ner, med hårda kulingvindar, 15-20 cm blöt snö. På prognosen såg det ut som det skulle övergå i regn frampå kvällen, men det har det inte, men upphört. Regn hade varit det bästa, fått smälta bort skiten.
 
 
 
Hur jag ska klara att ta mig ut härifrån i morgon vet jag inte. Förvisso har jag 4-hjulsdrift, men sommardäck...
 
Känner mig rejält stressad över det här, hjärtklappningen står som spön i backen och inte blev det bättre när byns egen plogare var här för en stund sedan och plogade de bofastas vägar och uppfarter. Och såklart körde förbi vår väg.... inte kul.
 

Intensivt

Efter ett intensivt dygn med barn och barnbarn kom vi hem på söndag eftermiddag. Packade om och åkte upp till Östersund på måndag morgon och har haft några halvdana dagar där.
 
Hemma ikväll igen för nästa ompackning; upp till stugan i morgon vilket såklart ska bli alldeles väldigt härligt!
 
Stannar kvar där sedan några dar och är hemma igen nästa onsdag. För nästa ompackning......
 
Barnbarnen var härliga som vanligt när vi var där, det kändes att det var ett tag sedan vi sågs. När alla hade kommit hade de fullt sjå att ge oss alla en stund av umgänge. Såklart ville de inte gå och lägga sig, man kan ju missa något. Till slut var de övertrötta och fick mammas hjälp att komma till ro på soffan i närheten där vi övriga satt. På så sätt var de fortfarande med ända tills......ögonlocken s a k t a sjönk ner. Men innan dess kunde man tro att de var uppspärrade med tändstickor.
 
 

Växtkraft

Vi är så jävla duktiga, ibland. Idag har det varit en sådan dag. Mest för att vi var tvungna. Mycket som behöver/vill göras och mycket bortavaro de närmaste veckorna.
 
Så vi har kapat det sista av långveden, kluvit ved, dammsugit och städat och bäddat med kartoner och tidningar för nya odlingsmöjligheter:
 
 
Fortfarande efter inspiration från Skillnadens trädgård, där hon beskriver hur man anlägger en odlingsyta utan att behöva gräva. Har lagt kartonger i lager på en yta på åkern, strax utanför vår gräsmatta, kant i kant med den yta där det anlagts för vår nya byggnad för traktor och annat.
 
Nu tog jag lite av det i höstas slagna från åkern och sedan det växtmaterial vi samlat på oss under vinter och vår och lade på. När vi har hemmatid igen kommer där att läggas krattade löv, rens från rabatter, gammalt kompostmaterial och allt annat rens från trädgården. Den här bädden ska få fortsätta ta emot sådant material i cirka tre år. Under tiden är det tänkt att det som ligger underst ska ha hunnit bli till jord och det däröver ska sakta men säkert gå samma väg. Om det funkar ska vi även testa att plantera även i det icke jordomvandlade dessförinnan.
 
 
Och så snickrade kära maken snabbt ihop ytterligare en pallkrage för odling i år. Även det på en yta som täckts med tidningar i tre lager. Tanken även här är att döda gräset inunder och att låta köpejorden så småningom möta åkerjorden där under, för bästa odlingsmöjlighet.
 
Vi vet inte hur det kommer att gå, men det känns så himla spännande och roligt att testa sig fram. Det vi har att förlora är en hundring på jord och fröer, men massa att vinna i erfarenhet och eventuella ätbara grödor!
 
I morgon fyller världens bästa lilla Ebba hela fem år, hon som nyss var en liten bebis!
 
 
Mitt alldeles första blöjbyte på den här lilla ljuvligheten, vårt första möte när de alla var kvar på BB.
 
I morgon åker vi ner och firar hennes femårsdag, då lär det bli mer livat!
 
 
 

Nytt badrum i sikte

Nu har vi faktiskt skrivit avtal med en firma som ska renovera vårt badrum. Vi köper in allt material och de gör jobbet. Bra så. Det är sagt att när vi köpt allt som behövs ska vi säga till, då drar de igång så snart de kan. Vilket varken de eller vi riktigt vet när det blir. Det känns som det finns goda förhoppningar att det ska kunna gå ganska snabbt.
 
Idag har vi varit på Bauhaus och handlat en hel del av det som behövs; så här är vårt nya badrum!
 
 
Tjusigt, eller hur!? Men det är golvmatta, toastol, kommod och handfat, duschslang och blandare, tvättställsblandare, golvbrunn, rör och allt däremellan. Panel köptes häromdagen, likaså lampa. Det som fattas är färg till panel och våtrumsmatta till duschen. Duschväggar är beställda och kommer om några dagar.
 
Det känns väldigt spännande och ska bli så alldeles vansinnigt härligt att få ett nytt fräscht badrum efter att ha levt i det 80-talsaprikosfärgade i snart tio år!

Härliga vår!

Idag har vi haft en sån där dag som man längtat efter hela vintern, klarblå himmel, bara svag vind och sådär 10- 12 grader. Igår var det också ganska bra väder, men lite mer moln. Ljuvlig härligt har det varit!
 
Sådana här dagar är man ju ute så mycket det bara går, så mycket har blivit gjort. Till exempel viktiga saker som att göra klar lilla uteplatsen och inviga den med ett glas rosé igår i solen.
 
 
Lilla lådan framför ska bli en liten rabatt, företrädesvis med vårlökar.
 
 
 
Bytte ut möblerna i dag mot dessa nyare:
 
 
Det är i princip helt vindskyddat i den här lilla vrån, så det blir väldigt varmt. Idag blev det rent lite svettigt där, trots att ärmarna på t-shirten samt byxbenen var upprullade. Sååå hääärligt!
 
