Så trött!

Vet inte vad det är, eller beror på, men jag är så trött. Normalt sett klarar jag mig bra utan många timmar i sovande tillstånd, har alltid varit både en kvälls- och morgonmänniska. Men de här sista veckorna.... TRÖTT!
 
I natt sov jag 10 timmar, även igår blev det också en väldigt sen morgon. Antingen är det något virus som kroppen ska ta hand om, eller så är det den samlade tröttheten som tillåts komma fram, eller så är det kanske åldern?
 
Oavsett vad det är, så är det inte så himla kul. Har en massa saker jag vill ta tag i nu när jobbtrycket har minskat, men det finns varken energi eller riktig lust för det.
 
Förvisso har det blivit en del adventsriggande i helgen, men det är mer för överlevnad än måste, som det görs. Tycker nämligen att det skänker ro i själen, det röda, varma.
 
Så; trevlig advent!
 
 

Frost

På jobbfronten börjar det lugna ner sig nu, vilket gör att det som idag, kan bli en förmiddag hemma.
 
I natt hade vi en hel del minusgrader så i morse var det frostglittrigt ute. Väldigt vackert när solen kom upp!
 
Nu är ju inte jag någon mästerfotograf och inte heller har jag annat än en liten husbehovskamera, men försökte fånga det ändå!
 
 

Nygammalt

Är väldigt nöjd med den lilla hörnan som för ett tag sedan äntligen blev fixad i vårt gästrum, vår pigkammare. Tanken på hur den skulle se ut har funnits sedan rummet blev renoverat, men av olika anledningar har den inte blivit fixad förrän nu i höst.
 
Stolarna hittade vi i lillstugan när vi flyttade in och sparade. Sitsarna måste gått sönder för där har masonit (inte så snyggt gjort, men det funkar) spikats på. När jag fick gjort nya dynor i ett passande tyg så blev de riktigt bra. De ska absolut inte målas om, de ska vara som de är.Läste häromdagen i Gård och Torp som jag prenumererar på, att den här stolsmodellen var vanlig i sekelskiftet 18-1900-talet, så de passar bra i huset! De kan till och med ha stått i samma rum på den tiden, då det ursprungliga köket fanns där.
 
Bordet däremot ska nog målas antikvitt vad det lider.
 
 
I kväll har det också blivit bestämt att vi om drygt en vecka ska åka söderöver och träffa de allra finaste barnbarnen. Det känns som det var länge sedan sist och det suger i den tarmen. Tanken var först att de skulle komma hit, men av olika anledningar så visade det sig till sist att det inte funkade. Men då är det inte värre än att berget får komma till Mohammed, istället! Det ska bli mysigt!
 
Och för eventuella intresserade så finns det ett recept på Hokifilet i hummersås på eatit.blogg nu.
 

Tjuvstart

Sista, tror jag, bortanätterna är avklarade för den här säsongen, och de har tillbringats här i stugan. Kom hit i tisdags och på torsdag kväll kom kära maken också.
 
Igår kom även vintern. Det hör ju inte till vanligheterna precis att nästan hela november går utan att det kommer snö i Västerbotten, men det här var första snön. Såklart har det kommit tidigare inåt landet, upp mot fjälltrakterna, men här i kustlandskapet var det första snön.
 
Några stora mängder har det inte kommit, idag har det dessutom blåst rejält så snön som fallit hela dan, blåser bort. Bilder först från i går kväll och idag.
 
 
Eftersom vi är lite julnördar båda två, har vi ju självklart adventsstjärnor, stakar och lite annat julpynt här uppe också. Det brukar riggas när vi är här sista svängen innan advent, så att när vi kommer ska det redan vara "julat". Så avsikten var ju att fixa sådant i morgon. Men när nu snön kom och kära maken även hade med sig av vår hemmagjorda glögg, så tjuvstartade vi och "julade" redan idag. Satt fint ihop med glöggen!
 

