ÄNTLIGEN!!!!

Som sagt; en av årets höjdpunkter! Att vara här igen. Finaste lilla stugorna....det är ju två. Tanken fanns ursprungligen, har jag förstått, att bygga ut den första, men auktoriteter och förståsigpåare rådde att bygga ett hus till.
 
Helt fel var det inte. Under många år med växande barn, var det stora fördelar med varsitt hus. Såklart hade det många på många sätt varit bättre med ett sammanhängande hus.
 
Nu är det som det är och det är vårt och så bra!
 
Tyvärr kan inte detsamma sägas om varken vädret eller våren. Men det är också som det är och bara att gilla, eller åtminstone acceptera.
 
Det var mer snö här än vi trott. Vädergudarna var någorlunda med oss och lät oss slippa att köra hit i "ymnigt snöfall" som de lovade oss igår. Det drog förbi tidigare än förutspått, vägarna var plogade - förutom vår lilla egna grusväg. Men inga problem där heller: ca 1 dm snö klarar min fina Volvo av! (skulle vilken bil som helst...)
 
Men som sagt, förutom det som kommit sista dygnet så var det mer snö kvar än vi trott:
 
 

Men vem bryr sig???? Vi är ÄNTLIGEN HÄR! Inga objudna gäster (möss) vattnet fungerar, så även (såklart) kaminen och elementen!
 
Temperaturen har stigit från i snitt +5 till +20 (inomhus) och jag hör nu att bastun är upp på de sköna +80, så nu är det dags för ännu ett ÄNTLIGEN!
 
 
 
 
 
 

Stugöppning!

I morgon infaller en av årets absoluta höjdpunkter; stugöppning! Alltid djupt och innerligt efterlängtad. Själklart finns alltid förhoppningen att återigen få en av de där sällsynta påskarna med varmt och soligt väder, snösmältning i rekordfart osv.
 
Fram till strax före helgen som varit fanns nog ett litet hopp kvar, men nu får jag konstatera det utraderat.
 
Det har också funnits några påskar med så extremt dåligt väder att vi gett upp i förtid och åkt hem, medan vägen var farbar.... Hoppas att det inte blir det så i år. Dåligt väder har vi ju och ska tydligen fortsätta ha; ikväll och natt väntas en massa snö igen, mest i norra delarna av länet som ju då gränsar till de södra delarna av Västerbotten dit vi ska.
 
Men vi hoppas och tror att det inte blir alltför illa. Vi har förberett och packat, burit fram så det bara är att fylla bilen i morgon förmiddag med allt vi kan behöva och lite till. Sen ska vi in i nån affär på vägen och fylla på än mer.
 
Oftast klarar vi oss med en kylväska när vi åker upp, men när det ska med lite frysvaror behövs nog fler:
 
Espressomaskinen klarar inte att stå obrukad i vinterkyla i tre månader, så den har fått övervintra hemma.
 
Kasse med viktigheter....
 
Och så lilla nysådda basilikan, den klarar sig inte utan vatten varje dag, så den få följa med!
Ja, och sen då allt det andra av olika slag förstås, från tapeter till element.

Dagen efter....

Så härligt att komma ner i köket på  morgonen och solen flödar in så till den grad att man måste kisa, halvblind som man är när man kommer från sängen!
 
Underbart, och behövligt efter gårdagens tjocka, gråa täcke med snöfall. Decimetern som kom blev såklart inte plogad, den kommer (förhoppningsvis) att smälta ändå. Skottade en del, men för tung, blöt snö för att orka mer än nödvändigt....
 

Kära makens arbetsrum är ju färdigt sånär som dörrarna till det nya skåpet. Det fina vädret fick mig att kasta mig över färg och pensel, för att så fort som möjligt bli klar med skiten. Ursäkta uttrycket.....
 
Nu är dörrarna målade på insidan och en gång på utsidan och sen fick jag sitta 1,5 timma i solen!!!!!!!!!!!!!!!!! Så härligt! Denna dag som verkar vara ett undantag i det flöde av skitväder som tydligen ska komma.
 
Så självklart blev det årspremiär för grillen, sååå efterlängtat och gott!
 

Men ändå, att behöva skotta undan den yta som var förut var snöfri, känns som en riktig käftsmäll.....

