Jobbarhelg

Fredagens födelsedagsmat blev en liten upplevelse. Tog fram köttet på morgonen för att ta isär biffarna, visste ju att där fanns mer än vad vi behövde för en middag, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Fyra REJÄLA biffar visade sig vara frysta tillsammans. Det krävdes ett visst mått av upptining och ett ännu större mått av styrka för att få isär dem.
 
När jag säger att de var rejäla så menar jag att den tjockaste var ca 6 cm tjock, den andra ca 5 cm.
 
 
Så båda delades och blev ju ändå rejäla biffar. Bra kött var det i alla fall, med smak. Det skulle ju vara naturbeteskött och förmodligen var det så. En annorlunda smak mot butiksköpt kött, inte helt olikt älgkött i smaken, en kraftig smak och även doft. Kära maken blev både nöjd och mätt!
 
I övrigt har det varit en helg med mycket utomhusarbete; hälften av årets behov av träd för ved har fällts, sommarens trasmattor har tvättats, fönster har putsats, gräsmattan har klippts och bilar har tvättats. Det känns i kroppen....
 
Lite roligt småpyssel har också hunnits med, för egen del blev det lite höstfint på köksbordet;
 
 
Kära makens småpyssel har varit att fortsätta med det lilla huset som står vid dammen. Det har funnits ett tag nu, men inte haft fönster eller dörr. Nu har det fått både det och en liten farstubro. Det roligaste var att det halva kvarnhjulet som låg framför vår gamla entré här till huset, nu äntligen fick en ny uppgift. Har inte haft hjärta att göra oss av med det, men inte heller på dessa år hittat ett nytt ställe att använda det på. Men nu kom platsen!
 
 
Dörren ska målas och både den och fönstren ska få foder runt sig, när tid gives. Självklart ska det in gardiner i fönstren också!
 
Och nu i kväll ser det faktiskt ut som om tomten redan har flyttat in!
 
 
 
 

Mycket mat

Vi gjorde ju lite odlingsförsök i somras uppe i stugan. Det ville inte alls växa som det skulle, men under augusti tog det fart - en del av det i alla fall.
 
När vi åkte hem därifrån sist tog jag med mig allt utom några palsternackor och morötter som fick vara kvar. Nu var ju inte "allt" så mycket, har dragit upp en del tidigare också:
 
Salladslökarna hamnade i en fiskgryta i förrgår, även så två av morötterna. En del av persiljan frös jag in och en del fick i kväll bli persiljesmör. Kära maken fyller ju år i morgon och älskar ju en saftig biff med potatisgratäng.
 
Under sensommaren fick jag en fredageftermiddag besök av en modern gårdfarihandlare: en kille i skåpbil med rejäla frysar i, som sålde kött, fisk och skaldjur. Hade normalt sett inte handlat, men just med tanke på födelsedagen blev det några rejäla biffar och även några hekto jätteräkor. Dyrt som rackarn blev det, så jag hoppas det blir gott!
 
Till dessa biffar ska det alltså ätas persiljesmör. Lätt som en plätt att göra; rumsvarmt smör, persilja, en aning salt. Rör ihop, klicka upp på bakplåtspapper, rulla in och lägg i kylen. Kan sedan skivas snyggt.
 
Den sista moroten tillsammans med persiljerot, gul och röd paprika, rödlök, purjolöksblast, basilika och lite vitlök gjorde jag ett försök att syra, precis som Ernst gjorde i sitt sommarprogram. Såg bra ut ända tills jag hällde på vatten/vinägerblandningen och allt flöt upp
 
 
Får se vad det blir av det, om det sjunker. Hur som helst så lär man sig inget utan att testa!
 
Kvällens middag var så OK så det fick bli ett inlägg på www.eatit.se
 

Kasslergratäng.
 
 
 
 
 

Fina fynd

Oj, vad det har vräkt ner regn i natt och idag! Kära maken kom ju i går kväll och han vaknade i natt och var faktiskt snudd på orolig för taket, regnet hamrade tydligen alldeles hemskt.
 
Nu på sena eftermiddagen har vi haft någon stund med uppehåll, så vi hoppas slippa gå ner till bastun i hällregn i kväll!
 
Kan också säga att min teori om jordgubbarna har blivit bekräftad. Trots två dagar utan sol kunde jag idag plocka av nästan lika mycket som i tisdags. Så det är väldigt lätt nu att förstå att vi fått oönskad hjälp. Tycker det är rent fräckt att förse sig av resultatet av andras jobb, utan att orka bemöda sig att fråga om det är OK. Ynkligt och fult.
 
Något som däremot glädjer mig är fynden jag gjorde igår. Myrorna här i stan ligger intill en av mina kunder och det blev en snabb sväng in där efter mitt besök. Fyndade fina gardiner som kommer att lyfta hallen på övervåningen hemma. Dessutom två böcker, en terrakottakruka, en ljuslykta och salladsbestick. Allt för 135:-!
 
