Venedig

Känns så alldeles väldigt roligt att ett av mina resmålsdrömmar kommer att gå i uppfyllelse i vår; Venedig! Staden som sakta håller på att sjunka i havet. Romansernas och romantikens sinnebild av stad.
 
Vi firar nämligen 20-årig bröllopsdag i maj och funderade på vad vi skulle hitta på. Såklart var första tanken att fira tillsammans med barnen, som ju var tärnor på vårt bröllop.
 
Sedan började vi fundera på hur roade de egentligen skulle vara att binda upp en kanske solig, varm helg med oss i stället för att kunna ta en fin vårhelg till vara. Så vi tänkte om, tänkte att vi unnar oss i stället, det är ju ändå vi som firar att vi fortfarande älskar varandra och trivs gott i varandras sällskap. Möjligheterna för utlandsresor är ju begränsade för oss, både genom jobb och ekonomi. Det här blir dock under en tid när det är lugnare jobbmässigt och en billig resa hittade vi också. Ingen av oss har heller varit i Italien förut, så det ska bli så himla roligt!
 
Så, Venedig, here we come! Bokat och klart!
 
 
Hotellet
 
Så idag mår jag riktigt bra! Dels för detta, men också för att jag haft en riktigt bra jobbvecka. Har två nya uppdrag som jag började med i måndags. Det tar ju alltid lite tid innan det sätter sig hur man ska lägga upp presentationen och vilka frågor man får och vilka knappar man ska trycka på. Men det har gått riktigt bra, har fått flera order redan den här första veckan! Sådant som stärker självförtroendet och lyfter humöret!
 
 
 
 

Skitväder

Så skööönt att den här veckan arbetsdagar utanför hemmet är avklarade! I morgon blir det skrivbordsarbete och det kan jag stå ut med, speciellt med väder och väglag som har rått den här veckan!
 
Uppfärden till Östersund i måndags morse blev inte så farlig, värst var E4-biten innan jag kom över på E14. Värre var det igår på hemvägen:
 

Halt och snöyra, som tur var inte hela vägen.
 
Väl hemma visade det sig att vår lilla bygrusväg hade blivit plogad, men inte vår väg upp till huset, vilket de SKA göra. Det hade inte plogats efter de senaste snöfallen, vilka tillsammans ändå inte var så farliga, men när det här sista kom, blev det för mycket. Och ändå skiter de i vår väg, med DEN branta backen. Tack vare 4-hjulsdriften tog jag mig upp, men såg sedan att underredet hade tagit i ganska ordentligt.
 
Än värre idag när det nederbörden kom som regn och gjorde snön till sorbet. Bilen jazzade rejält nerför backen och ratten fick hållas i hårt. Som tur var var kära maken hemma före mig och hade fått undan en del i brantaste delen av backen innan jag kom, men återigen kände jag vad 4-hjulsdriften faktiskt gör, hade inte funnits en chans att ta sig upp med ett annat fordon.
 
På vägen ut mot E-4, den vi kallar sjövägen eftersom den går längs vår sjö, var det bedrövligt moddigt och det vi länge har väntat på hade hänt: någon körde som vanligt som en buse (de flesta gör det på den vägen) bilen gick rakt fram i en kurva, igenom snövallen och låg i en mindre ravin mellan vägen och sjön. Hoppas det gick bra för föraren. Samtidigt tänker man faktiskt att flera ska dra lärdom av olyckan. På den smala krokiga vägen är det många som kör upp mot 100 och det går jättebra i sommarväglag, men de håller i det närmaste detsamma i vinterföre.
 
 

Senil?!

För ett tag sedan fick jag veta att man kan köpa ett medel, fråga mig inte vad det exakt är, men man kan applicera det på undersidan av stickade tofflor för att de in ska vara så hala. Perfekt tyckte jag, nu ska jag sticka mig ett par ylletofflor och använda det där.
 
För drygt två veckor inköptes en flaska och i fredags skulle jag applicera på mina nu färdiga tofflor.
 
