Nytt golv

Renoveringen av rummet fortskrider och det är så roligt att se resultatet växa fram!
 
Igår blev tapetseringen klar och idag har ett nytt fint trägolv kommit på plats.
 
 
Det ska få en hårdvaxolja på sig så småningom, men det blir nog inte förrän efter garderoberna är byggda. Tills dess får det skyddas med papp.
 
Kan inte påstå att jag gjort några insatser för att få golvet på plats, det är kära makens verk. Däremot har jag målat golvlister, funkar ju inte att ha kvar de gamla 80-talsbruna till det nya. Vita ska de bli.
 
Och så har jag gjort en första ritning över hur den nya hallen ska bli här. Bra att ligga före i tid, så man hinner fundera och eventuellt tänka om.
 

Återbrukat återbruk

Renoveringen går med hyfsat rask fart framåt. Rummet är till drygt hälften tapetserat och dörrarna är på plats. Det är dörrarna som är återbrukat återbruk.
 
De här dörrarna kommer från kära makens barndomshem och tjänstgjorde som köksbord åt oss när vi bodde i storstan. Med en glasskiva ovanpå blev det ett stort och annorlunda köksbord som vi fick mycket beröm för.
 
När vi flyttade upp fick dörrarna följa med, fast vi visste att vi inte skulle kunna ha dem som bord längre. Så i nio år har de nu stått på vår gamla dammiga loge i väntan på att vi skulle komma på hur vi skulle använda dem igen.
 
Nu har de då kommit till sina hemtrakter igen och har hamnat på väggen. Kan inte kalla dem för en sänggavel eftersom de går ända upp i tak, men pryda väggen ovanför sängen ska de göra.
 
 
 
På ömse sidor ska det sedan byggas garderober/skåp.
 
Tapetseringen
 
 
Annars kan man nog säga att vi haft den första vinterdagen idag. Ingen snö, klart och soligt, men temperaturen har legat på noll hela dagen, trots solen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Semester

Dag två avklarad av vår semestervecka. Fast så ska man inte tänka egentligen, då kommer snart-är-det-slut-ångesten fort....
 
Men två sköna dagar har det varit, och produktiva! Vi är ju inte här bara för att sova. Sova tills vi vaknar av oss själva, ja, men sen är det jobb. Men inte det vanliga vardagsjobbet utan det roliga, skapande.
 
Vi har en hall i ett av våra två hus här som inte är riktigt klar än, och så ska vi renovera ett av sovrummen i det "gamla" huset. Det rummet tömdes på möbler tidigare under hösten och nu har det strippats även på garderober, det har slipats och spacklats. Det är roligt när det inte behövs mer än ytjobb för att kunna gå vidare!
 
 
Hallen i det andra huset, som vi nu har bestämt att döpa om till "sjöhuset" eftersom stilen nu går i ett marint stuk, har idag med mycket möda och stort besvär (träningsvärk i morgon) fått nytt innertak. De fula gamla gipsskivorna är nu täckta med pärlspontskivor. Och de två luckorna ovanför garderobsdörrarna i hallen är både på plats och nästan färdigmålade. Sista svängen i morgon.
 
 
Idag har det varit bra väder för den här sortens jobb, disigt och emellanåt regn, igår var det bättre.
 

Sköna dagar!
 

Ljuspunkt

Som sagt ser jag inte ljust på framtiden i stort, men just här, i min lilla vrå av världen, och i mitt liv, finns det just nu lite ljuspunkter.
 
Den stavas SEMESTER!
 
Är solokvist sen igår morse när kära maken drog iväg på konferens. Brukar betyda att jag lever på matlådor från frysen, och gjorde så igår. Men idag lagades det kantarellpaj.
 
Han kommer hem på sena eftermiddagen i morgon och då ska så mycket som möjligt vara packat, fixat och klart, så vi bara kan lasta in i bilen och köra norrut. Middag få då ätas i bilen, på väg upp. Då är paj väldigt behändigt. Speciellt min paj som inte smular eftersom skalet inte är av deg, utan en omelettvariant.
 
Men en hel paj blir för mycket att dela på två, så det blev ju perfekt att jag tog en tredjedel till middag idag och de andra båda blir reskost i morgon!
 
