Vinterns bak- och framsidor

Hemfärden igår från Umeå gick bra, en del mer snö hade kommit, bitvis var vägen halvtaskigt plogad. I vänsterfilen, högerfilen var ganska OK hela vägen.
 
Trafikverket säger sig ju ha en nollvision när det gäller trafikolyckor, och det är väl vackert. Men jag tycker inte de alltid tar sin del av ansvaret för att nå dit. Som t.ex. när det gäller plogning. Eftersom jag är en frekvent bilist med ca 3000 mil i tjänsten per år, så ser man ju en del. Inte alltid plogas det så snabbt som det borde, inte alltid har man varit ute och saltat fast man har info (som alla vi andra) om kommande väder som ger problem. När det väl plogas och saltas så nöjer man sig ofta att ploga/salta i den högra vägbanan, när det finns två åt samma håll.
 
Att som igår när det är kallt och snön torr, göra omkörningar i den vänstra, är inga större problem, det blir hyfsat fäste ändå. Självklart beroende på hur mycket snö som ligger där. Det är värre när de bara saltar, inte plogar, fast det kommit snö. I den högra filen körs det bort, men i den vänstra kan det ligga upp mot en dm med tjock sörja, det är så segt och kompakt att däcken surfar upp på det, det hinner inte tryckas undan.
 
Är man hyfsat van att läsa väglaget och känner igen det, är det lättare att anpassa sig, men alla har ju inte den erfarenheten. De känner att de surfar, får panik och vips! är olyckan framme. Självklart ska man som bilist anpassa farten efter väglag och omständigheter, men det vore enklare och säkrare om de tog sitt fulla ansvar också.
 
Massa snö hade det kommit här hemma också, upp mot ett par nya decimetrar. Som tur var hade de plogat vår väg, men den sista biten fick jag skotta mig fram.
 
Kallt men vackert har det varit idag:
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0