Venedig dag 3

Vet inte om jag nån gång tidigare i livet har gått så mycket på så få dagar som sen vi kom hit. Förutom att det blivit lååånga  sträckor så  är det en väldig massa broar man ska över. Alla dessa börjar och slutar med en trappa. Vi har träningsvärk! I låren och vaderna.
Det kändes redan efter gårdagen och har bättrats på idag.
Började dagen med att besöka Markuskyrkan,  helt fantastiskt!  Det innebar klättring i gamla stentrappor som  verkligen sög musten ur benen! Men det var det värt! 
 
Sen ut på stan igen,  nya områden. Tanken var att inte gå lika långt som igår. Det blev längre! Men mycket har vi fått se och vackert  och fascinerande är det! Det bästa med den här stan är nog att det inte finns några bilar. Det enda du riskerar att krocka med är en annan människa som dyker upp från en liten sidogränd . Och gränderna är många och italienarna har bråttom!
 
 
Och så alla dessa kanaler; små och stora,  fula och vackra.
 
 
Sista bilden är från dagens lunchställe. 
 
I morgon har vi tänkt ev ta oss till grannön Murano och se tillverkningen av det berömda Muranoglaset. Om allt går som det ska...

Bröllopsdag

I dag har vi vårt jubileum; 20 års äktenskap och lycka  över att ha funnit varandra. Ja, fann varandra gjorde vi ju några år tidigare.  Vi konstaterade i dag att vi hinner med två årsdagar här; på fredag är det 22 år sen vi förlovade oss! 
 
Hade tänkt mig att skriva en lovsång till min älskade idag men det är för stor skillnad på mobilen mot datorn, där fingrarna kan röra sig mer obehindrat. Så jag nöjer mig med att säga; Tack min älskade för de tjugo första! 
 
Vi har  haft en fantastisk dag; säkert gått en mil eller mer, långt utanför turiststråken, där dagens venetianska innevånare bor. Vi har åkt gondol, dyrt men ett minne för livet!
 
Och så skulle vi ju avsluta dagen med en romantisk middag. ...omgivningen var fin men maten kass.  Spelar ingen roll,  vi njuter! 
Trött efter dagens traskande !
 
Middag i hamnen. 
 
Vy från en av broarna på väg hem.
 
Suddig vy från Markusplatsen på väg hem.

Venedig

 
 
Så mysigt att få vara med och hämta tjejerna på dagis igår och få några timmar tillsammans. Roligast var nog att Freja knöt an till den fina kontakten vi hade sist vi träffades. Det är sånt som gör att man fullkomligt smälter! Finaste tjejerna! 
 
Natten gav dåligt med sömn och klockan ringde halv sex.  Men sedan har allt gått som det skulle och nu ntsitter vi på ert väldigt mysigt rum i Venedig! Bara det att bussen från flyget var en båt var häftigt! 
Och det var ju här bilden här ovan skulle hamnat, första gången jag försöker mig på ett inlägg från mobilen och det går ju sådär...
 
 
Här en bild på sängen,  all inredning  venetiansk stil.
 

Lite resfeber.....

Nu börjar vi känna av lite resfeber, eller åtminstone ett visst tänkande i stil med "HAR VI VERKLIGEN TÄNKT PÅ ALLT?"
 
I morgon åker vi ner till sonen med familj i Märsta och övernattar där. Planet går sedan vid niotiden på tisdag morgon. Så i dag har gräset klippts kortkort för att inte bli alltför toklångt och kära maken har också blivit klippt, själv får jag söka den tjänsten på stan och det fixades i torsdags.
 
Vädret där nere i Venedig verkar vara ungefär lika svårprognostiserat som här hemma, så kläder har plockats fram både för soliga och regniga dagar. Inte så bra med tanke på bagagevikten....
 
 
Upptäckte att jag inte har några bra shorts, så jag tog ett par jeans som ändå sett sina bästa dar, men som sitter bekvämt och bra upptill, och fixade mig ett par. Hoppas då bara att jag får användning av dem!
 
 
Klädhögen får väl gås igenom en  gång till i morgon förmiddag innan nedpackning, för det är ju samma där; har jag kommit ihåg allting? Samtidigt vet jag ju; har man pass, pengar och piljett så löser sig allt annat!
 