Ja, lite glitter blev det även i en buske där ute.
 
Jobbats med renoveringsrummet har det också gjorts. Skulle nog ha avancerat längre om inte om hade varit. Ibland tänker man fel och då får man göra om, och göra rätt. Men nu finns det ändå stommar till de två garderober som ska byggas på ömse sidor om sängen.
 
 
 
 

Gör inte som IS vill

Nedan är saxade delar ur Åsne Seijerstads artikel i Dagens Nyheter.  Hon menar att högerextremism, såsom Anders Behring Breivik, och IS, är två sidor av samma fascism. Båda ställer ett folk och en religion över alla andra och de tvekar inte att döda påstådda fiender. Hon beskriver hur båda dessa siktar in sina attacker på ”vanligt folk”, på oss som inte väljer att ansluta oss till någon sida, vi som därför kallas gråzonen, vi mittemellan. Detta för att tvinga ut oss mot någon sida, för att kunna nyrekrytera.  Det värsta är att jag tror hon har rätt.

 "Enligt ögonvittnen sade terroristerna medan de sköt att det var en hämnd för Frankrikes bombflygningar i Syrien. Men de attackerade inte militära installationer eller symboler för fransk makt, som ministerier och palats, och inte heller turistmål som Champs-Élysées eller maktelitens bostadskvarter. De var inte heller intresserade av att angripa islamkritiker eller högerpopulister, i likhet med Breivik, som heller inte begick massmord mot dem han påstod sig hata, muslimer i en moské. Nej, i bägge fallen riktades attackerna mot de unga, progressiva och toleranta.

 Gråzonen är IS:s krigszon. Den finns i Paris, den finns i Stockholm och Oslo. Den är det man hittar mellan svart och vitt. Mellan oss och dem. Mellan med och mot.

Islamiska staten vet vad de vill. Terrororganisationen döljer inte sina motiv. I dess egen publikation, Dabiq, skrev IS i februari i år att deras mål är ”utplånandet av gråzonen”. Kampen mot gråzonen inleddes, enligt Dabiq, med attackerna 11 september 2001 då det skapades två läger som mänskligheten kunde välja mellan: islams läger och de otrognas läger. IS-publikationen hänvisar till Usama bin Ladins uttalande: ”Bush talade sanning när han sade att ’Du är antingen med oss eller med terroristerna’, det vill säga att antingen är du med korsfararna eller så är du med islam.” IS kan enkelt överta George Bushs retorik om ondskans axelmakter, bara att axeln löper mellan andra territorier, andra stater.

 I likhet med Bush kräver IS att man är med eller mot. Problemet, och det de hatar allra mest, är det de kallar gråzonen. Paris 11:e arrondissement är den perfekta gråzonen: här lever de otrogna tillsammans med muslimer, som för övrigt inte är riktiga muslimer utan förrädare, hycklare och medlöpare som går fiendens ärenden. Eller vad vi brukar kalla sekulära eller moderata muslimer som lever sitt liv i Europa.

 Man kan kalla zonen grå, eller man kan kalla den färgrik. I Norge använder man uttrycket ”Det färgrika samhället”. Somliga använder det som skällsord, som en norsk naivitet, som något som kommer att föra landet mot undergång, förinta de ljusa och blåögda. Och liksom de högerextrema hatar det färgrika, hatar IS det grå. Det är bara två ord för samma sak, för om man blandar alla färger blir det som bekant grått.

 IS vill att Europa skall frukta muslimer, bli misstänksamt, att rasismen skall öka, så att det skall bli ännu svårare att vara ung muslim i Europa. Därmed kommer en större andel frustrerade, alienerade unga män söka sig till islamismens broderskap. Det är IS uttalade mål och strategi. Det är upp till oss om planen fungerar eller ej. Breiviks plan misslyckades nämligen. Hans förhoppning var att attackerna skulle leda till angrepp mot nationalister, som skulle resa sig i protest; inspirerade av honom skulle oberoende celler utföra attacker som slutligen skulle övergå i inbördeskrig, som han förutspådde skulle inledas i Frankrike, där polariseringen var starkast."