Bakslag

Det ska ju vara sju bakslag, sägs det, innan våren kommer på riktigt. Idag har det varit ett riktigt rejält bakslag. Igår blåste det riktigt ordentligt och snö var ju utlovat, så en snöstorm var ju det värsta scenariot. Nu blev det inte så. Det blev "bara" snö. Sådär en decimeter. Eftersom det har snöat från ca kl 22 igår kväll, hade det kunnat vara mycket mer än så om den inte varit hyfsat blöt.
 
Jadå, det blev till att skotta för att komma ner till lagårn och hämta ved!
 
Vill bara säga att dessa bilder är tagna i FÄRG!!! Men så här svartvit är dessvärre världen. Oj, vad jag längtar efter lite grönt, gult, rosa och alla andra vackra färger utomhus!

Sista dan

Varken natten till tisdag och natten till onsdag gick det att somna eller sova normalt. Vet att man tror att man sover mindre än man faktiskt gör, men vet att jag läääänge låg helt vaken och vet också vilka tider jag tittade på klockan och vet när kära maken var uppe på toa.
 
Har ändå bestämt att jag måste lära mig hantera det här. VILL inte hamna i ett läge där jag blir beroende av  lugnande eller sömnpiller.
 
Natten till idag gick det bättre, tog en lite extra stund att somna, men sov sedan väldigt bra. Så bra att jag vaknade innan klockan ringde!
 
Och idag är den gjord! Sista arbetsdagen ute i butik före påsk. Har ringande och annat skrivbordsjobb att göra, men inga fysiska besök! Härliga dagar i antågande!!!!!!!!!!!! Då j-ar ska jag sova!
 
Enda smolken är ju ovädret som precis nu har anmält sin ankomst; på bara en halvtimma har trappen ute blivit täckt av snö. Hur onödigt känns inte det?
 
Ser ut, enligt prognoserna, som de kommer slag i slag framöver, Borde det inte vara de sju snart?????

Äntligen hemma

 
 
 
Programmet är i vanlig ordning betittat i kväll. Ibland får jag nya idéer, ibland lär jag mig något, ibland är det bara blaha. Men eftersom man aldrig vet, så tittar jag.
 
Fullt av DIY är det i alla fall och sånt gillar ju jag. Att äntligen vara hemma och ta itu med egna är härligt! Har ju alltid något på gång och oftast idéer om vad som ska/går att göras. Handarbete framför TV:n är ett måste, som kompletteras med annat. Hela vår husrenovering är väl även det ett stort never ending DIY-projekt......!
 
Men det lilla som blev färdigt i kväll var en ny skärm till en (gammal) IKEA-lampfot. Tyget var fortfarande fint, men plasten det var sträckt över, hade spruckit och bitar trillat loss, så det såg bedrövligt ut. Ny klädsel till skärmen således.
 
Blev inte helt nöjd med resultatet, men det är i alla fall bättre än hur det såg ut tidigare. Och såklart är det en stuvbit, från en för lång gardin, som jag använt.
 
 
 

Åt rätt håll!

Har ju skrivit förut om och visat bilder på kära makens arbetsrum som vi håller på att renovera. Det blir ett litet steg i taget och så kommer man på att det nog hänt en del sedan jag sist visade något.
 
Nu är rummet faktiskt till hälften inflyttat. Vi tog hjälp av Markus förra helgen att bära upp skrivbordet som är rejält tungt eftersom det inte är isärtagbart. Skönt för mig att slippa vara med och lyfta det uppför trappan. I går kom så även hyllplanen på plats i den inbyggda bokhyllan.
 
 
I andra änden av rummet finns det andra platsbyggda skåpet som nu ska få färg på sig, samt även dörrarna som ligger på bockar intill. Förhoppningen är att kunna ta lite varje dag och få det klart innan påsk.
 
 
Och så börjar påskriset slå ut!!!! Sätter ju gärna in sådant väldigt tidigt, det blir så härligt vårigt då, åtminstone inne. Kan behövas när det fortfarande är en hel del snö kvar ute! Fast de kala fläckarna blir större och större för varje dag, underbart!
 
 
 

Intensiva dagar

Landade här hemma fram på kvällskröken igår, trötta men nöjda med dagarna vi haft.
 