Åska och annat elände

Det börjar dra ihop sig så smått för vår Venedigresa. Har börjat kolla detaljer såsom hur man bäst tar sig från flygplatsen in till stan, hur vi hittar vårt hotell, boka in bilen på långtidsparkeringen, när vi måste checka in och liknande.
 
Hittade då i mappen med flyg- och hotellbokningar två bokningar av hotell. Vi hade ju bokat två varav vi sedan valde ett. Mitt minne var att det var Panada vi kom fram till att vi skulle spara, kollade att maken bokat av det andra och upptäcker att det inte var gjort. Var sekunden ifrån att trycka på boka-av-knappen, men hejdade mig och tänkte, att för att ta det säkra före det osäkra, kolla så Panada faktiskt fortfarande är bokat. Det var det inte......
 
Så nära att inte ha någonstans att bo när vi kommer dit! Om vi kommer dit.....nu hotas det ju med strejk på SAS.
 
Sist vi flög med SAS, Thailand för två år sedan, hängde det ju på håret till ett par dar innan vi skulle åka, om de skulle gå i konkurs!
 
Vi håller tummarna. Även för att väderprognoserna för våra dagar där nere ändras. Som det ser ut nu är det gummistövlar och regnjacka som gäller....
 
Gummistövlar och täckjacka hade behövts här också i eftermiddags. Eller snarare att inte alls vara ute, för vi hade säsongens första åskväder. Ovanligt tidigt, kan jag tycka. Men brakade på ganska rejält gjorde det, missade en blixt med ett par sekunder när jag fotade! Elakt, tycket jag.
 
 
 
 
 

Tacksam

En fin vårdag har det varit idag. Alldeles klart på morgonen, mer moln mitt på dagen och så åter uppklarning på eftermiddagen. Så himla skönt då att sitta en stund på trappen i eftermiddagssolen och bara titta på all grönska, det känns lite som en lisa både för ögon och själ.
 
En glädje över vad vi skapat här och en tacksamhet över hur vi har det, både med varandra och boendemässigt.
 
Det är ju liksom så mycket lättare att just se sådant och må bra när solen skiner.....!
 
Tog en sväng runt och njöt!
 
Körsbärsträdet håller på att slå ut
 
Korallkornellen är som finast nu med lite nytt grönt och de röda kvistarna fortfarande synliga 
 
Häggen slår snart ut
 
Och så mina bortkastade överlevare. Här påskliljan jag skrivit om förut, i år får den faktiskt en blomma!
 
Den lilla tete á teten blommar, även den skriven om förut
 
Liljekonvaljbladen har kommit upp
 
Och så alla violer vi har. De blommar från väldigt tidig vår till väldigt sen höst. Vi har dem i precis alla upptänkliga färgkombinationer; från mörkaste lila till ljusaste blått och i alla möjliga kombinationer med gult.
 
 
 

Värsta rumpdunsen!

Eftersom vi sover på en hel del olika ställen; här i stugan, hemma och på olika hotell, så händer det ganska ofta, för oss båda två, att när man vaknar toanödig på natten så vet man inte alltid var man är.
 
Vi har båda gått in i speglar, väggar, dörrar osv, för att man trott att man varit på ett annat ställe än man faktiskt varit. Värre saker än att den andre vaknat lite lätt av oljudet har inte hänt. Förrän nu.
 
Första natten här, dvs efter förra inlägget här, behövde jag gå upp. Hemma har jag dörren snett till höger från min sida sängen sett, här har jag den snett till vänster. Var alltså på väg åt fel håll och gick in i nederdelen på sängen och den totalfällde mig. Landade med hela min tyngd på rumpan,  dvs svanskotan. DET GJORDE ONT!
 
Och gör så fortfarande. Har haft stora problem att sitta, att böja mig, att resa mig från hukande, att hosta, att nysa och många fler lägen. Gissar att det är ett gäng muskelfästen som fick sig en rejäl smäll och förstår att det är fler muskler än man tror som samverkar vid många olika rörelser man gör. Men jag tror att själva kotan är hel annars hade jag nog haft ännu mer ont.
 
Vädermässigt har det inte varit någon höjdare, väldigt blåsigt, kallt och en del regn. Men vi har fått gjort det mesta av det vi skulle; utomhus har fjolårsskräpet i rabatter o dyl rensats bort, vi har krattat en del, har målat den nya hallen en sista gång (det blev så fiiint!) och kompostjord har portionerats ut på växterna.
 
