Kartlagda och kontrollerade

Råkade bläddra i en Aftonbladet från förra veckan och fick syn på en liten artikel "Sakerna som kartlägger oss". Intressant och skrämmande. Självklart går tanken snabbt till George Orwells bok "1984". Det är ju därifrån uttrycket "storebror ser dig" har kommit, eftersom boken handlar om ett framtida samhälle där vi är ständigt kontrollerade, betittade och manipulerade. Skulle nog vilja påstå att han fått rätt, fast 1984 var vi fortfarande ganska okontrollerade ännu.
 
Idag är vi inte det. Bara en sådan sak att våra mobiltelefoner berättar exakt var vi varit/är, vilka vi ringt och vilka sms vi skickar, och till vilka. För att ta reda på det behövs inte själva telefonen, allt registreras och kan inhämtas om "högre makt" så vill.
 
Likaså vad och när vi handlar. Med medlemskort kan allt läsas av, ICA har full koll på oss. För att inte prata om vanliga kreditkort.
 
Förutom det dyker det ju upp mer och mer saker som tillverkarna vill att vi ska styra via internet: värme, ljud, ljus, köksmaskiner osv. De lockar oss med prat om det "smarta hemmet", som är röst- eller fjärrstyrt.  
 
När vi kopplar in allt det här är det möjligt att samla in data om när vi öppnar kylskåpet, byter TV-kanal eller släcker ljuset. Priset tar ändå Samsung som i användaravtalet för en röststyrd tv-modell talar om att den kontinuerligt lyssnar på vad som sägs framför TV:n.
 
Och det finns mer: anställda som ska ha en liten bricka "Business Microscope" som registrerar vem som pratat med vem på kontoret och i vilket röstläge, i Japan används program för ansiktsigenkänning för att kontrollera arbetarnas leenden.
 
Det låter som science fiction, men används alltså redan. Är det så här vi vill ha det?
 
Artikeln här:
 
http://www.aftonbladet.se/kultur/article21341635.ab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0