Köpte varsin pizza på vägen hem eftersom det varken fanns tid eller ork att laga någon mat. Pizzan var jättegod, men om det var den eller om det var vitkålssalladen man får till som inte var riktigt OK, men efter någon timma började jag må illa. Inte tillräckligt för att något skulle komma i retur. Kanske var synd, för det har varit ungefär detsamma idag. Först fram på sena eftermiddagen idag har det börjat kännas bättre, för att sedan bli sämre igen efter middagen.
 
Men roliga, mysiga dagar har vi haft och fått en härlig matupplevelse. Tillsammans med Vickie, Sasha, Kim och Markus var vi på  http://www.balkansteakhouse.se/  och något liknande har jag aldrig upplevt. Klicka gärna på länken och se fatet med olika sorters kött och korvar vi fick in. Före det hade vi fått ett lika stort fat med olika sallader, fyllda paprikor, röror och såser. Fantastiskt smakrikt och gott!
 
Övernattning sedan i den lilla ettan i Fruängen, fyra vuxna på 26 kvm, men finns det hjärterum så är det inga problem. Att dessutom vakna till doften av stekt bacon....snacka om att bli bortskämda! Tack älskling!
 
På vägen hem i går hann vi också med några timmar hos barnbarnen och deras föräldrar, som pricken över i:et.
 
 
 
 

Med allt i sikte

I kväll är det en sådan där skön kväll, en kväll när man vet att man gjort det man ska och kan, och i morgon är en annan sorts dag.
 
En annan sorts dag är i det här fallet en som vi jobbat extra för, för att kunna unna oss lite extra ledigt.
 
Det bär söderöver i morgon, det blir böljan blå med allt vad därtill hör. Det flytande nöjespalatset, men vi tycker det passar oss väldigt bra. Mycket och god mat, drycken (god?) ingår, inträdet till nattclubben är gratis och vi rockar hämningslöst loss. Ja, eller försöker vara hämningslösa. Tyvärr är jag nog lite hämmad av att man vet och ser, att det alltid sitter en viss publik som inte tar sig upp på dansgolvet, men ändå sitter där som en månghövdad Tony Irwing. Och kollar. Förmodligen även (be)dömer.
 
Jobbar på att skita i det. Hittills har det gått sådär. Men fortsätter försöka förpassa Jante dit han hör hemma.
 
Efter torsdag kommer fredag. Då blir det mer roligheter. Då ska vi på jugoslavisk restaurang med världens bästa döttrar och deras fina killar. Oj, vad det ska bli spännande. Har både sett och hört målande beskrivningar om utbudet av mat på det här stället, så det ser vi väldigt mycket fram mot.
 
Och sen då, få säga tack och hej till lilla lyan i Frunkan! Må nya ägaren ta väl hand om dig!
 

Må-bra-stunder

Idag blev det en tur till först Sollefteå och sedan Hammarstrand. På tillbakavägen från Hammarstrand stannade jag på en P-plats bredvid Indalsälven och satt i solskenet och åt mitt lunchägg (6/1-dag) och drack mitt termoskaffe. Solen värmde skönt i ansiktet och jag upptäckte senare att det var varmare där än i Sundsvall!
Det var nära till älven och jag kunde inte låta bli att gå ner till strandkanten och sätta mig på en sten en stund och njuta av utsikten.
 
Väl hemma hann jag ta ett fönster till! Lite uppiggande är det ändå att (även fast det är jäkligt tråkigt att putsa) hänga upp lite fräscha våriga gardiner framför nyputsade fönster, vilket jag har gjort både i förrgår, igår och idag. Bara hallen kvar på nedervåningen!
 
 
Ett annat vårprojekt har varit några påskiga grytlappar. Den gamla gardinen som användes, blev tillklippt i lagom stora rutor redan för flera veckor sedan, men först igår kväll blev det första paret klart, ikväll det andra; ett par till vardera spis!
 
 
Före detta gardin:
 
 
Före detta överkast från 1980-talets pastellorgie (fyllning):
 
 
Färdiga:
 
 
 

Ljustrött!

Varje höst och varje vår gnäller vi båda två över att vi är så trötta. Med ett jobb som vårt, där vi träffar en massa människor varje dag, dessutom skakar tass med de flesta, så utsätts vi ju såklart för diverse olika virusar och bakterier och gissar att kroppen ju får en del att hantera och kurera. Det tar såklart på krafterna.
 
