Gör inte som IS vill

Nedan är saxade delar ur Åsne Seijerstads artikel i Dagens Nyheter.  Hon menar att högerextremism, såsom Anders Behring Breivik, och IS, är två sidor av samma fascism. Båda ställer ett folk och en religion över alla andra och de tvekar inte att döda påstådda fiender. Hon beskriver hur båda dessa siktar in sina attacker på ”vanligt folk”, på oss som inte väljer att ansluta oss till någon sida, vi som därför kallas gråzonen, vi mittemellan. Detta för att tvinga ut oss mot någon sida, för att kunna nyrekrytera.  Det värsta är att jag tror hon har rätt.

 "Enligt ögonvittnen sade terroristerna medan de sköt att det var en hämnd för Frankrikes bombflygningar i Syrien. Men de attackerade inte militära installationer eller symboler för fransk makt, som ministerier och palats, och inte heller turistmål som Champs-Élysées eller maktelitens bostadskvarter. De var inte heller intresserade av att angripa islamkritiker eller högerpopulister, i likhet med Breivik, som heller inte begick massmord mot dem han påstod sig hata, muslimer i en moské. Nej, i bägge fallen riktades attackerna mot de unga, progressiva och toleranta.

 Gråzonen är IS:s krigszon. Den finns i Paris, den finns i Stockholm och Oslo. Den är det man hittar mellan svart och vitt. Mellan oss och dem. Mellan med och mot.

Islamiska staten vet vad de vill. Terrororganisationen döljer inte sina motiv. I dess egen publikation, Dabiq, skrev IS i februari i år att deras mål är ”utplånandet av gråzonen”. Kampen mot gråzonen inleddes, enligt Dabiq, med attackerna 11 september 2001 då det skapades två läger som mänskligheten kunde välja mellan: islams läger och de otrognas läger. IS-publikationen hänvisar till Usama bin Ladins uttalande: ”Bush talade sanning när han sade att ’Du är antingen med oss eller med terroristerna’, det vill säga att antingen är du med korsfararna eller så är du med islam.” IS kan enkelt överta George Bushs retorik om ondskans axelmakter, bara att axeln löper mellan andra territorier, andra stater.

 I likhet med Bush kräver IS att man är med eller mot. Problemet, och det de hatar allra mest, är det de kallar gråzonen. Paris 11:e arrondissement är den perfekta gråzonen: här lever de otrogna tillsammans med muslimer, som för övrigt inte är riktiga muslimer utan förrädare, hycklare och medlöpare som går fiendens ärenden. Eller vad vi brukar kalla sekulära eller moderata muslimer som lever sitt liv i Europa.

 Man kan kalla zonen grå, eller man kan kalla den färgrik. I Norge använder man uttrycket ”Det färgrika samhället”. Somliga använder det som skällsord, som en norsk naivitet, som något som kommer att föra landet mot undergång, förinta de ljusa och blåögda. Och liksom de högerextrema hatar det färgrika, hatar IS det grå. Det är bara två ord för samma sak, för om man blandar alla färger blir det som bekant grått.

 IS vill att Europa skall frukta muslimer, bli misstänksamt, att rasismen skall öka, så att det skall bli ännu svårare att vara ung muslim i Europa. Därmed kommer en större andel frustrerade, alienerade unga män söka sig till islamismens broderskap. Det är IS uttalade mål och strategi. Det är upp till oss om planen fungerar eller ej. Breiviks plan misslyckades nämligen. Hans förhoppning var att attackerna skulle leda till angrepp mot nationalister, som skulle resa sig i protest; inspirerade av honom skulle oberoende celler utföra attacker som slutligen skulle övergå i inbördeskrig, som han förutspådde skulle inledas i Frankrike, där polariseringen var starkast."

Det är nog väldigt bra att ha det här i tanke innan man bränner flyktingförläggningar eller ”bara” ägnar sig åt vardagsrasism. Du spelar IS i händerna, gör precis vad de vill att du ska göra.

Här kan artikeln läsas i sin helhet http://www.dn.se/kultur-noje/seierstad-islamofoberna-och-is-drivs-av-samma-hat/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0