 
Eftersom jag hade tid blev det ett  besök på ett annat liknande ställe och där hittade jag väggklockan jag i flera år velat ha till köket hemma.
 
 
Slutligen blev jag tvungen att fördriva lite tid i Vännäs medan jag väntade på att dagens sista kund skulle bli besökbar och gick tvärs över gatan till en affär som har lite allt möjligt. Utanför fanns en ställning med diverse panellängder och andra gardiner och hittade dessa:
 

Skulle vara jättesnygga hemma i vardagsrummet, men tänkte försöka ha dem här i stugan. Under hösten ska vi renovera ett av sovrummen här och då bygga garderober/hyllor på ömse sidor av huvudändan av sängen. Dessa paneler ska då få täcka dessa, i stället för dörrar. Det kommer alltså att se ut som draperier på ömse sida om sängen. Tror det blir skitsnyggt!
 
 

Jordgubbsmysteriet

Tillbaka uppe i stugan för några dagars jobb. När arbetsdagen var slut blev det ett race med gräsklipparen, men det hade ändå inte vuxit så mycket som jag trott på dessa dryga två veckor. Härligt också med ett solig och hyfsat ljumt väder!

När det var klart skulle jag titta till våra jordgubbar. Visade ju när vi åkte härifrån sist vilka mängder kart och blommor det var och undrade om de skulle ha hunnit ruttna bort?

Döm om min förvåning när jag inte fick ihop mer än så här:

 

Dessutom var två ruttna bär allt jag hittade. Tycker att det borde varit mer. Borde också varit mer bär i varierande stadie av mognad och övermognad. Men icke. Nej, det är inte fåglarna som tagit dem, det är nät över.

Däremot skyddar ju inte nät mot människor. Har väldigt svårt att tänka mig att av alla de kart som fanns när vi åkte, skulle dessa vara de enda som mognat. Därför är det lätt att slås av tanken (gjorde vi förra svängen också) att vi får hjälp att plocka av våra gubbar. Av någon som inte bryr som om att fråga om det är OK, eller som vi har sagt till att det är OK.

Kan ju inte veta, men kan det vara samma som även tidigare utan lov gett sig själv tillträde hos oss och tagit sig rätten att låna saker utan att fråga?  

Hur som helst kändes det väldigt skönt att få gräset klippt eftersom det verkar ha varit sista chansen, skitväder sägs vara på väg i morgon. Så här fint var det när jag klippt färdigt:

 
En dryg timma senare gjorde molnen sitt intåg:
 
 
Lite ovanligt när det kommer i en så skarp gräns.
 
Gillar ju att ha blommor på bordet, så trädgårdens sista fick komma in, så jag ser dom!
 
 

Tofflor på rad

Har ju väldigt svårt att bara sitta rakt upp och ner framför TV:n, måste ha något i händerna också. Så det blir ju en hel del olika alster, vilket har synts här med ojämna mellanrum.
 
Sedan ett bra tag tillbaka har jag ägnat mig åt toffelstickande. Tofflor i ullgarn behöver inte vara i jättetjockt garn, de värmer fint ändå. Så är det ju så att på vintern är vårt golv ganska kallt, med torpargrund under huset blir det så.
 
Så det började med tofflor till oss själva, både hem och upp till stugan, men så får vi ju besök ibland, och ibland har de med sig egna tofflor och ibland inte. Då är det himla bra att ha att låna ut till gästerna.
 
Och vissa gäster är stora, en del mittemellan och så finns det små, och mindre ändå.....
 
 
Det syns ju att det här passar en familj, men snart är det klart med tofflor till alla som ibland kan komma samtidigt! Nu ska dessa bara få halkpluppar inunder också!
 

Seg helg och mört kött

Förkylningen vi har hänger i, tror kära maken är värre drabbad än jag. Förvisso får man alltid räkna med en dryg vecka och det är ju inte jag uppe i ännu, men han är det och är nog risigare än han var i början. Men det ska väl släppa så småningom.
 
Såklart klarar ju ingen av oss att släppa allt som måste/behöver göras, det är det man VILL göra som får stryka på foten. Men det blir ett urval; alltså har ingen vedhuggning påbörjats, som tänkt var. För min del har jag påbörjat fönsterputsning, men det har blivit ett par fönster om dan bara.
 
En lite spännande nyhet testades igår; lammstek. Hittade en liten benfri till bra pris i affären och tänkte att nu är det dags att testa. Använde ett recept med mycket smakrika kryddor - OM det skulle vara mycket kofta-smak i köttet. Om det berodde på kryddblandningen (vitlök, rosmarin, citron, honung, salt och svartpeppar) vet jag inte, men det blev mycket smakrikt och ett oerhört mört kött. Kommer att upprepas!
 
