Kalla fakta

Tittade på Kalla Fakta igår om läkare som faktiskt går med på att göra ”oskuldshetskontroller”, dvs kontrollerar om en flicka/kvinna har sin mödomshinna kvar. Och skriver intyg på det….!

Att sådana här kontroller över huvud taget görs, på svenska vårdcentraler och sjukhus år 2015, är fullkomligt sanslöst. Att det i många religioner, både kristna och andra, fortfarande finns ett krav på att kvinnan ska vara oskuld, vet vi.

Men varför, VARFÖR går en läkare med på att göra dessa kontroller? När ingen har någon mödomshinna? När det inte GÅR att se om en kvinna haft sitt första samlag eller inte?

När de istället kunnat ta tillfället i akt att förklara just det, att ingen har någon mödomshinna? Att det är ett gammalt troende som förmodligen tillkommit genom att vissa kvinnor, eller kanske främst flickor, blöder vid första samlaget. Anledningen till det är oftast att de inte alls är sexuellt upphetsade, utan snarare rädda, stressade inför situationen. Många gånger också rent av fortfarande barn.

De skulle kunnat ta vara på tillfället som sagt, och sprida upplysning om detta för att få ut sanningen och kanske bidra till att så småningom få en ände på denna vanföreställning. Att få slut på kraven på oskuld är nog svårare, men tänk så många kvinnor som säkert fått utstå allt möjligt elände för att inte ha blött på bröllopsnatten.

Sen kan man också skriva en massa om varför det är så viktigt för en man att kvinnan är oskuld....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0