Dessutom är tiden fram till dryga mitten på hösten och även fram till strax innan påsk (som nu) väldigt arbetsintensiva månader. Ännu en anledning att bli trött. Både för jobbet och resorna samt stressen att hinna allt innan dead-line.
 
Dock har jag idag fått ännu en förklaring på tröttheten. Det är LJUSET! Eller snarare förändringen av det. Det är ju just mellan vintersolstånd och sommarsolstånd som ljuset antingen kommer som fortast, eller försvinner som fortast. Ju längre norrut i landet, desto mer skillnad blir det i antal ljustimmar på vecka. Detta har kroppen tydligen svårt att hänga med i, biologiskt. Därför blir en del väldigt trötta. En del så till den milda grad att de blir deprimerade.
 
Det är tydligen samma sak oavsett om du bor i Europa eller på den Amerikanska kontinenten, vilket är logiskt. Enda undantaget är islänningarna, och, gissar jag, grönlänningarna, vilket gissas bero på att de äter mycket mer fisk än vi andra.
 
Så nu får man sluta att klappa sig på axeln och säga att "jag HAR ju jobbat så HÅRT!"
 
Fast det är klart, att sova bra skulle ju inte vara fel...... men något bättre har det varit de senaste nätterna!
 
 
 

Härlig helg

Söndag kväll och trött, trött, men väldigt nöjd och glad över helgen som varit.
 
I fredags kom Kim och Markus och det är ju alltid hur härligt som helst med besök av något av barnen och deras respektive. Mat och prat och såklart drog klockan iväg längre än vad någon av oss tänkt.
 
 
Det härliga vädret har hållit i sig hela helgen och i går kände vi att vi var värda årets första glas rosé i solskenet på farstutrappan.
 
 
Och så mat fram mot kvällen.... Såklart skämde de bort oss igen. De hade återigen med sig löjrom och champagne och dessutom en alldeles underbart mör och len älgstek.
 
 
Och som det inte vore nog med bortskämmandet så tvättade Markus min bil också på eftermiddagen. Det hade jag planerat göra idag på eftermiddagen efter de åkt hem, men nu blev det i stället tid att ta några av mina GRYMT skitiga fönster i stället!
Tack raringar!

Insomnia

I hela mitt liv har jag alltid haft väldigt lätt för att somna på kvällarna.
 
Men, sedan ett par, tre år har det blivit mer och mer vanligt att när jag ska iväg på längre jobbresa dagen därpå, så har jag haft svårt att komma till ro och somna. Numera är det mer regel än undantag tyvärr.
 
Dock har de här båda nätterna i Östersund skrämt skiten ur mig, om jag får uttrycka mig så. Att jag hade svårt att somna på söndag kväll och var tvungen att till slut gå upp och knycka en insomningstablett av kära maken, var nästan väntat. Men att samma sak skulle hända båda kvällarna i Östersund, blev jag skräckslagen över!
 
Hittills har det, som sagt, varit natten innan jag ger mig iväg, aldrig tidigare när jag kommit dit jag ska. Och att det dessutom skulle hända när jag hade min trygga, underbara älskling bredvid mig, gör mig livrädd.
 
Vad jag ska göra åt det vet jag inte. Vi har pratat en hel del om orsakerna och tror väl båda att det är stress, av någon anledning. Men jag känner mig inte stressad, när jag ligger där. Oroar mig inte för varken bilresa eller jobb. Men hjärnan vill inte koppla ner. Den matar på med allt möjligt; kommande händelser, dåtida händelser, renovering, barn och barnbarn, jobb (såklart), mat - allt, precis allt. Det är precis som den vill säga; hallå, jag är inte färdig än! Fastän jag känner hur det dunkar i huvudet av trötthet, så matar den på. Ibland känner jag att nu, nu somnar jag snart...... då är det som att den rycker upp sig, hjärnan, och säger nä, nä, det är inte dags än!!!
 
Nu är det bara två veckor till vårens första långhelg; påsk. Kanske är det vad som behövs - längre avbrott i jobbandet, resandet. Fast å andra sidan har jag ju haft några ofrivilliga veckor med mindre resande i och med flunsan jag hade. Fast å tredje sidan ligger jag ju efter i jobbet tack vare det....
 