Men flaskeländet är borta. Puts väck, står inte att finna! Både jag och kära maken har letat på alla både logiska och ologiska ställen, vänt upp och ned på varje låda, hylla, skåp och kartong som finns i hela huset. Allt från skafferiet till underklädeslådor och julsaker. Flaskj-eln. Finns. Inte.
 
Normalt sett, de få gånger jag glömt var jag ställt saker, brukar jag fråga mig själv; om jag skulle ställa undan det här idag, var skulle jag då ställa det? Och då brukar jag hitta saken ungefär där jag tror. Men inte den här gången.
 
Det är så fruktansvärt irriterande och frustrerande! Visst, jag får köpa en ny, men ändå! Skogstokig ändå!
 
I morgon bär det av till Östersund. Självklart prickas ett snöfall in. Ser ut på SMHI som att det blir värst här i Västernorrland, i Östersund verkar det inte bli så farligt. Är ju en klen tröst när det väl ändå lär hänga med största delen av vägen...

Tapetsering

Årets vinterrenoveringsprojekt (oj!) är ju kära makens arbetsrum. Tror absolut att jag skrivit om det tidigare, men har nog inte skrivit något speciellt om det de senaste månaderna.
 
Takpanel har ju sedan ett bra tag kommit på plats och blivit färdigmålade. Fönstersmygarna är även de färdigmålade, sista svängen gjorde jag i går.
 
Även i det här rummet kommer ju skorstensmuren upp och tydliga spår syns i den av att det har stått någon kamin i rummet. Vår tanke var ju att rolla muren med strukturfärg i stället för att knacka ner all puts och putsa om, vi kommer inte att ha nån kamin där.
 
Vid närmare eftertanke kom vi fram till att det är bättre att bygga ett förvaringsskåp mot muren. Ska vi en dag göra toalett av nuvarande trappförrådet upp mot vinden så behöver vi mer förvaringsutrymme.
 
Så muren blev bara vitmålad och hela processen lite fördröjd medan vi tänkte.....
 
Men nu när fönstersmygarna äntligen är färdigmålade kom tapetseringen igång! Och det blir så fiiiint! En tapet som passar totalt in i huset och som dessutom är både tidsriktig och mjuk, inte dominerande men ändå tar plats.
 
Här syns muren, att inte tapeten går ända in beror på att skåpet kommer att bygga ut lite drygt till där tapeten slutar.
 
 
 
Resten gör vi i morgon!
 
 
 

Ett brev 2

Självklart skickade vi ett brev tillbaka till Ebba och tackade för teckningarna. Ikväll hade hennes kloka föräldrar timat in överlämnandet av brevet med läggning och kamera. Kan ju säga att nu blev det inte bara fuktigt i ögonen utan översvämning.
 
Och eftertankens kranka blekhet; en så enkel, billig och snabbt gjord sak, varför gör vi/man/jag den inte oftare? Ursäktar mig med att det var länge sedan jag hade småbarn, men jag borde ändå veta!
 
Och med dessa ord är det ju upp till bevis att jag inte glömmer......!!!
 
Se glädjen här:
 
http://youtu.be/-ZG83ziE0WQ
 
Hoppas att det går att se. En stor nackdel här är att det inte går att ladda upp filmer, utan att först lägga upp dem på youtube.  Gillar INTE!
 
Vill också dela med mig av den här filmen, som jag tycker är helt underbar! Så mycket känsla mellan far och dotter!
 
http://youtu.be/48ZDNQdomu4
 
 
 
 

Ett brev

Ja, så blev det ju en lucka i bloggandet igen då..... som sagt, är inte alltid den mest strukturerade. Fast det är väl inte på bloggandet jag lägger "strukturkrutet" heller. När dagarna mest består av jobb och åtminstone del av kvällen går åt till efterarbete efter dagens jobb, samt förberedelser för nästa dags, så blir det inte så mycket tid kvar över för filosoferande eller fantastiska upplevelser eller annat man känner att man absolut vill dela med sig av.
 