Och så har det årliga vårprojektet startats upp: vedtillverkning. Kära maken började kapning av långveden igår och idag tog jag tag i klyvning. All långved är inte kapad än, träningsvärken från igår satte stopp.
 
 
I år känner vi ingen panik med veden, dels har vi gott om ved kvar från förra året och dels vill vi hinna bygga en vedbod innan den ska under tak. Vår lagård är på fallrepet så vi vill helst slippa lägga in mer där.
 
 

Vårsådd

Har ju nämnt tidigare här, hur inspirerad och imponerad jag är av bloggen http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/. Hur till synes enkelt hon sår och skördar och håller familjen med grönsaker hela året förutom tre månader på vintern. Förvisso i Småland.... Vi har ju rejäla ytor och så tillvida alla möjligheter att skapa egen odling, även om odlingsförhållandena skiljer sig ordentligt.
 
Vårt problem (i-landsproblem) är ju att vi är uppe i stugan mycket under växtsäsongen. Samtidigt som vi även där har mycket odlingsbara ytor. Men växter kräver ju skötsel och frekvent omvårdnad, framför allt vattning.
 
De senaste åren har vi ju testat odling i pallkragar både där och här hemma, första året med bra resultat, förra året med sämre. Då trodde jag att det var vi som gjort fel, men förstod senare att det helt enkelt hade varit för kallt under vår och försommar.
 
I år tar vi inspirationen ett steg längre och lyssnar på hennes råd; våga försöka, och lär av misstagen. Så i år kommer det att bli en täckodlad yta, vilket innebär att man lägger allehanda växtmaterial på en pappklädd markyta och låter materialet brytas ned till jord, vilket tar ett par år. Under tiden kan man börja odla vissa grödor i den.
 
Samtidigt fortsätter vi med pallkrage, utökar med minst en. Båda metoderna kommer att göras både här hemma och uppe i stugan.
 
Vi ska försöka få till nån slang som kan ligga och droppa på respektive ställe när vi inte är på plats. Friskt vågat, hälften vunnet!
 
Samlat tidningar och växtmaterial för täckodlingen har vi gjort i vinter, nu är också de första fröna i jord som försådd:
 
 
 
Kära maken har byggt en måttanpassad låda till köksfönstret, fröna ligger i "krukor" av tidningspapper och toarullar. Bara att stoppa ner "krukan" direkt i jorden sen!
 
Det är squash, salladslök, busktomat och broccoli. Flankeras av (egenodlad) basilika och pelargon. Ska bli alldeles väldigt spännande!
 
Den gamla pallkragen ute har vi gjort ett lock av regelram klädd med plast till, hoppas att det ska göra att jorden värms fortare för tidigare direktsådd framöver. Testa och lyckas!!!!! Eller åtminstone lära sig............
 

Makeovers

Sen jag klippte av det långa håret för ett par år sedan har jag klippt mig regelbundet, det är ju tvunget för att hålla en kort frisyr ok. Men i höstas när det började närma sig december hoppade jag över "dagset", sen har jag fortsatt med det; det har fått växa. Har nog sett ganska bedrövligt ut emellanåt, men ingen har ju protesterat......!
 
Men idag har jag fixat till mig, blivit vårpresentabel! Före och efter!
 
 
 
Tyckte när jag kom hem att det kanske skulle varit lite kortare i nacken, men det duger.
 
I helgen blev vi ÄNTLIGEN klara med vår kaffehörna ute, eller så gott som i alla fall. Vägt av, skottat på mer sand, vatttnat o trampat till, mer sand, vattnat och .....ja. Så småningom kom plattorna på plats, grovåtgärdats runt om, grävt för en liten rabatt. Och så mer sand, sand som i omgångar ska sopas ner i de små springorna som finns mellan plattorna. Härligt att efter tre år äntligen fått gjort det!
 
 
 
 
Så verkar det som vi faktiskt har hittat någon som tar sig an renoveringen av vårt badrum. En som var här i fredags och tittade och som verkar kunna dra igång om redan någon vecka! Nu har vi då bara hjärtat i halsgropen av rädsla för att råka ut för någon fuskbyggare, eller som inte håller överenskomna kostnader. Han verkar lika inställd som vi på att använda avtalsmallar som finns tillgängliga hos Villaägarnas förening, och det känns ju bra. Spännande!

Födelsedag

Ja, så har det varit en period med bloggtorka igen, så blir det ibland.
 
Påskhelgen i stugan var härlig; Kim och Markus kom och gjorde oss sällskap ett par dagar, för att sedan åka ner till Höga Kusten. Där hämtade vi upp Kim på hemvägen på annandagen, hon stannade hos oss ett par dagar innan hon åkte hem.
 
Den senaste veckan har snösmältningen gått i rask takt och som en fin födelsedagspresent hade vi en härligt solig dag i går när man riktigt kunde se drivorna minska i storlek.
 
 
 
Nu syns konturen av dammen
 
Till och med tittar de första lökarna fram - fast jag vet inte vad det är, gissar påskliljor
 
Men ute på åkern ligger snön kvar
 
Så härligt att solen nu går ner i väster, och inte längre i sydväst!
 
Ett år äldre som sagt och vackra rosor fick jag av kära maken. Och goda viner hade han köpt till maten. I stället för presenter unnar vi oss gott Amarone när vi firar något. Så hade vi dessutom en hummer och oxfilet kvar från nyårshelgen, de blev över när Kim och Markus blev sjuka och inte kunde komma. Passade perfekt nu!
 
 
Förberedda med gott smör
 
Klara!
 
 

RSS 2.0