 
Och idén med omelettskal är inte min, den har jag fått från Airams matblogg: airamsmat.webblogg.se. Lite har jag gjort om receptet, men ändå. Där finns även en ljuvlig Skagenpaj, gjord på samma omelettbotten, som jag också brukar göra emellanåt.
 
Och god mat lär det bli mer av nästa vecka när vi har semester. Då brukar vi frossa i våra favoriträtter!  
 
Och basta såklart......och sen äta chips!!!! Fast inte varje dag.....
 
 
 

Fruktansvärd tragedi och fruktansvärt hat.

Fruktansvärt hemskt och tragiskt det som hänt i Trollhättan idag. Skolskjutningar har ju skett ett flertal gånger i USA, men ingen har väl riktigt trott på att något liknande kunde hända här, i trygga Sverige.
 
Men vårt land har förändrats. Så mycket hat har växt. Det tar sig uttryck i sociala medier med hot om våld och död gentemot de som vissa anser har fel åsikter/står för fel saker/är fel människor. Till slut anser sig en del ha fått så mycket bekräftelse på att deras hat är berättigat att de måste agera. Det verkar vara vad som hänt i Trollhättan och det är med största sannolikhet det som hänt med alla asylboenden som brunnit i veckan.
 
Det är en skrämmande och farlig utveckling. När man hatar en hel grupp människor och slutar se att de är individer. Struntar i om de är barn, de är bara utlänningar - drar alla över en kam, och ger sig rätt att döda. Eller bränna ner. Romerna/tiggarna har ju fått många boenden nedbrända under sommaren. Det är samma urskiljningslösa hat som ligger bakom.  
 
Det värsta är att jag tror att det bara är början. Det finns alltför många sätt, till synes kanske oskyldiga, som underblåser hatet. T.ex. det jag såg på Facebook häromdagen om att "vi ska ta hand om våra egna först", och snyftar till det om "våra egna hemlösa, våra vanvårdade åldringar" osv osv.
 
Men de skrek inte om våra egna hemlösa tidigare, ej heller över våra åldringar. Det är bara ett sätt att vända fokus mot flyktingar och invandrare, vilket för övrigt är två olika saker.
 
Inte skulle det heller bli den minsta skillnad för varken svenska uteliggare eller vanvårdade gamlingar om alla flyktingar försvann. Båda grupperna fanns innan flyktingarna kom och finns av olika orsaker som inte alls har med kostnaderna för flyktingar att göra. Men det förtiger de som vill sprida hat. Och alltför många tror att "våra" grupper skulle få det bättre om inte flyktingarna fanns här.
 
Vi är på väg åt fel håll!
 
 
 

Bilmysteriet löst

Har nog kommit på mysteriet med min självlåsande bil. Förmodligen hade den, av gammal vana, blivit låst efter att den körts upp på gräsmattan för tvättning. Tydligen är det så fiffigt ordnat med nya bilar, åtminstone Volvo, att om man låser upp bilen, men inte öppnar någon dörr de närmaste ca 2 minutrarna så låser den sig igen. Av säkerhetsskäl. Om man råkat låsa upp av misstag. Eftersom den var låst och jag låste upp den innan tvätt, men inte var inne i den, så låste den sig. Sen upprepades samma sak flera gånger. Jaja, man lär sig nåt nytt varje dag!
 
Vinterdäck fick den på sig också då i måndags, bilen, så därför har det ju inte varit någon frost den här veckan. Förra veckan däremot var det frost varje natt och man körde med ett ägg på gaspedalen. Min kryssblomma jag hade ute och som blommade fint, blev brungrå i stället för rosa. Kände inte för att köpa någon ljung, så det fick bli lite hopplock och ett par köpta äpplen i krukan i stället.
 
 

Självlåsande bil

Idag var jag med om något mycket märkligt, och lite skrämmande. Min bil låste sig själv! Den var uppkörd på gräsmattan för att jag skulle tvätta den. Låste upp den och gick för att hämta tvättgrejer och rulla ut slangen. När jag skulle börja spola av den upptäckte jag att den var låst - backspeglarna viker då in sig. Ok, tänkte jag, jag tryckte väl på fel knapp när jag låste upp. Sägas ska att nyckeln låg inomhus. Efter en stund låser sig bilen igen. Totalt hände det här sju gånger. Min gissning är att det var solen som var boven, jag var ensam hemma så ingen kunde "skoja" med mig.
 