Men förutom påsken kommer det ju med våren fler längre helger, hoppas verkligen att det är vad som behövs, lite tätare "break". Annars vete fasiken vart det tänker sluta....
 
Bildresultat för insomnia bilder
 
 
 

Fel, som tur var!

Andra kvällen av två på hotellet i Östersund. Både jag och kära maken, som tur är.
 
Fantastiskt fint väder har det ju varit i flera dagar nu, så det kändes som en stor nitlott när de i går på väderprognoserna visade att en massa snö skulle falla idag när jag skulle upp till Åre. 10 mil enkel väg härifrån och snöstorm till det är inte så kul.
 
Men jag hade tur, de hade fel. Halv storm var det förvisso, men fick bara en liten snöby på mig. Väldigt skönt.
 
Annars tror jag Åreborna och framför allt turistnäringen där gärna skulle ta lite mera snö. Backarna är ju preparerade och funkar att åka i, men annars har de inte mycket snö kvar, tror vi har mer hemma. Dessutom har de ju påsken med sina skidfantaster kvar som de vill glädja. Fortsätter värmen som hittills, är risken stor för en del avbokningar.
 
Vyer mot skutan och över Åresjön.
 

 I morgon blir det först en tur till Strömsund innan det blir dags att styra hemåt. Som tur är, är det ju utlovat fint väder att åka i! 

Förnyelse

Vi har förnyat oss lite grand.
 

Vi har ju en låda med leksaker till barnbarnen. Förvisso är det nog så att den upplevs som hyfsat ny när de kommer hit, eftersom de inte är här varannan vecka eller så.
 
Men ändå, så tror jag att även en ganska sällan lekt låda behöver förnyas. Förutom sakerna här ovan så finns det ett par nya böcker också. Med förhoppningsvis passande berättelser.
 
Precis som det andra i leksakslådan är även det här köpt begagnat. En del på Tradera, annat på Myrorna. En del saker har skavanker redan från början, men det är inget som jag tror de små sötingarna bryr sig om. Självklart gör jag rent allt innan det hamnar i deras låda.
 
Nu är det bara att se fram emot att de så småningom kommer och tar det i bruk!
 
Apropå sötingar, så gäller det uttrycket även barnen, ja, eller vad man nu ska kalla dem. De är ju inga barn, det är vuxna människor.  Hursomhelst, så fick vi en inbjudan till övernattning här framöver när vi ska ut på sjönöjet vi var tvungna att boka om pga min influensa.
 
Inte bara övernattning, utan även ett restaurangbesök som ska bli väldigt spännande och roligt! Men övernattningen är nog ändå det som jag håller högst. Trodde inte jag skulle få se den där lilla lyan igen, eftersom den nu är såld, och det kändes lite nostalgiskt att inte fått säga hejdå till den. Det har ju lagts ner en del tid och kraft där. Ser fram mot det!

Guldkant

Min blogg är ju tänkt att spegla mig och sådant som är viktigt för mig, högt och lågt, stort och smått. De senaste inläggen skulle jag själv klassa som högt och stort, väldigt viktiga saker. För att inte säga rent livsavgörande. I värsta fall.
 
Sedan finns det sådant som förgyller det liv som jag lever just nu. Här, idag.
 
Dit hör att upptäcka att kvistarna jag klippte av och tog in från ett av körsbärsträden vi har, har fått ett par små skira blommor.
    
 
      
Att få en sådan här underbart ljuvlig vårdag i början på mars är också sådant som jag är väldigt glad och tacksam över. Att få plocka fram stolar och sitta en stund i vår alldeles underbara lilla kaffehörna för första gången i år! +7 grader sa termometern i skuggan på norrsidan. Här satt jag en halvtimma utan jacka och njöt värmen i lä från vinden både från norr och väster. Säkert +20 där mot väggen! Underbart!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Missbruk

Läser i Dagens Nyheter idag o  det stora fusket inom Arbetsförmedlingen. Inte att förmedlingen fuskar, utan de som säger sig anställa människor i nystartsjobb och liknande. http://www.dn.se/nyheter/sverige/oseriosa-firmor-gor-stora-vinster/
 
Bakom dessa företag finns ofta kriminella och avsikten med att på pappret anställa folk är dels att få pengar för dessa, men även ett sätt att få en laglig täckmantel för kriminell verksamhet. Idag betalas 20 miljarder ut för sådana här anställningar. Självklart är inte alla oseriösa, men det finns ingen som helst kontroll.
 