 
Det känns bra såklart, men extra bra kändes det att den här sista kvällen få grilla (tyvärr inte få sitta ute och äta), att det lagom till bastudags klarnade upp och vi fick rejält vattenblänk i ögonen. Och då kunde jag ju inte låta bli, jag bara MÅSTE bada. Eller bada, men ner i vattnet, två djupa andetag och så doppa sig och så upp. Så ljuvligt, härligt, skönt!
 
 
Det är bara två veckor sedan isen gick upp från sjön, så jag gissar att det var nånstans mellan 5 och 10 grader i vattnet. Uppfriskande!
 
 
 

Härligt ändå!

Som väntat har det inte varit något höjdarväder idag. Började med regn hemma, passerade genom uppehåll och faktiskt +14, sen regn och +6, för att landa i mulet och +9. Kunde varit värre alltså.
 
Men så sanslöst skönt att vara här i stugan igen! Bastat såklart i härliga strandbastun. Startas den upp i god tid ger den rejäl värme. Hade det varit en solig och lugn kväll, vete fasiken om jag inte badat. Nu var det inte så. Mulet och blåsigt.
 
Men vinden är nu på väg att lägga sig, molnen har svårt att bestämma hur de ska ha det. För en stund sedan var det vackert rött på sina ställen på himlen. Problemet är bara att från det att man ser det, tills att man hinner ut med något slag av kamera, har sceneriet förändrats. Men då såg det ut så här:
 
 
En lista har gjorts upp i kväll över vad vi vill hinna göra de här dagarna vi har framför oss. Eftersom vi inte kan vara här så ofta blir det ju en hel del saker som vi behöver/vill göra. Mycket är väderberoende och vi får se vad vi hinner och kan bocka av på listan.
 
Det enda som är säkert är att vi kommer att njuta i strandbastun varje kväll!
 
 

Försommardag

En alldeles ljuvlig dag har det varit. En sån där som jag har väntat på, och som borde kommit för länge sedan. Arton sköna grader i luften, en hel del sol och ljumma vindar. En riktig försommardag.
 
I mars hade vi någon, eller kanske några dagar när temperaturen nådde upp i 16 grader. Sedan dess har det mest varit kallt och blåsigt. Tio grader på sin höjd. Att naturen grönskat är nästan en gåta i skitvädret som varit.
 
Annars brukar ju april bjuda på någon period med härliga vårdagar. Inte i år.
 
Men idag har jag njutit. Gräset är klippt för första gången och det doftar ju sommar!
 
Dessvärre verkar det som dagen var undantaget som bekräftar regeln; framöver verkar det bli mest regn och skitväder igen. Men i morgon jobbar vi oss upp till stugan, hoppas jobbesöken går fort så vi kommer fram i hyfsad tid. Gör vi det inte, så går det nog bra ändå. Och vädret....ja, jag har en hall som ska målas en gång till, så det är nog det som det är meningen att jag ska göra klart!
 
Sen vore det ju nice att få någon dag med lite solgluttande så vi fick kratta lite också! Men vi tar det som det blir och tänker njuta i vilket fall!

Helgutflykten

Söndag kväll och vi är hemma igen från vår långhelgstripp och lilla äventyr. Allt har (i princip) gått precis som det skulle och gett oss en massa nya vyer och intryck.
 
I torsdags eftermiddag åkte vi ner till Markus och åt en sen middag med honom. Fredag morgon gav vi oss iväg söderut på E4:an.
 
E4:an ner mot Växjö åkte jag ganska ofta fram till sådär -98 i det jobbet jag hade då. Sedan dess har det bara varit något enstaka tillfälle jag kört den vägen och då bara till Jönköping och där vikt av mot Göteborg.
 
Så lite av nostalgitripp kan man kanske kalla det så långt, resten var nya vyer.
 
I Skåne har jag inte varit många gånger och bara i jobb. Flugit ner, åkt bil dit jag skulle vara. Någon gång haft hyrbil för annat slag av jobb. Så att följa E4 och sedan E20 mot Malmö var nytt. För att inte tala om Öresundsbron!
 