Solen står ju väldigt lågt nu och är väldigt mycket gulare i färgen. Gissar att det kan ha med frekvensen på solstrålarna i kombination med att solen och bilen stod i "rätt" vinkel med varandra. Men obehagligt tycker jag att det var. Ofta låter jag nyckeln sitta kvar i bilen medan jag tvättar den, men det kommer jag inte att göra mer. Mardrömmen skulle ju vara att vara på en arbetsresa och råka ut för det här, med nyckeln kvar i bilen av någon anledning. Reservnyckeln ligger ju liksom hemma, den....
 
Eller att åka någonstans med små barn i bilen, gå ut för att tanka och bilen låser sig med barnen där inne.
 
Kan ju också säga att bilen fick stå kvar ett tag och låsningarna upphörde lite senare när solen ändrat läge.
 
Utgår från att samma kan hända när bilen står låst och parkerad någonstans, helt enkelt låser upp sig?! Och jag som brukar lämna det mesta i bilen när jag gör kundbesök....
 
 

Härligheter

Äntligen en helg i stugan! För min del kom jag hit redan i tisdags och har jobbat runt stan några dar innan kära maken kom.
 
Som alltid en massa saker som ska göras, man får ta det viktigaste först och dessutom anpassa det efter väder. Eftersom vädret varit bra har det blivit mycket utomhusarbete; tagit ner en vår Bollpil som blivit för stor och står i vägen, rensat undan i jordgubbslandet m.m. Lite målande har det också blivit.
 
Säsongens absolut sista grillning har vi också klarat av, solen går ner så tidigt nu så det snudd på är mörkt vid sextiden.
 
 
Och självklart bastar vi. Varje kväll, så härligt! Och när man har bastat får man äta chips, så det går åt lite grann!
 

Å andra sidan är det bara här, och bara efter bastun, som jag äter chips, så jag har inte så dåligt samvete!
 

Bra flyt!

Så var det måndag igen. Måndag kväll, vilket är mycket bättre än måndag morgon. Värsta dagen i veckan gjord.
 
Har haft ett bra samtal idag som var ett resultat av ett bra samtal i torsdags. Förhoppningsvis mynnar det ut i ett nytt uppdrag i portföljen. Kanske inget som fyller plånboken i överkant, men som gör att kostnader och intäkter för resorna jag gör får en bättre balans. Det verkar lovande.
 
I övrigt har vi haft en väldigt trevlig helg. Varit på en av våra utflykter på Ålands hav. Det visade sig att de gjort om dansmusikutbudet en del, och att fredagarna tillägnas pop och schlager mer än techno, eller det jag kallar Aviccimusik. Ett liveband dessutom som säger sig vara "Sveriges nödvändigaste partyband". Och de var bra, riktigt bra, en härlig blandning på modern rock och pop. Pink Hink kallade de sig, sen kan man ju spekulera i hur mycket rosa det var i tanken och hur mycket pink. Spelar roll.....
 
Nya resvägar till storstan fick vi lära oss också. Har ju i flera år åkt antingen från Märsta eller Hägerstenshamnen, men nu var det premiär att ta sig från Skokloster i Uppsala län med UL, till pendeln i Stockholms län och SL. Det gick bra det också, även fast vi ställde oss vid fel busshållplats.... och fick springa lite....
 
Men vi kom fram i tid, åt gott, dansade till småtimmarna, sov som grisar och gjorde om det hela på lördagen - fast dansen blev bara nån timma. Känns i kroppen efter sådana övningar; träningsvärk i benen och mörhet/stelhet i ryggslutet. = valuta för pengarna!
 
 
Han var inte fullt så sammanbiten som han ser ut!

Packade och klara för landstigning!
 
Upphämtade blev vi av sonen på lördagen och fick sedan njuta av umgänge med barnbarnen och deras föräldrar tills söndag mitt på dagen när det var dags att åka norrut igen.
 
 
 
 

Julförberedelser....