När jag läste detta kom jag att tänka på en annan artikel jag läste häromdagen som berättade att Arbetsförmedlingen idag omsätter 72 miljarder - 10 miljarder mer än statens kostnad för vård och omsorg!  
http://www.va.se/nyheter/2015/03/02/vi-bara-lyder/
 
Hur är det möjligt? Vad gör de anställda på förmedlingen? Det finns knappt några jobb att förmedla samt att ju de arbetssökande själva ska leta på Platsbanken osv.
 
Dessutom har det ju skrivits en hel del om "jobbcoacherna" som ska hjälpa folk att "komma i arbete" (ett uttryck jag tycker är löjligt), men där det många gånger visat sig att de aldrig varit i kontakt med dem de ska coacha. Hur många miljarder som betalats ut till dessa företag vet jag inte, men kan gissa att det är uppemot 20 miljarder även där.
 
Så, en förfärlig massa miljarder rakt ut i sjön. Vad har vunnits? Siffror som kan visa att arbetslösheten inte är så stor som den i verkligheten ändå är. Ett politiskt spel!
 
Samtidigt som vården går på knä, både när det gäller personal och när det gäller att ta hand om sjuka, dvs överbeläggning, väntetider osv.
 
Nånting är väldigt fel.....

Fluor

Förstår att jag kan tyckas börja vara lite tjatig om det här med gifter och farliga tillsatser i vår mat och miljö, men jag vet att jag inte är ensam om att börja reagera och fundera. Det förstår man om inte annat på alla hur mycket som skrivs om sådant i media av olika slag.

 Ett sådant ”vardagsämne” som jag aldrig reflekterat över, men råkade läsa om för några veckor sedan, är fluor.

 Att använda fluortandkräm har ju varit självklart, fluor måste vi ha, det är bra för våra tänder. Att det var ett av de farligaste ämnen som finns hade jag absolut ingen som helst aning om!

 I USA måste det varnas på tuben om att den innehåller fluor, medan vi i Sverige inte hört talas om något negativt alls, åtminstone har inte jag sett eller hört något, förrän på sista tiden.

 Själv har jag numera slutat med fluortandkräm. Nedan är klipp hittat på nätet:

 

Visste du detta om fluor?

• Natriumfluorid är klassificerat tillsammans med arsenik och cyanid

som ett farligt gift och är den enskilt största ingrediensen i

råttgift.

• Fluor är ett nervgift som första gången användes av nazisterna i

koncentrationslägren för att dumma ner och minska viljekraften

hos fångarna så att man kunde kontrollera dem lättare.

• Vetenskapliga studier visar att fl uor i små frekventa doser orsakar

missväxt, fosterskador sterilitet, cancer, Alzheimers, benskörhet,

åderförkalkning, försvagar immunförsvaret och reducerar hjärnkapaciteten.

• Fluor skadar DNA, minskar fertiliteten hos män och sänker

IQ-nivåerna hos människor.

• Det fi nns påvisade samband mellan fl

uor – ADHD, autism, och

andra former av utvecklingsstörningar.

• Fluor ansågs i USA som ett miljögift och fick inte dumpas i sjöar

eller floder. En bättre lösning ansågs vara att tillsätta det i dricksvattnet(!).

• Effekten av fluor på sköldkörteln, som reglerar ämnesomsättningen,

kan orsaka ändlösa problem i hela kroppen och en rapport

från 1955 i New England Journal of Medicine visade en 400-

procentig ökning av sköldkörtelcancer i San Francisco under den

period dess vatten blev fluoriserat.

• Fluor är en avfallsprodukt från aluminiumindustrin. Nu finns det i

många dricksvattenförråd (med planer på fortsatt expansion) och

nästan i varje tandkrämsmärke!

• En studie vid University of Toronto upptäckte att fluor ”ändrade

den grundläggande arkitekturen i det mänskliga skelettet”.