Det är nog väldigt bra att ha det här i tanke innan man bränner flyktingförläggningar eller ”bara” ägnar sig åt vardagsrasism. Du spelar IS i händerna, gör precis vad de vill att du ska göra.

Här kan artikeln läsas i sin helhet http://www.dn.se/kultur-noje/seierstad-islamofoberna-och-is-drivs-av-samma-hat/


Fynd

Idag kom de första blyga snöflingorna. De var inte så många men de dalade sakta i ca en halvtimma. Tillräckligt för att det skulle bli lite vitt där marken var frusen. Sen steg temperaturen en aning och de töade bort. Men nu tar jag gärna några centimeter snö, det blir genast lite ljusare.
 
Så var det fynden, de är några stycken. I Östersund finns några loppisar som jag tittar in i när jag har en stund över. Så även i veckan som var.
 
Sedan kära makens arbetsrum blev klart har det saknats någon passande tavla. Har tänkt att det får vara tills den rätta dyker upp och det gjorde den i veckan. Just den loppisen är ganska trång och tavlor ställs på golvet i brist på plats på väggarna, så det är till att bläddra. En del står med bildsidan framåt, andra har hamnat med bilden mot väggen. Känslan när jag då viker fram den här, som står med baksidan utåt, och det inte finns någon tvekan, var lite halleluja-aktig. Något slag av bild finns ju i huvudet, motivet ska vara passande, färgvalet likaså samt att jag ville ha en guldram. Det ska helt enkelt passa in i rummet och dess möblemang och färger.
 
Och så står den bara där, hur fin som helst och lagom stor. Inte var den dyr heller, trots att det är en oljemålning, målad -46.
 
 
Har även letat gardintyg till vårt sovrum. Vi har sedan rummet blev klart haft samma vita gardiner hela tiden. Eller rättare sagt, vi har sex likadana gardiner, jättefina, som svärmor har vävt till oss. Men lite ombyte förnöjer ju. Ville ha ett blått tyg som matchar det blå i tapeterna och har letat i tyghandeln ett bra tag, men icke. Men på loppisen! Exakt rätt duvblå nyans, ett tunt tyg som släpper igenom ljuset och stuven var lagom lång till två längder! Sömnad har idag påbörjats.
 
 
Och sist, men inte minst, har jag fyndat här hemma! Tyckte jag hade gått igenom vår gamla lagård flera gånger, men igår hittade jag tvättbrädan! Gömd bakom en gammal lår, mot ytterväggen så benen har tagit stryk. Tänk om jag hittat den för nio år sedan när vi flyttade in, då var de säkert i bättre skick! Men en sådan här tvättbräda har jag letat efter, budat på på Tradera men förlorat. Ska ju inte använda den, den ska bara vara en prydnad i tvättstugan! Och det tycker jag den blev!
 
 
 
 
 
 
 

Käftsmäll

Just så kändes det när jag vaknade i morse och hörde på radion vad som hänt i Paris i går kväll.
 
Där, igår, sitter jag/vi och har en trevlig kväll med favoritmusik från Spotify, dansar när det är sådana låtar och  leker på trumman när just det känns bäst.
 
Under tiden händer döden. För så många. Och världen rubbas. Än mer den här gången. Så fruktansvärt, så skrämmande. Så skrämmande att de lyckats iscensätta detta utan att någon underrättelsetjänst kommit dem på spåren.
 
Dessvärre tror jag att det är bara början. Det kommer mer.
 
Det kan låta högtravande, men Frankrikes offer är vårt allas.
 