Men jobbandet, som den här veckan har inneburit flera stressframkallande moment såsom körning i taskigt väglag, tidspress, flera "förstamöten", dessutom blivit svettig av att stå inomhus med jacka på för länge, har absolut visat att min hemmagjorda deodorant absolut gör det den ska. Den hindrar inte svett i sig, men den hindrar dålig lukt. Måste säga att jag är glatt överraskad. Trodde att det var för bra för att vara sant, men det funkar kanon!
 
Måste ju bara visa gårdagens stora överraskning; vittjade brevlådan som vanligt när jag kom hem och hittade detta fiiiina brev i lådan!
 
 
Världshistoriens första brev från ett barnbarn! Finaste Ebba hade ritat teckningar som hon ville skicka till Farmor och Fabbe! Kan ju säga att det blev fuktigt i ögonen!
 
 
 

Mat(och)planering

Jag är ju ingen strukturerad, planerande människa, det mesta blir som det blir. På uppstuds liksom.
 
Fast det kanske beror lite på vad det handlar om. När det gäller vår renovering både här hemma och i stugan ligger jag långt före det aktuella jobbet vad gäller idéer och planering, oftast ett par år. Men det är ju sådant som är roligt och där jag vet att för att det ena ska bli bra måste man veta hur man vill ha det andra.
 
Men för att backa till gårdagens inlägg om mat, så har jag ju lagt in en förfärlig massa recept på vår matblogg www.eatit.se, men alltså inte lyckats få med EN ENDA BILD! Och det är det jag menar med min brist på struktur och planering. Fast å andra sidan så tror jag ju inte att det ska bli nån anledning att skriva eller fota. Vi ska ju bara ha vår middag och jag testar lite....fast vid det här laget borde jag ju veta att visst hamnar på bloggen och då vore det ju trevligt med en bild som kompletterar orden!
 
Så i kväll var det väl insikten om min brist där som fick mig att ta en bild av vår mat under tillagning, fast jag ju egentligen visste att det här kommer inte att hamna på matbloggen....
 
 
En alldeles väldigt god liten kalvstek, som här bryns på vedspisen tillsammans med lite smakgivare. Vattnet i kastrullen bakom hälldes strax efter på för att bräsera densamma en dryg timma. Det absolut möraste, godaste köttet man kan få! Ger dessutom en gudomlig buljong, där hälften fick ge stomme till gräddsåsen och resten hamnade i frysen för framtida bruk.
 
Till detta ett gott vin och vips! upptäckte vi att vi hade suttit och ätit, pratat, druckit vin och kaffe i hoppsan! tre timmar! Härlig lördagkväll!
 
Hade ni fått, Dennis och Heli, om ni kommit!!!!
 
 
 
 
 

Tulpaner och god mat!

Igår var det ju tydligen tulpanens dag. Av någon anledning. Enda jag kan komma på egentligen är att få oss att köpa blommorna...
 
Hur som helst så har ju min kära make i flera år nu skämt bort mig med att komma hem med tulpaner sådär en gång i veckan. Åtminstone de veckor vi är hemma så vi kan njuta av dem.
 
Utan vetskap om denna "tulpanens dag" fick jag årets första bukett ändå igår! Mest berodde det nog på att julen städades ut förra veckan och att våra bortadagar var avklarade för veckan. Men jag uppskattar väry much att få dem!
 
 
Och så är det snällt att bortse från allt ovidkommande som ligger och skräpar på bordet och inte borde varit med på en tjusig bild! Men jag är ju inte så bra på det där med tjusiga bilder....
 
Och så åt vi ju faktiskt så väldigt god mat ikväll! En sån där rätt "ok-jag-vet-detta-får-se-vad-det-blir-till-slut". Och så blev det sååå gott! Finns att hitta på www.eatit.blogg.se!
 
(Kanske, kanske, nån gång, till slut, lär jag mig att fota maten, fast jag inte vet om jag kommer att vilja dela med mig eller inte...)
 