För mig är det viktigt med en hyfsat traditionell jul. I stort sett ska den vara som den alltid har varit. Men det där med traditionell behöver inte betyda gammaldags, utan enligt mina/våra traditioner.
 
Men sen är det nog ändå så att visst kommer till och annat kanske får klippas bort, så viss förändring blir det nog ändå.
 
En nytillagd tradition, ja än är det väl inte det, men vi jobbar på det, är Markus goda glögg. Nu gör vi den för andra året, så nästa år kanske den kan börja kallas tradition?
 
Olika drycker och kryddor hälldes ihop i mitten på förra veckan, igår kväll silades det hela och det tillsattes sockerlag. Därefter fylldes drycken på flaskor. Och det doftade så ljuuuvligt gott! Nästan så vi fick lite julstämning!
 
 
Nu ska det stå svalt och mogna fram till 1:a advent, då blir första avsmakningen. Gott!
 

Kalla fakta

Tittade på Kalla Fakta igår om läkare som faktiskt går med på att göra ”oskuldshetskontroller”, dvs kontrollerar om en flicka/kvinna har sin mödomshinna kvar. Och skriver intyg på det….!

Att sådana här kontroller över huvud taget görs, på svenska vårdcentraler och sjukhus år 2015, är fullkomligt sanslöst. Att det i många religioner, både kristna och andra, fortfarande finns ett krav på att kvinnan ska vara oskuld, vet vi.

Men varför, VARFÖR går en läkare med på att göra dessa kontroller? När ingen har någon mödomshinna? När det inte GÅR att se om en kvinna haft sitt första samlag eller inte?

När de istället kunnat ta tillfället i akt att förklara just det, att ingen har någon mödomshinna? Att det är ett gammalt troende som förmodligen tillkommit genom att vissa kvinnor, eller kanske främst flickor, blöder vid första samlaget. Anledningen till det är oftast att de inte alls är sexuellt upphetsade, utan snarare rädda, stressade inför situationen. Många gånger också rent av fortfarande barn.

De skulle kunnat ta vara på tillfället som sagt, och sprida upplysning om detta för att få ut sanningen och kanske bidra till att så småningom få en ände på denna vanföreställning. Att få slut på kraven på oskuld är nog svårare, men tänk så många kvinnor som säkert fått utstå allt möjligt elände för att inte ha blött på bröllopsnatten.

Sen kan man också skriva en massa om varför det är så viktigt för en man att kvinnan är oskuld....


Gåslever och annat mumsigt

Har blivit lite glest mellan inläggen här sedan ett tag tillbaka, det blir en sammanfattning på söndag kväll över vad som varit. Men det har varit ganska intensiva jobbveckor och även del av kvällarna går åt till efterarbete eller förberedelse för morgondagen. Varken orken eller inspirationen flödar, kan jag nog säga. 
 
Det känns nästan dessutom som att livet sker på helgerna, vardagarna försvinner i nån tröttdimma och den ena dan är den andra lik.
 
Mycket utomhusliv har det blivit även den här helgen och trevligt besök har vi haft; Kim kom redan i onsdags kväll och Markus på fredagseftermiddagen.
 
Även den här gången skämmer de bort oss med god mat; löjrom och champagne till förrätt på fredagen, på lördagen gåslever med tillbehör, dessutom älgkött som vi gjorde gryta på.
 
 
Gåslever på smörstekta baguetteskivor, en aning balsamvinäger, pistagenötter, babyspenat och ingefära/päronmarmelad. Och så ett gott vitt vin till - som de också bjöd på! Spännande smaker som kompletterade och lyfte varandra, oerhört gott och så roligt att smaka nytt!
 
Igår togs den stora lönnen vi haft framför huset ned  Den hade blivit FÖR stor och både skymde och skuggade för mycket. Härligt att få hjälp då att få undan både ved och ris efteråt.
 
Sen blev det ju ett par timmar i skogen i jakt på svamp. Inga problem i år att hitta dem. Det har rensats både i går eftermiddag och idag på förmiddagen. Bara i vår frys landade det 14 påsar trattisar! Vi klarar vintern, kan vi väl säga!
 

Det här är inte ens hälften!
 

RSS 2.0