 
 

Min trumma


Den här vännen har funnits hos mig sen jag fyllde 13 år och fick den i födelsedagspresent. Tyckte då att den var lite häftig och trummade lite då och då. Givaren berättade att det var en äkta afrikansk trumma klädd med djurhud.
 
Åren gick och den följde med mig. Många år var den en prydnad på väggen och någon gång, i någon flytt,  var det nog nära att den åkt i soporna.
 
Nu är jag väldigt glad att den finns kvar. De senaste 10-15 åren använder jag den ganska regelbundet. Så pass att den faktiskt börjar se ut som en afrikansk trumma i så motto att själva trumytan börjar vara kal, håren där har nötts bort av mitt trummande.
 
Har väldigt svårt att hålla händerna stilla när viss rytmisk musik spelas och att få gå loss på trumman är en härlig känsla! Blunda och bara låta sig svepas med!
 
 

Kallt

Oj, vad dagarna rullar undan! Kom i kväll hem efter tre dagar i Östersund där jag bland annat varit på mitt första kundbesök med mitt nya uppdrag. Visade ju de stora väskorna med varuprover för ett tag sedan, och i helgen som var ägnades i princip en hel dag åt att gå igenom allt och försöka klura ut hur jag bäst ska hantera det hela. Får nog testa mig fram lite och se vad som fungerar bäst i praktiken.
 
Östersund är en bra stad att jobba i, trevliga kunder och som oftast köper bra. Dock har det varit lite kylslaget, bara någon enstaka plusgrad. Å andra sidan är det väl ändå varmt för årstiden och både Östersund som ska ha någon skidtävling nästa vecka, och Åre som är beroende av skidturisterna, är smått panikslagna över snöbristen. Hörde på radion att Östersund i måndags höll på att fylla skidspåren med snö som var sparad sedan i vintras. Lite fascinerande.
 
I morse var det rejält isigt på vägarna, åkte upp till Strömsund och var väldigt glad över dubbdäcken för det var HALT!
 
Väl hemma förstod jag att det nog inte varit varmare här, för det var rejält utkylt i huset; 15,3 grader på nedervåningen och 14,5 uppe. Det enda element vi lämnade på var för lite stödvärme i köket och då får man bita i det sura (kalla) äpplet.
 
Så det var bara att släppa packningen i hallen och tända båda eldstäderna:
 

Dessutom tända massa ljus. Inte bara för myspys - de små eldarna är också eldar och ger mer värme än vad man tror. Nu efter fyra timmar har vi fått upp temperaturen i köket till nästan 20 grader. Kaminen uppe ger en större effekt och ska värma mindre yta, så där går det fortare. Och så njuta den där speciella värmen som veden ger!

Flyktingar och rasism

"Nu får det fan vara nog! Jag betalar en djävla massa skatt för ingenting! Jag betalar gärna min del för att pensionärerna skall ha ett bra fullgott och tryggt liv. De byggde upp detta underbara land. Skolan och försvaret bidrar jag gärna till! Och en djävla massa annat. Men nu när massinvällning av ekonomiska migranter havererar hela välfärden. Börjar min empati sträckas ut för långt. Denna värdelösa regering stoppar nu biståndet till länder där fattiga svälter ihjäl. För att..."

 Blir så less på dessa i grunden rasistiska inlägg som med jämna mellanrum dyker upp i sociala medier. Underförstått är det ”pensionärerna” som får lida och bekosta flyktingomhändertagandet. Förmodligen avses den del av pensionärerna som befinner sig på vårdhem och där vanvårdas, för det är ju tyvärr inte ovanligt. MEN det skedde i precis samma utsträckning innan flyktingvågen kom!

Sen är det ju så att vanvården beror på att en stor del av de inrättningarna drivs av privata företag som får betalt av kommunerna för att driva vårdhemmet. Blir det pengar över stoppas dessa ner i företagets kassa, det är deras vinst. Så ju större neddragningar på vården och personalen dessa företag gör, ju mer tjänar de. De får samma pengar oavsett hur många flyktingar som kommer.