Födslar och, tyvärr, dödslar

Ett tag nu har jag följt björnhonan som ligger i sitt ide i Järvzoo. Sänds live med webkamera dygnet runt här. Sista två dygnen har jag tyckt att hon varit mer vaken än tidigare, andats snabbare och grävt runt i halmen hon har där.
 
De hoppades och trodde ju att hon skulle få ungar och under förmiddagen idag kom de, tydligen med lite tid emellan. Tre små nakna ungar som mer ser ut som en blandning mellan grodor och ekorrar än björnar. Väldigt fascinerande och roligt att titta på!
 
Apropå vilda djur hade jag en räv på gårdsplanen idag. Vi är ju väldigt glada för rävbesök eftersom de lever på smågnagare. Den såg så fin ut när den kom gåendes upp längs vägen, men när den så småningom vände sidan till så syntes det att den hade skabb. Riktigt fult och otäckt. Den lär inte överleva vintern.
 
 
Och vintern ja, en konstig sådan. Från -15 mitt på dan till -0,4 nu. Snöfall som i värsta fall går över i regn i morgon och så blåst på det.
 

Vinterns bak- och framsidor

Hemfärden igår från Umeå gick bra, en del mer snö hade kommit, bitvis var vägen halvtaskigt plogad. I vänsterfilen, högerfilen var ganska OK hela vägen.
 
Trafikverket säger sig ju ha en nollvision när det gäller trafikolyckor, och det är väl vackert. Men jag tycker inte de alltid tar sin del av ansvaret för att nå dit. Som t.ex. när det gäller plogning. Eftersom jag är en frekvent bilist med ca 3000 mil i tjänsten per år, så ser man ju en del. Inte alltid plogas det så snabbt som det borde, inte alltid har man varit ute och saltat fast man har info (som alla vi andra) om kommande väder som ger problem. När det väl plogas och saltas så nöjer man sig ofta att ploga/salta i den högra vägbanan, när det finns två åt samma håll.
 
Att som igår när det är kallt och snön torr, göra omkörningar i den vänstra, är inga större problem, det blir hyfsat fäste ändå. Självklart beroende på hur mycket snö som ligger där. Det är värre när de bara saltar, inte plogar, fast det kommit snö. I den högra filen körs det bort, men i den vänstra kan det ligga upp mot en dm med tjock sörja, det är så segt och kompakt att däcken surfar upp på det, det hinner inte tryckas undan.
 
Är man hyfsat van att läsa väglaget och känner igen det, är det lättare att anpassa sig, men alla har ju inte den erfarenheten. De känner att de surfar, får panik och vips! är olyckan framme. Självklart ska man som bilist anpassa farten efter väglag och omständigheter, men det vore enklare och säkrare om de tog sitt fulla ansvar också.
 
Massa snö hade det kommit här hemma också, upp mot ett par nya decimetrar. Som tur var hade de plogat vår väg, men den sista biten fick jag skotta mig fram.
 
Kallt men vackert har det varit idag:
 
 

Back in business

Ja, nu är det obönhörligen slut på det ljuva jul/nyårslivet. Tillbaka i selen fullt ut. Och definitivt den bistra verkligheten som idag innebar -23 grader när jag åkte hemifrån i morse. Väl framme i Umeå "bara" -13.
Fördelen, tycker jag, är att slippa saltade, slaskiga, moddiga vägar. Det var bra plogat för ovanlighetens skull och kylan gjorde att det inte var halt, även fast det var isigt här och var.
 
Hemma skulle ett nytt busväder dra in under eftermiddagen som väntades ge uppemot 25 cm nysnö. Blir spännande att se i morgon om vår väg blivit plogad och det går att ta sig uppför vår branta backe.
 
Men det är ett problem för morgondagen. Först ska lite fler besök klaras av i och runt Umeå i morgon (som också ska få en del snö i natt) och innan dess genomlida en ensam hotellkväll. Fast det är inte ens hotell, det är ett vandrarhem. Men, mot betalning har man samma bekvämlighet som på hotell, bara sådär 600:- billigare. Fast det syns ju på möblemang och så att det inte är nåt "boutique-ställe"! Men man kan ju faktiskt inte göra mer än att fördriva kvällen och sedan sova, oavsett hur flashigt stället är. Toa, dusch, TV, skrivbord och säng, oavsett hur de ser ut, är det jag behöver. Men nej, ingen tjusig frukostbuffé finns. En färdig frukostbricka. Men jag kan använda 600:- på annat.
 