Här börjar den:
Upp och nerför bron, som avslutades med en tunnel. Väl där kom jag ihåg att jag läst om att den fanns.
 

Sen genom Danmark ner till Rödby och färja över till Puttgarden.

Fint väder hade vi hela resan, men rejält blåsigt och ingen större värme.

Hotellet vi bokat in oss på låg precis vid färjeterminalen och såg lite slitet ut från utsidan. Väl inne var det helt OK. Fräscha rum, med stora sköna sängar. Kära maken hade bespetsat sig på en riktig Wienerschnitzel, vilket vi såklart åt. En rejäl sådan, var det. Väldigt saftig och god! Och såklart när man är i Tyskland, en Apfelstrudel till efterrätt!

Lördag morgon shopping och sedan till färjan igen för överfärd till Danmark. Väldigt många svenskar hade valt att åka hemifrån okristligt tidigt och var på väg tillbaka samtidigt som vi, så vi fick vänta 1,5 timma innan vi kom ombord. Sen flöt vägen undan och vid 22 på kvällen landade vi i Märsta.
 
Så i morse blev vi väckta av två små glada tjejer som kom och hoppade på våra magar där vi låg på vår luftmadrass, perfekt tillgänglíga för dem. Sen gick dagen med lek och bus, föräldrarna var iväg ett tag på husvisning, så vi fick rå om älsklingarna själva en stund innan vi åkte hemåt igen.
 
Eftersom vi hade glömt dra på elementen här hemma, kom vi hem till ett kylslaget hus, men väldigt nöjda med vår utflykt.
 

Skillnader

Idag har vi haft ett riktigt bedrövligt eländigt regnväder, dessutom kallt och blåsigt. Som högst var det 7 grader ute enligt min bil. Paraply går inte att använda när man ska på kundbesök, men kapuschong fungerar hyfsat. Men prickigt på glasögonen blir det ändå, och pölarna (där det inte gick att gå runt) var så djupa så jag faktiskt blev lite blöt om ena foten.
 
Fram vid 4-tiden upphörde regnet och en halvtimma sisådär senare strålade solen och termometern säger 12,5 härliga grader och sjön är nästan spegelblank. Snacka om skillnad!
 
En stund efter jag kommit hem fick jag syn på annorlunda besök ute på vår åker:
 
 
Två tranor på besök! Skillnad på de vanliga besökarna vi har; mest rådjur och en och annan räv.
 
Skillnad på hur våra helger brukar se ut kommer det också att bli. I morgon eftermiddag åker vi söderöver till storstan och övernattar hos Kim och Markus, eller rättare sagt kanske hos Markus för Kim är i Göteborg och jobbar. Fredag en roadtrip ner till Tyskland med övernattning där. Ska bli alldeles väldigt spännande och roligt!
 
Ett stopp hos världens finaste barnbarn och deras föräldrar blir det också på vägen hem. Längtar!
 
Och så åker vi i kära makens nya bil, som tydligen ska vara ett mindre under av självkörande och självtänkande, stor skillnad tydligen mot min relativt nya bil. Känns inte helt bekvämt, men det är bara att testa och lära sig. Dela på körningen måste vi ju.
 
 
 

Ved.....

Våren här uppe har ju varit ganska sen i år, snön låg kvar länge och vi har inte haft någon vidare värme, mer än någon undantagsdag några gånger.
 
Alltså ligger vi efter när det gäller det årliga vårprojektet; veden. Den var nog färdigkapad för ett par veckor sedan, men det var då det var dags för ett par bortaveckor, så någon klyvning kom inte igång. Förrän idag. Ser när jag läser bloggen för maj förra året, att då var vi färdiga med klyvningen runt 16 maj. Det blir alltså m y c k e t senare i år.
 
 
 
 

Växtkraft!

En ångest och pina är det, det här med deklaration!
 
Dels har jag ju ett bokföringsprogram där jag för in allting och som serverar mig olika förslag på hur min deklaration kan se ut, och så var vi ju till vår revisor förra helgen när vi var uppe i stugan som kom med sin variant.
 
SEN, är det upp till mig att begrunda och gå igenom de här varianterna, försöka bedöma vad som är mest riktigt (inget är olagligt, men man kan utnyttja system och lagar på olika sätt) och bäst för mig.
 