Reagerar också över att de kallas ”ekonomiska migranter” vilket tyder på att de kommer hit av ekonomiska skäl, alltså inte är flyktingar. Det talas också om att de har betalt stora pengar för att komma hit, och det stämmer. De flesta är välutbildade, som hade bra jobb innan Assad bestämde sig för att utplåna sitt folk. De hade pengar – som de använde till att ta sig hit. Väl här vill de så snart som möjligt få börja jobba i de yrken de är utbildade i. Det är där problemet dyker upp; Sverige tar alldeles för lång tid på sig att ge den möjligheten. Det måste snabbas upp. I den här gruppen finns gott om läkare, lärare, ingenjörer och andra yrkesgrupper som vi faktiskt har brist på i Sverige. Om processen att göra dem klara för arbetsmarknaden halverades så skulle vården få ett värdefullt tillskott av läkare, och våra sjuka gamlingar kanske också må bättre.

Sen är jag också helt säker på att de flesta av dem skulle välja att återvända till sitt hemland så snart kriget där är slut. De valde inte att lämna sitt land, de tvingades fly för att rädda sina egna och sina barns liv. De flesta, uppemot 3 miljoner, finns i grannländerna under miserabla förhållanden.

Att det tas ifrån biståndet för att lösa flyktingkostnaderna här i landet, tycker jag också är fel, samtidigt förstår jag inte varför insändaren ovan kritiserar det eftersom det då alltså inte tas från pensionärerna? För det är ju också något som dyker upp med jämna mellanrum "vi ska ta hand om våra egna först". Men det gjordes inte heller innan flyktingarna kom.


Hur bra som helst

Tror absolut att jag skrivit något tidigare om ett eventuellt nytt uppdrag i antågande. Idag har jag träffat företaget i fråga och skrivit avtal med dem.
 
Aldrig har jag fått en så gedigen genomgång av produkterna som idag. Mötet var bokat till 9,30 i morse i Hudiksvall och 15,15 körde jag iväg från hotellet där vi träffats.
 
Tror att det här kan bli ett bra uppdrag; knep och knåp, pyssel och pussel, och allt däremellan och därutöver. Fina saker i bra kvalitet. Inriktning bokhandel, där jag redan har en del glasögonkunder, samt leksaksbutiker och en och annan presentbutik.
 
Fick med mig varuprover för att kunna visa i butik.......:
 
 
En bautastor resväska och en normalstor..... Det är tur att man inte hör till de svagaste.
 
Men det kändes bra, mötet, en klok och sansad människa. Det kan bli hur bra som helst, som den Ernst sa hela sommaren i sitt program!
 
 
 

Höstfix

I går lämnade vi kära stugan och åkte hem. Som vanligt har vi haft det härligt, men det kändes skönt att få en ledig dag hemma innan det är dags för måndag och jobb igen.
 
Inte kändes det tråkigt att komma hem heller egentligen, bara tråkigt att semesterveckan är slut. Såklart var det lite utkylt hemma, men lätt fixat med eldning både uppe och nere, dessutom 10 plusgrader ute.
 
 
 
En del höstfixande har det blivit idag; rensat massa löv från dammen och sedan lagt nät över den som lövskydd. Nätet skulle naturligtvis kommit dit tidigare, men..... då får man gå med håven i stället.... Passat på att sätta ut snöpinnar medan marken fortfarande är medgörlig, lite frost så är det svårare genast. Hängt upp ljusslinga i syrenbusken har vi också gjort. Mycket behändigare att göra det när det är milt som idag, mot när det är minusgrader och blåser isvind. Och alltid retar det väl någon att hänga upp "julslingor" redan nu. Tycker dock inte att det är en ren julgrej, framför allt nu när vi har vintertid och det blir mörkt redan vi fyratiden är det nice med lite ljuspunkter i mörkret.
 
 

RSS 2.0