 

Detta är från Tandvårdsskadeförbundet:

Fluorid i tandkräm och dricksvatten farligt

Kategori: Nyhet  |  Publicerad: 2013-02-12

Ämnen: 

·         Dentala material

·         Forskning

Tandvårdsskadeförbundet har varnat för fluor i tandkräm. Nu har den amerikanska kemisten Shane Ellison funnit att fluor inte har någon kariesförebyggande effekt och att fluoridering av dricksvatten är en av modern tids största hälsorisker.

Fluorid i dricksvatten tas lätt upp via mag-tarmkanalen. Fluorhalten i vatten varierar, men finns främst i grundvatten i vissa områden som Uppsala och Trollhättan. Tidigare diskuterades fluoridisering av dricksvattnet i Sverige, men man avstod slutligen och i dag är det främst tandkräm som ökar fluorexponeringen om man inte bor i fluorrika områden.

Hos vuxna stannar cirka 60 procent av tillfört fluorid kvar i kroppen och hos små barn är andelen större. Barn under sex år uppskattas svälja 0,3 milligram fluor dagligen i samband med tandborstning. Fluorid byggs ini kristallstrukturen i benvävnad och tänder och därför märks i första hand problem med missfärgning av tänderna och senare kan emaljen förstöras.

Förutom ben och tänder menar Ellison att kollagenet som håller samman skellett och muskler slits sönder av fluoret och därför ökar ligamentsskador med värkande ben som följd i områden där man tillsätter fluor till dricksvattnet. Hon har inte funnit att fluor har kariespreventiv verkan. SBU undersökte för ett antal år sedan kariesförebyggande åtgärder och fann då att fluorsköljning inte hade någon effekt däremot fann de en liten positiv effekt för fluortandkräm.

Att förebygga karies handlar främst om matvanorna och kosten. Viktigt är att få tillräckligt mycket kalcium, fosfater och andra näringsämnen och därtill får man inte äta mer än högst fem gånger per dag. Att borsta tänderna och hålla rent mellan dem är förstås också bra, men kosten är absolut viktigast för att behålla friska tänder.

Tydligen är ju fluor en restprodukt från aluminiumtillverkning och såklart är ju den industrin jätteglad för inkomsten som fås av att lyckas sälja en restprodukt som de annars hade haft svårt att göra sig av med. Den tanken ligger ju självklart nära till hands. För att lobbyism och annan påverkan av olika slag sker överallt i företag och myndigheter ska vi ju vara medvetna om. Samt att visst mörkas om det inte styrker och stärker det framhållna.


Glädjeämnen

Har varit ute på en jobbsväng idag och det kändes när jag kom hem = sängen och vila.
 
I morgon blir det en lite längre tur och skitväder har utlovats, känns väldigt onödigt. Men vad göra? Det här är besök jag fick lov att boka av när jag blev sjuk och att boka av igen finns liksom inte.
 
Ett glädjeämne är ändå att temperaturen ute ligger på plussidan varje dag och de fina tulpanerna som kära maken fortfarande skämmer bort mig med en gång i veckan:
 
 
Och så håller jag HÅRT tummarna för dottern som har sin lilla lägenhet ute till försäljning och sista visningen ikväll. Dessvärre verkar det som att mäklaren kanske inte riktigt gör det han borde göra.....
 

Gnäll

Den envisa influensan vill inte ge sig, känns som ett steg fram och två tillbaka hela tiden. Fast så kan det ju ändå inte vara, för då skulle jag ju strax landa tillbaka på kvällen med 40 graders feber!?
 
Igår var det lättare i både näsa, huvud och kropp och jag var säker på att nu, nu är jag på gång! Idag togs de där stegen tillbaka. Tvärtjockt i näsan, ont i huvudet och såååå slut och så lite feber fram på eftermiddagen.
 
Är så alldeles jä-a trött och less på det här nu. Inser också att nån storstadsresa som var planerad i slutet på veckan som kommer är bara att glömma. Stanna hemma och kurera.
 
Stanna hemma blir det även i morgon. Planen i kväll är att göra de inbokade besöken jag har i veckan, men som det känns nu inte mer. Förhoppningsvis mår jag bättre om ett par dar och då får jag köra järnet.
 
Bildresultat för sjuk bilder

RSS 2.0