För första gången försökte jag använda mig att Skatteverkets e-deklaration, men det sket sig, om man får uttrycka sig så. Vet inte om de råkat ur för nån bugg, men det funkade inte alls och stressen satte in så till den milda grad att jag fick frossbrytningar.
 
Det slutade med att jag fyllde i alla jävla bilagor man ska lämna som företagare för hand, stoppade ner i ett kuvert och åkte till brevlådan. Momsdeklarationen däremot lämnade jag via nätet.
 
Men nu är det gjort, återstår bara att betala in momsen före 12 maj. Alldeles för många tusen......
 
Ändå, skönt att få det ur min värld, åtminstone fram till i höst nån gång när de i så fall kommer med frågor....
 
Så, till något roligare; vet att jag förra våren upptäckte att påskliljor såg ut att växa strax utanför gräsmattan. En inomhus påskprydnad som fick gå tillbaka till naturen när den gjort sitt.
 
Idag hände samma igen; kära maken kom in och pratade om några fina gula blommor som växte strax utanför gräsmattan. Nej, det var inte Tussilago och inte Gullvivor. Var ju tvungen att gå ut och titta! Samma har hänt igen; den här gången utslängda små Tète a Tète från förra våren. Just faktiskt bara utslängda och ändå har lökarna lyckats få ut rötter som lyckats hitta näring nog att komma igen. Får inte ihop det med det som skrivs när man köper lökar att de ska grävas ner si och så djupt.....!!
 
 
Här syns hur löken faktiskt ligger ovanpå jorden, andra låg på sidan, men både blad och blommor kommer ändå!
 
 
 

Tiggeriet

Hörde på TV:n igår att det diskuteras om att förbjuda tiggeri, även i det här landet. De sa att ca 50% av svenskarna vill det.
 
Och jag undrar vad det är för fel på folk? Vad är det de vill uppnå med en sådan lag? Det är inte tiggarna de vill skydda eller hjälpa, det är sig själva. De vill slippa se dem och därmed slippa ha dåligt samvete för att de inte ger något, alternativt slippa ge något för de får för dåligt samvete om de inte gör det. Och dåligt samvete vill de inte ha.
 
Så den enklaste vägen ut är att förbjuda tiggeri.
 
Men då får vi börja fundera över Röda Korset som ofta står med sin bössa och också vill ha pengar, tillika Frälsningsarmén. Ska de få fortsätta? Är det skillnad på tiggeriet? Vem bestämmer vad som går till välgörande ändamål?
 
När det gäller de tiggande romerna så har vi även allt snack om att det är organiserat. Beroende på vad man lägger in i den betydelsen så är det så. Helt säkert är det så att de samreser hit. Någon har modell större bil man kan köpa platser i för att ta sig hit. Väl här slås det upp läger eller liknande någonstans och därifrån till butikerna man sitter utanför behövs transport till. Även den transporten köps. Vips, kallas det organiserat. Men, även i den här relativt lilla stan jag bor utanför, är avstånden för stora för att promenera fram och tillbaka till butikerna som ligger i köpmeckat ett par kilometer utanför stan. Självklart behövs transport. Som jag är säker på betalas av de hoptiggda pengarna.
 
Så, min tro är att det finns hierarkier även när det gäller tiggeriet. Överst de som tillhandahåller transporter, kan även vara desamma som tar ut avgifter för att låta tiggarna sitta på vissa ställen, och de som sitter och tigger.
 
I mitt jobb, där jag går in och ut ur just livsmedelsbutiker många gånger varje dag, möts jag ju av dem hela tiden. För de finns ju här uppe också. Snart sagt i varenda liten norrlandshåla. Inte någon gång har jag gett dem någonting. Inget jag är stolt över, men inget jag skäms över heller. Med tanke på hur många gånger per vecka jag träffar på dem finns det ingen möjlighet för mig att ge alla en slant, dessutom har jag inga pengar på mig. Frånsett det har jag tagit beslutet att inget ge. Dels som sagt, det går inte välja, och dessutom anser jag att det inte hjälper dem i långa loppet att visa att det lönar sig att resa hit för att tigga.
 
Det resultat de ändå uppnått är att diskussion uppstått om vad som görs för dem i deras hemland och att viss press ändå satts på regeringen där. Jag tycker att det är den vägen som måste gås. Inte förbud. 
 
 
 
 

RSS 2.0