 
 

Äpplen och snöstorm

Inför 1:a advent hade jag gjort ett litet arrangemang med sockrade äpplen, grankvistar och ett ljus. Försökte lägga upp det här, men det var i den vevan blogg.se hade stora problem med det mesta, gick aldrig att lägga upp någon bild.
 
Detta lilla arrangemang har stått på vårt köksbord sedan dess, oförändrat. Fel, har bytt ut grankvistarna en gång, när de barrade för mycket. Äpplena har varit desamma hela tiden.
 
Idag röjde vi ut julen, tidigare än vi brukar, men vi är inte hemma på tjugondagknut, så det fick bli så.
 
Även äppeldekorationen åkte ut. Kan ju inte låta bli att fundera över vad de preparerar vår frukt med när de ser likadana ut den 10 januari som de gjorde den 30 november......?
 
( Den observante ser att bordet nu är vitt!!!!)
 
När jag tog i dem för att slänga dem kände jag att de var lite mjuka i ytan. Men det känns ganska bra att inte ha ätit dem! Ät gärna äpplen, men skala dem först!
 
Och så är det ju vädret. Snöstorm. Har ju varit varningar och förberedelser på många håll i landet inför det här. Drog in här för några timmar sedan. Det lustiga är att i grannlänet Gävleborg så har de lagt ut en 2:a på varningsskalan, men här hos oss, inte ens en 1:a!? Här i de allra sydligaste delarna av Medelpad har vi nog samma väder som 5 mil söderut i Gävleborg och jag kan ju säga att det blåser och vräker ner rejält! Åter ett sådant tillfälle när vi är så glada över vedspisen som tryggar värme och matlagningsmöjligheter! Kaminen på övervåningen är också guld värd, men vedspisen......!!!!!
 
 
 

KBT biltvätt

Ända sedan november nånstans har ju vädret varit oerhört slaskigt; några kalla dagar, lite snö, mildare, salt och slask på vägarna och överallt.
 
Någon gång i höjd med månadsskiftet november/december stängde vi av utomhusvattnet pga frysrisken och därmed försvann möjligheten till biltvätt hemma.
 
Återstår alltså att tvätta den i tvättautomat. Som jag avskyr. I början (för måååånga år sedan) när jag körde in i de där, kändes det lite lustigt; som att det var bilen som åkte fram och tillbaka, inte borstarna. Sen hände det vid ett tillfälle att en sån där borste slog sönder en backspegel för mig. Vet inte om det var då det började, min avoghet mot biltvättar. Men, nu är den ganska djup.
 
Så ju längre vi kan hålla vattnet ute öppet, desto gladare är jag! Sen har det "slumpat" sig så, att när det varit biltvättarväder har jag inte haft möjlighet att köra in i nån tvätt, eller vice versa. Dessutom väljer jag helst en hall där jag inte måste sitta kvar i bilen, utan köra in den, gå ut, och sedan starta den.

Idag kunde jag inte komma undan längre, trots dåligt biltvättarväder (slaskigt), finns ju en gräns för hur skitig jag kan låta bilen bli....

 

Självklart gick det ju bra, framrutan splittrades inte, allt höll! Och som synes var det en hall där jag var tvungen att sitta kvar i bilen. En liten klapp på axeln gav jag mig själv för att jag klarar av min egen KBT!

 

 

 

 


Spännande ny deodorant

Förvisso hänger förkylningen fortfarande kvar, men jag tycker att jag är så alldeles in i det svarta trött! Lägger mig i hyfsad tid men sover ändå såå länge. Vaknade klockan 10 idag. Jag, som annars är ganska morgonpigg.
 
Men det var egentligen inte det jag skulle skriva om, utan deodorant!
 