 
Även såsen blev väldigt god, sky från köttet med en skvätt vin och så grädde.
 
Idag kunde jag inte låta bli, trots förkylningen, det blev en liten sväng upp i skogen i jakt på kantareller. Tänkte att det kanske fanns kvar av de gula och om jag hade tur, att trattisarna hade kommit. Och det blev precis så; en hyfsad hög gula, men bara lite trattisar.
 
Så i stället för kycklingwok blev det kyckling med kantarellsås. Funkade kanonbra!
 

Sjukt

Sjukt, är vad det är. Här hos oss. Vi alltså. Förkylda. Ger mig den på att det är barnbarnens fel, de söta små raringarna. De var lite småsnoriga när vi var där i helgen och på natten till lördagen anlände förkylningen till kära maken som sedan dess varit risig. Dock hade han den goda smaken att vänta någon dag med att smitta mig, så för min del kom det natten till onsdag.
 
Kan ju säga att det INTE hade funkat så bra att köra de 65 milen jag gjorde i måndags med den här förkylningen! Förvisso var jag nere i Hälsingland igår onsdag, så det blev en hel del mil då också, men inte 65.
 
Pratade med sonen nu i kväll och ingen där är förkyld, vilket de absolut hade varit om det hade varit vi som dragit med oss smittan, SÅ DET ÄR DERAS FEL! Men de är redan förlåtna!
 
Åter några dagar med sensommarvärme; idag strålande sol och +20 som mest. I eftermiddags gjorde jag en lov och hittade de sista sommarblommorna.
 
 
 
 
Trots att vädret under semestern kunde varit bättre, känns det ändå som att sommaren varit ganska lång, tack vare det varma, fina vädret under augusti och även nu i början av september. Känns skönt att låtsas att det fortfarande är sommar!
 

Kartlagda och kontrollerade

Råkade bläddra i en Aftonbladet från förra veckan och fick syn på en liten artikel "Sakerna som kartlägger oss". Intressant och skrämmande. Självklart går tanken snabbt till George Orwells bok "1984". Det är ju därifrån uttrycket "storebror ser dig" har kommit, eftersom boken handlar om ett framtida samhälle där vi är ständigt kontrollerade, betittade och manipulerade. Skulle nog vilja påstå att han fått rätt, fast 1984 var vi fortfarande ganska okontrollerade ännu.
 
Idag är vi inte det. Bara en sådan sak att våra mobiltelefoner berättar exakt var vi varit/är, vilka vi ringt och vilka sms vi skickar, och till vilka. För att ta reda på det behövs inte själva telefonen, allt registreras och kan inhämtas om "högre makt" så vill.
 
Likaså vad och när vi handlar. Med medlemskort kan allt läsas av, ICA har full koll på oss. För att inte prata om vanliga kreditkort.
 
Förutom det dyker det ju upp mer och mer saker som tillverkarna vill att vi ska styra via internet: värme, ljud, ljus, köksmaskiner osv. De lockar oss med prat om det "smarta hemmet", som är röst- eller fjärrstyrt.  
 
När vi kopplar in allt det här är det möjligt att samla in data om när vi öppnar kylskåpet, byter TV-kanal eller släcker ljuset. Priset tar ändå Samsung som i användaravtalet för en röststyrd tv-modell talar om att den kontinuerligt lyssnar på vad som sägs framför TV:n.
 
Och det finns mer: anställda som ska ha en liten bricka "Business Microscope" som registrerar vem som pratat med vem på kontoret och i vilket röstläge, i Japan används program för ansiktsigenkänning för att kontrollera arbetarnas leenden.
 
Det låter som science fiction, men används alltså redan. Är det så här vi vill ha det?
 
Artikeln här:
 
http://www.aftonbladet.se/kultur/article21341635.ab

Flytthelg

Det är mycket farande och flängande just nu, norr, väster och söderut. De senaste dagarna har vi ägnat åt att hjälpa sonen och sonhustru att flytta. Inte just själva flytten, vi kom ner dagen efter själva flyttlasset hade gått, men en flytt är ju mycket mer än att bara förflytta bohaget. Allt ska ju sedan på sin nya plats, kartonger ska tömmas, saker ska monteras ihop igen, en del nytt inhandlas osv osv. Samt att det gamla huset ska städas ur.....
 
Vi har till stor del ägnat oss att ta hand om de kära barnbarnen medan föräldrarna packat upp och fixat. Förutom igår när vi och sonen tog städningen i det gamla huset. Det känns i kroppen idag, men det var det värt!
 
Första middagen tillagas i det nya huset!
 
 
Mor-och-barn-bus
 
Bygge av köksö
 
Komplettering av IKEA-ritningar
 
Nu packa om väskan; i morgon bitti bär det upp till Storlien. Regn och +6 grader kl 14 utlovar SMHI där. Snart dags för vinterdäck.......
 
 
 
 

RSS 2.0