Gissar att det är aluminiumet i dem som ger mig klåda, idag finns bara en sort som jag kan använda åtminstone några dar utan att det börjar klia och det är Barnängens. Men som sagt, inte heller den är helt OK. Nästa obehagliga effekt av aluminiumet är ju att det misstänks ligga bakom ökad frekvens av bröstcancer och ev även Alzheimers.
 
Hursomhelst, så har jag ju blivit mer och mer obenägen att använda mig av produkter med konserveringsmedel, färgämnen och annat som faktiskt inte behöver vara där och söker alternativ.
 
Sprang häromveckan på ett alternativ till just deodorant och har idag tillverkat min första egna, gjort helt av naturliga råvaror:
Äkta ekologiskt Sheasmör Paradoxa
Olivolja
Potatismjöl
Bikarbonat
 
 
Alla referenser säger att det fungerar alldeles utmärkt. Från och med nästa vecka när det blir full arbetsvecka igen kommer det att testas. Både av mig och maken, eftersom han har samma problem med klåda.
 
I min variant är det helt luktfritt, men man kan hälla i några droppar av någon eterisk doftolja om man vill.
 

Blandat

För att gnälla lite så hänger förkylningen i, till och med mår jag lite sämre idag. Och blåsorna (afte) i munnen växer så även läppen har svullnat, det går knappt att borsta tänderna. Så, nu har jag gnällt färdigt.
 
Här hemma skriker mycket på att bli gjort, men orken finns ju inte. Det mest ansträngande idag fick bli att fixa (förhoppningsvis) det sista av bokföringen för 2014 och lägga upp några nya pärmar för 2015.
 
Ja, och så var det ju matlagning, det ständiga bekymret. Men idag blev det faktiskt riktigt bra, så till den grad att maken tyckte jag skulle skriva upp receptet. Så nu finns det äntligen ett nytt på www.eatiit.blogg.se.
 
Alldeles klart väder har vi haft hela dagen och till och med på tidiga kvällen fick vi se lite försiktigt norrsken. Tyvärr har jag inte den sortens kamera som klarar att föreviga sådant.
 
Vet att jag i höst skrev om ett handarbete jag höll på med men var lite hemlig om, utlovade mer info senare. Så här ser det färdiga resultatet ut på mottagaren; finaste lilla Freja!
 
 
En sk onepiece som var en riktig utmaning att sticka eftersom den stickades i nästan ett stycke, bara några få sömmar, dessutom i kombination med alla garnbyten. Men ser när bilden blir så här förstorad att det sticker ut en liten blå tråd som jag kanske missat fästa??!! Usch och fy på mig!
 
 
 

Vemod och vånda

Varje år lika jobbigt, smått ångestframkallande. Denna sista kväll innan igenbomning av stugan inför vintern. Vi sitter och SUGER in stämning och vyer. Tittar på de små stämningslyktorna ovanpå köksskåpen, kopparstjärnorna i köksfönstren. Den nya soffan. Och såklart har vi bastat.

 Denna sista kväll fick det bli den gamla inomhusbastun. Det blåser så infernaliskt så vi insåg att det inte var nån idé att starta strandbastun. Men varje kväll ända hit fram har vi suttit där nere. Det trodde vi aldrig när den byggdes. Då var den en sommarbastu. Det kallar jag nice surprise!

Mindre nice surprise var att vakna i går morse med en förkylning. Ont i halsen, tjock i näsan och lite feber.

Men samtidigt så glad att vi hann åka ner och träffa alla i storstan, där emellan våra förkylningar!

De ca 1,5 dm snö som fanns här när vi kom är i princip inget kvar av, det har regnat bort. I eftermiddags övergick regnandet i blötsnö och vi hoppas det kommer mer och fryser fast på isen, så det blir bättre grepp för bildäcken att ta sig härifrån.

 
Påsken ligger tidigt i år, vi har konstaterat att det är bara ca 13 veckor kvar tills vi kommer tillbaka! NICE!!!
 

RSS 2.0